O Karmă light vă rog

…cu maioneză şi fără ceapă dacă se poate…

„Am karmă proastă frate!” sau „dă-l dracu’, are karmă proastă!” – de câte ori (n-)am auzit fraza aceasta?

Mda. Sunt un geniu la flacără de veghe cu o carmă dietetică, cu E-uri. 😀

Bun, e duminică, vă arăt acuşica ce am mai copt prin bucătărie, dar – ca de obicei – vă mai fierb o leacă. 😛

Karmă sau destin? Pizda mă-si, nu-i tot aia?!

KÁRMA s.f. (În sistemul filozofic brahmanic) Noțiune care desemnează o lege universală în virtutea căreia soarta oamenilor ar fi determinată de acțiunile lor din încarnările anterioare; fatalitate, destin. – Din engl., fr. karma.
Noțiune care reunește renaşterile şi reîncarnările succesive ale sufletelor, migraţia lor după moarte și forţa care le generează și le conduce. /< engl., fr. Karma
Suma consecinţelor etice ale acțiunilor bune sau rele ale unei persoane care determină avatariile reîncarnărilor. Fatalitate, destin. [< fr., engl., it. karma < sanscr. karma – operă, acțiune]. (DEX Online)

“Prin karma (sanscrită, karman, pali, kamma – efect, faptă) este înţeles un concept filosofic-religios, prin care fiecare acţiune – fizică sau spirituală – are în mod inevitabil o urmare. Aceasta nu se manifestă neapărat în actuala viaţă.
“Karma” înseamnă acţiune. Pentru a înţelege mai bine conceptul de karma, Swami Vivekananda în cartea sa “Raja Yoga” foloseşte exemplul unei pietre aruncată în vid (unde forţa gravitaţională a planetelor nu există). Orice piatră arunci în acest mediu se va întoarce în cele din urmă la tine, cu un moment (masă x viteză) egal cu cel care l-ai folosit pentru a o arunca. În acelaşi fel, orice acţiune se intoarce în cele din urmă, egal şi in aceeaşi formă, la cel care a iniţiat-o.
De ce nu este acest concept evident pentru noi toţi? Explicaţia yoginilor himalaieni este: “pentru că uităm”. Uneori, efectul acţiunilor din trecut se manifestă la un moment ulterior în aceeaşi viaţă, alteori se actualizeaza doar într-o viaţă viitoare, când condiţile sunt propice. Chiar când se manifestă în viaţa actuală, noi am uitat de mult acţiunea respectivă. Si nici nu putem vedea întotdeauna legatura, pentru ca ea nu este doar la nivelul fizic, material. Căile “Domnului” nu sunt întotdeauna uşor de înteles. Este nevoie de o adâncă profunzime spirituală.
Chiar mai dificil este să poti vedea conexiunea cu o faptă dintr-o viaţă anterioară, mai ales când cei mai mulţi dintre noi ne întrebam înca dacă aşa ceva chiar există.
Karma nu înseamna neaparat ceva rău, şi nu are decât o legatură extrem de vagă cu ideea crestină de “păcat”. Nu este o pedeapsă. Este pur şi simplu legea firii, unde ceea ce semeni, aia culegi. Faptele bune se vor întoarce cândva la tine, la fel ca şi cele negative. Depinde ceea ce proiectezi în viaţă, în fiecare moment.” (Wikipedia)

Karma este răspunsul multora la „de ce”-urile fără răspuns, karma este fuga multora de responsabilitate, de asumarea acţiunilor şi consecinţelor acestora acum şi aici în această viaţă.
Orice ar fi, mereu şi indubitabil „vina” nu este a noastră, este în exterior. Ba, uneori chiar şi universul este într-o mare-mare conspiraţie împotriva noastră şi – al dracului! – se afiliază chiar şi cu noi din vieţile anterioare.
Astfel, Karma este ceea ce-n Biblie era vina (datoria) tatălui plătită de fiu.
N-am nici un chef să port acum un dialog – sau monolog – (pseudo) elevat, cu tentă teologică şi tonuri filozofice despre sistemul filozofic şi de credinţă al Orientalilor şi ce (bazaconii) am înţeles (predominant) noi Europenii din ele. Mi-e silă.
Şi nu de superficialitatea cu care consumăm şi reinterpretăm pe placul nostru totul, ci de naivitatea cu care halim tot ce ni se serveşte pe aşa numitele „canale alternative”. Despre Kama Sutra, Tantra, Karmă, Masonerie, Conspiraţii Mondiale, extratereştrii, vedete şi… actualitate.
Karma e versiunea cool, trendi, de fiţe la Dumnezeu. D mare…

New fucking Age bullshit.
C Ă C A T !
Sau cum spunea un amic: totul e de căcat şi ce nu-i de căcat, e de pişat! 😛 (Şi uite cum vă stric eu pofta de mâncare înainte să vă arăt ce am mai preparat… 😛 )

Kebab, şaorma, karmacoma… coca-cola. Conspiraţii şi cacealma, cineva are grijă de noi (şi nu neapărat cineva acolo [foarte] sus) şi ne serveşte cu toate produsele, drogurile de care – după gust – fiecare din noi are nevoie.

De asta-mi e silă, de această naivitate cu care consumăm cuminţi toate… produsele.

Şi mai am o problemă. Tot cu karma. (Cacofonie confortabilă şi karmă de căcat! 😛 ).
Karma colectivă. N-o vreau frate! Şi ştiţi de ce, nu? Păi aveţi o karmă proastă şi mi-o stricaţi şi pe a mea!

Masa de duminică.

Ingredientul principal la orice am face este puţină dragoste. Să nu uitaţi asta niciodată. 🙂

Am primit o „jucărie” nouă. Nu un dildo frate, ce p*la mea să fac cu ea?! Nu, o maşinărie de făcut sandwichuri. Bună invenţie. Mai bună decât conspiraţiile.
Aşa că dimineaţa mi-am făcut nişte sandwichuri. Cu maioneză şi fără ceapă. 😛

Pentru prânz am născocit altceva. Nimic sofisticat, dar garantat gustos.
Am cumpărat 1 kg şniţele de porc şi le-am tăiat în fâşii subţiri. Le-am uns cu puţin ulei şi le-am condimentat bine (piper, boia, chili, maghiran, ienupăr, rozmarin, coriandru, ienibahar, nucşoară, cimbișor, cimbru şi mult busuioc). La foc mic le-am prăjit într-o tigaie. Când erau aproape gata am adăugat ceapă şi usturoi tăiat mărunt şi la final pătrunjel.
În vasul Yena am pus un strat de legume congelate, un amestec cu brocoli, morcov, etc. Deasupra am pus stratul de carne şi în final încă un strat de legume mai mărunte (morcov, mazăre, etc), bine condimentate şi stropite cu puţin sos de soia.
Am introdus tava pentru circa o oră la foc mic în cuptor şi cam asta-i toată „şmecheria”.
Se poate servii cu orez sau cartofi natur. 🙂

Duminică blândă şi… karmă bună. 😛

21 comments on “O Karmă light vă rog

 1. Karma ……habar n-am ,o fi , n-o fi, deocamdata ma intreb inca ce am de facut pe lumea asta , care e rostul meu.
  Mah, Brush , la atatea legume nu cred ca mai merge garnitura de cartof natur sau orez , mai degraba o salata verde. 😛

 2. M-ai zăpăcit….Maaah, de ce nu eşti mai gras la câtă mâncare faci şi cu câte calorii?
  Cred că există totuşi un adevăr în legătură cu Karma, dar nu mă chinui prea mult să-l înţeleg pentru că asemeni, nu cred că pot interveni…Deci, facă-se voia ei.
  Excepţie tema “mâncare”, fotografii mai faci?

 3. Are dreptate Lu, garnitura nu-si mai are rostul, ce ai gatit tu e consistent… Stii ce-mi place mie? ca faci o gramada de combinatii, mai ales la ierburile aromate… si cred ca tot ce iese din mana ta are un gust aparte… 🙂 🙂
  Karma… “Este pur şi simplu legea firii, unde ceea ce semeni, aia culegi. Faptele bune se vor întoarce cândva la tine, la fel ca şi cele negative.” Cam asa este…

 4. pentru lu – da, e bună şi o salată lângă, iniţial am crezut şi eu că nu-i mai trebuie garnit, dar la 1 kg de carne au fost parcă prea puţine legume. 🙂
  toţi şi toată viaţa ne întrebăm ce facem, ce să facem, ce căutăm… 🙂 poate ăsta este tot farmecul. 🙂

 5. pentru adnana – sunt un tip care mă consum mult, mă implic. 🙂 şi am arderi bune. mă trezesc la 2 noapte şi mănânc slănină şi mă culc la loc fără probleme. 😛
  Karma-Coma. 😀
  mai fac poze… uneori chiar şi fotografii. şi poate fac şi o expoziţie foto anul acesta. 🙂 am multe proiecte. 🙂

 6. pentru Minelus – i-am spus şi lui lu, la 1 kg de carne au fost prea puţine legume şi o salată şi/sau o garnitură este necesară.
  îmi plac condimentele, diferitele plante, nu-mi permit, nu am chiar tot ce aş folosii.
  universul este o rotaţie constantă… sus-jos, bine-rău, nimeni nu este numai bun sau nu mai rău… 🙂

 7. Cum arata in poze, la ce vad eu de-aici… ( 🙂 ) zic ca e OK! Dar tu poti sa mananci cat vrei, ca si-asa nu te ingrasi, fericitule!

 8. pentru Minelus – da, nu mă îngraş, dar asta fiindcă trăiesc intens şi îmi place şi mişcarea.

 9. nu se … nu se ingrasa… o fi o chestie de Karma…. intrebarea e daca o facut ceva bun sau ceva nu asa bun.. de nu se lipeste grasimea de el… oricum in societatea vestica da bine sa nu te ingrasi ! deci avantaj el… si ‘interpreatarea’ ne omoara …

 10. pentru UnSoricel – măcar n-am karmă cu iz de ceapă man. 😀
  Vest? cică şi noi suntem în el, dau bine, dar degeaba. 😀

 11. problema mea e ..cati invitati ai avut la masa?
  ,,Karma este răspunsul multora la „de ce”-urile fără răspuns, karma este fuga multora de responsabilitate, de asumarea acţiunilor şi consecinţelor acestora acum şi aici în această viaţă.,,
  Cred ca e cea mai buna explicatie.

 12. pai eu zic ca e sigur ca sunteti in el… asta am vrut toti .. acu o sa aflam ca nu am vrut chiar bine … Karma masii… dar vezi ca de nu ne convine ne-o luam ca polonezii aia da Karma ! cica toate fostele imperii o au ! si e negativa adaug (asta e intrepretarea mea)

 13. pentru UnSoricel – noroc că n-am fost un imperiu… ha ha ha! da’ dacă e cum spui tu, oi fi totuşi în belea cu Austro-Ungaria (şi karma) mea… ha ha ha! 😛

  o dai cu boy george, dar eu rămân cum am stabilit: DOAR BOLLOCKS! 😛 (adică rămân slăbănog şi hetero… 😛 )

 14. pentru rifeor – la porc se bea vin roşu. mi-am luat din nou Kagor-ul meu moldovenesc şi favorit. 😛
  karmă de maioneză… 😛

 15. pentru miruna – nu, ne-a rămas şi pentru azi, a treia zi. 😀
  ‘neaţa şi o săptămână cât mai bună. 🙂

 16. Se pare că te-ai informat destul de bine despre karmă şi ai început să înţelegi cîte ceva. Teoretic e uşor de spus dar atunci cînd îţi revizuieşti anumite evenimente din viaţă te sperii… crezi că mie mi-a fost uşor? În ultimii ani, cam 20, s-au petrecut ciudăţenii care au pus marea majoritate a oamenilor pe gînduri. Cu alte cuvinte s-au petrecut evenimente care le răstoarnă totul cu fundu’n sus! Şi au de ales… ori îţi conduc şi crează propia viaţă ori sunt conduşi şi îndrumaţi. Pentru cei din ultima categorie viaţa se limitează la ce bagi în gură şi ce tragi pe p*ulă!
  Pietrele pomenite sunt gîndurile, Brush… deci ai mare grijă la ceea ce gîndeşti. Vrei Karmă light? Se rezolvă… dar şi ea are un preţ. Dificultatea comunicării e doar unul din tarife.
  O zi faină, Brush…

 17. pentru Stănescu Monica – bună. 🙂

  nu sunt expert în karmă şi am citit altceva decât dex-online şi wikipedia… am afinităţi cu filozofia-cultura Orientală, reminescenţele venitului cu calul… 😛 interesat fiind de Budism, am citit şi despre karmă.
  nu citesc autori albi. 😛 nu citesc cărţile unor guru albi care şi-au luat nume exotice (sau nu) şi “traduc” pe înţelesul lor spiritul Oriental.
  ştiu (ceva) mai multe decât spun, dar nu sunt nici guru, nici înţelept, nici iluminat, nici… nimic deosebit. era să zic mare brânză! 😆 😆 😆
  Şerban m-a “supărat” fiindcă inevitabil mi-am amintit de Holocaust. Evreii au avut o karmă proastă, nu? păi da, l-au omorât pe Isus. aşa se spune. şi asta cu toate că ştim cu toţii că-n secolul V când s-a revizuit biblia şi au fost excluse multe texte, s-a introdus şi povestea cu Pilat să-i disculpe pe romani, Roma şi noul centru al creştinismului…
  cam atât despre interpretările după ureche a ce înseamnă karma…
  cum spuneam, s-au inventat şi ambalat produse pentru toate gusturile. atâta tot, eu nu le consum. 🙂
  ştiu exact ce este un gând, cum se formează cuvântul şi cum se ajunge la acţiune şi – inevitabil – efecte şi consecinţe. 🙂

  să ai o zi minunată Monica. 🙂

1 Pings/Trackbacks for "O Karmă light vă rog"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *