Manifestul Idiocraţiei

Este trei dimineaţa, beznă afară, beznă-n capul meu, beznă-n cana cu cafeaua proaspătă. Oamenii normali dorm sau mai dansează la ora aceasta, la naiba! doar e vineri spre sâmbăta noaptea, norocoşii fac dragoste (şi câinii comunitari), alţii dracu ştie ce fac pe bezna asta.
Aş fi un ipocrit să spun că-mi pasă de „oamenii normali”, de câinii comunitari, de vecini sau necunoscuţi şi în general, de ceva.
Îmi mai aprind o ţigară, ce dacă provoacă cancer? Dar am o veste bună: nu mai contează nimic. Pe 21 decembrie 2012 se termină calendarul, ciclul de 5125 de ani şi vine sfârşitul lumii.
Nu mai e aşa mult, rezistăm şi într-un picior, încă-n 2-3 tranşe de la FMI – oricum nu mai trebuie restituiţi banii, rezistăm de-o fi nevoie şi-n munţi sau – să ne fie mai la îndemână – pe bloc sau…. blog.
Vine sfârşitul lumii şi brusc mă simt al naibii de bine!

Sunt doar puţin nedumerit, dezamăgit… Oamenii îşi petrec tare ciudat ultimii ani de existenţă. De fapt aproape nimeni nu dansează, nu face dragoste, nu îşi smulge hainele şi fuge încotro vede cu ochii ci… face politică. Sau mă rog, aşa pretinde.
Analizând lanţul evoluţiei mereu am avut o bănuială: maimuţele deştepte au rămas în pom la banane, alea proaste au coborât şi şi-au complicat existenţa. Primele sunt fericite şi acum, cele din urmă scriu bloguri. Urmarea firească a privitului revoluţiei la televizor…

„Eu cred că l-a lovit şi totuşi îl votez; trist verdict. Am văzut şi filmul care demonstrează trucajul şi descompunerea în imagini care indică acelaşi lucru şi declaraţiile martorei în acelaşi sens. Totuşi cred că l-a lovit; nu tare, nici măcar fizic, ci moral. L-a lovit pentru că era un “puradel“, prea murdar, prea prost îmbrăcat, cu pielea mai închisă la culoare, cu un aparent retard (speculat prompt de ceilalţi mitocani, “analiştii”). Era marginal şi se băga în discuţia adulţilor majoritari. Şi da, l-a lovit. Pentru că Traian Băsescu este rezultatul acestui univers; pentru că şi el crede sincer că alteritatea trebuie pusă la punct printr-o înjurătură şi un pumn, în apărarea normalităţii;
Oricâtă silă îmi face mitocanul, îmi e infinit mai multă teamă de o lume în care singura televiziune ce prezintă un punct de vedere alternativ este OTV. Prefer cinci ani în care pe toate canalele mediatice este criticat “dictatorul” unui mandat de linişte şi stabilitate în care toţi se uită discret în altă parte şi se ocupă cu sârg de divertisment tip “dan negru”. Prefer “dictatura” virtuală unei confiscări reale a spaţiului public.”

„Eram in campania din 2004, la un miting al lui Basescu. Am vazut cu ochii mei cum s-a uitat cu privirea aia ciudata la o mâță. Cu siguranta, daca nu era presa acolo, ar fi tras`o ingrozitor de coada!!!”

„Strategia de eliminare a lui Traian Băsescu a atins un punct critic: după îngroparea moderaţiei şi a nuanţei relativizante, după expunerile tendenţioase de-a lungul unui an, după cenzurarea sistematică a dreptului la replică, după anularea apriorică a oricărei prezumţii de nevinovăţie, după manipulările grosolane ale declaraţiilor publice sau ale rapoartelor comisiilor prezidenţiale, s-a trecut acum la minciuna sfruntată şi la atacul imund.”

„Aceasta sarabanda diabolica dezgusta orice om normal, indiferent de optiunile politice pe care le-ar avea.   Mizeria, lasitatea si lipsa de minima morala civica aduc cetatenii acestei tari la  exasperare.”

De chelie indiferent cât ne-ar fi de frică, nu scăpăm! 😛

Căutam cele 10 motive pentru care Băsescu mai merită un mandat la Cotroceni. Motivele nu se spun, nu se scot la vedere.
Nu-s nesimţit să întreb unde-s realizările mandatului de 5 ani al lui Traian Băsescu. N-am să întreb dacă trăiţi bine, dacă s-a umplut Rahova şi Jilava de marii corupţi, nici cum a ajuns Elena Băsescu în parlamentul european şi nici unde sunt 10 din cele 15 miliarde de euro împrumutate de la FMI. Astea-s mărunţişuri, mofturi!
În pseudo-campanie în loc de dezbatere, de discuţii pe marginea unor proiecte am avut doar un război mediatic menit să acopere gaura uriaşă care practic ne-a înghiţit.
YouTube a devenit sursă „vero” de (dez)informare, blogosfera „independentă” o prelungire a mediei subordonate intereselor uneia sau alteia din părţi. Unii o fac pe bani, alţii au picat ca musca-n lapte şi vorba cârmaciului: habar n-au în ce s-au băgat.
În turul I am avut falsa premisă a referendumului, acum se marşează pe imaginarul conflict între presupusa dreaptă şi odioasa stângă. O intoxicaţie sublimă. Securitatea funcţionează mai eficient decât ar fi visat-o şi cel mai vizionar bolşevist.
Ceauşescu cred că se oftică. N-a ştiut că prostu’ lăsat liber e mai uşor de manipulat decât un popor înfometat, ţinut în frig şi-n beznă. Dacă ne dădea în decembrie ’89 internet în loc de 200 de lei la salariu, era boier şi acum.
Ne facem că nu înţelegem, unii chiar nu înţeleg. Văd imagini şi le scapă scrisul. Ne dăm cu bâta-n cap unul altuia pentru binele… lor. Greşim drapelul, confundăm sloganurile, suntem buimaci şi predictibili.
Starea de conflict, scandalul prelungit unora le prieşte de minune, le umple viaţa mică şi meschină. Distrage atenţia.
Iar un popor dezbinat este mult mai uşor de controlat. Al naibii de bună idiocraţia asta! Strigi „Jos comuniştii!” şi îi girezi cu votul, îi pui în funcţie, le acorzi puterea.
Ştiu de ce ne temem de normalitate. Normalitatea implică să pui osul la treabă. Normalitatea înseamnă să mergi la muncă să munceşti. Normalitatea înseamnă sfârşitul cumetriei, sfârşitul şpăgii, sfârşitul privilegiilor. Normalitatea implică responsabilitate şi respectarea legilor. Normalitatea ar aduce sfârşitul dragului nostru „merge şi aşa”. Normalitatea înseamnă sfârşitul ipocriziei. Normalitatea înseamnă că admitem că nu citim „Levantul” de Mircea Cărtărescu ci Click, Cancan şi Libertatea, normalitatea înseamnă că nu ascultăm Queen, Pink Floyd, Abba sau Motzart ci manele, eventual de Crăciun Ştefan Bănică Junior, normalitatea înseamnă că nu ne uităm la Discovery Channel ci la OTV. Normalitatea înseamnă că admitem că suntem noi ci nu ce pretindem că am fi. Normalitatea înseamnă să perforezi bilet pe mijloacele de transport în comun, să nu mai arunci gunoiul pe jos şi… să nu te mai scarpini în nas. Normalitatea e să renunţi la grătarul din faţa blocului şi noi nu vrem să renunţăm la nimic. Normalitatea este să te speli pe mâini fără să ţi se repete asta de 100 de ori pe zi la televizor. Normalitatea este adevărul pe care niciodată nu l-am admite şi de care fugim de zeci de ani: nu suntem poeţi, nu suntem harnici, nu suntem ospitalieri, nu trăim în cel mai frumos loc din lume. Normalitatea înseamnă să accepţi toate acestea şi să mergi mai departe. Noi nu vrem să mergem mai departe. Noi nu vrem nici respect ci comoditate, confort, fără efort, fără implicare.

Domn’ Traian cârpeşte un copil, dar asta-l face uman: toţi ne batem copii, fraternizăm, e de-al nostru! Ba mai mult, este o victimă a mogulilor care au fabricat filmuleţul şi au cumpărat martori mincinoşi.
Domn’ Traian bea de stinge – e de-al nostru!
Domn’ Traian iubeşte udrele, e de-al nostru!
Avem ce merităm, domn’ Traian veghează.
Beat la volan.

Dacă nu aş ştii cu precizie că vine sfârşitul lumii aş spune: Idiocraţia salvează România! Vine sfârşitul lumii dar nimeni nu dansează, nimeni nu face dragoste…

O maimuţă cu un laptop poate fi amuzantă, un prost cu ştampila în cabina de vot nici măcar nu este simpatic.

13 comments on “Manifestul Idiocraţiei

 1. Da, din declaratiile celor care au fost cu el in 2004 la mitingul de la Ploiesti, a reiesit ca l-a lovit pe acel baiat. Si ca avea de gand sa dea o declaratie de presa, dar pentru ca presa nu a pomenit nimic, a tacut si el. Eu m-am mirat si am crezut ca a fost trucata imaginea gandindu-ma la televiziuni, chiar asa, niciuna sa nu arate acea imagine, sa nu pomeneasca de ea?! Si tocmai acum cand e batalia pentru ciolan a aparut… Si se mai cred libere… O mizerie totala.
  Ma uitam si ascultam tot ce se discuta la Realitatea TV, despre acest subiect, ca numai despre asta s-a vorbit. L-au scos si pe acel baiat cu disabilitati, pe Basescu un tiran, ca nu iubeste copiii… te doare mintea…. Oricum mi-e sila de ei, de astia care ne conduc….
  Mi s-a facut pielea gaina cand am urmarit filmuletul postat de tine, Timisoara ’89, cati oameni au murit, au murit ca niste prosti si pentru ce?! Sa vina toti parvenitii la putere si ce au facut?! Vedem cu totii unde am ajuns, si intram in 2010! Iar ei traiesc bine, isi dau in cap si se mai si amuza… Imi este sila!
  Ai zis tu mai sus “de chelie indiferent cât ne-ar fi de frică, nu scăpăm!”, am colegi, colege care au spus ca-l voteaza pe Basescu. Dar nu cred ca va mai iesi Basescu presedinte. Cred ca s-au saturat oamenii de el si de mandrele lui, sau cum spui tu, udrele lui.
  Am ras vineri la serviciu, le-am stresat pe fete, toata ziua am stat cu castile la urechi si am ascultat Realitatea TV si le spuneam ce se mai intampla, in acelasi timp aveam o problema cu ce faceam eu, eram nehotarata in privinta unui articol, la un moment dat am strigat “gata, m-am decis!” Fetele mi-au raspuns “te-ai decis cu cine sa votezi?” “nu, fata, m-am decis….” si le-am spus de articol. Am izbucnit toate in ras.

 2. excelente melodia si videoclipul R.E.M. 🙂

  brushvox, faci tu ce faci si nu ne lasi deloc sa uitam. cred ca oamenii vor sa uite in ce lume traiesc, sa nu mai vada mizerie, saracie, probleme…, si in loc sa se zbata si sa lupte pentru a schimba asta isi baga capul in nisip ca strutul sau se imbata (chiar si cu apa rece a promsiunilor electorale) sau se drogheaza (chiar si cu televizor/OTV) etc.
  poate ca unii chiar asteapta si se vor bucura de “sfarsitul lumii”, indiferent ce ar insemna asta 🙂

  si eu sunt un “revolutionar” adormit (sau poate doar sictirit), un patriot care si-ar fi aparat tara cu arma in mana, hahaha! de cine s-o aperi mai intai, daca raul vine chiar din interior?
  din fericire mai exista oameni ca tine (foarte putini), care nu renunta, care se zbat, nu au somn si striga in noapte… pentru cei care au urechi sa auda.

 3. pentru Minelus – este ruşinos că în disperarea de a-l bate pe Năstase atunci – că despre asta şi doar despre asta asta este vorba, a tăcut şi prsa şi cei din jurul lui Băsescu şi da, este mizerabil şi că au scos subiectul acum…
  însă Băsescu tre’ să dispară pentru totdeauna sau… dispărem noi. noi statul Român, noi poporul, noi… fraierii.
  îmi este foarte silă…

 4. daca tot ai numit-o ….ar fi normal sa-i facem portretul macar robot al IDIOCRATZIEI .. este adevarat cu cit o discutam o concretizam mai mult dar cu atitea fapte idiocrate in jur poate un portret e necesar.

  deci sa incepem cu identificare idiocratizei :
  1. ca sa fi presedinte al idiocratziei aparent trebuie sa ai cel putin la activ un incident in care ai jiginit in public cu buna stiintza idiocratica, un membrul al publicului, si pentru care ca presedinte idiocratic nu iti ceri scuze nici in ruptul capului tau idiocratic.. cum aparent este vina publicului ca te-a provocat !

  2. ca membru al idiocratiei esti chemat sa creezi atita idiocratie verbala in jur incit nimeni din publicul larg sa nu mai inteleaga ce spui si ce reprezintzi cu adevarat. mai mult ca tactica idiocratica, vina pentru idiocratia verbala de care se da dovada va fi a publicului larg, care va fi tratat cu condescendetza idiocratica in idea ca nu are cum sa inteleaga principiile idiocratice pe care politica se face azi si mai ales spiritul idiocratic national pe care il serveste acest membru idiocratic !

 5. vai de noi daca nu iese Basescu
  comentarii foarte de bun simt si pline de respect!!!
  ,,sa-l invingem pe basinos si pe voi care srieti tampenii pe aici,poate mai pacaliti pe careva sa-l voteze,dupa metoda propusa de tine,dar nu va fi nevoie. Basinosu va parasi tronul schelalaind ca o javra ordinara,pe usa din dos dupa 6 dec,iar voi jigodii mancatoare de cacat,nu o sa mai aiva nimeni nevoie de serviciile voastre si o sa crapati incet dar sigur.”ca la revolutie.

 6. pentru quintus – nu ştiu de unde până unde abordarea aceasta (melo)-dramatică. vai şi amar de noi cu brigada portocalie şi Băse la conducerea ţării, chiar nu ştiu ce ar putea fi mai rău de atât?
  am adus nenumărate argumente de ce consider guvernarea PD-L şi conducerea băsesciană un dezastru, însă n-am auzit nici un singur argument pentru prelungirea agoniei şi îngroparea definitivă a ţării… nici de la tine, nici de la alţi susţinători şi cu atât mai puţin de la ei.
  citatul foarte poetic nu-mi aparţine, nu ştiu ce rost a avut să pui o mizerie pe pagina mea… în fine.

 7. Slabe sanse si daca ar fi vrut Dibaciu sa ne dea internet in 89 tot nu avea de unde ca nu-i venise vremea pe mapamond tehnic vorbind,zic…

 8. pentru Goro – era o metaforă… 😀 Internetul a devenit public abia în 1991 şi abia după jumătatea anilor ’90 a devenit şi tot mai utilizat… 😀 Dar putea Ceauşescu să fie primul… ha ha ha! Tehnica exista de 20 de ani. 😀

  alta era discuţia, evident. 🙂

1 Pings/Trackbacks for "Manifestul Idiocraţiei"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *