Carpeta din grădină

„Explore the Carpathian garden” este noul slogan turistic al României, logo-ul care a costat 894.970 de euro a stârnit deja un scandal monstruos şi noua campanie de rebranduire a ţării pe bani europeni (75 de milioane de euro) nu face altceva decât să ne întărească imaginea de hoţi în faţa lumii şi pe plan intern se configurează un nou scandal tip Ridzi.
Însă doamna Udrea nu e Ridzi şi pe cât s-a putut s-a blindat cu documente, firma care a creat „brandul” a garantat pentru el dreptul de proprietate internaţională şi l-a livrat ca fiind un element unicat.
Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA – Taylor Nelson Sofres (THR-TNS) –  conform Ministerului Turismului este una dintre cele mai prestigioase firme de branding din lume, care a construit branduri de turism pentru Argentina, Spania şi Croaţia.
Dacă lucrurile stau aşa, este inexplicabil cum frunza – elementul principal al noului logo – pare ciordit de pe internet sau în cel mai bun caz cumpărat pe o sumă infimă de pe una din miile de site-uri de specialitate unde ea este disponibilă.
Problema este că aceste elemente grafice în mod explicit conform contractului nu pot fi folosite ca logo pentru firme, ci exclusiv ca element grafic decorativ pentru broşuri, pliante, afişe, etc. Faptul că o firmă de transporturi a folosit deja frunza ca logo, este doar o problemă şi o discuţie colaterală.

Brand-ul turistic de ţară nu se rezumă la un slogan şi o reprezentare grafică. Este vorba de percepţia pe care o are turistul x despre destinaţia y, este vorba de oferta turistică deosebită pe care o anume destinaţie o poate oferi vis a vis de alte destinaţii asemănătoare. Brand-ul nu poate fi schimbat de la an la an.
Fâsul lamentabil al penibilului „Land of Choice” de anul trecut n-a descurajat-o pe Udrea, ba, se pare că i-a dat aripi.
Întrebarea este dacă Udrea chiar încearcă să facă branding de ţară sau lucrează la propria ei promovare – cu orice preţ – dincolo de propria prosperitate, toată afacerea mirosind de la distanţă a super ţeapă.
Îmi pun întrebarea fiindcă numai de Udrea vorbim. Floarea din grădină. 🙂 Udrea! Scoate frunza! 😆

Ne doare, nu ne place, ne revoltă, brand-ul de ţară este acesta:

Altfel spus, brand-ul este reputaţia. Spui Monte Carlo te gândeşti la cazinouri, spui Turcia te gândeşti la confortul all inclusive-urilor, spui România…. Hm. Poate Tailanda Europei…
Brand-ul este ambalajul, nouă ne lipseşte conţinutul.
Am mai vorbit despre asta (Mituri şi mitocănii) şi ne mai putem răcii gura mult şi bine.
Dincolo de patriotismul local firesc, adevărul este că munţii noştri nu sunt cine ştie ce (Carpaţii se întind şi pe la alţii şi ce ar fi de văzut, Transfăgărăşanul, iarna – adică jumătate din an – este închis…) , Marea Neagră e cum e şi nici nu se compară cu Marea Roşie sau Mediterana, ce rămâne este Delta şi eventual turismul rural, ecologic, dar pentru acestea este nevoie de investiţii şi… multă-multă muncă.
N-avem infrastructură, n-avem hoteluri, n-avem restaurante, n-avem servicii, nu suntem ospitalieri şi când vre-un nefericit se mai rătăceşte pe plaiurile mioritice îl facem de lovele cât ai clipi.

Dar dacă doamna Udrea ţine morţiş la frunză, am şi eu o sugestie, două…

6 comments on “Carpeta din grădină

 1. draga… logo de zarzavagiu – garden o fi metafora in romana dar in engleza gradina e gradina si e plina de flori si zarzavat …. singurul mare shift e catre culoarea verde … care in trecut era interzisa … se pare ca mai nou culorile Romaniei sunt verde albastru oranj..

  Sincer cred ca in acest logo ca si in predecesorul engleza si ideile lui au Udrea a avut ‘un cuvint greu de spus’ … se cam simte izul de Buzau zic eu…

  Personal sugerez ca brand .. taiatu frunzei la ciini … e original si e parte dintr-un spirit .. nu stiu pe nici un roman care mere pe munte sa zica ca se duce sa dea o tura prin gradina Carpatica !

  Mai mult pentru vestici Carpathia e mai cunoscuta decit sunt the Carpathians

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=z8L1xaQLyFU&hl=en_GB&fs=1]

  si asta mai ales de la Titanic incoace ..
  http://en.wikipedia.org/wiki/RMS_Carpathia

  • da, păi grădina evident te duce cu gândul la ceva îngrijit şi noi fix ceva îngrijit nu avem…. ai văzut pozele din Grădină…..
   eu mă gândeam la praz….. 😀

 2. Salut,
  Arata mult mai bine logo-ul facut de tine (cel de la inceput). Se “muleaza” mai bine pe felul nostru de a fi. Poate ai noroc si te alegi cu un job in parlament.:))

 3. mda, inca odata se dovedeste ca in tara asta sunt in posturi importante oameni care n-au nici in clin nici in maneca cu ceea ce fac.

  • nu cred că asta e problema aici: au pus-o de o ţeapă şi lumea s-a prins mai repede decât sperau. ce-i drept, udrea n-a făcut aceleaşi greşeli ca ridzi şi e mai greu de prins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *