Converge – Axe to Fall

Sunt trupe pentru care succesul vine greu, vine târziu. Privind lucrurile dintr-o altă perspectivă, altor trupe nu le vine niciodată, deci târziu e mai bine ca niciodată.
Converge sunt din Salem, Massachusetts şi activează încă din 1990 însă şi-au făcut drum spre un public mai larg destul de greu. Miezul formaţiei este alcătuit din duo-ul Jacob Bannon (voce, texte, vizualuri)  şi Kurt Ballou (chitară, voce, bas, clape, theremin).
Trupa abordează un amestec incisiv de Hardcore/Post Punk cu Metal extrem, Groove Metal şi aşa zisul Matchcore (vezi Shellac, Dillinger Escape Plan). O notă caracteristică sunt structurile ritmice atipice, sincopele, ritmurile polifonice, tobele fiind mai mult decât simplu instrument ritmic, ele situându-se de multe ori în centrul compoziţiilor.
Muzica celor de la Converge este destul de complexă, nu foarte uşor de urmărit, să spunem neprietenoasă pentru un ascultător comod. Elementele extreme o fac şi ele oarecum exclusivistă. Nu vreau să compar trupa cu altele, dar strict ca idee, se înrudesc oarecum cu texanii de la Pantera, dar sunt mult mai complecşi şi mai extremi. Ei spun… ezoterici. 🙂

După 3 albume – „Halo in a Haystack” (1994) „Petitioning the Empty Sky” (1996) şi „When Forever Comes Crashing” (1998), multe concerte extrem de intense, trupa are deja o notorietate în rândul publicului în ciuda faptului că muzica lor este destul de exclusivistă şi n-au beneficiat de nici un suport din partea mediei.
În 1995 chitaristul Aaron Dalbec şi bateristul Damon Bellorado înfiinţează şi un proiect paralel, iniţial sub titulatura Gateway, ulterior rebotezat Bane. Bannon îşi defineşte la aceea vreme trupa ca fiind „copii Hardcore cu riff-uri rămase de la Slayer”.

2001 aduce punctul de turnură în cariera trupei ca urmare al albumului „Jane Doe”, un disc la fel de incisiv, dar cu note mai experimentale, lucrurile se aşează mai organic şi materialul primeşte distincţia de Albumul Anului din partea revistei Terrorizer Magazine. Cum se exprimă acelaşi Bannon: albumul marchează momentul în care trupa evoluează de la un Thrash zgomotos cu abordare Hardcore la un Hardcore impregnat cu Thrash zgomotos.
Chitaristul Aaron Dalbec şi bateristul Damon Bellorado părăsesc formaţia să se dedice exclusiv proiectului Bane.

Urmează încă două albume incisive: „You Fail Me” (2004) şi „No Heroes” (2006) iar în locul celor plecaţi sosesc în trupă: Nate Newton bas, chitară, voce şi Ben Koller tobe şi percuţii.
Ambele discuri păstrează aceeaşi linie şi abordare foarte Heavy şi tot odată foarte complexă,  un melanj extrem de reuşit între brutalitate şi tehnicitate.

2009 aduce un nou material, acest „Axe to Fall” care pentru prima oară în cariera formaţiei debutează pe locul 74 în topul Billboard 200 şi se situează pe locuri fruntaşe în majoritatea publicaţiilor de specialitate.
Pentru mine a fost o surpriză extrem de plăcută acest „Axe to Fall” şi mai că aş risca să spun că pe felia de Metal acest material este discul anului. Dacă vă este dor de Pantera (cui nu-i este?) – momentele cele mai brutale din era „The Great Southern Trendkill”, dacă vă plac riff-urile zgomotoase, vocea brutală, dar nu vă sperie nici ritmurile complexe, uneori mai caracteristică Jazz-ului şi instrumentaţia, abordarea tehnică, Converge o să vă rupă cu siguranţă timpanele şi se va înşuruba-n sufletul vostru. Pe mine m-au spart. 🙂 Recunosc, de mult n-am mai ascultat un disc cu Metal brutal cu atâta plăcere…cam de la Far Beyond Driven”. Dar Converge nu sunt o copie Pantera şi mai de grabă se află undeva între Pantera şi Between the Buried and Me (o altă formaţie cu un disc remarcabil pe anul acesta!).
Albumul a fost lansat oficial pe 20 octombrie, dar pe 4 octombrie prin intermediul site-ului MetalSucks.net. materialul a ajuns pe internet şi asta a condus şi la un proces care încă se află-n derulare.
Discul are o durată de 42 de minute şi aliniază 13 piese intense şi un şir lung de invitaţi: Sean Martin (ex-Hatebreed, Cage), Steve Von Till (Neurosis), Ulf Cederlund (Disfear, ex-Entombed), George Hirsch (Blacklisted), etc.
Mi-a plăcut tot albumul fără rezerve, este complex, brutal şi curge fără cusur, este un disc ce reflectă experienţa acumulată şi maturitatea unei trupe despre care am convingerea că o să auzim mult mai mult de acum înainte.

6 comments on “Converge – Axe to Fall

 1. primul clip are ceva din energia voastra in NS.. cind v-am vazt (aparent la ultimul concert) la Rectorat in 97…

  Ma intreb daca NSu pe directia asta a-ti fi evoluat ??..converge !! now !

  Si acu imi pare rau ca n-am venit inarmat la acel concert sa-l impusc in cap pe Munteanu cu un air gun pentru cite mirlanii a facut atitora… Ca argument ziceai ca il idealizez pe Remus acu ceva zile .. pai in raport cu Munteanu si altii gen Partos si gen Brutus care a ajuns si cu statie de radio..etc.. pai macar Remus ne-a invatzat simplu pe multi sa ne deschidem urechile..doar si prin prezentza sa.. opusul fiind astia de care ziceam care voiau etern sa fim sub ei gen Iris si Holograf ! altfel stiu ca Remus a facut si destule magarii multora dar nu mai putzin mi-ar place sa fac un film despre el .. daca stii mai multi care l-au cunoscut cu adevarat (gen amicul tau sef de posta) si vor sa vorbeasca mi-ar place sa-i filmez … cam asta e un proiectzel al meu…

  La Multi Ani ca am brad…. si Fericire Voua ..micului vrajitor, lui Mery si lui Mr Punksament !.. bafta in toate cele in noul an in ciuda tuturor dificultatzilor…

 2. pentru UnSoricel – da, şi mie mi-au amintit puţin de NS, da’ n-am vrut să spun nimic… 🙂
  nu ştiu dacă ajungeam la ceva atât de tehnic sau o viram spre Industrial, cine ştie ce făceam?
  că tot e crăciunul, o fi fost mai bine să nu-i împuşte pe ceauşeşti şi să primească un proces corect şi o condamnare corectă?
  parcă a rămas blestemul pe noi…

  cu filmul… păi ştiu câţiva şi pot vorbii cu ei dacă vrei.
  da, Remus nu se compară cu Munteanu, clar. pe Munteanu parcă nici acum nu-i târziu să-l împuşti… ha ha ha! 😛 tot de crăciun să fie treaba clară! 😛

  n-am brad, am ceva surprize pentru David şi sper ca bucuria lui să se răsfrângă şi asupra mea. puţin. 🙂

  Sărbători Fericite şi vouă! 🙂

 3. ….nu suna a n.s., parerea mea…..iar vocalul baga prea “necontrolat” parca….

  nu ma bag.

  pt. unsoric cel…cand vei fi gata cu proiectul sa ne areti si noua.

3 Pings/Trackbacks for "Converge – Axe to Fall"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *