Compromiterea unei generaţii

Multă vreme am mai sperat că „garda veche” se va stinge şi odată cu ea şi un mod de gândire, un comportament, o atitudine şi o abordare pe care mi-o doream de mult îngropată.
N-a fost să fie! Ştacheta (invizibilă) a fost predată, tinerii implicaţi politic – indiferent de partid – şi-au făcut ucenicia sub aripa şi acoperirea vulpilor bătrâne şi se pare că şi-au însuşit cu prisosinţă toate…apucăturile.
Nu vreau să intru în valsul, tangoul, ţurca sau hora Ridzi. Ca cetăţean Român şi (relativ bun) plătitor de taxe, mă interesează şi pe mine unde se duc, cum sunt cheltuiţi banii.
Nu cred că există sumă prea mare care poate fi cheltuită pentru tineret. Sau sport. Dacă nu investim în copii, în tineri, nu avem viitor. De sintagma „cine nu are bătrâni, să-şi cumpere”, cu tot respectul pentru cei în vârstă, m-am cam săturat. Şi eu sunt (deja) un bătrân, a avut şi generaţia mea şansa sa şi – de ce să nu avem onestitatea să recunoaştem? – am ratat-o. Dacă nu speranţa ci prostul este cel ce moare ultimul, şi dacă totuşi există speranţă, aceea este generaţia tânără.

Depinde însă de noi. Măcar atât am putea să facem: să nu le ratăm şi lor şansa şi ocazia. Cum spuneam şi ieri în primul rând este nevoie de reformă radicală în învăţământ. Nu din clasa a I-a ci începând cu grădiniţa. (Educaţia nu este tot una cu învăţământul, educaţia se face acasă de către părinţi.) Cu problema aceasta s-au confruntat şi alte ţări. În Polonia de exemplu după tentative repetate şi eşuate de a reforma învăţământul, într-un final s-a tăiat răul (sistemul) de la rădăcină şi s-a introdus un model total diferit împrumutat din Finlanda. Nu ştiu dacă este modelul perfect, dar ce am văzut, citit, mi-a plăcut. Era o abordare relaxată şi liberală în care în centrul învăţământului se află copilul cu personalitatea şi aptitudinile, abilităţile sale. În funcţie de aceste elemente, copilul este educat şi îndrumat într-o direcţie sau alta. În şcoala elementară copii trebuie să acumuleze cunoştinţe generale, învăţatul trebuie să fie o joacă. Specializarea trebuie să vină mai târziu, pe o treaptă superioară şi aceea chiar trebuie să fie o specializare. Am făcut această mică paranteză să lămuresc puţin discuţia de ieri. Nu poţi reforma doar învăţământul superior dacă la bază ai un învăţământ învechit şi ineficient.
Tot de învăţământ ţine şi sportul. Mă îngrozeşte câţi copii obezi şi diformi văd la tot pasul. Sportul nu mai este ceva „interesant” pentru marea majoritate a copiilor de astăzi şi asta se reflectă şi în rezultatele sportivilor de performanţă. Dintr-o ţară cu performanţe am ajuns şi la acest capitol codaşi.

Avem obligaţia să investim în tineret. Şi încredere, dar şi bani.

Şi să revin la doamna Ridzi. M-am bucurat când am văzut că pe lista Guvernului Boc sunt şi persoane tinere. Theodor Paleologu are 36 de ani, la fel şi Elena Udrea şi Monica Iacob Ridzi are 32 de ani. Faţă de o babă îmbâcsită – nici măcar scuze nu-mi cer –  ca Ecaterina Andronescu la 61 de ani sau un personaj compromis şi controversat ca Marian Sârbu la 51 de ani, feţele tinere, personajele proaspete (nu este cazul Elenei Udrea) dădeau o oarecare rază de speranţă. Tot am vorbit despre învăţământ, păi la ce reformă să te aştepţi de la Ecaterina Andronescu? Cunosc persoane active şi dezgheţate şi la 50 şi la 60 de ani, să nu mă înţelegeţi (iar) greşit, dar nu este cazul Andronescu cu siguranţă!
Despre doamna Ridzi nu ştiam absolut nimic.

Monica Iacob Ridzi

monicaiacobridzi

Date personale
Data şi locul naşterii: 30 iunie 1977, Petroşani, jud. Hunedoara
Starea civila: casatorita

Studii
Doctor în ştiinţe inginereşti, Universitatea din Petroşani (2007)
Licenţiată în ştiinţe juridice, Universitatea 1 Decembrie, Alba Iulia, Facultatea de drept (2003)
Licenţiată în ştiinţe economice, Universitatea din Petroşani, Facultatea de Ştiinţe, Specializarea Finanţe-Bănci (2000)
Curs de formare parlamentară, Şcoala Naţională de Administraţie (ENA), Strasbourg (organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Franţa – 2006)
Cursuri de specializare în domeniile administraţiei locale, al ştiinţelor politice şi al campaniilor electorale

Cariera politică la nivel naţional:
Preşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Democrat-Liberal (din feb. 2008)
Deputat în Parlamentul României (dec 2004 – prezent)

Experienţă profesională:
Director General – Euro Riva Serv (ianuarie-decembrie 2004)
Director Resurse Umane, Marketing, Prognoze, Dezvoltare – Euro Riva Serv (2000-2004)
Sef birou contabilitate – Euro Riva Serv (1997-1999)
Contabil – Euro Riva Serv (1995-1997)

Limbi straine:
engleză
franceză

(sursă: Guvernul României)

Acţiunea organizată de 1, respectiv 2 mai a iscat un mare-mare scandal, acum se caută justificări pentru cheltuirea unei sume considerabile: 750.000 euro.
Nu am toate datele problemei, nu mă pot substituii DNA-ului şi Justiţiei, n-am să mă pronunţ dacă doamna Ridzi este sau nu vinovată. S-a constituit o comisie de anchetă parlamentară, DNA-ul s-a autosesizat şi a fost sesizat, a început o anchetă. Chiar dacă Justiţia n-a dat dovadă de eficienţă, este sarcina ei să se pronunţe şi să ia măsurile ce se impun.
Cum spuneam, nu ştiu în ce măsură ministrul ştie toate datele din contractele încheiate de minister sau – cum s-a şi spus – semnează „ca primarul”. Nici dacă este la zi ministrul cu preţurile pieţei în ceea ce priveşte costurile unei scene sau onorariile plătite unor artişti, nu ştiu. Şi nici dacă asta intră în sarcinile şi competenţele sale. Tind să cred că doamna Ridzi nu este totuşi o toantă de vreme ce a fost contabilă şi contabilă şefă la o firmă privată timp de patru ani şi a ocupat ulterior şi alte posturi de conducere în cadrul acelei firme şi nu în ultimul rând are nu mai puţin de trei diplome de studii superioare.
Eu pun problema altfel: doamna Ridzi sau a fost „făcută” de subalterni sau de… superiori. Tind să cred că a doua variantă este mai probabilă, dar în final, este doar un detaliu. Aş vrea să ştiu cine a avut interesul ca doamna Ridzi şi odată cu ea o întreagă generaţie să fie compromisă definitiv şi dacă scopul a meritat… preţul.

Ce mă doare este că prin doamna Ridzi a fost compromisă şi imaginea oricum incertă a unei tinere generaţii. De câte generaţii „de sacrificiu” mai este nevoie să se apuce cineva de reformă? Şi dacă nu ne apucăm noi, cine?

24 comments on “Compromiterea unei generaţii

 1. infractori nu pot fi decit “pleava sicietatii” ?
  un infractor cu studii la jilava e mult prea limitat in optiuni

 2. pentru lawr – nu ştiu dacă doamna Ritzi este un infractor sau a fost doar un instrument folosit de “cei de sus”…cum am spus, este sarcina Justiţiei să decidă asta.
  şi tot cum spuneam, este dureros că prin ea s-a compromis încă o generaţie.

 3. sincer, n-am urmarit cazul, deja scandalurile astea ma fac sa schimb postul, dar probabil are si ea partea ei de vina , cand lucrezi cu oameni care stii ca urmaresc tot timpul o cat de mica greseala,sau iti speculeaza neatentia, trebuie sa fii cu ochii-n14.

 4. pentru lu – ‘neaţa. nici pe mine nu cazul mă interesează şi cum am spus, faptul că s-a (mai) compromis o generaţie. cu sau fără voie, rămâne de văzut.

 5. poate ar fi mai bine sa verifici firma Euro Riva – Serv si sa vezi ca s-a infiintat abia prin…2005, adica inainte ca ea sa detina functiile enumerate in …CV :)))

  despre restul CV-ului ei, la fel ca si al altora, lasa-ma sa ma abtin. nu asta e realitatea. in romanica totul se cumpara cu bani, inclusiv un CV, diplome, etc. nu ma impresioneaza nimic.
  dar, asa cum spuneai si tu aici, generatia noastra a avut o sansa pe care a ratat-o! asta este cel mai dureros fapt real!

 6. pentru snake – da, ne-am ratat şansa şi văd că se vrea şi compromiterea generaţiei definitiv… nu mă interesează persoana doamnei Ridzi, cazul doar în măsura în care la mijloc sunt totuşi banii noştrii. problema este că adevărul nu se va afla nici în acest caz, probabil niciodată şi tot ce rămâne în urma scandalului mediatic este compromiterea despre care vorbeam… ore cui îi foloseşte?

 7. Salu’!
  Am auzit si eu stirea. Dupa care a venit si intrebarea mea. Din ’89 si pana acuma CAT s-a furat? Cate fonduri sau deturnat? Ti-am mai scris brushvox despre “repararea drumului comunal” lung de 13 km, pentru care s-au cheltuit 2 miliarde de lei. De fapt s-au adus cateva rabe de pietris. Atat! (fara terasamente si alte cele) Si aici vorbim de un nenorocit de primar al unei comune cu 2000 de suflete (desi dupa numerotarea mea, nu sunt mai multi de 1500 care si traiesc acolo). Pe ala de ce nu l-a luat nimeni la impins vagoane (vorba vine).
  Pentru ca toti si-au facut parte din banii aia.
  Insa, asa cum am mai spus de nenumarare ori, daca nu intri in hora cu cei care “fac politica” (aka generatia unsa cu toate alifiile) … esti pur si simplu linsat.
  Se gaseste ceva, care fie doar iti zgarie putin reputatia, si ajungi sa nu mai ai credibilitate.

 8. pentru Petra – sunt sute (dacă nu mii) de “personalităţi” despre care se ştie că sunt mânjite, despre unii au apărut tot aşa dovezi în mass-media, despre alţii doar zvonuri, bârfe, şuşanale…şi respectivii sunt bine merci.
  dacă tot ai adus vorba, primul care merită băgat la zdup este tovarăşul iliescu…
  acum despre Ridzi am spus că nu ştiu cât este sau nu vinovată, însă generaţia ei este la fel de compromisă. cum ai spus, unii au intrat în horă, ceilalţi au fost sau sunt daţi la oparte.
  rezultatul este acelaşi: s-a compromis încă o generaţie.

 9. pentru Petra – nu că mi-aş fi pus mari speranţe…ha ha ha! 😛 şansele erau egale cu cele să mă îmbogăţesc jucând la 6 din 49… 🙂

 10. pentru Petra – mie îmi place că s-a tras de pot fix până în ziua alegerilor. puteam să jur că se întâmplă aşa. pe de o parte suma prin dobânzi a tot produs bani în plus, pe de altă parte a ţinut lumea în priză până-n ziua votului… 🙂

 11. Ah, da! Imi amintesc acuma. Chiar i-am zis tatalui meu ca a fost o alta strategie de a disctrage atentia de la votari. (si … rezultatele acestora).

 12. pentru Petra – nu neapărat. eu văd altfel: au ţinut lumea acasă în ideea că poate merg şi la vot, nu la grătare… 🙂

 13. pentru Petra – am mai auzit asta azi odată…ha ha ha! 😛 partea cu optimistu’, nu cu puszi…hi hi hi. 🙂
  o zi faină să ai!

 14. Sa stii ca nu am citat pe nimeni in afirmatia despre optimism. 😉 Asadar, daca o spun doua persoane diferite … atunci e de bine. O zi bestiala iti doresc! 😉 hi hi! meg egy puszi! legyen ebbol is ketto. 😛

 15. Cred ca era inevitabila… compromiterea uneri generatii … era inevitabil la orice nivel inclusiv ca in opinia mea este in firea lucrurilor ca fiecare generatie sa se compromita –> doar altfel cum se paraseste scena istoriei. Intrebarea urmatoare si naturala este … cit de usor va parasi scena generatia noastra ‘compromisa’ si cit de mult sau cit de lung se va agatza de ciolan… si se va compromite si mai rau… Si evident se poate pune problema comparatiei cu generatia lui Iliescu si etc care n-ar lasa ciolanu nici morti nici azi …indiferent de gradul lor de compromitere… plus ca generatia lor etern ne-a vazut ca mai ‘timpitzi’ ca ei la fel cum ii vedem si noi pe cei mai ‘tineri’ azi…

  Personal nu-mi aduc aminte ca nici una din aceste persoane politice ‘mai tinere’ sa fi spus clar ca ele reprezinta o alta mentalitate si o alta generatie .. din contra par a fi ‘favoritii profesorilor in virsta’ ridicati si ei la rang …ce cica ar face schimbari pe tacute in idea ca sunt mai tineri ! haha …

  deci .. poate e vorba de altceva !! si nu mai este vorba doar de generatii.. Politicienii NU reprezinta populatia si asta e dovedit de apatia la vot inclusiv cit de usor isi vind unii votul la tara … politicienii reprezinta o clasa … care planeaza pe deasupra populatiei daca vrei … din cind in cind mai sacrifica ca ofranda unul si-l arunca jos populatiei/mediei sa-l sfisie !.. Poate acuma citva timp era putin plauzibil sa vezi pe cineva mai tinar lasat la mina mediei si populatiei … dar probabil a venit si acest moment in care INSA nu virsta conteaza asa mult ci daca esti ‘sacrificabil’… Moni (de la money) pare ca E !!! sau mai stii i s-o fi spus de vreum ‘mos’ ca are timp sa urce dinou ! dupa ce cade .. doar esti tinara fata !

 16. …sau altfel spus poate asta e dovada ca genertia noastra a ajuns nene la ciolan… n-am luptat draga de pomana de acu e clar ca ciolanu e si al nostru nu doar numa al mosilor ! deci poate fata trebe congratulata cum reprezinta o victorie pt generatiile noaste.. victoria de a lua ciolanul .. ce pe undeva o cautam din 90 !.. haha

 17. pentru Un Soricel – nu zic că nu era inevitabil, dar este trist. sau intrii în horă şi joci cum se cântă de sus sau eşti dat la o parte sau compromis… că politicienii sunt rupţi de popor se vede, se ştie… şi ajungi la ciolanul zburător dacă pupi în cur pe cine trebuie şi cât trebuie.
  fain.

 18. ‘Mneaţa;
  Eu cred că nu este vorba despre compromiterea unei generaţii. S-a compromis doar dna ministru. Am urmărit câteva emisiuni cu ea şi nu mi-a plăcut ca şi caracter. Are un CV consistent şi impresionează la câtă materie face referire, doar că materia aceasta trebuie să şi dovedească utilitatea ei…
  Ceea ce a dovedit până acum este activitatea politică, nicidecum activitate în interesul ţării a cărei ministru este.Nu a putut da exemplu despre un program derulat şi încheiat.

 19. pentru adnana – citeşte şi ce au mai spus şi alţii… 🙂
  cine nu intră în horă este dat la o parte sau…compromis, eliminat.
  nici Udrea, Boureanu sau cine vrei tu din noua generaţie nu au adus nimic nou, doar s-au mulat pe modelul impus.
  ţi-am mai explicat într-un răspuns: unele emoticoane pot fi tastate din semne alăturate (fără pauză între ele). astfel zâmbetul este : ) ; tristeţea : ( ; râsul (chit că arată ciudat acum) : P etc.

  o zi faină.

3 Pings/Trackbacks for "Compromiterea unei generaţii"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *