Masa de duminică – pește și porc

Este ora la care toată lumea – sper – a luat deja masa, chiar și eu am reușit performanța, așa că pot să-mi prezint meniul.

Voi fi scurt și la obiect.

Ce am „mixat” astăzi nu e mare șmecherie, am păcălit să zic așa și prânzul din această duminică. 😛

Am făcut un pseudo borș de pește, o rețetă burlăcească dacă-i pot spune așa, o rețetă născocită de nevoie cu ani în urmă de un bun prieten, Cipango.

Am pus la fiert două pungi de legume de supă tăiate mărunt (morcovi, mazăre, ceapă, ardei, roșii, dovlecel, etc) și cu o ceapă crestată pe care am scos-o și aruncat-o după circa 30-40 de minute de fierbere la foc foarte mic. Am adăugat în zeamă 800 gr de conservă de pește în sos de tomate și am adăugat puțin piper, boia dulce, pătrunjel și tarhon mărunțit. Tot la foc mic am mai lăsat oala la fiert încă circa 30 de minute. Între timp am amestecat 300 gr de smântână cu un plic de borș (ne având borș autentic la îndemână), apoi la acest amestec am mai adăugat pastă de ardei, condimente și verdeață. Cu zeamă fierbinte, amestecând constant am diluat pasta obținută treptat, apoi am adăugat-o înapoi în oală turnând lent și amestecând. Am mai lăsat oala la foc mic până a dat în clocot și ciorba a fost rezolvată.

Pentru felul 2 am plecat de la un amestec de pulpă și ceafă de porc, circa 1300 gr. Am tăiat usturoi, ceapă albă și roșie mărunt, apoi am tăiat cuburi și carnea. Le-am amestecat bine, le-am condimentat cu puțină sare, piper, boia, chilli, coriandru, nucușoară, iernibahar, cimbrișor, măghiran, rozmarin, busuioc și cimbru. Aici vine o mică șmecherie săsească, am turnat peste bere neagră, cam 250 ml și la foc mic, le-am introdus pentru o oră la cuptor.

După o oră, am scos vasul din cuptor, am mai amestecat ușor carnea și am adăugat și restul din sticla de bere plus câteva prune. Vasul s-a întors pentru circa încă o oră-n cuptor, timp în care am făcut și garnitura de pireu de cartofi, dar mergeau și cartofi natur sau țărănești.

Din cauza prunelor iar o să spuneți că sunt mâncăruri de fițe, sofisme sau toane de gravidă, dar nu e nici o mare șmecherie. Berea neagră este cheia, face minuni, credeți-mă! Contează și condimentele, combinațiile de miresme și arome… 🙂

12 comments on “Masa de duminică – pește și porc

  1. mn mn mn ..cred ca a fost delicios!
    Pot copia reteta?
    Nu ,nu pentru mine..Eu postesc ..
    Ginerele meu gateste si i plac noutatile in materie de gatit ..

    Sa nu te legi de postul meu .. 😛
    Ma simt bine in post ..Adica mult mai bine.

    De Florii o sa incerc borsul tau ..n-am auzit niciodata de bors cu conserva dar cred ca e bun ..Exceptand smantana …va fi …ceva nou ..
    O seara frumoasa si o saptamana reusita!

  2. pentru miruna – eu cam amestec rețetele tradiționale din zone diferite, recunosc. smântâna este „găselniță” săsească ca și berea neagră, dar îmi plac ambele. 🙂
    sunt „la liber” rețetele, n-am brevetat nimic. 🙂

  3. 😛

    Atunci n-am facut nici o hotie!
    Cu bere neagra gatesc si eu friptura de pui …Iese f bine ..Eu n-am sa pun poze …ca …daca nu-mi iese….gustul 😛

    Si felicitari pentru talentul de bucatar!! ..Stau si ma intreb …nu cumva ursitoarele tale au scapat cam multe daruri pentru un singur bebe?
    De ce?
    Pai ia sa vedem …Gatesti ,canti ,pictezi ,esti un tatic minunat ….sa mai insir?
    Si de-ar fi numai atat ,e mai mult decat mult !

    O saptamana frumoasa ,Attila!!

  4. pentru miruna – uneori mă întreb dacă sunt sau nu un tată măcar cât de cât bun… în rest, „secretul” este să faci tot ceea ce faci cu dăruire, cu interes, cu atenție, determinare și pasiune… nu îmi plac nici lucrurile făcute de mântuială, nici să fac ceva numai să mă aflu în treabă sau de dragul…banilor.
    o săptămână frumoasă!

  5. ‘neaţa!
    Am venit, am păpat din fotografii, zic săru’mîna pentru masă şi îţi urez ” o saptămînă plină cu de toate”!!!!
    … clătitele cele mai pufoase mi-au ieşit tot cu bere…Am ce am cu dulciurile de casă…

  6. pentru Stănescu Monica – cu desertul nu prea mă descurc… 🙂 poate o să învăţ, mai am timp. 🙂
    să aveţi o săptămână cât mai reuşită. 🙂

  7. Se vede ca pui suflet ,ca e determinare in ceea ce stii sa faci ca poti sa pui sufletdar nu e suficient ..Sper ca nu te deranjeaza commurile mele pe langa ..Citind la tine realizez cat de multe lucruri nu stiu ,nu pot sa le fac ..si nu mai am timp sa ma intorc ..Nu dau vina pe sistem insa daca ma gandesc bine ,am pierdut extrem de mult e lucruri datorita sistemului ca am realizat lucruri inutile ,absolut inutile …Si n-am avut acces la multe lucruri pe care voi le-ati fructificat in formarea voastra ..Dar nu discut ..imi place sa citesc si m-am obisnuit cu stilul ,chiar daca tie nu-ti foloseste la nimic ..Ca le citesc

  8. pentru miruna – îmi foloseşte. ideea de blog, dincolo de forma sa de bază, jurnalul, este un mod de comunicare. nimeni nu scrie ca să NU fie citit de nimeni şi dincolo de acest aspect, mie îmi place să discut cu cei care mă citesc.
    da, avem acces la mult mai multe lucruri şi informaţii decât generaţiile anterioare însă trăim tot într-un sistem defect şi greşit conceput, disfuncţional…

  9. insa va descurcati mai usor ,cu mult mai multa eficienta si va puteti adapta din mers ..Timp in care ,unii dintre noi ,printre care in primul rand eu ,fac eforturi considerabile sa ma adun in albia raului navalnic de informatii ce vin perpetuu …si din al carui suvoi nu ne adapam ci ne inecam putin cate putin ..,pana la depresii.
    Sistemul va rezista mult timp pentru ca noi,romanii ne complacem intr-o stare de resemnare si de acceptare a raului dupa dictonul ,,putea fi si mai rau

  10. pentru miruna – poate prind mai uşor unele lucruri, dar m-am acomodat şi eu destul de greu cu era digitală, mi-am procurat primul PC abia în 2001…
    sistemul se dezintegrează de la sine, nu ştiu dacă azi, mâine sau peste un an ci nu la noi, dar în toată lumea şi la fel ca şi criza, valul ne va lovi inevitabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *