Scamatorii şi ţepe de criză: 7 zile-n Tenerife

Cu toate că a fost primul sfârşit de săptămână cu litoralul românesc plin ochi, realitatea este alta: cei mai mulţi români nu-şi permit un concediu, nu doar de anul acesta, concediul pentru cei mai mulţi înseamnă zugrăvit, eventual o vizită la ţară sau… un grătar în parcarea din faţa blocului.

Şi stai acasă şi o freci. O freci rău de tot fiindcă o freci la rece, n-ai nici măcar lampa lu’ Aladin. Şi ca prin minune – sau vis ❓ – sună telefonul:
– Aţi câştigat o vacanţă de vis de şapte zile în Tenerife.  Sau cinici zile. Sau îţi spun insulele Canare. Fiindcă sunt şapte. Sună mai bine. Te ia cu ameţeală. Te şi vezi (visezi 😆 ) la Santa Cruz sau Las Palmas!

insulele_canare

Dar – se aprinde beculeţul 💡 – în viaţa ta n-ai câştigat mai mult de 3 lei – şi ăia rar – la Loz în Plic, cum de a dat norocul peste tine? Tipa cu voce suavă la telefon îţi explică despre o extragere electronică şi te asigură că nu este ţeapă. Nici nu-ţi mai trece prin cap că n-ai trimis nici un e-mail, n-ai sunat la ei în viaţa ta, nu te-ai înregistrat niciodată pe situl lor sau la vre-o scrisoare de informare (news letter) sau n-ai completat vre-un chestionar…

(Cu siguranţă ar merita o discuţie şi acest aspect: cum unele firme împart bazele de date (confidenţiale) sau au apărut mii de situri cu nume diferite, predominant pure făcături, cu diferite anunţuri, oferte şi intermedieri şi în spatele lor în fapt este o singură firmă care urmăreşte cu totul altceva: să te facă de lovele prin diferite mijloace.)

Bun. Te poţi bucura de câştig în termen de doi ani, ai cazarea asigurată, tot ce trebuie să faci este să-ţi plăteşti drumul (te asigură că nu te costă mai mult de 200 euro avionul) şi mâncarea. Dacă totuşi ai dubii – ❗ – îţi spune că este metoda lor de promovare, te trimit pe tine gratuit acolo, cu siguranţă o să-ţi placă şi vei fi încântat, faci fotografii, povesteşti şi la alţii şi astfel le aduci clienţi noi, ei având super oferte. Bună idee de marketing, sună convingător şi dacă spui „da” urmează să te programezi la o prezentare şi să-ţi alegi hotelul şi perioada în care doreşti să efectuezi concediul.

Mi-am amintit de o fază haioasă petrecută pe plaja din Kemer. A venit o tipă de la firma care oferea diverse distracţii nautice şi mi-a spus că în ziua cu pricina au o promoţie gratuită să te ducă cu barca-n larg să vezi delfinii, care şi ei în mod excepţional sunt ceva mai aproape de ţărm apoi te duc să înoţi la o stâncă cu peşteri şi grote acvatice, ce mai, o mică excursie şi o distracţie de circa două ore. Am întrebat de două ori şi mi-a răspuns de două ori că este gratis. Cu toate că – cică – nu vorbea bine engleza. La finalul conversaţiei mi-a spus că în mod normal treaba costă 30 de euro, dar fiind promoţie e numai 20, dar dacă negociam ajungeam la 15 (poate chiar 10)  şi gratis e băutura şi mâncarea la stânca despre care vorbea. 😆
Ideea este alta: excursia cu barca făcea banii, cam acesta este preţul corect, nu te duc cu preşul 😆 , plăteşti şi beneficiezi de un serviciu pe loc, dar ce este-n spatele „câştigului” prin telefon, care este scamatoria, încă n-am reuşit să aflu exact.

Am citit pe forumul iTurism 66 de pagi cu comentarii. Nu s-a găsit nicio persoană să fi fost în excursie, „câştigători” cu atât mai mulţi. La fel am găsit discuţii şi pe Sofpedia sau pe Forumul Acasă. Am citit peste tot. 🙂
Un blog interesant legat de această temă  găsiţi şi la 48h.ro. Am făcut şi o scurtă sondare prin telefon: am sunat 5 cunoştinţe şi nu mică mi-a fost mirarea că 3 dintre ei erau şi ei “câştigători” de concedii de vis! 😆

Firma cu pricina poate fi First Choice SRL, First Choice Marketing SRL,  Atlantic Promotions SRL, etc. Apar sub diferite forme, nume,…clone. Unele din aceste firme au fost închise deja de OPC, dar apar altele sub altă denumire, în altă localitate. Cele mai multe ţepe s-au dat în Timişoara şi la Bucureşti. Se mai schimbă şi schema, se schimbă şi abordarea…

Ideea de „timeshare” nu este nouă şi este un concept bun şi funcţional. Cumperi acţiuni sau devii membru într-un club şi beneficiezi de o perioadă de timp stabilită anual cu dată fixă sau programată în prealabil sau de reduceri substanţiale la diferite locaţii (în cazul cluburilor). Aici însă este vorba de… altceva.

V-am povestit despre experienţa „all inclusive” în concediul din Turcia de anul acesta şi în postare am introdus şi link-ul la agenţia din Antalia prin care am făcut rezervările şi link-ul direct la hotel (şi multe-multe fotografii 🙂 ). Dacă vă cumpăraţi biletele în perioada pre-sale (adică din timp, februarie-martie), beneficiaţi de reducere substanţială, găsiţi pe internet agenţii locale şi astfel puteţi economisii şi adausurile destul de mari ale agenţiilor din România şi vă asigur că serviciile oferite de turci sunt ireproşabile, condiţiile şi peisajul de vis, oamenii primitori şi prietenoşi „pe bune”.
În ceea ce priveşte banii, am cheltuit mult mai puţin decât cu un hotel sau o cazare pe litoralul românesc… Nu o fi sunând foarte patriotic ce spun, dar asta este realitatea.
Dacă nu vă descurcaţi cu internetul, nu aveţi card să efectuaţi plăţile, apelaţi la un prieten sau căutaţi o ofertă rezonabilă la o agenţie românească cunoscută. Dai nişte bani, dar măcar ştii pe ce îi dai!

Spun asta fiindcă m-am speriat cât de multă lume se plânge pe diferite forumuri că a fost păcălită…

Cum n-am nicio cunoştinţă să fi câştigat la 6 din 49 o sumă importantă, n-am găsit nici măcar pe net pe cineva să fi plecat „gratis” cu una din aceste firme-n Tenerife.
Dar dacă are cineva covorul zburător, mă angajez şi eu să găsesc lampa lui Aladin. O frecăm împreună şi având covorul zburător, economisim şi banii de biletele de avion!  😆

2009 Jun 07_9596

Mai pune cineva botu’ la scrisoarea nigeriană? Din moment ce este-n circulaţie din anii ’80 şi eu încă o primesc sub diferite forme regulat, se pare că da.

„Dear,
I am introducing my self as Miss Catharine Alexander, the only Daughter of late Chief and Mrs Nicolas Cobenan  Alexander , I wish to request for your assistance in a financial transaction., And I wish to invest in Manufacturing and real estate management in your country.

I have five million Two hundred thousand united states dollars.USD ($ 5.200, 000) to invest in your country.    And I will require your assistance in helping me stand as my late father’s foreign business partner who he deposited the consignment on his behalf into the security,   the consignment was deposited in Africa and was letter lifted to Europe where the consignment is now under the care of the security company diplomat in Europe.

I will be gladly to give you 25% of the total sum for your assistance.

Please it is very important you contact me immediately for further explanation on the whole entire work plan.

Ideea e simplă, în scrisoare se solicită asistenţă pentru transferarea unei sume mari de bani dintr-o ţară africană. Uneori se vorbeşte de investiţia banilor, dar nu obligatoriu, alteori despre o moştenire. Pentru presupusul tău ajutor ţi-se oferă 25% din sumă şi în primă fază să-ţi deschizi un cont în valută la o bancă. Dacă intri în joc, pe parcurs tot apar complicaţii, mici taxe şi diverse cheltuieli până te saturi sau rămâi fără bani sau… ambele. Ţeapă.

Sunt tot felul de „variante”, tot la o astfel de scrisoare a pus botu’ Nati Meir acum câţiva ani (atunci vroia să cumpere cu banii “câştigaţi” clubul Steaua de la Gigi Becali, acum vrea să fie preşedinte 😆 ) de s-a făcut de râsul curcilor.

Suntem prea săraci să ne permitem luxul să ne lăsăm înşelaţi!

11 comments on “Scamatorii şi ţepe de criză: 7 zile-n Tenerife

 1. pentru lu – nasol este că mulţi oameni nevoiaşi se lasă cu mare uşurinţă păcăliţi şi îşi pierd şi puţinii bani pe care îi mai au… pe iluzii.

  ‘neaţa.

 2. Neata! 🙂
  Recent a circulat o alta chestie de asta.

  “O serie de escroci care au “scuturat” de bani cetateni bengalezi creduli, pretinzand ca sunt duhuri cu puteri supranatule, au fost arestati pentru inselaciune, anunta purtatorii de cuvant ai politiei din Bangladesh.

  Escrocii adunau informatii personale despre victimele lor, dupa care le sunau la telefon si le vorbeau intr-un ton similar cu cel arabesc, declara seful de politie Farhad bin Imrul Kayes. Pretindeau ca sunt spirite coborate din cer si le spuneau oamenilor sa trimita anumite sume de bani in anumite locatii, amenintand cu o tragedie familiala in caz de nesupunere.

  Localizarea bizarelor apeluri i-a condus pe politisti in regiunea nordica a Bangladeshului si in regiunea Gobinadaganj. In ultimele trei luni, 24 de oameni care pretindeau ca sunt duhuri au fost arestati si politistii sustin ca unii dintre acestia chiar s-au imbogatit consistent dupa nici un an de asemenea inselatorii.

  “In timpul convorbirilor telefonice, indivizii se prezentau ca stapani ai duhurilor, recitau versuri din Coran, injectand teama de Allah printre victimele lor si pretinzand ca stiu secretele familiilor acestora”, a mai adaugat seful politiei.”

 3. si cu ‘tzepele’ esentiale cum ramine ca pe acolo tot caut eu sa ma ‘informez’ … de ex exista UN cuvintul magic la barbatzi pe care daca o femeie il rosteste… ala esti.. esti al ei … Sa fie oare si pe dos… ? oricum ala cu ‘hai ca te iau de nevasta’ e o teapa fumata nu mai prinde de la generatia dinaintea mea… IDEI ?

 4. pentru Petra – avem şi noi suficienţi şarlatani, mame omide şi tot ce vrei… 😆
  mi se pare mai nasol că unii profită de situaţia strâmtorată în care au ajuns foarte mulţi, sunt oameni care de 10-20 de ani n-au mai fost într-un concediu adevărat sau la mare şi profitând de naivitatea lor, îi ţepuiesc…

 5. pentru Un Soricel – nu ştiu, man, la chimie şi fizică stau prost, ţepe am luat suficiente, dar aia cu “hai că-ţi dau cardul platium” am auzit că ţine… 😆 😆 😆

 6. pentru lawr – ăsta preşedinte… 😆 😆 😆 de la candidatura lu’ Mudava n-a mai fost unu’ aşa beton! dacă pierde la prezidenţiale, îl propun preşedinte de bloc la noi… 😆 😆 😆

 7. cu tepele…. bou e ala care da 4000 arginti pe o camasa si nu ala care cere…..e o arta si asta….veche de cand primul job pe lume………iar daca oamenii nevoiasi se lasa usor pacaliti….foarte bine , e o chestie educativa , invata din greseli …si a doua oara nu se mai ard ……daca se ard si a doua oara , god bless…aia care nu au fost de 20 de ani la mare …pai aia chiar ca merita tepuiti …..si pe jos de o iei si tot ajungi …..asta e man kindul , man…..tre sa fie si buni si rai ….ca daia cica e si iad si rai ….

  pistolii din clip au mers direct la suflet…….reason , reason …reason ……………..bune, nebune vremuri batrane…

  unsoicel-ule….pe dos nu este , din cate stiu eu , nu intra ……..nu tine ….nu este …..ala e tot farmecul sa fi tu intepatul…. nu pe dos ,,, ca nu tine …..parca balzac sau rumburak din arabela sau cum-l chema pe ala care tot trancanea de faza asta …ca barbatul trebe tepuit de femeie , ca alatfel nu e bine ….altfel nu iese niik si devi filozof neinteles de nimeni ..or som’like that.

  desi faza cu plastic fantastic ….cred ca tine …..rumburacii nu stiau de plasticuri pe vremea aia….

 8. Am citit pe forumul iTurism 66 de pagi cu comentarii. Nu s-a găsit nicio persoană să fi fost în excursie, „câştigători” cu atât mai mulţi. La fel am găsit discuţii şi pe Sofpedia sau pe Forumul Acasă. Am citit peste tot. 🙂
  Un blog interesant legat de această temă găsiţi şi la 48h.ro. Am făcut şi o scurtă sondare prin telefon: am sunat 5 cunoştinţe şi nu mică mi-a fost mirarea că 3 dintre ei erau şi ei “câştigători” de concedii de vis! 😆

  NA VEZI , UITE ASA CITIND LA LABARII AIA PE SITURI ,….. 666 PAGINI …… AI LUAT SI TU TZAPA….
  toti suntem intepati …vrei nu vrei …unii cu excursii la ierusalim altii cu altele…..suntem o natie de intepati ….

  cred ca face bine la psihic sa fi intepat din cand in cand …..e ceva necesar …ce te trezeste ….

  si sunt convins ca si teparii au fost intepati la randul lor si daia au devenit tepari …….au invatat …..din greseli

 9. pentru rifeor – mi-a plăcut asta: “toti suntem intepati …vrei nu vrei …unii cu excursii la ierusalim altii cu altele…..suntem o natie de intepati ….
  cred ca face bine la psihic sa fi intepat din cand in cand …..e ceva necesar …ce te trezeste ….
  si sunt convins ca si teparii au fost intepati la randul lor si daia au devenit tepari …….au invatat …..din greseli” – nu m-am gândit la acest aspect… 🙂
  ce mă enervează este că mulţi oameni pricăjiţi iau tot felul de ţepe… nu că n-am lua toţi ţepe tot mai mari de la cei care cică ne conduc… 😆 dar în cazul acestor ţepari cu concedii de vis cred că intervenţia poliţiei ar trebuii să fie mult mai fermă şi populaţia avertizată… nu pe forumuri şi bloguri ci oficial.
  dar la noi în general în spatele ţepelor se află exact cei care ar trebuii să le prevină…

  ‘neaţa. 🙂

1 Pings/Trackbacks for "Scamatorii şi ţepe de criză: 7 zile-n Tenerife"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *