Helmet – Seeing Eye Dog (2010)

N-am luat-o total razna, nu o să vorbesc de Albă Ca Zăpada nici în ruptul capului!
Am tresărit când am văzut că urmează să fie lansat un nou album Helmet, apoi mi-am amintit de ultimu’ Disturbed şi i-am dat play cu oarecare emoţii.  Nu o fi un nou „Meantime” – sau „Betty”, albumul care parcă-mi place cel mai mult -, dar „Seeing Eye Dog” este un disc excelent.
Page Hamilton (50 de ani) ştie să compună riff-uri cu greutate, are o voce puternică, impunătoare, şi-a creat un sound inconfundabil şi de fiecare dată încearcă câte ceva cu care îşi face discurile de ascultat. Are un filon solid de Hardcore, are reminiscenţe Post-Grunge, ne serveşte un Rock modern, Metal Alternativ în sensul cel mai pozitiv al etichetei, nu inventează, dar experimentează şi face muzica extrem de funcţională, eficientă.
Şi un lucru mai rar în zilele noastre: nu are timpi morţi, umplutură. Nici piese, nici teme. Discul are un puls extrem de bun, curge firesc, piesele, temele se succed natural.
„Doar” 10 piese, dar fără cusur, nu face rabat de la calitate.
Hamilton a surprins în 1992 cu amintitul „Meantime”, al doilea album Helmet după debutul cu „Strap It On” (1990), dar primul scos la un label major (Interscope) şi disc care i-a adus şi recunoştinţă şi vânzări de peste un milion de copii. Clipul „Unsung” a făcut ravagii la aceea vreme pe eMpTyVee…
„Betty” (1994) n-a mai fost la fel de bine primit cu toate că este un disc cel puţin la fel de temerar, cu toate acestea a urcat în Billboard 200 până pe poziţia 45, dar vânzările au scăzut sub 300 de mii de exemplare.
Lucrurile au evoluat din punct de vedere comercial şi mai rău cu „Aftertaste” din 1997, vânzările au scăzut la circa 170 de mii de exemplare şi la capătul turneului din 1998 Hamilton decide să pună punct trupei, după cum a spus-o chiar el: „după 9 ani, 1600 concerte, 5 albume, nu mai puteau să se privească unul pe celălalt în ochi.”
În anii care au urmat Hamilton participă la producţia şi scrierea unor coloane sonore pentru filme, o perioadă cântă alături de David Bowie ca-n 2004 să înceapă un nou proiect alături de John Tempesta (ex-Testament şi White Zombie). Acest proiect în final s-a transformat în reuniunea Helmet şi s-a născut albumul „Size Matters” lansat în acelaşi an.
În 2006 este scos albumul „Monochrome” şi în data de 7 septembrie urmează să fie lansat acest nou „Seeing Eye Dog”.

Cu Page Hamilton – chitară, voce, Jimmy Thompson – chitară, Dave Case – bas şi Kyle Stevenson – tobe, Helmet au furnizat unul din cele mai bune – dacă nu cel mai bun – album de-al lor de până acum.
De la riff-ul care deschide piesa „So Long” până la ultimul acord din piesa „She’s Lost” cei patru n-au nici o scăpare, nu fac nici o greşeală, au pus cap la cap teme incisive, momente insolite şi riff-uri memorabile.

Un disc de ascultat, de luat şi de păstrat, un material obligatoriu şi o mică lecţie că se poate şi altfel, nu doar cu clasice clişee şi teme fumate şi chiar dacă păstrezi o abordare clasică, tradiţională, lucrurile pot să sune proaspăt, viu, credibil şi convingător.

Helmet – Site Oficial
Helmet – Pagină MySpace

2 comments on “Helmet – Seeing Eye Dog (2010)

  1. Faina tare trupa. Merci ! Mai baga recenzii la trupe vechi (si mai putin conoscute pentru ascultatorul de rand), ca merita.
    Relu.

    • da, Helmet mereu mi-au plăcut…. şi discul acesta nou este chiar foarte-foarte bun.
      scriu despre ce ascult şi consider că merită… dar sunt foarte multe deşeuri mai ales de la numele mari, adulate… aşa că mereu “sap” şi după nume necunoscute sau mai puţin cunoscute, acolo apar surprize plăcute. 🙂

2 Pings/Trackbacks for "Helmet – Seeing Eye Dog (2010)"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *