Dhafer Youssef – Abu Nawas Rhapsody (2010)

Dhafer Youssef s-a născut în orăşelul Teboulba de la malul mării din Tunisia în 1967 şi de mic a fost atras de muzică. În timp ce părinţii l-au trimis să studieze Coran-ul într-o şcoală Islamică, Dhafer Youssef asculta şi studia Jazz pe ascuns. La Radio, era singura sursă de a asculta muzică. Într-o zi o cunoştinţă a primit cadou o chitară electrică, Youssef o împrumuta pentru câteva zile, perioade în care nici măcar nu mai dormea.
Când a început să câştige bani din cântatul la nunţi, şi-a cumpărat cu echivalentul a 100 euro primul oud, instrument cu 12 corzi, tradiţional în orient. Cum povesteşte chiar el, dacă s-ar fi născut în Africa probabil ar fi cântat la tobe şi percuţii, dacă s-ar fi născut la New York ar fi ales saxofonul, dar s-a născut în Tunisia şi instrumentul său este oudul. Până să vadă primul pian mai trec nişte ani, mai exact la 19 ani când se mută la Viena. Ca să se întreţină lucrează ca spălător de vase, curăţător de geamuri şi ospătar într-un restaurant italian. Şi de câte ori are ocazia merge la concerte de muzică clasică şi Jazz. Se împrieteneşte cu un violonist, Tony Burger care-l învaţă să-şi transcrie muzica pe partitură apoi vine marea revelaţie, se împrieteneşte cu Jatinder Thakur care-l introduce în sonorităţile Indiene ale muzicii, muzică de care se îndrăgosteşte.
Cântă ore-n şir cu Jatinder apoi cu acordeonistul Otto Lechner.
Apare şi prima mare oportunitate, clubul de Jazz „Porgy and Bess” îi oferă şansa să cânte o dată pe lună pentru o perioadă de un an cu cine şi ce doreşte. Youssef apelează la Iva Bittova, Peter Herbert, Renaud Garcia Fons, Christian Muthspiel şi mulţi alţii, proiectul se dovedeşte un real succes şi astfel are şansa să imprime primul său album: „Malak” în 1999, după ce anterior a participat la imprimările a două discuri alături de Lenny MacDowell şi Hakim Ludin, respectiv Otto Lechner, Wolfgang Puschnig şi Achim Tang.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lvk5ccmQG8I]

Pleacă în Africa pentru a-şi îmbogăţii sonorităţile muzicale apoi la New York şi împreună cu Dieter Ilg, Markus Stockhausen şi Doug Wimbish imprimă următorul album: „Electric Sufi” lansat în 2002. America de după 11 septembrie însă nu este America visată de Youssef aşa că acesta se întoarce în Europa şi – vorba cântecului: „Jazz is Paris and Paris is Jazz” – se mută la Paris.
După incursiunea din Sud, se orientează spre Nord şi prin intermediul lui Nils Petter Molvaer descoperă Norvegia şi muzica norvegiană. Aceasta şi colaborarea cu Anneli Drecker conturează direcţia următorului său material: „Digital Prophecy”, lansat în 2003.
Noua s-a trupă nordic-electrică compusă din Eivind Aarset – chitară, Rune Arnesen – tobe, Bugge Wesseltoft -clape şi Dieter bas – combină incisiv elementele orientale, africane şi europene, este un amestec revigorant şi proaspăt de sonorităţi Nu Jazz. Youssef constată că noii săi prieteni nordici uneori sunt mai africani decât africanii băştinaşi. 😀
În 2005 este lansat albumul „Odem” cu Wolfgang Puschnig şi Jatinder Thakur, anul următor „Divine Shadows” şi în 2007 „Glow”, o colaborare cu Wolfgang Muthspiel.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=p-zeiYvAOLE]

„Abu Nawas Rhapsody” este noul material imprimat de Dhafer Youssef şi conţine setul proaspăt de 12 piese, acelaşi amestec uneori rafinat şi misterios, alteori incisiv şi exploziv de (Nu) Jazz, muzică arăbească tradiţională cu amprentă mistică (Sufi), World Music şi experimente avangardiste.
Un artist desăvârşit cu o voce puternică şi calităţi muzicale deosebite, Dhafer Youssef ne introduce într-o lume cu parfum diferit şi strălucire magică, ne propune un Jazz modern şi de calitate condimentat impecabil cu folclor oriental şi ne arată că arta încă mai este o modalitate unică şi inedită de a te exprima, moştenirea culturală poate şi trebuie transpusă şi astfel întoarcerea la rădăcini uneori se dovedeşte pasul decisiv spre viitor.

Dhafer Youssef – Site Oficial

2 comments on “Dhafer Youssef – Abu Nawas Rhapsody (2010)

  1. vaz ca umblii pe alte meleaguri sa te inspiri … in curind o sa te acuze ‘localnicii’ ca nu mai esti punker si nici mental fan …

    oricum i se intimpla oricui iubeste muzica cel putzin odata in viatza..

    • 😀 parcă n-ai ştii, nu m-ai cunoaşte: mă piş pe ce cred, spun şi fac “localnici”, “punkeri” şi “metal fan”-i. eu ascult şi povestesc despre muzică. am şi un teanc (mare) de Metale, Industrial şi altă marfă “grea”, poate le vine rându’. 😀
      şi pentru inspiraţie mă uit la cer: http://brushvox.blogspot.com/ 😀 (nu, nu m-am pocăit! 😆 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *