Idiocraţia – ce te faci cu două stângi?

MIRCEA şi TRAIAN

Tot bâlciul la care asistăm de o săptămână, dincolo de grotesc, are şi un aspect amuzant: prima oară în 20 de ani securiştii se bat între ei.
Iluzia unei campanii de bun simţ, o campanie civilizată s-a dus pe Dâmboviţa din primul tur, însă ce se petrece acum întrece orice aşteptare.
Întrebarea cheie rămâne: avem două mâini stângi, le tăiem pe amândouă? La parcă prea eternul „io cu cine votez?” nu există răspuns comod.
Dacă înainte exista informaţie din „sursă sigură” acum avem intoxicaţii din „surse”…
Trăim într-o idiocraţie, nu o democraţie, mă întreb cum o să fie într-o dictatură idiocrată?
Mă depăşeşte de ce căutăm în continuare cu disperare lucrurile care ne despart, ne dezbină ci nu căutăm soluţii pentru ceea ce ne apropie, de toţi fluturata dragoste de ţară…
Mai avem ceva, avem două cuvinte: pula şi nu. Pula sună rotund, ne umple gura, are greutate iar nu vine să susţină faptul că suntem grei, avem coaie. Avem pulă şi ne-o băgăm. Măcar cu gura să ne dovedim fantasma latino-macho. Iar NU este mereu la îndemână să dovedească faptul că suntem nesupuşi, suntem anti-sistem, suntem duri, hotărâţi, fermi. Nu contează care este subiectul, spunem NU fără să clipim din prima şi de cele mai multe ori şi fără să ştim despre ce este vorba.

Vreau să reafirm din capul locului anumite lucruri: n-am văzut revoluţia la televizor, ci am fost în stradă şi asta după ce securitatea m-a arestat în prealabil deja-n 1988, n-am certificat de nici un fel, nu m-a interesat. N-am votat cu stânga niciodată: nici cu Iliescu, nici cu Năstase şi nici cu… Băsescu. La dileme anterioară, Iliescu-Vadim am spus pas, fie ce-o fi, eu ştampila pe Iliescu nu o pun nici bătut. De fapt, cred că sunt dintre foarte puţinii oameni care spun că şi de ar apuca Iliescu 90 de ani şi atunci ar fi condamnat la detenţie pe viaţă, m-aşi simţii mult mai bine.
De ani de zile spun că nu mai votez, eram sceptic şi anul acesta, dar în final m-a convins Antonescu şi l-am votat.
Ce ne facem acum? Este plin internetul cu NU PSD şi sincer, ultimii omeni pe care vreau să-i mai văd în prim-planul vieţii politice sunt Iliescu, Năstase, Hrebenciuc, Voiculescu, Vanghelie, Mazăre sau… Geoană.  Însă dacă mă uit în partea cealaltă, Băsescu, Ridzi, Udrea, Videanu, Blaga sau Boc, mă ia aceeaşi ameţeală.
Pe net cum spuneam se dă o campanie aprigă împotriva PSD-ului, avem România ANTI-PSD, pe Mahmuri Între Fantome găsiţi mai multe variante la „10 Motive pentru care NU aş vota PSD” şi lista este lungă…

Sincer, cred că este doar încă o intoxicare, o manipulare ingenioasă. Pseudo-campania s-a desfăşurat pe internet, pe subiecte irelevante şi mulţi au intrat în jocul creat şi controlat de…. băieţii deştepţi.
Băsescu este la fel de roşu ca foştii lui tovarăşi de partid.
Avem mintea scurtă.
Băsescu cu Roman s-au rupt din partidul roşu şi într-o mare măsură sunt responsabili pentru bâlciul şi dezastrul Convenţiei, îngroparea PNŢ-CD-ului. Apoi au încercat să rupă şi PNL-ul, Stolojan a plecat cu o halcă importantă ruptă din partid şi Băsescu a încercat să îngroapă partidul liberal cu orice preţ, am asistat la un război surd şi absurd între Cotroceni şi Palatul Victoria pe toată perioada guvernării lui Tăriceanu.
Uităm şi marele vis înfăptuit al preşedintelui Băsescu: alianţa pentru guvernare cu PSD-ul. Atunci mă temeam de refacerea FSN-ului, dar Băsescu nici cu foştii colegi nu s-a înţeles, ţara a ajuns într-o derivă greu de imaginat în lipsa unei guvernări.
Şi am ajuns în punctul zero: ce şi cu cine votăm? Cum am ajuns să confundăm stânga cu dreapta?

Nu reiau teza mea, nu mă repet, nu vreau să conving pe nimeni de nimic, dar cred că este momentul unui vot raţional ci nu al unui vot emoţional. Ţara trebuie guvernată, trebuie cumva să ieşim din impas. De răfuieli politice avem timp după…

Totuşi, mai ales din partea celor atât de vehemenţi cu NU PSD, aş vrea să aud măcar tot 10 motive de ce l-aşi vota pe Băsescu?

10 comments on “Idiocraţia – ce te faci cu două stângi?

 1. Eu nu-ti dau nici macar un motiv pentru a-l vota pe Basescu.
  In seara asta am vorbit cu unul dintre cei doi cumnati ai mei, este foarte destept si l-am intrebat cu cine voteaza, am incredere in ratiunea lui, “votezi cu Geoana?” El mi-a raspuns “cu alianta”, se gandeste ca Johannis o sa faca ceva bun. Cine stie, poate de o minte de neamt este nevoie… Mi-a spus “cand o sa treci pe la noi, o sa-ti arat ceva care m-a convins”. Sunt curioasa si le voi face o vizita, sa vad daca si pe mine ma va convinge. A spus ca si tine, ca nu trebuie sa vad numai negru sau alb. Mi-a spus o gramada de chestii, mi l-a citat si pe prim ministrul Marii Britanii ai anilor 1700, Sir Robert Walpole, care a spus ceva de genul “Anglia nu are prieteni, nu are dusmani, are decat interese”.
  Brush, eu nu ma pricep deloc la politica, dar vreau sa vad si eu o schimbare in bine in tara noastra, sa vad si eu pe fetele romanilor, nu tristete, nu oboseala, nu saracie, sa vad bunastare, bucurie, fericire.
  O seara faina!

 2. salutare.

  Am citit. nu este nici o intoxicare pe “mahmur intre fantome”. Este doar experienta.

  Cu alte cuvinte sunt de un milion de ori mai speriat de PSD decat de Basescu.

  Motive sunt multe. Dar asta este experienta mea.

  Cu termenul de idiocratie sunt de acord. Poate ca te va cuprinde deznadejdea cand iti voi spune ca am inceput lupta aceasta surda cu cei din jur cand aveam 20 de ani iar acum sunt trecut de jumatatea vietii.

  Si nu s-a schimbat nimic in bine. In mai rau da. Oamenii sunt tot mai nebuni. Si eu incep sa obosesc. Si mi se face lehamite. u cred ca exista vreo sansa…

  Poate doar bombe facute din teava de chiuveta cateva cuie si niste chimicale de la magazin mai ajuta…

 3. pentru Pappy – salut. 🙂

  uite, schema simplă: aici şi acum nu este o problemă de ideologie. baronii din fsn, lorzii din pnl ştiu că dacă economia mai merge în jos un an, tot ce au agonisit în 20 de ani se cam duce dracului şi rămân nepoţii fără moştenire. ştiu, e un calcul cinic, dar cam asta e… dacă nu din dragoste de patrie sau simpatie unul faţă de celălalt, dar din interes personal de data asta sunt nevoiţi să-şi dea mâna şi să facă şi ceva bun.
  pe de altă parte, dacă am votat Antonescu turul I, nu pot vota Băsescu turul II nici tăiat cu unghiera… pe mine nu mă sperie nici unii, nici alţii însă din tabăra Băsescu încep să-mi vină ameninţări voalate, deocamdată pe ton prietenos, cam la fel cum îmi spunea colonelul de securitate care mă ancheta să-mi bag minţile în cap… ha ha ha! 😛
  cu toate astea, nimeni nu s-a înghesuit să-mi dea nu 10, dar măcar 3 motive pentru care Băsescu merită încă 5 ani de mandat… ţie îţi place ce a făcut ăştia 5 ani? crezi că ne mai permitem 5 în debandată?
  speriat…. nu ştiu. nu cred că-i cea mai bună abordare. calm. 🙂 chiar crezi că cooperarea psd pnl o să ne bage-n mormânt? n-a reuşit Ceauşescu, Iliescu şi Băsescu! 😛 😛 😛

  intoxicaţie e peste tot… nu era o acuză la adresa nimănui… era o constatare. s-a creat această falsă problemă de a alege între dreapta şi stânga şi nu e nicio dreapta în ecuaţie. s-a bombardat mult mediatic şi efectele se văd… am tot spus, abordăm o problemă emoţional în loc să o analizăm raţional. şi asta este tot… intoxicaţie. campania – dacă-i putem spune aşa – s-a mutat pe internet şi mulţi au intrat în jocul acesta fără să realizeze că joacă pe mâna unora sau altora.

  revoluţia…. am spus şi asta: nu cine o face ci cine o controlează contează şi mă tem că tot ei ar face-o… se pricep.

  hai noroc!

 4. pentru andruska – clar! ce idiot sunt! ha ha ha! 😛

  (m-a indus în eroare teza că aceea ar fi fost dreapta pentru care urma să votez….)

 5. ar fi poate mai simplu sa se traga linie… nu stiu de ce se tine la continuitate ‘isotrica’… Adica astia par a fi singurul show in town.. poate e mai simplu ca omu sa zica asta e … o sa fie mai rau pina o sa fie mai bine… si hai sa incepem un joc nou cu alte fetze si alta mentalitate… Evident cei de azi nu vor fi de acord.. dar pare ca acest rau si bine .. idiocratie daca nu poate fi taiata din radacini ar muri singura daca ar fi ignorata ! … cumva atentia care i se da o hraneste si o amplifica … daca ar exista (si) altceva macar in paralel probabil viitorul ar arata altfel desi prezentul ar ramine la fel de nasol !.. Pina azi pare ca genul asta de partide PSD, PD (cu L sau fara L in el), PNL au marele ‘meerit’ ca il oblga pe roman sa treaca pe la ei… ca Microsoft cu Windowsul vrei nu vrei macar odata in viatza lucrezi cu el .. si-l injuri !… deci gluma la coada e … mai schimbat isi voi sistemul de operare al societatii un Open Source ceva .. si viitorul macar va oferi o alternativa…

 6. pentru UnSoricel – da, dar majoritatea preferă această stare de fapt: merge şi aşa. să se modifice, dar să nu se schimbe nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *