Gonjasufi – A Sufi and A Killer (2010)

În spatele acestui nume exotic este în fapt Sumach Ecks, rapper, compozitor-interpret şi instructor Yoga, domiciliat actualmente în oraşul fără somn: Las Vegas.
Tipul amestecă cu nonşalanţă Hip Hop, Rock, Blues şi elemente de Jazz într-un mod minimalist, se împletesc arome din deşertul Mojave, incantaţii tribale cu pulsul străzii americane, urbanul cu misticul şi cosmicul iar liantul pentru tot acest mix inedit este vocea impunătoare/misterioasă al lui Ecks.

Pagina MySpace
Pagina artistului la Casa de Discuri Warp

Sumach Ecks este un personaj activ al scenei Hip Hop încă de la începuturile anilor 90, a făcut parte din echipa Masters of the Universe şi acest „A Sufi and A Killer” lansat pe 9 martie este primul său material solo ce pare să stârnească mai mult interes şi să beneficieze de mai multă atenţie ca niciodată.
Alături de Ecks pe disc mai apar The Gaslamp Killer şi amicii din Flying Lotus.

Nu este un album tipic, dar nu vreau să-l etichetez nici ciudat. Ecks amestecă tot felul de sonorităţi, dar este extrem de aerisit, muzica se mulează pe vocea sa, sunetele şerpuiesc ca fumul, nu aglomerează orchestraţiile, totul este redus la un minim necesar să creeze atmosfere şi pulsuri.

Sunt piese cu iz oriental ca „Kobwebz”, „Ancestors” sau „Kowboyz & Indians”; ieşiri zgomotoase ca „SuzieQ”; arome de Blues (dubios) ca în „Change” sau „Duet” şi Blues mai convenţional ca „Aging”, sonorităţi moderne mai digerabile cum este „Candylane” şi piese cu ton agreabil ca „Sheep”.

Un disc nonconformist pentru ascultători deschişi şi la altceva decât produsele de duzină digerabile din mers. Nu mă întrebaţi cum de le găsesc şi nu este nici o surpriză, da, mie îmi place acest Gonjasufi. 🙂

4 comments on “Gonjasufi – A Sufi and A Killer (2010)

  1. pentru iulia m – mda, are şi momente mai relaxate, are şi “gălăgie”, dar mie îmi place. 😀

  2. pentru andrei – într-o vreme urmăream cu drag Pitchfork-ul, anul trecut însă multe din discurile și găștile lăudate de ei nu mi-au plăcut… 🙂

1 Pings/Trackbacks for "Gonjasufi – A Sufi and A Killer (2010)"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *