Disturbed – Asylum (2010)

Probabil sunt destul de mulţi cei care aşteaptă cu sufletul la gură noul produs Disturbed ce urmează să fie lansat oficial în data de 31 august. Ştiu, mă vor înjura din nou toţi „roacării” conservatori, „Asylum” este un disc ok sau putea fi un album bun dacă era scos undeva la sfârşitul anilor ’80, începutul anilor ’90. De la primele până la ultimele acorduri sună ca discurile Heavy/Thrash ale acelor vremuri, mi-a venit în cap numele celor din Testament, excepţie face doar abordarea mai hardcore/post grunge/hip hop/etc al solistului David Draiman, sound-ul mai modern, folosirea subtilă a unor mici coloraturi de sintetizatoare, clape. Disturbed nu mai au nici prospeţimea, nici forţa de pe „The Sickness”, în fapt, de la disc la disc aceste elemente s-au estompat, s-au risipit treptat. Succesul pomenitului album de debut din 2000 probabil i-a împins conştient sau nu spre zona tot mai convenţională în dorinţa de a păstra sau mării succesul, dar – evident – lucrurile au „evoluat” fix pe dos şi vânzările au scăzut direct proporţional. Şi mi-a mai năzărit o paralelă, cea cu Godsmack (trupă ceva mai inspirată, dar cu care tinde să semene tot mai mult Disturbed) şi mă întreb dacă nu mediocritatea şi lipsa de personalitate, ce altceva te poate motiva în a-ţi dorii să fi Metallica 2, 3 sau 1794 în 2010?
Şi dacă mă gândesc mai bine, cu „Stupify” Disturbed se încadrează perfect în cutia celor „one hit wonder”… Bine, n-a fost rău nici „Down With The Sickness” şi în general primul lor disc a avut vână, dar şi-au cam epuizat resursele în acele prime 12 piese…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-DMC81IvBeg]

Cele 12 piese noi se încadrează în cerinţele Metal-ului de Billboard şi astfel satisfac probabil şi aşteptările pomeniţilor fani conservatori, dar dincolo de asta discul nu rezervă chiar nici o surpriză. Este o înşiruire de teme convenţionale, prăfuite şi reciclate, soluţii de duzină, riff-uri scoase pe bandă rulantă, nimic memorabil. Bine, dacă ai ratat albumele pomeniţilor Testament, Overkill, etc din epoca de glorie a genului, poate ceea ce fac Disturbed poate suna interesant, dar dacă ţi-ai sucit gâtul cu headbangingul la vremurile cu pricina, la auzul noului material Disturbed eventual îţi dă târcoale nostalgia sau ţi-se desenează un zâmbet pe faţă.
Pe lângă piesele proprii, pe diferite variante disponibile (Deluxe, iTunes, etc) mai avem un cover Judas Priest „Living After Midnight”, un cover U2 „I Still Haven’t Found What I’m Looking For”, versiune live la clasicul „Down with the Sickness”, etc.
Un disc pe care sincer nu prea merită să daţi banii… şi de descărcat “merită” doar dacă vă plictisiţi teribil. Dacă ar fi să-l notez, cu indulgenţă 1 pentru prezenţă… dar dacă mă gândesc şi mai bine, pierd punctul pentru coperta de prost gust… 😆 😆 😆

Jur, noul Kim Wilde e mult mai coios!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DvxCK7mPfrw]

15 comments on “Disturbed – Asylum (2010)

  1. am ascultat asylum si another way to die,si chiar nu mi s-au parut cine stie ce,intr-adevar.Sincer,nici de pe indestructible nu m-au impresionat multe melodii,sa le enumar:haunted,inside the fire si criminal.Incetul cu incetul toti care au cunocut gloria devin comerciali.Lipsa de idei pot spune,caci cum spuneati si dumneavoastra:”sunt atatea trupe nou aparute si atatea milioane de albume noi”.Si toti se chimuie sa satisfaca publicul.Sincer,mi-a zis cineva o vorba inteleapta care refuz totusi s-o cred;cica peste cativa ani buni,datorita full-elei de melodii o sa pateasca metalul ca si punk-ul.Stiu ca o sa ma injurati 😀 dar o sa fie ceva gen metal’s not dead sau long live metal 😀 ce parere aveti de asta?Ar fi sanse? 😀

    • specialiştii şi scepticii au îngropat pe rând Rock-ul, Punk-ul, etc începând cu sfârşitul anilor ’70. n-a murit nici unul însă multe din numele ajunse în mainstreem s-au plafonat şi încet-încet s-a născut un curent de muzică de larg consum fără conţinut şi indiferent de stil sau sonoritate. am mai spus asta: şi cel mai extrem produs Black Metal se adresează unui public ţintă, deci este comercial. şi până la urmă asta este şi una din probleme: trupele s-au comercializat, publicul a devenit tot mai comod şi consumă ce primeşte pe tavă. ca drept dovadă şi anul acesta am găsit discuri foarte bune, cei drept, nu de larg consum.
      dar criza este peste tot. şi la artişti – şi la consumatori, şi în economie la nivel global, şi la individ… lucrurile merg prost, au luat-o tot mai razna şi nu ştiu pe unde scoatem cămaşa… chiar nu ştiu.

  2. am vazut pe un mtv cribs …cotetzul lu vocalul din disturbed ….la fel ca si ala din godsmack, korn…etc………pl mea dude , astia dau de bani si fac muzica dasta de “birt ” ca sa faca si mai multi …….si poate ca asta e procesul pe care noi nu avem de unde -l sti …si care probabil e normal…. cand esti sarac zici , bai eu fac arta si la kko cu aialalti …dar dupa ce ai 10 mil para in cont si case si kkturi ….se pare ca se schimba toti ….cred ca e un proces normal……cred ca e normal sa vrei sa vinzi noul produs de n-spe ori mai bine ca cel precedent ……..se pare ca pana la urma la asta se rezuma toata prajitura…..”cat iese”
    daia primele albume de obicei sunt cele mai bune …..ca apoi dau metalistii de parai si se schimba placa ……parca e clasica treaba …..

    as vrea sa vad si eu unu’ sa zica ….bai fraierilor ….eu am inceput sa fac muzica sarac lefter…si a iesit primul album super ghiulea……daia tot ce incasez se duce la donatii si eu sa stau tot asa sarac lipit ca sa scot numa albume coioase, asta asa de dragul artei si a anti comercialilor ……
    hm , ……………………dude, ce atata comercial si necomercial si toata futiciunea asta ……….e clara treaba ….omu canta sa faca bani si sa aibe pe masa cartabosi ….restul e …………… e prea mult pt. cel ce stie .

    • sunt nişte idioţi dude, marea lor majoritate. când le vezi viloaiele chicioase îţi dai seama că nu diferă de loc de cioroii cu lanţurile de aur la gât… muzica (şi arta în general) n-are nici o legătură cu măscăricii ăştia. dar vezi tu, ăştia sunt promovaţi şi fraierii (marele public) la asta pune botul.
      cum spuneam, nişte bufoni. sau…. superclauni. 😀
      [bandcamp track=1982578950 size=venti bgcol=FFFFFF linkcol=4285BB]
      şi părerea mea:
      [bandcamp track=1287942444 size=venti bgcol=FFFFFF linkcol=4285BB]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *