Corporate Crap

Nu ştiu de ce, vorba aceea conform căreia lucrurile care încep bine, se termină prost, se adevereşte tot mai des. YouTube a fost lansat în 2005 de trei tipi sufletişti, foşti angajaţi PayPal ca un site de „video sharing”, adică un loc unde puteau fi postate fişiere video.
Situl a fost activat pe data de 15 februarie 2005 şi primul filmuleţ, „Me at the Zoo” în care apare unul din fondatori, Jawed Karim, a fost încărcat pe 23 aprilie 2005, la ora 8.27 PM şi este disponibil şi la ora actuală.

Lansarea oficială a siteului a fost făcută în noiembrie 2005 şi până în iulie 2006 au fost încărcate peste 65.000 de filmuleţe. În scurt timp YouTube a devenit al treilea cel mai vizitat site de pe internet după Yahoo! şi Google. Inevitabilul se produce în octombrie 2006: Google Inc. cumpără situl pentru 1.65 bilioane de Dolari.
De aici până la mesajele tip „acest video-clip nu mai este disponibil fiind sub incidenţa legii dreptului de autor” a fost un pas mic-mic-mic şi „insesizabil”. (This video is no longer available due to a copyright claim by…)

youtube_01

Sunt un liberal şi respect dreptul la proprietate, implicit la cea intelectuală şi evident ştiu ce înseamnă şi dreptul de autor, ce reprezintă.
Totuşi, intervenţia caselor de discuri şi ştergerea video-clipurilor, cred că este o mişcare greşită şi nu putea să se nască decât în capetele seci ale băieţilor în costume impecabile din birourile multinaţionalelor. Câtă grăsime au unii  pe creier să saboteze publicitatea gratuită? Cât rău faci unui artist că-i difuzezi on-line video-clipul şi-l promovezi? Sunt milioane de oameni care mai scriu benevol, dezinteresat, moca, despre câte un artist, unul din avantajele blogului este exact faptul că poţi insera şi un video-clip, nu doar o imagine şi astfel cititorul are ocazia să şi vadă/asculte o piesă-două al artistului respectiv, adică îl promovezi şi e enervant şi stupid să introduci linkul şi peste o oră sau 3 zile să te trezeşti că respectivul clip a fost şters!
Este şi o luptă inutilă de orgoliu. Este şters clipul dintr-un loc, îl găseşti sau apare în altul… So?

MySpace a fost la origini un spaţiu virtual de stocare care s-a transformat în 2004 într-un site de socializare (social networking). Având în spate şi la îndemână baza de date a 20 de milioane de utilizatori via eUniverse şi scheletul platformei Friendster, MySpace-ul a crescut şi a devenit popular foarte rapid, în data de 9 august 2006 din Olanda s-a înregistrat contul cu numărul 100 milioane.

MySpace a fost locul unde găseai muzică bună, formaţii din afara mainstream-ului, artişti adevăraţi.
În iulie 2005 afacerea a fost cumpărată pentru suma de 580 milioane de Dolari de principalul competitor, Rupert Murdoch’s News Corporation (partenerul Fox Broadcasting) şi deţinătorul Facebook.
Google a semnat un contract în valoare de 900 milioane Dolari cu MySapace în august 2006 şi ulterior şi alte companii mai mici cum ar fi Slide.com şi RockYou! au semnat contracte asemănătoare să apară şi să fie introduse ca widget-uri pe MySpace.
Popularitatea siteului este afectată doar de creşterea simţitoarea a Twitter-ului, cel mai nou concurent pe acest segment, dar oficial Rupert Murdoch a declarat că nu intenţionează nici să re-vândă MySpace-ul, nici să cumpere Twitter-ul.
Din 2005 MySpace are şi propria casă de discuri, MySpace Records.

Corporatizarea spaţiului virtual, al siturilor independente nu este mereu şi în avantajul utilizatorilor, artiştilor. Înţeleg lupta împotriva pirateriei, a încărcatului şi descărcatului de produse piratate şi pierderile cauzate de acestea, însă nu înţeleg de ce marile corporaţii preferă să angajeze hoarde de avocaţi şi băieţi pieptănaţi cu diplome distinse în loc să urmărească nevoile şi cerinţele utilizatorilor, să ofere soluţii viabile la cerinţele pieţei… Este trist că în momentul în care apar alternativele independente, corporaţiile recurg la cumpărarea şi distrugerea lor… Unele site-uri au fost închise, altele modelate după “legea” corporatistă. Partea bună este că mereu o să apară alternative. 🙂 Şi în final corporaţiile pierd pe banii şi mâna lor…

Ne globalizăm de ne iese pe nas!

14 comments on “Corporate Crap

 1. pentru lu – mereu se întâmplă aşa, internetul deocamdată rămâne o afacere prosperă, mai ales pe perioadă de criză când omul se refugiază mai abitir în virtual… 🙂

 2. Câte videoclipuri mi-au fost mie refuzate aşa pe YouTube…:))
  M-am mutat pe Daily Motion. O calitate muuult mai bună, videoclipuri oficiale, direct de la sursă (conturi oficiale ale artştilor), şi poţi să şi postezi în articole videoclipuri de acolo! 😀

 3. pentru Roxanne – ‘neaţa. păi asta şi spuneam, corporatizarea dă naştere la concurenţă şi alternative noi, multe mult mai viabile şi eficiente… până vin corporaţiile mari şi le înghit şi le fac praf…şi atunci apar iar altele. ha ha ha! 🙂

 4. Altfel spus globalizarea e inca o strada cu sens unic… pornind dinspre vest..

  My Space tocmai si-a schimbat directorii.. adica i-a debarcat pe cei fondatori … se pare ca va deveni tot mai corporat cum nu produce ‘revenue’ destul pentru aspriatiile lui Murdoch… plus ca Twitterul pare ca o sa-i intreaca … Twitul lui Asthon Kutchner e urmarit de 1.000.000 de oameni … (sotul lu Demi Moore) si tot mai multi se cupleaza la twituri de staruri … si starurile la twitter..

  Google ..saptamina trecuta s-a luat la bataie oficial cu Microsoftul .. intr-un an vor avea un ultra rapid sistem de operare desenat special pt internet si laptopuri .. Microsoftul a ripostat luni… ca si ei intr-un an o sa ofere versiuni light a lui MS Office online FREE for everybody !.. lucru care exista de ceva timp deja dar e de rahat…

  Deci pt asa razboaie corporate ! iti trebe bani si armata nene !!

 5. ah da si the looser is AOL … care tocmai s-a rupt de Time Warner… AOL nu spune nimic in Ro dar a fost si mai este inca mare in USA… acu a fost lasat de carautza cam ca un copil care nu mai promite nimic parintzilor corporatzi !

 6. pentru Un Soricel – mda… se bat rechinii pe peştele mai gras.
  însă am şi eu o mică idee şi încerc să găsesc partenerul cu care să încerc să-l fac… 🙂 nu cred că ar fi o investiţie foarte mare şi dacă prinde, e loc de scos caşcavalu’ de la idioţii de corporaţi…ha ha ha! 🙂
  sap după nişte piese, n-am uitat şi apropo de proiecte: ce se mai aude cu galeria? 🙂

 7. e pe vine… adica scheletu e… aici http://626.plug-u.net o sa ia si poze si audio si texte dar mai am de lucru…

  momentan e doar galeria asta http://plug-u.net .. daca vrei sa ‘donezi’ o poza buna pt editia 01 super … marime 1024×720 px 72ppi nu mai mare – vezi ca operez sub NO© adica fara copyright aplicabil deci in idee materialul e folosibil sub anumite conditii de oricine trage un screen capture ..!

 8. ti-am raspuns cu ceva linkuri dar vad ca de 2ori nu mi le-a luat .. si nici nu pare a fi moderat … deci nu stiu incerc mai incolo ..dupa ce repornesc..

 9. vezi linkul din pseudonim .. acolo a scheletul la care lucrez… o sa ia si poze is audio … daca vrei sa donezi o poza pt loartmix editia 01 la plug-u.net cu placere doar sa fie 1024x720px nu mai mare nici mai mica..

 10. pentru Un Soricel – scuze, eram pe celălalt computer… 🙂
  aşa e setat situ’: dacă pui link îl consideră automat spam şi tre’ să-l aprob sau să-l şterg, el îl depozitează şi nu este vizibil.
  am o tonă de poze, ştii bine şi dau cu plăcere, nu prea ştiu ce ţi-ar place sau ce s-ar potrivii… hai că sap şi după poze mai încolo. 🙂

 11. ceva despre viatza si ce crezi tu ! .. aici acolo in Turcia in B in bv.. oriunde .. cred ca s-ar potrivi cel mai bine .. daca e sa viu cu o sugestie..

 12. pentru Un Soricel – ok, mă gândesc şi trimit variante… 🙂 am dat click pe link (ha ha ha) dar mi-a dat erroare… mai încerc. 🙂 acum sunt…so full of shit.

1 Pings/Trackbacks for "Corporate Crap"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *