DECLARAŢIE de PRESĂ – Leonard Oprea

Leonard Oprea este un scriitor – părerea mea, cu talent şi har – destul de necunoscut, adaug eu, din păcate.
L-am cunoscut pe Nardi prin 1993 şi am păstrat legătura şi după plecarea lui în America şi în ciuda faptului că a luat-o pe calea – abruptă – a religiei şi nu o dată ne-am mai ciondănit. Ba, la un moment dat i-am trecut adresa de mail în lista de spam că mă săturasem până peste cap de „Isus jos, Isus sus, Isus te iubeşte”…

Scriitorul Leonard Oprea a debutat în 1981 cu proză scurtă şi primul succes vine în 1984 cu volumul de nuvele fantastice „Domenii interzise” (Ed. Albatros). Volumul de proză scurtă „Radiografia Clipei” este interzis în 1987, este publicat abia în 1990 de Editura Dacia şi re-editată în 2003 de Editura Curtea Veche.
Romanul interzis în 1988 „Cămaşa de forţă” apare la Editura Nemira în 1992 şi re-editată de Editura Curtea Veche în 2004.
În 1999 emigrează în America unde continuă să scrie şi începe seria „Theophil Magus”, eseuri într-o abordare personală – originală – pe teme religioase. Asta foarte pe scurt despre scriitorul Leonard Oprea (vezi şi wiki).

Omul Leonard Oprea este mai complicat şi… zbuciumat. Am stat şi m-am gândit ce titlu să-i dau acestui post şi am aruncat pe rând toate ideile. Am avut discuţii fascinante cu el până-n zorii zilei la un pahar de vin (el votcă), de multe ori am stat pe poziţii diametral opuse, dar mereu am avut răbdarea şi plăcerea de a ne asculta reciproc. Poate că (şi) Nardi, ca mulţi artişti, este omul extremelor. Alcoolul şi Dumnezeu sunt extreme. Nu era un beţiv Nardi, dar îi plăcea băutura. Nu ştiu prea multe despre viaţa lui în America, rar mai trimitea un mail despre el şi familia lui, cum spuneam, mă bombarda cu texte religioase pe care recunosc, de cele mai multe ori le ştergeam fără să le mai citesc. Îl enervam cu citate din Nine Inch Nails şi Marilyn Manson… ha ha ha! Mereu am avut reţineri faţă de oamenii care „picau” în extreme: prea credincios, prea radical politic, prea nu ştiu cum… Nardi cred că făcea pasional tot. Din păcate şi băutul şi – din punctul meu de vedere – şi credinţa a dus-o la extremă. Cum se împăcau cele două, habar n-am. Dar Nardi mereu a fost un tip fascinant… ha ha ha! Cred că nu i-a fost uşoară adaptarea cu America, visul american cu greu se pupă cu realitatea americană…

nardi

Anul acesta-n luna mai brusc nu mi-a mai scris. Apoi un prieten mi-a dat vestea: a fost arestat. Nu ştiam multe detalii, am început să sap pe internet, am găsit în presa din Braşov acest articol:

„Scriitorul braşovean Leonard C. Oprea, arestat în SUA

Leonard C. Oprea, un scriitor şi disident român aflat în Statele Unite ale Americii, arestat la începutul acestei luni sub acuzaţia că şi-a bătut soţia, va fi ţinut în continuare după gratii, informează publicaţia Sun Journal. Scriitorul român în vârstă de 55 de ani, care trăieşte în Auburn, a fost pus sub acuzare pentru violenţă domestică, lovire, ameninţări criminale şi obstrucţionarea anchetei. Fiecare dintre aceste infracţiuni poate fi pedepsită cu până la 1 an de închisoare. Conform poliţiei din Auburn, Oprea şi-a lovit soţia, Brigitte Hristea, 42 de ani, în mod repetat în zona capului şi a feţei, i-a smuls părul şi a strâns-o de gât. De asemenea, scriitorul ar fi ameninţat-o cu moartea. Poliţia a intervenit în noaptea de 10 mai, după ce victima a solicitat ajutor la numărul de urgenţă 911. În momentul în care poliţiştii au ajuns la domiciliul celor doi, Oprea îşi urmărea soţia prin casă, iar femeia urla după ajutor. Conform relatărilor poliţiştilor, scriitorul agresor era în stare de ebrietate. El a recunoscut pe loc că îşi bătea soţia şi nu s-a opus arestării. Cei doi au împreună o fetiţă de 4 ani care nu a avut de suferit în urma incidentului. Soţia agresorului a fost internată la Central Maine Medical Center unde a fost şi consiliată cu privire la drepturile ei, ca victimă a violenţei domestice. Scriitorul agresor a apărut în faţa unei instanţe din 8th District Court şi a pledat nevinovat faţă de acuzaţii. Sursele americane îl descriu pe Leonard Oprea ca pe un disident anticomunist din perioada dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, în anii ’80. El a publicat un roman şi câteva nuvele apreciate de critică. Securitatea a blocat publicarea scrierilor sale în 1987, considerându-l un autor subversiv. După Revoluţia română Oprea a devenit un cunoscut jurnalist şi editor. El s-a mutat în SUA din anul 1999, locuind mai întâi în Boston şi apoi mutându-se în Maine. Născut la Braşov, Leonard Oprea debutează în 1981 cu proză scurtă în revista literara Vatra din Târgu Mureş. În perioada 1981 – 1987 publică proza în principalele reviste literare naţionale, pentru care primeşte premii literare naţionale pentru proza scurta în 1981, 1982, 1984 şi 1985. Între 1978 şi 1989 devine disident anticomunist şi participă la revolta muncitorilor din Braşov la 15 noiembrie 1987, eveniment după care este interzis ca scriitor.” (Gazeta de Transilvania)

Apoi am găsit câteva articole în presa americană,  unele cu ceva mai multe detalii, dar în esenţă toate spuneau acelaşi lucru: Nardi a băut, şi-a luat soţia la bătaie şi… s-a trezit arestat. Ce am aflat este că s-a stabilit o cauţiune de $1.200 $, bani pe care Nardi cu siguranţă nu-i are.
Ulterior un alt prieten mi-a spus că Brigitte ne-a rugat să nu-l ajutăm, n-am prea înţeles ce şi cum şi despre ce ajutor ar fi fost vorba, dar cum Nardi nu mi-a cerut ajutorul – nu că aş putea face mare lucru pentru el – şi nici prietenii comuni nu mi-au mai spus absolut nimic, subiectul s-a stins.

M-am gândit că faptul că a băut nu este o scuză şi strict legal chiar este un fapt agravant şi violenţa domestică în lumea civilizată este o infracţiune gravă şi se pedepseşte aspru. Undeva speram ca Brigitte şi Nardi să cadă la o înţelegere şi sincer, altă soluţie de „scăpare” pentru Nardi nici nu vedeam. Şi nici acum nu văd… N-am înţeles de ce a pledat “nevinovat” Nardi, dar este viaţa şi decizia lui, am să o respect şi nu vreau să comentez mai mult decât am făcut-o.
Repet, tot ce ştiu, ştiu din presă şi vag din auzite, nu sunt în măsură să-l judec pe Nardi, dar recunosc, ştiu că uneori de la băutură îşi ieşea din fire, pierdea controlul. Nu ştiu ce a fost în noaptea de 10 mai, dar ştiu că Nardi a rămas în arest.

Ieri – spre surprinderea mea – am primit un mail/apel de la Nardi. Nu ştiu ce speră Nardi de la Noi, m-am gândit şi în final am decis să-i public scrisoarea deschisă, în definitiv este punctul său de vedere şi poate, mesajul său o să fie citit şi de cineva avizat. Omeneşte îl înţeleg. De judecat, repet, nu pot şi n-am nici un drept să-l judec. Nu vreau să comentez în nici un fel conţinutul acestei Declaraţii de Presă.
Scrisoarea fără relatarea din presă nu cred că-şi avea rostul.

„Către: Preşedintele României, Dl. Traian Băsescu
Parlamentul României
Guvernul României
Ministerul de Externe al României
Ambasada Română din SUA / Washington DC
Ambasada Americană din Romania, Bucuresti
Cotidienle Naţionale ale României
Televiziune Naţională şi Televiziunile Private
Radio Naţional Romania
Mass-media Diasporei Române din SUA
Personalităţi culturale şi politice ale României

De la:
LEONARD OPREA, SCRIITOR şi ex-DISISDENT ANTI-COMUNIST, CETAŢEAN ROMÂN cu VISA TEMPORARĂ în USA
Cu respect , consideraţie, dar şi din punct de vedere cultural, politic şi uman, vă rog PUBLICAŢI şi DAŢI CURS următoarei DECLARAŢII de PRESĂ:

DECLARAŢIE de PRESĂ

ATAC RASIST în SUA asupra Scriitorului şi ex-disidentului român Leonard Oprea.
VIOLAREA DREPTURILOR CIVILE şi UMANE în SUA, de către Statul MAINE, ale CETĂŢEANULUI ROMÂN, cu VISA TEMPORARĂ în SUA, scriitorul LEONARD OPREA.

Binecunoscutul scriitor şi ex-disident anti-comunist Leonard Oprea (autorul romanului “Camasa de forta” / interzis de ex-Securitatea ceausista/  si creatorul “Trilogiei lui Theophil Magus” / publicata cu succes si in Romania si in SUA), este tinta atacului RASIST al Statului Maine, al SUA. Statul Maine, din SUA, prin Politia sa si Tribunalul sau l-au arestat pe Leonard Oprea si l-au aruncat in inchisoarea “Androscoggin County Jail”, unde se afla si acum de peste 70 de zile, FARA dreptul de a comunica cu familia sa si cu prietenii sai.
Statul Maine este recunoscut in SUA, ca fiind cel mai “alb” stat al Americii (peste 90% populatie alba, anglo-saxona) si unul dintre cele mai RASISTE state americane (in Statul Maine, a fi putin mai “colorat” este un motiv suficient de puternic sa fii oprit de Politie – interogat, perchezitionat si chiar arestat).
Scriitorul  Cetaten Roman, Leonard Oprea traieste impreuna cu familia sa in oraselul Auburn, din Statul Maine (deoarece in acest oras sotia sa a gasit un contract de munca acceptabil pentru profesia sa, de medic). Dar, fiindca atit Leonard Oprea, cit si sotia sa sunt Cetateni Romani cu Visa Temporara in SUA, in foarte scurt timp au devenit, din punct de vedere rasist, INDEZIRABILI pentru vecinii lor si autoritatile din Auburn. Motivul fiind, odata cu Cetatenia Romana, faptul ca au indraznit sa aiba un standard de viata, deasupra standardului mediu american. Fireste, americanii din Auburn nu stiu, spre exemplu, unde se afla Romania pe harta lumii.
Astfel, dupa 2/doua/ tentative esuate de a elimina familia Leonard Oprea din Auburn, finalmente, la inceputul lunii Mai 2009, sub pretextul unui scandal in familia Oprea, ce deranja vecinii si incalca legeile Statului Maine, dar FARA nici o investigatie prealabile, dar FARA nici un martor, dar FARA macar sa ia o declaratie scriitorului Leonard Oprea, Politia oraselului Auburn, din Maine, l-a arestat pe Leonard Oprea si l-a aruncat in inchisoarea “Androscoggin County Jail”.
Imediat, a doua zi, dimineata, Leonard Oprea a fost dus in fata unui Judecator, care, reprezentind Statul Maine, l-a acuzat pe scriitorul, Cetatean Roman, cu Visa Temporara in SUA, de “Violenta Domestica” (delict minor in acord cu legea din SUA), i-a pus o cautiune (bail) de 1200 $ Cash si o Interdictie Totala de a comunica cu familia sa, aceasta interdictie fiind valabila si pentru sotia sa si copilul lor, in virsta de 4 ani si 9 luni. Sentinta inca nu a fost pronuntata si astfel, scriitorul Leonard Oprea se afla inca in Puscaria “Androscoggin County Jail” din oraselul Auburn, de peste 70 de zile. Singura marturie este raportul Politiei din Auburn. NU exista investigatie, NU exista martori, NU exista declaratia lui Leonard Oprea.
In virsta de 55 de ani, scriitorul roman si ex-disidentul anti-comunist Leonard Oprea (ale carui carti, recent, sunt subiect de studiu pentru studentii Universitatii din Okland, SUA) sufera de sindrom post-traumatic, anxietate, depresie cronica, atacuri-de-panica, claustrofobie, diabet, guta si prostata si, in aceasta conditie medicala se afla in Puscaria “Androscoggin County Jail” , unde este  SINGURUL detinut FARA CAZIER, intre peste 300 de criminali/omucidere/, traficanti de droguri, hoti si tilhari, proxeneti si pedofili, fiecare cu macar trei condamnari la activ. Fiind scriitor si Cetaten Roman FARA cazier, Leonard Oprea este supus zilnic la tot felul de agresiuni din partea detinutilor si din partea gardienilor inchisorii.
Statul Maine insa NU si-a oprit aici atacul sau RASIST impotriva scriitorului si Cetateanului Roman Leonard Oprea. Pentru a-l sili sa paraseasca oraselul Auburn si Statul Maine, Tribunalul din Maine “District Court of Lewiston” a inaintat impotriva lui Leonard Oprea doua actiuni CIVILE: divortul si protectia de abuz. Sotia scriitorului, Brigitte Hristea, si ea Cetateanca Romana, cu Visa doar Temporara, a fost obligata sa accepte aceste actiuni, fiind amenintata ca isi va pierde licenta de a practica medicina in SUA, isi va pierde serviciul si Visa Temporara, punind astfel in primejdie securitatea copilului.  Insa, prin aceste actiuni CIVILE, Statul Maine, respectiv “District Court of Lewiston” comite o ILEGALITATE si un ABUZ de PUTERE, deoarece Leonard Oprea si Brigitte Hristea sunt casatoriti LEGAL / de peste 20 de ani/ DOAR in Romania, fiind Cetateni Romani cu DOAR Visa Temporara in SUA. Deci, orice actiune CIVILA privind acest statut, casatoria legala in Romania, este sub Jurisdictia autoritatilor romane. Insa, pentru Statul Maine din SUA, se pare ca Romania nu exista.
***
In anul 1990, Congresul American il invita in America pe scriitorul si ex-disidentul anti-comunistroman Leonard Oprea, sa ii rasplateasca meritele luptei sale pentru libertate si democratie.
Astazi, aceeasi America “democratica” il sileste pe Leonard Oprea sa traiasca tragedia unei detentii inumane de de cea mai pura sorginte RASISTA americana, doar pentru ca este un Cetatean Roman care a indraznit sa aiba un standard de viata civilizat intr-un orasel, Auburn din Statul Maine, cu un standard de viata sub nivelul mediu al intregii Americi.
Scriitorul Cetatean Roman Leonard Oprea, admirat si pretuit in mod deosebit de presonalitati cum sunt Vladimir Tismaneanu, Norman Manea, Andrei Codrescu, Liviu Antonesei, Mircea Mihaes, Gelu Vlasin si altii asemenea lor,
autorul a doua carti interzise oficial de ex-Securitatea lui Ceausescu, astazi este O VICTIMA a RASISMULUI “liberalei” democratii americane.
***
Leonard Oprea considera ceea ce i se intimpla acum in Statul Maine, oraselul Auburn, Inchisoarea “Androscoggin County Jail”, ca fiind o FLAGRANTA INCALCARE A DREPTURILOR SALE CIVILE si UMANE, in calitatea sa de Cetatean Roman cu Visa Temporara in SUA.
Leonard Oprea declara ca, mai mult, decit aceasta tragedia ce o traieste este O INSULTA adusa Culturii si Natiunii Romane, O DESCONSIDERARE a Romaniei ca Stat independent si democratic.
***
Leonard Oprea roaga respectuos,
dar cu reala disperare ca,
Presdintele Romaniei, Dl. Traian Basescu,
Parlamentul si Guvernul Romaniei,
Mass-Media romaneasca,
dar si personalitatile Culturii si lumii politice romanesti
SA CEARA ELIBERAREA SA urgenta din puscaria “Androscoggin County Jail”, odata cu RETRAGEREA acuzatiilor si SCUZELE ce se impun din partea Statului Maine, SUA.
***
Leonard Oprea considera ca,
este o datorie de onoare, dar si un act politic absolut necesar APARAREA DREPTURILOR CIVILE si UMANE ale CETATENILOR ROMANI, impotriva actelor de RASISM AMERICANE, INTR-O DEMOCRATIE AMERICANA CE SE AUTO-INITULEAZA… CA FIIND IN CEL MAI INALT GRAD… DEMOCRATICA.

Leonard Oprea                                                 Iulie 11, 2009
“Androscoggin County Jail”
Auburn/ Maine/ SUA”

P.S.1

Nardi are prieteni în America, prieteni care sper să fie alături de el şi în momentul acesta dificil. Un exemplu este domnul Vladimir Tismaneanu care anul acesta (01/05/2009) îi mulţumea pentru: “un mesaj de solidaritate la un ceas cind acest lucru inseamna enorm”. Cred că moral este momentul ca acest ajutor să fie întors.

“Un text despre chin si regasire, despre starea de veghe si despre refuzul de a tacea atunci cind in jurul nostru sunt atitea focare de infectie (la propriu si la figurat). Ii multumesc lui Leonard Oprea pentru faptul ca mi-a dedicat aceasta minunata respiratie, un mesaj de solidaritate la un ceas cind acest lucru inseamna enorm.”

Vladimir Tismaneanu: Leonard Oprea: Veghe, suferinta, adevar

P.S. 2

Sunt curios câţi din prietenii mai mult sau mai puţin influenţi al lui Nardi o să-i întindă o mână acum…

P.S. 3 Update 30 iulie 2009: s-au deschis 2 conturi pentru ajutorarea lui Nardi, detalii AICI.

40 comments on “DECLARAŢIE de PRESĂ – Leonard Oprea

 1. Am citit Theophil Magus – Magia Transilvaneana. Omul chiar umbla pe extreme.

  In declaratia sa afirma ca nu exista dovezi. Nu zice nimic de leziunile provocate sotiei sale, care sigur se vad daca au fost cauzate.
  Apoi, afirma ca toate au fost facute pentru a-l sili sa paraseasca orasul. Daca ar fi asa, atunci sotia sa nu ar fi fost obligata sa afirme neadevaruri pentru a nu-si pierde licenta. Adica, daca nu vrei un om si familia sa in orasul tau, nu ii propui targuri pentru a ramane…
  Iar din motiv ce Brigitte a cerut sa nu fie ajutat, se prea poate ca el chiar a batut-o.
  Nu imi vine sa cred ca o femeie neabuzata ar refuza ajutor (indiferent ce fel de ajutor) pentru sotul ei.

  Imi pare rau pentru cele intamplate lui si sotiei sale.

 2. sincer nu m-ar mira ca el sa aiba dreptate , americanii se pricep de minune sa inventeze situatii ,pt atingerea unui scop / Dar crezi ca pt. el va interveni cineva? tu ti-ai facut o datorie de onoare si e f. bine , dar acest strigat de ajutor crezi ca va avea vreo urmare?

 3. pentru Petra – nu ştiu prea multe, cu Brigitte n-am mai vorbit de ani de zile… nu ştiu ce a fost acolo, dar îl cunosc destul de bine pe Nardi şi îmi pare rău pentru ce se întâmplă…
  nu prea vreau să comentez declaraţia de presă, dar cred că principalul element în tot cazul este Brigitte şi declaraţiile ei şi o cunosc pe Brigitte şi nu cred că-l acuza pe Nardi fără motive întemeiate…
  sper ca totuşi povestea să nu se termine foarte prost pentru Nardi… e un scriitor talentat, dar asta nu scuză şi nu justifică nimic… în fine!

 4. pentru lu – cred că de data aceasta – din păcate – nardi a călcat pe bec. nu ştiu ce se poate face pentru el… din ce am citit poate fi condamnat la 4-5 ani de închisoare, dar nu cred că îşi doreşte nici expulzarea din America de lângă copilul lor… nu ştiu ce este exact acolo, dar o cunosc destul de bine şi pe Brigitte şi nu cred că depunea plângere dacă nu sărea calul rău de tot Nardi…
  poveste tristă… şi a fost uşor neplăcut să scriu despre asta.

 5. pai el e la racoare din cauza bataii, ceea ce eabsolut normal, si ca un adult, barbat adevarat ar trebui sa o ia ca o lectie ……. la anii lui cu copil de 4 ani ….sa faci chestii dastea…cam naspa. Rasism ?? aici e cam tulbure…
  sper sa iasa totul ok cu ei …sa ierte si ea sa lase si el ….si sa mai schimbe cate una alta din lectia asta….

 6. pentru rifeor – îmi pare rău pentru Nardi. e cam tulbure cu toate, man, de la a pleda nevinovat până la faza cu rasismul… sau disperat.
  dar are o grămadă de prieteni în America, oameni care acum ar trebuii să fie alături de el măcar cu un sfat bun, dacă nu cu altceva.

 7. ai mare dreptate cred ca avind prieteni ei ar trebui sa-i dea un sfat bun…

  din ce citesc si fara sa-l judec evident a picat pe canalul cel mai nasol …. cum rezult in acest caz statul si NU sotia sa sunt cei care conduc actiunea in judecata !… deci statul Maine printr-un prosecutor/procuror s-au hotarit sa-l duca in judecata ! La genul asta de situatii se ajunge bazat pe gravitatea situatiei cit si pe dovezi ! altfel statul nu are probe sa te poata duce in tribunal… Se pare ca in acest caz exista probe (facute sau nefacute) si deci (opus Romaniei) statul Maine este obligat probabil legal sa se uite la acele probe ! Evident sotia sa are un factor mare ca proba la dosar dar prosecutorul/procurorul investigheaza si aduce probele la dosar care le vrea .. evident si Leo are dreptul la avocat din oficiu … dar depinde pe cine prinzi… ca sa poate pune in context ce s-a intimplat cu adevarat si sa aduca contra-probe! O actiune pornita nu este asa usor de oprit … in final trebuie ca statul fie sa renunte la actiune impotriva sa (in lipsa de probe) fie sa ajunga la o intelegere cu el (in care isi recunoaste partial vina … ceea ce el se pare ca nu vrea) ! Din cite citesc un deal e singura solutie in acest caz si aici prietenii lui din USA l-ar putea ajuta …

  Legat de el ca scriitor (sau daca e sa-l judec).. toti stim ca fiecare artist are demonii lui si normal o sotie ar trebui sa stie acestea .. in nici un partener nu e obligat sa ti-i suporte la infinit … nu mai putin recent ‘Batman’ si-a batut mama aparent… insa lucrurile nu au ajuns asa departe. Din pacate pt Leo USA nu e locul in care violentza domestica mai ales intr-un oras select sa fie tolerata ca ceva ce se ignora de ceilalti in comunitate ! Nu cred ca asta se numeste necesar rasism sau ca te amesteci in casnicia cuiva. Personal daca as vedea o femeie batuta/agresata as raporta chestia asta la Politie si as insista ca politia sa faca ceva. Evident exista si abuzul verbal pe care femeile il practica uneori constant impotriva barbatilor (genul the bitch from hell you live with) insa acel abuz lasa doar urme psihologice…. Cred ca Leo ar trebui sa inteleaga America mai bine si paradoxul de a trai printe cei ‘civilizati’ din orase cochete … si cit de mult isi apara acea ‘civilizatie’… daca voia scandal era mai simplu sa sta in New York sau LA .. acolo probabil politia nici nu vine pt asa ceva ca si in Bucuresti, Mexico City si chiar London – sau nu se obosesc sa te duca in tribunal!

 8. pentru Un Soricel – cum am spus, nu ştiu ce s-a întâmplat cu exactitate şi nici nu vreau să comentez prea mult, dar am senzaţia că Brigitte s-a săturat şi Nardi de data aceasta a călcat pe bec rău de tot…
  indiferent de toate acestea, prietenii lui, intelectualii smiorcăiţi care au profitat şi de el şi de oricine care într-o situaţie sau alta le-au fost de folos, chiar ar putea să-l ajute într-un fel sau altul…
  eu am făcut ce am putut, după ce m-am tot gândit să public sau nu scrisoarea… altceva chiar nu cred că pot să fac: nici să-i cumpăr o cutie de lapte praf lui David nu mai am bani.

 9. Servus…
  aflu cu surprindere… imi pare rau sa aud asta. poate cum s/a facut vîlvă cu Vakulovschi si cetatenia lui, am putea face si pe tema asta, macar dinspre Internet pornind…
  Toate cele bune

 10. pentru i.o.flavius – bună Flavius. 🙂
  eu am făcut ce şi cât am putut. tu faci parte şi din presa convenţională, blogul tău este mult-mult mai circulat ca ce fac eu aici, dacă ai o idee, cred că este bine venită. dacă te pot ajuta cu ceva, la fel, cu mare plăcere.
  cum am mai spus aici, mă irită puţin că Nardi are o grămadă de prieteni şi constat că toţi tac mâlc… şi cu tot respectu’ spun: intelectualii lu’ peşte!

 11. Dragi romani,

  Eu l-am cunoscut pe Nardi doar prin intremediul scrisului. Suntem pen pals de 7 luni, si nu ne-am vazut niciodata in realitate. Situatia lui este foarte trista, si am nevoie de ajutorul vostru. Dupa cum puteti sa va inchipuiti cand cineva are o cautiune de 1,200 de dolari insemana ca nu a facut mare verva. Fiecare prapadit de american are aceasta suma derizorie sa iasa de la inchisoare. Brigitte a spart parola adresel lui Nardi de internet si a implorat pe toti prietenii lui sa nu il ajute. Mi se pare foarte trist ca dupa 20 de ani de casnicie si un copil la mijloc cineva sa fie atat de crud cu propriul sot si tata al copilului. Va fac publica doleanta lui Nardi din ultimul email pe care l-am primit de la el, astazi, iulie 25, 2009:

  “Situatia mea acum este aceasta:
  1. Din punct de vedere medical sunt:
  – pshihiatric O.K. – doar un sindrom post-traumatic datorat celor patimite in 12 ani de disidenta anti-comunista plus posiblitiatea de a panica in momente de mare stress sau agresiune verbala si fizica – se recomanda sa vad un psihiatru si sa iau ceva anti-depresive /// extrem de important: SUNT CONSIDERAT INOFENSIV;
  – medical – diagnosticul ramine acelasi cu speranta de viata de 3-5 // trebuie reverificate analizele intr-o clinica specializata;
  – diabetul descoperit in acest spital-inchisoare.
  ——–
  2. Din punct de vedere al detentiei si acuzatiilor de “Domestic Violence” :
  – daca dupa evaluarea forensica din acest spital ma intorc in inchisoare pina la proces – risc foarte SERIOS sa fiu INJUGHIAT si torturat de gardieni (asa am fost amnintat, ti-am scris despre asta) FAPTUL A FOST CONFIRMAT DE AVOCATUL LUI INTR-O DISCUTIE PE CARE AM AVUT-O IERI LA TELEFON
  – in acest spital inchisoare zilnic mi-e viata in primejdie, caci sunt practic inconjurat de indivizi adusi spre evaluare psihiatrica, indivizi care si-au UCIS:
  parintii, fratii, prietenii, si-au violat copiii etc. De fapt, am si fost agresat deja de doua ori.
  ————–
  – avocatul meu a declarat in public ca sunt in aceasta situatie complicat fiindca NU sunt cetatean american si sunt a Roamnian VIP…
  ——————–
  – in statul Maine inchisoarea si spitalul-inchisoare este un business grozav: per detinut in inchisoare se rimesc citeva sute de dolari pe ZI, iar in spitalul-inchisoare se primesc 1000 dolari pe detinut-pacient ZILNIC
  ———————
  3. Din punctul de vedere al Brigittei:
  – procurorul acuzarii a convins-o clar ca cel mai bine este sa divorteze, altfel viata ii este pusa in primejdie
  – Brigitte actioneaza in consecinta.
  ——————–
  4. Din punctul de vedere TRAGEDIEI:
  – PE AMINDOI, Brigitte si pe mine ne ameninta DEPORTAREA (Brigitte a inceput sa fie anchetata ca malpractice medical impotriva mea, la cererea procurorului in vederea apararii mele, desi eu NU, eu NU am cerut asta)
  – GROAZNIC si TRAGIC IN ACEL MAI INALT GRAD este faptul ca se discuta la modul serios ca Anna-Maria sa fie data in grija unui GARDIAN LEGAL, adica sa ne fie luata si data intr-o Foster Home, noi doi fiind considerati INCAPABILI sa-i oferim un climat familial sanatos.
  Imagineaza-ti ce va fi daca vom fi deportati, iar Anna-Maria va ramine aici in grjia unui gardian legal, pina cind va fi adulta… copila fiind cetatean american.
  ——————————–
  5. SOLUTII:
  Prima solutie:
  – sa se discute cu Brigitte sa intelega ca:
  PUTEM SALAVA TOTUL DACA:
  a./ se plateste urgent bail-ul
  b./ se platesc ceva bani sa am unde sta pina la proces, deoarece exista acel ordin de interdicitie sa nu am contact cu Brigitte
  c./ Brigitte isi retrage declaratia impotriva mea – drop charges! – sub motivul ca a dat declaratie sub presiunea evenimentelor si convinsa de politie, de procuror etc.
  d./ sa fiu eliberat si si imediat Brigitte sa ceara retragerea ordinul de restrictie al contactului cu ea si copilul
  ***
  A doua solutie:
  1./ pe cale diplomatica sau prin ajutorul diasporei sau al unor sponsori sa mi se plateasca bail-ul
  2./ tot astfel ca mai sus sa mi se asigure un loc unde sa stau pina la proces
  3./ PE CALE DIPLOMATICA sau PRIN PROTEST DISAPORA sa mi se schimbe acuzatia din “Domestic Violence”, sa se schimbe in “DISTURBANCE OF PUBLIC PEACE”,
  si astfel sunt eliberat fara probleme, poate doar plata unei amenzi, insa poate nici aceea fiindca:
  – am 55 de ani si NU am nici un cazire/ record
  – sunt cine sunt
  – nu sunt cetatean amrican
  Personaele care pot rezolva asta, deci care trebuie contactate:
  – guverantorul stat Maine, JOHN BALDACCI
  – senatorul de Maine, SUSAN COLLINS
  – procurorul, NORMAN CROTEAU, DA of Androscoggin County Court
  – avocatul Donald S. Hornblower
  ——————————————————
  Draga Aura,
  Brigitte parca este speriata de bombe, pur si simplu nu o mai inteleg… NU INCAPE IN MINE ca 20 de ani de iubire swi casnicie magica POT FI STERSI CU BURETELE ASTFEL… Pur si simplu nu incape in mine… BRIGITTE ESTE CREATIA MEA si acum ma decapiteaza… IMI DATOREAZA TOTUL, DAR MAI ALES CARIERA EI MEDICALA si acum ma arunca in strada… AVEM DIN DRAGOSTE ACEST COPIL PE CARE EU L-AM CRESCUT si acum vrea sa-mi ia copilul… N-am vazut-o pe Anna-Maria de 3 luni de zile si nici macar o fotografie a ei nu am…
  ….
  I-am promis ca ii acord divortul fara nici un fel de probleme, Doar sa o vad fericita pe Brigitte.
  ….
  Singurul lucuru pe care i l-am cerut a fost ca – in virtutea unui minimum de omenie – sa ma lase cit mai am de trait, vreo trei, cinci ani:
  – sa am grija de Anna-Maria ca un tata bun asa cum am fost mereu
  – sa am un acoperis acolo, chiar in cabana din curte
  – sa am ceva de micare
  – sa am ce imbraca
  – sa am un computer sa mai scriu macar 1-2 carti
  Atit si nimic mai mult – apoi pot sa mor impacat.
  ….
  Draga Aura – NU EXISTA MOTIVE ca Brigitter sa se terama de mine: TOTI DOCTORII AU CONCLUZIOANT CA SUNT ABSOLUT INOFENSIV.
  ….
  Draga Aura,
  simt ca NU MAI REZIST.
  ….

  *
  Daca ma intorc in inchisoare pina la proces, atunci voi fi injunghiat si torturat…
  *
  Aici in spitalul inchisoare incojurat de criminali cu omucideri groaznice…
  *
  PERICOLUL TRAGEDIEI ca Anna-Maria sa fie data unui gardian legal si sa fie trimisa intr-o FOster HOme…
  *
  Brigtte vrea divortul…
  *
  speranta de viata de 3-5 ani
  *
  cartile mele ramase nescrise
  *
  finaciar un cersetor
  *
  dupa 20 de ani daruiti intru TOTUL familei pe care am ctitorit-o in America, Brigittei care fara mine NU ar fi fost in veci cine este acum, Annei-Maria pe care eu, nimeni altul a crescut-o – acum sunt alungat si aruncat pe strazi, un cersetor
  *
  pericolul deportarii, iar in Romania nu ma pot intoarce, nu pot fi povara nimanui…

  in concluzie:
  daca nu imi iau zilele acum, aici – atunci, in cazul in care se pune problema deoprtarii si a Annei-Maria sa ajunga intr-o Foster Home, nu-mi ramine decit, de indata ce voi fi afara sa ma duc la Dumnezeu, astfel incit Brigitte si Anna-Maria sa fie fericite.
  ————-
  Asta este.
  Perspectiva mortii inevitabila ma face sa fiu cit se poate senin si lucid.
  ***
  Daca ma puteti ajuta ar fi totusi ceva de salvat, dar in primul rind Anna-Maria.
  ***

  Este cineva care impreuna cu mine si alti romani sa punem mana de la mana sa il scoatem din inchisoare? este cineva care are lagaturi cu biserica din Maine sa ii dea o camera unde sa locuiasca?

  I need all the help I can get in the name of a desperate Romanian who lives a tragedy here in the US.

  Sincerely,

  Aura

 12. pentru Aura – ai citit sau nu ce am scris, eu îi cunosc pe amândoi. şi am scris că soluţia este ca Nardi să ajungă la o înţelegere cu Brigitte…

  vorbeşte cu i.o.flavius ( http://flaviusobeada.wordpress.com/ ), a scris şi aici să facem ceva, a fost singurul… e din Braşov, este din presă…

  eu financiar n-am cum să-l ajut – sunt şomer din februarie şi am de crescut un copil de 2 ani – dacă vrei, public separat ce ai postat aici şi vedem dacă dă rezultate, dar constat – încă o dată – că nimeni nu intenţionează să facă nimic… nici măcar cei apropriaţi de Nardi de zeci de ani… aşa sunt oamenii, eu îl înţeleg pe Nardi şi el ştie exact prin ce am trecut acum 10 ani…

 13. Fara a dori sa fiu interpretat intr-un fel as dori sa il ajut pe acest mare roman si va rog sa imi spuneti care sunt modalitatile logistice prin care sa putem realiza acest lucru.

  Cr

 14. Modul in care poti sa-l ajuti pe leonard Oprea in momentul asta, e dar, contribuir cu atit cit puteti.

  Dragi prieteni,

  Daca considerati ca puteti contribui pentru a-i plati cautiunea lui LeonardOprea si a-I face viata suportabila pentru urmatoarea perioada, va rog trimiteti orice suma credeti de cuvinta in conturile urmatoare: ARISEANU GENIU – Brasov Str. Al. I. Cuza Nr. 19BANCA TRANSILVANIA, str. 13 Decembrie nr. 17 – BRASOV Cod IBAN: RO72 BTRL 0080 1201 H 617 39XX (cont in lei)RO96 BTRL 0080 2201 H 617 39XX (cont in US$)SWIFT BTRL RO 22 BVA.

  Cine este interesat sa dea un ajutor, are aici conturile deschise.

 15. Pentru brushvox

  Merci mult! Leonard are nevoie de orice ajutor posibil. Deja s-au adunat ceva bani, dar nu suficenti ca sa faca fata tuturor necesitatiilor! Orice contributie e bine venita.

 16. pentru brushvox

  OK. Nu stiu daca ai fost sau nu informat, dar banii de cautiune pentru Oprea Leonard au fost strinsi, multumita oamenilor buni care inca exista in lumea asta, si trimisi avocatului in SUA. Dar se pune problema banilor de care o sa aiba nevoie ca sa supravietuiasca pina cind se termina procesul. Mersi pentru apoiul care-l dai scriitorului Leonard Oprea.

 17. pentru brushvox

  “Dusman” e un cuvint dur…
  Fiecare dintre noi, intr-un moment sau altul al vietii noastre ne-am trezit in pozitia de victima a unei situatii ori victima cuiva. Din nefericire “adevarul” e o notiune destul de ciudata, pentru ca fiecare dintre noi isi traieste propriul adevar. E cum vad cazul lui Leonard Oprea. Ceea ce e foarte clar e ca Leonard nu e nici un criminal. Poate fi caracterizat in multe feluri, dar criminal nu e.

  Oricum, cred ca simplu fapt ca oricine ar fi interesat, poate sa-si dea apoiul intr-un fel sau altul…deja e un ajutor.

 18. pentru brushvox

  Nu vreau sa las vreo ideie gresita: cind ma refer la ” criminal”, ceea ce vreau sa spun e ca nu merita sa fie aruncat in puscarie, nici pina la proces, nici posterior procesului. A viata in sine deja la pedepsit mai mult decit suficient.

 19. pentru nana – duşman a fost o exprimare vis a vis de “prietenii” pe care acum nu i-am mai văzut. atât. că nu o dată ne-am certat şi ne situam pe poziţii diametral opuse, nu contează.
  cum spuneam nu vreau să discut nici omul, nici faptele lui Nardi, nu are strictă relevanţă acest aspect ci cred că scriitorul Leonard Oprea merita ajutorul apropiaţilor şi nu în ultimul rând – cum spunea şi Un Soricel – al oficialităţilor (consului Românieii în USA de exemplu).
  cu siguranţă nu este un criminal iar pedepsa..? Dumnezeu funcţionează într-un mod ciudat, într-un fel sau altul toţi ne plătim greşelile la un moment dat… cine poate să spună că nu are păcate sau dacă “amenda” este mare sau mică?
  îmi pare sincer rău pentru ce se întâmplă cu Nardi acum şi sper ca să se găsească suficenţi oameni să-l susţină şi să-l sprijine.
  am publicat separat şi scrisoarea către Aura şi conturile amintite de tine şi sper ca finalul poveştii să fie unul mai puţin dramatic.

  P.S. ce mă surprinde totuşi este că nu am auzit/văzut nicio reacţie “oficială” din partea celeilalte părţi: Brigitte – care ne-ar putea lămurii în privinţa multor aspecte şi în continuare cred că unica soluţie viabilă pentru Nardi de a ieşii din acest impas este să ajungă la o înţelegere civilizată cu Brigitte.

 20. pentru brushvox

  Istoria celor doi nu e simpla! Si repet ca fiecare dintre ei isi traieste propriul adevar…..diferenta e ca in realitate Brigitte are cutitul si furculita in mina si nici o remuscare. Iar din informatiile pe care le am, rezulta ca Brigitte nu e cea ce ai cunoscuto. Civilizat era sa-l scoata din inchisoare, sa divorteze, fara atita bilci, si fiecare sa-si urmeze drumul. Dragoste cu forta nu se poate…. Sa nu uitam ca exista un copil la mijloc, iar copilul nu ar trebui sa sufere consecintele a doi parinti orbiti in conflictul lor, in egoismul lor.
  Leonard e o personalitate captivanta, un talentat scriitor. A gresit, dar nu merita sa fie executat in felul asta. Si eu sper intr-un final civilizat, fara tragedii….
  Mersi pentru apoiul dat!!!

 21. pentru nana – să fie cu folos.
  în rest, cred că povestea în linii mari o ştim amândoi, adevărul rămâne mereu o noţiune relativă.

 22. “Fara a dori sa fiu interpretat intr-un fel as dori sa il ajut pe acest mare roman”- scrie cineva pe un site. Mare Roman?! Domnilor dvs. ati lasat aceste comentarii in urma unei betii, sau cumplit de obositi?! Afirm acestea cu tot respectul, dar nedumerit. Cum mare roman? considerand dupa ce aspecte? Asta e nivelul la care a coborat sintagma mare roman? Adica normalitatea ajuge a fi considerata virtute? Sunt aspectele absolut normale, firesti la nivel de virtute? Atat de putina normalitate a mai ramas printre noi?

  Avem de-a face cu un element dezgustator, un derbedeu care in ipocrizia lui ne bombardeaza cu email-uri pioase, absolut jenante, kitchioase cand intelegem chiar din declaratia lui ca omul isi batea nevasta, clasic pt orice ghertoi roman, era betiv, impulsiv, mitocan. In cartea lui care o poti citi doar cu lamaie, fara sa ai contact cu ipocrizia omului cotidian, are pe coperta comentariul bizaro-generos al lui V. T. “Leonard Oprea nu intelege sa taca atunci cand constiinta ii dicteaza sa vorbeasca transant, aparand acele repere fara de care ne-am pierde ca fiinte morale” Moralisti care smulg parul sotiei? cu fetita de 4 ani in casa? ( Dupa ce a fost imobilizat, acesta a fost chestionat asupra celor intamplate. Dupa ce s-a asezat pe scari si si-a pus mainile pe fata, romanul a raspuns: “Am lovit-o. Este vina mea. Sunt prost. Am facut-o din nou. Am lovit-o din nou. Arestati-ma”.

  Conform declaratiilor aceluiasi politist, fiica celor doi se afla la etaj, in pat. Acesta a vizitat-o pe Hristea la spitalul in care a fost internata pentru a-i lua declaratii si pentru a o informa asupra drepturilor sale ca victima a violentei domestice. Aflata pe patul de spital, Brigitte a povestit de la ce a inceput cearta. Femeia a povestit ca se afla in sufragerie si se uita la televizor, in timp ce sotul sau vorbea la telefon cu prieten din Canada. Deranjata de tonul ridicat al vocii, femeia i-a spus sotului sau sa-si coboare vocea si sa inceteze sa mai bea. Oprea s-a infuriat, a inchis telefonul si au inceput sa se certe pe motiv ca Hristea nu-l suporta pe amicul din Canada. Cearta a degenerat si scriitorul a inceput sa-si loveasca sotia. In urma bataii, Hristea s-a ales cu fata umflata, cu vanatai pe spate si parul smuls. In sala de judecata, Oprea a pledat nevinovat.) http://www.bzi.ro/Un-scriitor-roman-judecat-pentru-sia-batut-sotia_A54730.html DUNA ZIUA IASI MIERCURI 29 IULIE 2009.

  Deci sa ne intelegem omul spune singur ca e cersetor, un are un ban nici de bail, deci vorbea la telefon in canada pe banii sotiei, acum vrea mancare, din banii sotiei evident. Sotia mergea la munca si el era dadaca in casa, adica un trantor si ca sa isi justifice si situatia ingrata si ego-ul publica, tot pe banii sotiei, evident, mizerii morale. In ce situatia sa ajungi sa scrii aceste stari de voma morale sub titlul “Theophil Magus” cand iti bati nevasta regulat, cand esti un parazit pt familie, cand esti betiv, si mai presus de toate INGAMFAT.
  Ce viata de queen se lauda el ca a oferit femeii care muncea ca sa-l intretina pe el si pe copil si ce familie zice el ca a cladit pe truda zilnica a nevestei, abuzate si batute????Intelegem de pe google ca e un ignorat, e nimeni. Dar piosul declara in acest blog mai sus: “am 55 de ani si NU am nici un caziere/ record
  – …sunt cine sunt…Romanian VIP”… Pai asta imi aduce aminte de ceva din biblie, parca Dumnezeu zicea EU SUNT CINE SUNT! Si adresa de email piosului bataus e iamwhoiam…cata ingamfare…Uite ca piosul a uitat…a uitat chiar si propovaduirile de proasta calitate catre multimea de cititori pe care o visa: “UN OM DE CARACTER un om de caracter are ca piatra unghiulara in primul rand bunul-simt nascut de o constiinta-de-sine intru Dumnezeu – manifestata moral, etic si responsabil cu demnitate si cu dragoste de om, oriunde si oricand.” pag. 46 din aceiasi mizerie de carte. Pai cum domnule cand omul isi caftea nevasta?! In ce situatia ati ajunge oricare dintre DVS. sa comiteti asa ceva dupa ce ati scris prostiile astea? Cat de mare sa fie nemernicia cuiva sa isi trateze mult iubita sotie in halul asta, cand femeie ii publica mizeriile, ii dadea paine, casa si masa. Omul se plange ca e cersetor. Pai daca nu muncea! A investit 20 de ani in cladirea familiei…si nu are nimic. Adica nu a muncit. A investit in sotie, zice el, adica ii preda medicina sau cum? Ajungi la 55 de ani cu o sotie de 42 si anunti in gura mare ca ai investit in ea, ca ea are conturi si tu nu ai nimic? Intelegem clar ca era o povara pt sotie, si pentru copil. O putoare impotenta, geloasa, puturoasa, care o strivea cu aberatii pioase, rugaciuni rasuflate si crize de betie si bataie. Si acum comunica cu Doamna Aura, care afirma ca nu ii cunoste personal, despre ce bombe are sotia lui in cap. “Draga Aura,
  Brigitte parca este speriata de bombe, pur si simplu nu o mai inteleg… NU INCAPE IN MINE ca 20 de ani de iubire si casnicie magica POT FI STERSI CU BURETELE ASTFEL… Pur si simplu nu incape in mine… BRIGITTE ESTE CREATIA MEA si acum ma decapiteaza… IMI DATOREAZA TOTUL, DAR MAI ALES CARIERA EI MEDICALA si acum ma arunca in strada… AVEM DIN DRAGOSTE ACEST COPIL PE CARE EU L-AM CRESCUT si acum vrea sa-mi ia copilul… N-am vazut-o pe Anna-Maria de 3 luni de zile si nici macar o fotografie a ei nu am…” Pai si acum in acesta situatie el are asemenea discutii scarboase la adresa sotiei cu o necunoscuta? Singura sperietura de bomba din capul Doamnei Brigitte Hristea este el, pe langa ceva umflaturi, depresii din batai anterioare, par smuls, scene tembele de gelozie si cine stie ce mai. Acum vrea sa il scoata romania din inchisoare? creatura asta pioasa nu are nici o limita! Daca asta e simbolul marelui roman ce sa mai zic?! Noroc ca de sotie se ocupa americani, o sprijina ei medical, psihologic, moral, noi sa ne ajutam scursura, viermele puturos, publicistul de pamflete pioase. E urat tot ce se intampla. Poate ar trebui sa o ajutam pe Aura, ea pare ca are cea mai mare nevoie sa o raza de lumina, ceea ce ii face ea sotiei piosului e grosolan si umilitor pentru orice femeie. Deci adunam bani, as contribui si eu, dar pt sotie poate. Sotia a fost victima aici. Omul vierme nu stia ca mai are 5 ani de trait pana sa o loveasca in repetate randuri? ca orice barbat mojic care ridica mana la o femeie e si las, normal, acum isi plange de mine, nu cere scuze sotie, nu zice nimic de ea decat ca are bombe in cap. Mai pledeaza si nevinovat! Sigur ca da, marele roman stie ca e in dreptul lui sa casapesca consoarta si sa aibe discuti blegoase, libidinoase cu admiratoare ratacite, pe la spatele sotiei, la netul pe care il platea sotia, rozand coaja de paine peste tastatura, adusa de sotie in ziua de leafa.

  Si dupa toate acestea, ca si cum un ar fi destula umilinta dusa acestei femei muncitoare si batute, mai vin si romanii cu comentariile lor de impotenti batausi. Si dl Oprea trimite mailuri peste mailuri la care la sfarsit scire negru pe alb. VA ROG SA NU ARATATI LUI BRIGITTE ACESTE EMAILURI. Domnu pios si acum, din inchisoare isi vorbeste nevasta de rau, pe care a bagat-o in spital, si-o vorbeste de rau pe la spate si mai si are neobrazarea sa spuna : sa nu ii aratam sotiei mizeriile pe care le scrie prietenilor despre ea.

  VERY IMPORTANT:
  do not show this letter to my wife….
  Vierme nenorocit nici in ceasul din urma nu te abtii sa iti bati joc de femeia asta?

  • acum am citit si eu despre “piosul” leonard…il cunosc bine de vreo…18-19 ani.
   nadajduiesc ca brigitte a taiat raul din radacina si a terminat-o cu escrocul asta!a platit destul ajutorul lui.
   ma gandesc la ea si-i doresc tot binele din lume!e un om deosebit.
   toate bune si tie, “teofil”, oricine esti si oriunde te afli!
   articolul tau vorbeste despre adevaratul nardi, fals si pervers , care e in stare sa o …si pe mama lui numai sa stoarca lacrimi si bani!

   • îl cunosc şi pe Nardi, o cunosc şi pe Brigitte. eu dincolo de sentimente şi bla-bla-ul afarent, zic că e vorba şi de simbioză, cel puţin aparent s-au completat reciproc şi au “profitat” unul de celălalt în sens pozitiv. să ne dăm cu părerea din exterior este neavenit, lipsit de bun simţ şi neconcludent. totuşi gândeşte-te că au făcut un copil împreună după ceva ani de convieţuire şi cunoscându-se bine.
    văd că Nardi e bine, din ce înţeleg îşi vede copilul şi dacă mâine se împacă cu Brigitte – niciodată nu poţi exclude nici o posibilitate – toţi care i-au înjurat pe unul din ei o să fie într-o situaţie cel puţin jenantă.
    cam multă lume vorbeşte, nimeni nu ştie de fapt nimic.

    • ai folosit cuvantul potrivit: simbioza. dar nardi a devenit parazit . ii cunosc pe amandoi. chiar daca se impaca (poate au facut-o deja), ma voi gandi la brigitte cu compatimire…”darul” lui nardi de a suge de unde se poate, escrocand sentimental, e gretos!am cunoscut persoane care au avut de-a face cu el cu mult inaintea mea, multi au murit…niciunul nu a vorbit bine de el.niciodata! e exact ca un parazit: “suge” si isi gaseste alta “gazda”. ochii si fata lui vorbesc si ii tradeaza micimea de caracter. cu bine pentru toti!

     • poate că este aşa, poate că nu. eu nu mă simt, ba, nu mă consider nici mai pur, nici mai corect, nici mai… om ca ceilalţi şi îmi vine peste mână să-i judec pe alţii şi să dau verdicte radicale. când ne preocupă prea mult ce fac ceilalţi, de obicei fugim de propriul nostru rahat. asta e o constatare.

 23. VERY IMPORTANT:

  do not show this letter to my wife.

  Dear Friends,

  May the Lord bless you and your family!

  ***

  YES – DOCTORS DISCOVERED SOMETHING ON MY BRAIN: so, MY HOPE OF LIFE IS FOR NO MORE THAN 3 to 5 YEARS!

  ***

  As you know already from my wife Brigitte, I am an inmate of Androscoggin County Jail of Auburn, State of Maine.

  i WILL NO COMMENT HER VERSION OF THIS STORY.

  i LOVE HER TOO MUCH TO BE AGAINST HER.

  ….

  I was thrown in this jail because of the charges of State of Maine, “Domestic Violence” class “D” // minor crime// misdemeanors (minor crime).

  ….

  Actually now I am in a hospital-prison where they found me having:

  – that lethal illness on my brain

  – diabetes

  – post-traumatic syndrome (due to my anti-Communist dissidence when I was interrogated, tortured, put in labor-camps, put in Communist hospitals in order to wash my brain, forbidden as a writer, as you already well-know)

  – anxiety and panic in moment of big stress or verbal&physical aggression, but NOT AT ALL DANGEROUS

  ***

  I am an inmate for almost 90/ninety/ days already.

  I am surrounded by murderers, pedophiles, drug-dealers and others genuine criminals.

  I, Leonard Oprea – in 55 years I did NOT committed even a very small crime, like a to have a fine or a driving ticket, neither in Romania, nor in the USA.

  ….

  But – nobody paid my bail – because my wife being /under the pressure/convinced by the prosecutor agreed to act like this, more, she wrote to all the people who can help me that I am dangerous for her and our daughter.

  And this IS A REAL LIE.

  You can check up this as being a lie – just because you know me very,very well how good husband and exceptional devoted father I am.

  I underline for you that my wife is under STRONG and CONSTANT PRESSURE of THE POLICE and THE PROSECUTOR DISTRICT ATTORNEY OF AUBURN, MAINE.

  Brigitte was threaten she will lose her medical license and her job and her H-1 working Visa, because she acted wrong as a psychiatrist against me etc.

  ….

  On the other hand, I declare to you I LOVE BRIGITTE MORE THAN MY LIFE, therefore: I AM GUILTY for what happened and I DO MY PENANCE.

  I’ am asking the forgiveness of Brigitte, of our Lord and of you dear friend.

  I’ did so wrong and I am infinitely sorry.

  ….

  I LOVE MY WIFE and MY CHILD only God knows how much.

  And you know also – how good husband and exceptional father I am.

  You know very well – you were my witness how I was “stay-at-home-dad” : mother&father&baby-sitter&teacher for almost 4/four/ years day and night, oh, yes DAY and NIGHT FOR OUR MIRACLE, THE PRICELESS PRINCESS ANNA-MARIA.

  And you know also very well – that I am that one, NO OTHER I SWEAR on GOD, so I am that one who accomplished the dream of Brigitte to come in the USA and to become a MD Psychiatrist and to have an American child.

  Brigitte and I, we are together, wife and husband for 20 /twenty/ so incredibly beautiful years.

  Yes, 20 /twenty/ years of blessed marriage…

  I came in the USA at the age of 46 years, after I gave up everything i had in Romania (where I had a pretty high standing and I offered a queen-life to Brigitte) ONLY because that was the desire of my wife…

  More, I accepted to be financially a dependent of her VISA (meaning without a legal right to work in the USA), in order to accomplish her dreams…

  But, I love her so much…

  ….

  But now…as I already told you in the beginning of my e-mail:

  YES – DOCTORS DISCOVERED SOMETHING ON MY BRAIN: so, MY HOPE OF LIFE IS FOR NO MORE THAN 3 to 5 YEARS!

  ….

  But now Brigitte wants to divorce me… just because the police and the prosecutor scared her to death…or, I do not know what to say…

  ….

  But now exist the MAJOR RISK that Anna-Maria to be taken by a LEGAL GUARDIAN and to be put in a FOSTER HOME…

  But now exist also the MAJOR RISK that both of us, Brigitte and I to be deported (Brigitte is already under investigation of some questions concerning her medical practice)

  ….

  Dear friend, briefly: TRAGEDY.

  ….

  AND THIS TRAGEDY COULD BE EASILY AVOID BY BRIGITTE.

  ACTUALLY EVERYTHING IS IN HER HANDS.

  ….

  Dear friend,

  I repeat,

  I AM GUILTY. I DO MY PENANCE. I AM INFINITELY SORRY.

  I LOVE MY FAMILY ONLY GOD KNOWS HOW MUCH.

  I CAN NOT LIVE WITHOUT MY FAMILY.

  ….

  Dear Friend,

  my only crimes I committed in my whole 55 years are the followings:

  1. Immediately after GOD the most important in this world is my family, Brigitte and Anna-Maria and I dedicated myself to them.

  ———-

  2. I was for 12 years an anti-communist dissident against the Communist dictatorship and I was forbidden as a writer, I suffered tortures and all my youth I lived for 12 years near by death… fighting for freedom, democray, morality, family rights and God.

  ———-

  3. I published 12 books in Romania and pretty successfully in the USA 3 of them, books about freedom, morality and family and God, books where my love, Brigitte and and Anna-Maria, are always and forever present in tales, poems and drawings.

  —————————–

  So, my dear Friend,

  this is my story – today, in an America where I accomplished the dreams of my wife, where I build a family … and from where I am forsaking now by my family. Actually I am executed by my own family and by the State of Maine, of the USA because I am not an American, because I was in 1990 rewarded by the American Congress for my anti-communist dissidence against a criminal Communist dictatorship and also the American Congress rewarded for my books dedicated to freedom, democracy, morality, family and God.

  Today, America and my family and some “good” friends – happly behead me.

  May the Lord forgive them all.

  Or, may the Lord judge them.

  —————————————

  If you want you CAN SAVE MY FAMILY, MY CHILD and MY WIFE.

  ….

  AFTER I WILL BE FREE FROM THIS HELL

  (where I am kept among people who murdered their own parents, brothers or sisters or violated their own children, I being probably the ONLY ONE WITHOUT ANY RECORD and PERFECTLY SOUND WITH MY MIND / at least this the doctors tell me and congratulate me daily)

  so,

  AFTER I WILL BE FREE FROM THIS HELL

  I intend to go very quickly to God, just because I do NOT can and I do NOT want to live without my family.

  ***

  VERY IMPORTANT:

  do not show this letter to my wife.

  I do not want her to show it to the police and, after all, this

  is for you, not for her.

  This is just a confession made to you conscience, as I consider you being my friend.

  ***

  Thank you.

  And, so long my friend.

  May the Lord bless you always.

  Yours truly,

  Leonard Oprea,

  Nardi.

 24. pentru teofil – nu ştiu cine eşti şi nici nu-mi bat capul, am prea multe cunoştinţe proaste să mă mai intereseze încă una…
  ok, cu toate că devin pe zi ce trece tot mai fascist şi dau tot mai puţini bani pe democraţie, încerc să respect punctul de vedere al fiecărui individ şi dacă vrei să împrăştii noroi, n-ai decât. da’ nu posta pe fiecare pagină aceleaşi căcaturi că începe să pută… Mr. Magnum.
  ok 2. mulţi artişti au fost moral cel puţin discutabili, dar asta nu le alterează valoarea. nu dau lecţii, nu-ţi fac o listă acum plecând de la Caravaggio până la Kurt Cobain… aşa că ajutorul este pentru scriitorul Leonard Oprea ci nu pentru Nardi. Îi cunosc în linii mari viaţa, îi cunosc şi prima soţie şi fata mare, etc.

  am spus că nu vreau să discut subiectul şi am spus şi că Nardi ar trebuii să-şi rezolve problema cu Brigitte.

  mă bucur că eşti şi Teofil şi Magnum şi impecabil moral. până una-alta eşti doar un spam. (şi dacă continui aşa, îţi blochez IP-ul: City: Sonseca, State: Castilla-La Mancha, Country Code: ES, Country: Spain )

  eu, n-am să neg asta, sunt tot un artist, vreau-nu vreau şi am şi eu păcatele mele.

 25. pentru teofil:

  Vad ca sua ipocrizia nu are limite, iar ura ce s-a innascut in dumneavoastra contra lui Leonard Oprea va orbeste. Vorbiti despre o situatie pe care nu o cunoasteti nici un pic.
  Pe linga toate astea, am o intrebare: Aveti copil? Aveti o casa? Cine are grija de toate astea? Cineva care conform declaratiei dumneavoastra nu face nimic!!!
  Sincer, nici nu cred ca ar fi trebuit sa ma obosesc sa va raspund. Dar cind nu stii despre ce vorbesti, e mai bine sa taci. Chiar credeti ca sunteti o persoana mai buna decit el??? Cu singuranta ca in lumea asta exista oameni care pot sa creada ori sa afirme ca dumneavoastra nu sinteti cu nimic mai bun.

 26. Domnul meu,

  A judeca e un mare pacat si nu spun lucrul asta dintr-o perspectiva religioasa si mai degraba ca urmare a putinelor experiente de pana acum.

  Va rog sa ma iertati daca cuvintele mele au apasat atat de tare asupra dumneavoastra. Se prea poate sa fi gresit din aceasta perspectiva (a apasarii pe care ati resimtit-o) dar intentia mea a fost cu totul alta si in final imi pare sincer rau ca am contribuit si eu in a se ajunge aici.

  Cristi

 27. pentru cristi – banuiesc ca vorbesti cu teofil… nu cred ca ajungi la un dialog de bun simt: prostii sunt deobicei si foarte incapatinati… daca se cred si anonimi, muschii se umfla si mai tare… 😆

 28. pentru brushvox – nu e asa de elocvent cine sunt si nici nu gasesc potrivit sa fac caz din anonimat, numele meu e Andrei Tismaneanu, am pus mana pe cartea Theophil Laci in Bucuresti, dar am luat-o, din neatentie, cu celelalte carti la Madrid, unde incerc un master in arhitectura. Nu e important in ce imprejurare mi-a parvenit cartea, dar abia la Madrid am apucat sa arunc ochii pe ea. Eu nu am criticat ajutorul acordat de dvs. individului, sau scriitorului –daca insisti sa il numesti scriitor- e de laudat orice sprijin oferit de oricine oricui, chiar gasesc onorabil gestul dvs. Problema era contextul de “mare roman”! Imi cer scuze ca am pus textul si pe alte siteuri, chiar regret gestul, eram plin de nervi probabil.

 29. pentru nana
  Nu am nici un sentiment de ura fata de suspectul in cauza, e doar vorba de banala indignare, care probabil in ziua in care am lasat mesajul in cauza era mai accentuata. Am si un copil si casa, iar pentru intretinerea lor alerg intre universitate si un deposit de marfa – loc provizoriu, dar generos de munca-.Daca sunt mai bun decat suspectul in discutie? Creatura face parte din primitivii pe cale de disparitie, eu ma inscriu in lista celor 99,99% dintre oamenii incapabili de asemenea excese de nimicnicie. Confundati, regretabil, ceea ce inseamna afirmatie si act. Daca sub numele nana se afla un personaj feminin va recomand, sincer, fara a creea ostilitati gratuite, o cura cu Romparkin, sau oricum, consulta urgenta a unui psihiatru.

 30. pentru Teofil Magnum – nu eu am spus treaba cu “Mare Român” şi în condiţiile în care eu sunt un Mare Bozgor ( 😆 ), nici nu este de mirare… Mă cheamă, Attila, Attila Blaga. 😆 😆 😆
  este în egală măsură trist şi amuzant cum judecăm oamenii fără să-i cunoaştem… Oprea este un primitiv pe cale de dispariţie, Nana are nevoie de psihiatru şi medicamentaţie… eu? eu de ce am nevoie? o fi crăciunul şi a dat peste mine Moş Crăciun?
  Dacă eşti rudă cu Vladimir Tismaneanu poate că îţi înţeleg supărarea: am vorbit (încă o dată) urât despre pseudo-disidenţi şi diaspora securistă… dacă nu, mai bine ocupă-te de familia ta, de slujba ta, de terminarea studiilor… nimeni nu obligă pe nimeni să ajute nici un om, nici un câine abandonat în ploaie… Mic sau mare, Oprea este totuşi un scriitor şi a pus pe masă ceva. 99.99% din oameni nici măcar rahat nu lasă în urma lor…

 31. Pentru cristi
  Aveti perfecta dreptate, nu e doar un pacat, dar si un risc periculor de a aluneca intr-o parte sau alta a subiectivitatii. Nu vreau sa va asumati nici o responsabilitate pt cele afirmate de mine, vina o poarta, in special, proasta calitate a cartii. Ea are darul de a scoate din sarite mai mult decat fraza dvs. cu “mare roman”. Fara nici un fel de comparatie intre personaje, imi aduc aminte de imparatul Nero si Seneca, care i-a putut ierta tot lui Nero mai putin poeziile lui. I-as putea ierta si eu orice piosului, mai putin consemnariile meta-chimice. Stimate Cristi, pe bune, chiar mare roman? Sincer de unde vine asta? Pun intrebarea nedumerit. Chiar in prima pagina a cartii “confesiuniile lui peste pios” apare biografia sciitorasului bataus: “ intre 1978 si 1989: disidenta anticomunista. Persecutat si interogat de catre Securitate.” si un paragraph mai sus: “In 1981, 1982,1984,1985: premii literare nationale pentru proza scurta.” Persecutat cu premi? La fiecare interogatoriu ii acordau un premiu? Exista vre-o suflare disidenta care putea macar sa viseze premii literare in timpul lui Ceausescu? Adica Coposu, Tutea au fost niste caraghosi? Coposu dupa 18 ani de temnita nu se plangea de post-cacamaca, sau Tutea dupa 13 ani. Si buric asta, la o tuica, facea “disidenta anticomunista” si incasa premii? Adica suferea anchete cu premiile in brate? O fi luat omul premii, nu neg, sau o fi fost disident micut si rau, dar sa se hotareasca, amandoua nu merg…Cat de gros a fie obrajul unei canali sa le sustina pe amandoua? E vezi, iar m-ai enervat, de unde ai scos stimate domn notiunea de mare roman? Ce facem cu ceilalti ca Tutea si Coposu, ii numim zei?
  PS. nu lua nimic la inima si iarta-ma si tu pe mine.

 32. pentru Teofil Magnum

  Stimate domnule,

  Sexul e fara importanta! Si imi i-au libertatea sa afirm acelasi lucru despre cineva care isi ocupa timpul judecind faptele, cuvintele celorlati! Dar cred in “freedom of speech”. Fiecare dintre noi e liber sa gindeasca ceea ce vrea. Ceea ce gasesc vulgar in dumneavoastra e necesitatea de a insultar. Exista si alte posibilitati de a comunica.

1 Pings/Trackbacks for "DECLARAŢIE de PRESĂ – Leonard Oprea"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *