Şarmul discret al plăcerilor mărunte

Mă tem de sărbători. Nu-mi aduc linişte, nu-mi aduc împăcare, nu îmi aduc nimic şi nimicul peste golul din mine mă copleşeşte. Mi-e dor de bucuria de a hoinării printre fulgi, mi-e dor de vitrinele luminoase, mi-e dor de un brad împodobit şi aroma magică răspândită prin casă. Toate acestea se încăpăţânează să existe, sunt prezente şi reale, dar par atât de departe ca… fericirea.
Ce ne face fericiţi? Un zâmbet, o atingere, o vorbă bună sau… o bomboană, un Moş Crăciun de ciocolată, un căţeluş de pluş, o maşinuţă sau… sau… sau. Şi dacă, dacă, dacă… Dar, dar, dar… Dar din dar?

Nu sunt trist, nu sunt dezamăgit. Sunt obosit şi captiv. Cuşca mi-am construit-o singur şi acum îmi muşc din mână. Mă doare, dar măcar simt, ştiu că mai trăiesc. Este frig, pereţii blocului par de hârtie, sunt ca gheaţa, caloriferul abia de e călâi, ultimul refugiu este gura căscată a cuptorului de la aragaz.
Îmi fac un ceai şi îmi prăjesc pâine, o ung cu unt. Boierie!
O fărâmă de fericire pe care mi-aş dorii să o împart cu Tine. Este unul din acele lucruri mărunte care fac universul să funcţioneze şi ne face şi pe noi funcţionali, pentru care merită să ne trezim. Nici ceaiul, nici untul n-are acelaşi gust… fără Tine. Păstrez secretul şi mă agăţ de el, privesc înainte.

Nu ştiu ce să spun. Nu păţesc asta prea des, de fapt nu cred că am păţit-o niciodată. Mă tem să nu mă repet, nu aş vrea să spun lucruri povestite de alţii mai pufos, mai zemos… mai şarmant.
Miroase a cafea proaspătă – doar eu am făcut-o adineauri -, îmi plimb cana şi mouse-ul, mă zvârcolesc de ici-colo, rătăcesc fără direcţie, mă pierd printre fulgi, printre gândurile mele şi gândurile Voastre, le adulmec, le ating, le modelez ca plastilina şi încerc să-mi rostogolesc din ele un om de zăpadă care să stea de veghe de sărbători, în noaptea rece şi stranie, cu umbre alungite şi ţipătul becurilor stinghere.

Realitatea banală nu mai apare firesc, şi nu ştiu cine a tras-o de capete.  Cu gândul la nimic, cu gândul pierdut printre mii de cuvinte, cu gândul aşezat într-un cufăr şi uitat într-o mansardă veche a unei case… Fulgii se strecoară prin hornul caselor…Mesageri neştiuţi străbat zările, purtând cu ei povara iubirilor de la ţărm…  Cică viaţa… ar fi ceea ce ni se întâmplă în timp ce aşteptăm o şansă! nu am spus-o eu, e dintr-un film. eu pun întrebarea: o şansă să ce???
duminică dimineaţă, pietrele crapă, gospodinele sparg ouă în ulei încins, popa miruieşte.
Mă simt copil din nou cum trebuie să mă simt în decembrie.
Iarna asta încă nu seamănă cu iarna mea, aşa cum o ştiam: cu fulgi mari şi blînzi şi aproape calzi, cu pătura moale de zăpadă în care să desenez ce vreau.
La ora 2 dimineaţa, puţin nebun, puţin împins de la spate de un prieten pe mess, am ieşit în ninsoarea-viscolul-nămeţii-frigul de afară.  Sub luna vânătorului, nu păşim niciodată singuri.  părăsesc întunericul şi mă gândesc din nou la târguri, parcuri de iarnă, brad, crăciun, zâmbete multe, mereu, frumuseţe, a mea, a lumii.

Sub cornetul de lumină al stâlpului,
căzută în zăpadă,
semăna cu o figurină din turtă dulce
întinsă pe o pojghiţă de lapte.

La 3 zile după prima zăpadă sunt nevoit să escaladez „munţii” de zăpadă de la marginea trotuarelor [mai ales la trecerile de pietoni] şi să cobor din troleu [de ex]  în bălţi imense mustind de noroi şi bucăţi de gheaţă. Avem o iarnă minunată, ce mai! Ninge încontinuu, gheaţa e ca la ea acasă, maşinile se tamponează, autobuzul întârzie cu zecile de minute, cui nu-i place iarna?

„Vin sărbătorile, vin sărbătorile…” …şi dacă doriţi să vedeţi casa şi atelierul Moşului… 🙂

Am făcut suficient ceai, suficientă pâine prăjită, nu e mare lucru, dar împart cu drag tot ce am cu Voi.

Decembrie. „Acel” decembrie. Timişoara, baricada de la Inter din 21… Oamenii care chiar au contat, acei oameni cărora le datorăm absolut tot. Mă simt mai descumpănit ca niciodată şi nu vreau să cred că 20 de ani au îngropat speranţa. A fost… sau nu a fost? „Luni 21 dec. ultimul movielight pe 2009, cu A fost sau n-a fost de Corneliu Porumboiu”  şi despre film aici.

Discul de week-end: Caravan Palace

De francezii din Caravan Palace am dat întâmplător. Albumul auto-intitulat a fost lansat iniţial anul trecut de micuţul label Wagram, însă materialul a fost preluat de Ministry Of Sound şi re-lansat în aprilie anul acesta.
Trupa inedită îi aliniază alături de solista Sonia Fernandez Velasco (voce şi clarinet) pe Arnaud de Bausredon (chitară), Hugues Payen (vioară), Camille Chapelière (clarinet), Charles Delaporte (bas dublu) şi Antoine Toustou (electronice and trombon).
Povestea prinde contur în 2005 când Hugues, Arnaud şi Carlos – care se cunoşteau şi au cântat împreună mai bine de un deceniu – sunt rugaţi să furnizeze coloana sonoră pentru un film „silent porn”, o peliculă veche, restaurată de respectabilul cineast francez Michel Reilhac (am căutat, găsit pe torente şi descărcat şarmanta peliculă… vinovat! 😀 ). Astfel s-a născut o muzică ce amestecă Jazz ţigănesc, elemente de şansonetă, Dub, House şi Hip (Trip)-Hop. Lucrul la material a durat un an întreg, în studio l-au cunoscut pe Loïc Barrouk, impresarul de la Café de la Danse care i-a pus în legătură cu alţi muzicieni şi astfel trupa s-a „îngroşat”. Datorită unei promovări intense via internet, materiale puse la descărcare gratuită, pagină MySpace, difuzări la radio-urile de pe net şi cu multe-multe-multe cântări în cluburi, trupa a câştigat notorietate rapid în Franţa, Elveţia şi Germania şi astfel s-a ajuns la imprimarea şi lansarea primului produs discografic.

Discul conţine 15 piese, un amestec antrenant şi fascinant de Jazz – cu elemente ţigăneşti şi ritmuri Swing, aromă Pariziană de tangou şi şansonete, groove-uri şi sonorităţi din muzica Electronică, Trip Hop şi multă-multă vitalitate. Este un disc vesel, un disc fierbinte (şi) pentru zile mai reci.

Un site cu date şi informaţii complete despre trupă, pagina MySpace şi Last FM.

Filmul de week-end: (Terry Prathett’s) Hogfather

Aţi fost copii cuminţi? Vine Moşu’, vă aduce daruri multe sau… în loc de „Santa” vine… Hogfather? 😀

Lucrurile nu sunt atât de grave. Terry Pratchett este un scriitor cu mult-mult umor. A publicat pentru prima oară la doar 13 ani, în revista şcolii, povestirea „Afacerea Hades”. Scrie, publică cu o frecvenţă constantă 2 cărţi pe an, de la horror-uri a trecut la genul fantasy, dar scrie şi multe cărţi pentru copii.
„Hogfather” este extras din seria „Lumea Disc” şi la noi au fost editate de Noesis şi Rao.
Filmul a fost făcut pentru Crăciunul din 2006 şi difuzat pe Sky 1 în două episoade: în seara de ajun şi în seara de Crăciun.
Povestea pleacă de la o premisă simplă şi inedită: Moş Crăciun dispare şi Moartea este nevoit să-i preia rolul în timp ce nepoata lui, Susan încearcă să dezlege misterul.
„Ho, ho, ho” niciodată n-a sunat mai autentic ca din gura Morţii şi când adaugă şi „temeţi-vă muritori” este genial!
Am văzut filmul de Crăciun acum 2 ani şi m-am îndrăgostit de el.
Sunt multe filme cu şi despre Crăciun, dar dacă e să numesc unul, acesta este.
Şi dacă sunteţi în pană de cadou, o carte de Pratchett sau DVD-ul cu acest film, este o soluţie.

Sărbători Fericite! (mai bine puţin mai repede, decât niciodată! Şi… în definitiv, e doar… Crăciunul. 😀 )

39 comments on “Şarmul discret al plăcerilor mărunte

 1. …pe painea aia prajita mergea mai altfel de spargeai niste catzei de usturoi si adaugai o friptura de porc la cuptor cu cartofi dulci , si in cana aia cool cu brasov era mai bine de aruncai niste vin rosu…si niste preteni in jurul mesei………….dar merge si asa 🙂

  “….te uita cum ninge-n decembre’…..”…ete ca dupa ce am citit minunea scrisa de tine am devenit si sensibil……….

  dar tot aia ‘ lu mihai constantinescu parca……e mai tare…

  “….ninge peste noi cu flori, na na na,
  cine pizda masi arunca?………………”

  Sarbatori fericilte si tie.T.

 2. M-ai nimerit cu Silent Lucidity pana in inima (e una dintre favoritele mele) … aia ingreunata, singura, sfasiata acum, cand eu vroiam s-o pregatesc de sarbatoare… Painea cu unt e ambrozie cand o imparti cu cineva. Sunt buni si prietenii virtuali (nu-mi place cum suna, ca doar suntem toti carne, sange, suflet si spirit) atunci cand nu e acel “Tu”… Vom supravietui noi si acestui Craciun…

 3. faina “lazy place” 🙂 si poate asta e si ideea… sa umpli golul cu frumusete din muzica sau din lucruri marunte care ne fac placere, din tot ce ne inconjoara, sa le facem noi sa fie asa, pentru noi si pentru cei din jur sau pentru cineva la care ne gandim cu drag.

  sa nu astepti nimic, cu atat mai putin de la sarbatori – ele sunt in suflet, sau nu sunt.

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-LUlz2BTYow]

  alaturi de o felie de paine prajita, cu unt si un ceai aromat si fierbinte, atmosfera se destinde, gheturile se topesc, sufletul zambeste…

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CyKXhoxj9b0&feature=related]

 4. pentru rifeor – he he he…. mereu se găseşte să arunce cineva coane. 😀
  mda… o friptură la cuptor, cartofi şi un vin roşu mergea la fix. poate după ce-mi scot albumul… 😀
  sărbători faine şi vouă, man. 🙂

 5. pentru MicheleLaBelle – mă bucur că ţi-a plăcut ceva din “colindatul” meu, brambureala aceasta… 🙂
  zâmbeşte, am să zâmbesc şi eu – indiferent ce mai urmează – şi da, trece şi decembrie, ianuarie, februarie… şi sper că nu degeaba. 🙂

 6. pentru Ruby – n-ai mai dat cu “subsemnatul” de ceva vreme… 🙂 am o felie de pâine prăjită şi ceai şi pentru tine. 🙂
  golul nu poate fi umplut cu nimic şi nimicuri, dar… cu prieteni adevăraţi da. uneori chiar şi aşa… de la distanţă.
  sărut-mâna pentru cuvinte şi muzică. 🙂

 7. micile bucurii ale vieţii…
  cafeaua de dimineaţă, pîinea prăjită cu unt (poate un fir de usturoi şi mărar)… surîsul ochilor adumbriţi de somn, genele fremătînd în zăpadă…

  Sărbători fericite, Atti!
  (aproape că-mi vine să scriu sărbători ferite… după atîtea cîte au fost anul acesta… ceea ce îmi doresc şi mie 🙂 )

  Moş Crăciun să împlinească visele copiilor din noi…

 8. la inceput am simtit si m-am bucurat de aroma ceaiului si a piinii prajite,
  apoi,
  am Porumboiu mi-a amintit de ceva/altcva si nu doar m-am incruntat
  am trecut mai departe si am avut o surpriza cit un saniat intr-un weekend intreg — Feaaar si muzica

  stii sa pastrezi frumos acel secret si sa il si impartasesti…

  si MULTUMESC !
  🙂

 9. pentru liloo – sărbători fericite şi ferite. 🙂 departe de lumea dez… nu ştiu. dez sau des… şi variante sunt multe. 🙂
  usturoiul era o idee, mărar n-am încercat niciodată, o să ţin minte. 🙂
  sărut-mâna. 🙂

 10. pentru sssfinxxx – mda… nu m-am gândit, da’ asta e: şi după 20 de ani securiştii “e cu noi” iar trendul generaţiei tinere este urmăritu’ pe Twitter… de unde am plecat (’89) şi unde am ajuns (’09)….

 11. Sarbatori Fericite!
  minunat dar ai facut, m-a atins frumoasa scriere si gestul tau de a impartasi cu noi ceilalti, bucurii, ganduri, trairi…si chiar savuroasa felie de paine prajita cu unt.
  sunt mai fericita in acest moment …si asta datorita tie….multumesc Brush, iti multumesc.

 12. mulţumesc 🙂
  toate bune şi pe strada ta!!!

  acum mi-am adus aminte: bunuel… farmecul discret al burgheziei 😛

 13. pentru UnSoricel – la la la… sau… da da da… 😀

  uite la ce am ajuns “io”. 😛 sărbători fericite. 🙂

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hSwJ2rjUSdc]

 14. pentru hairra – cu multă plăcere şi mă bucur dacă ţi-am făcut o mică-mică bucurie. 🙂
  sărbători fericite. 🙂

 15. pentru liloo – de multe ori am fost acuzat că am apucături de mic burghez… şi îmi asum acest lucru cu… mândrie.
  poţi fi burghez şi lângă un ceai şi o felie de pâine prăjită. 🙂

 16. burghezia boemă e o stare de spirit!
  e cea care creează, care poate să depăşească neajunsurile cotidiene, care are un soi de detaşare şi de căutare dincolo…

  noapte bună-somn uşor
  7 purici pe… piciorul alcuiva 😛

 17. pentru Marius S – n-am uitat şi facem treaba… da’ concert probabil abia în 2010. 🙂
  până atunci sper să termin măcar discul… tot n-am ajuns înapoi în studio… 🙂

 18. Sa ai parte de un Craciun fericit si de bucurii care sa iti taie respiratia!
  M-am infruptat di apetisantele tartine si ti-am golit si o cana de ceai(cu rom????…looool)Multam!
  Bucuria vine di gesturi marunte…incerc sa uit amarul din suflet… gesturile marunte, simple dar calde ma ajuta sa imi gasesc un oarecare echilibru in lumea asta impotrivita si rece.Nu mai sunt sigura ca acolo mai e cineva caruia sa ii pese si de mine…oare cu ce am gresit ca nu am si eu instinctul gregar?Cine stie…poate va va veni o zi si pentru mine….doar speranta mi-a mai ramas
  Cred in soarele meu, fara el viata nu ar exista!

 19. wow, ce pofta mi-ai facut cu painea cu unt , minunata, cu sau fara marar ,usturoi, important e ca e si mai buna cand ti-o ofera cineva cu drag . e minunata perioada asta dar si nostalgica, trista, daca nu ai sufletul impacat, daca lipseste acea farama care te face fericit ,farama de iubire care-ti lumineaza viata . Iti doresc ca sa O ai alaturi , pe aceea pe care o doresti, sa-mparti cu Ea painea si untul , dupa cum doresc tuturor sa aiba parte de iubirea care le aduce fericirea . Sarbatori fericite Brush si o imbratisare calda , prieteneasca de la mine .

 20. :(( inseamna ca nici eu n-am fost ? ba yo sunt cuminte mereu ,parol , asa ca probabil daca nu facem scandal mosul asta nu ne aude 😛

 21. si pentru ca nu le putem ocoli, sa le infruntam, sa le acceptam asa cum sunt, luand ce au mai bun aceste zile – spiritul! 🙂
  chiar si asa ne-cuminti cum suntem, tot ne alegem cu ceva 😆 visam, zburam, speram…
  Un Craciun cat mai fain, Brush!

  Sarbatori fericite, tuturor cititorilor tai!

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=TuMMKgco_c4&feature=related]

 22. pentru Ruby – uite că m-am ales cu ceva: cu vax. Nu albina ci Vax Tailor. 😀
  Sărbători Fericite – era să spun “vise plăcute” 😀 – şi tot ce-ţi doreşti! 🙂

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WL2AG_FvsYw&feature=rec-fresh+div-r-2-HM]

1 Pings/Trackbacks for "Şarmul discret al plăcerilor mărunte"

 1. […] aprind o lumânare. Dar mănânc cu aceeaşi plăcere pulpă de vită cu vişine cu care mănânc pâine prăjită. Foamea de atenţie. Vrem să fim în centrul atenţiei, vrem să avem ego-ul gâdilat, problemele […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *