Kings Of Leon – Come Around Sundown (2010)

I-am cunoscut pe băieţi cam la al doilea lor album, „„Aha Shake Heartbreak”, prin 2004-2005 şi atunci nu m-au impresionat cine ştie ce, erau încă o trupă americană care cânta Rock american, un fel de Dire Straits modern, dar dintr-o altă lume (sonoră), dar cu aceleaşi infuzii de Country şi cu un iz pronunţat de Southern Rorck. Am ciulit urechile la următorul album, „Because of the Times”, avea ceva special, se simţea ceva în aer. Şi „Only by the Night” lansat în 2008 m-a cucerit din prima şi a cucerit şi toată lumea, a făcut ravagii în clasamente şi trupa familiei Followill şi-au câştigat pe merit statutul de super-vedete. Într-o lume tot mai rece, distantă, alienată, „Only by the Night” a fost ca ultimul pai, mâna întinsă, o alintare şi o mângâiere, un disc cu mult suflet aşa cum rar mai apar în ultimul deceniu.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gnhXHvRoUd0]

Succesul înseamnă şi o presiune imensă. Când eşti toată ziua pe sticlă, pe coperţile publicaţiilor de specialitate, la radio, ba, chiar şi de la robinet curge Kings Of Leon, lumea începe să aibă probleme cu tine. Nu mai contează nici munca, nici muzica, toţi văd în tine un succes şi-ţi aplică ştampila de „vândut”. La festivalul Reading din 2009 publicul i-a tratat cu ostilitate şi reacţia negativă n-a întârziat nici din partea trupei, şi-au spart instrumentele şi au abandonat scena…
„Come Around Sundown”, al cincilea album, urmează să fie lansat pe 15, 18, respectiv 19 octombrie şi din start porneşte cu „handicapul” că vine după superbul „Only by the Night”.
Cele 13 piese însumând ceva peste 47 de minute sunt mai apropiate de sonorităţile de pe „Because of the Times” decât de anteriorul material, nuanţele, abordările Southern au recâştigat din spaţiul pierdut treptat, în schimb au rămas orchestraţiile aerisite, spaţiile larg care creează o atmosferă aparte, a rămas abordarea sentimental-romantică care i-a deosebit de celelalte formaţii. Totuşi lipseşte ceva şi este greu de precizat cu exactitate ce.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=wPBbMbKSZrQ]

„I’ve got your money, but I want your soul…” cântă Caleb în „No Money” şi cred că undeva în zona aceasta este şi cheia răspunsului. Succesul, banii, nu sunt tot. Ba, uneori – paradoxal – în urma efortului prelungit, a muncii febrile, rişti să pierzi esenţa, sufletul, rişti să-l alterezi.
Nu e în totalitate cazul celor din Kings Of Leon. Dacă ai răbdarea să depăşeşti primele 2-3 piese („The End”, primul single – „Radioactive”  şi „Pyro”), discul încet-încet prinde contur. Ce totuşi le lipseşte este puţin nerv, puţină furie pozitivă, spontaneitate în plus. Parcă se lasă pradă unui fel de abandon cu prea multă uşurinţă. Lumea-i de rahat, lucrurile au luat-o razna, dar… „fight back dude, fight back!”
Poate că numai în capul meu se fac uneori conexiuni aiurea, mi-au amintit de danezii din Laid Back. Au ceva din abordarea, atmosfera lor – vezi piese ca „Sunshine Reggae”, “Highway of Love” sau “Why Is Everybody In Such A Hurry”.
Elementele Country/Southern sunt integrate în orchestraţiile aerisite şi subtile cu iz de (Indie) Rock, „Radioactive” sună familiar, are ingredientele ce au făcut albumul „Only By the Night” să sune proaspăt şi inedit, însă acum pare să fie doar un bis, aceeaşi mâncare într-o altă prezentare… În rest, cum spuneam, albumul se aşează treptat şi nu lipsesc piesele, momentele bune, este o audiţie absolut plăcută, relaxantă, uneori stropită cu ceva amărăciune, alte ori cu reminiscenţe de Rock(’N’Roll) din anii ’50-’60 („Mary”).
Cel mai mult mi-a plăcut „Pony Up” unde prind viaţă, au puls, dar sunt şi alte piese bune: Mi Amigo, Beach Side, No Money, etc.
Nu e un „Only by the Night”, dar definitiv este Kings of Leon şi poate asta este cel mai important, să fi tu şi nu să fi cine vor alţii să fi.

2 comments on “Kings Of Leon – Come Around Sundown (2010)

  1. nu cred ca n-are cum sa fie interesant … poate doar intrebarea e daca mai vine ceva dupa .. mai interesant sau si mai mai putin interesant… KOL sunt totusi o trupa pentru care ‘hit-urile’ au contat chiar cind fac parte dintr-un album in idea ca au cazut victima acestei filozofii de cind cu Sex On Fire… Poate morala e ca e mai greu sa ai hituri cu anumita parte a publicului decit sa ai hituri cu toti… probabil isi doresc ceva din ce a fost, adica doar o parte din publicul ce-l au… si asta poate sper sa aud cind o sa-l ascult… care ca si mine ii vedeam mai cool acum 2 ani decit ii vad azi… nu mai putin sunt inca interesantzi chiar daca apleaza in acest ‘hit2be’ la formula repetata de multi in situatia lor ‘clip cu negrii ce se simt bine’ pentru asi restaura ceva din ‘roots’ adica credibilitatea pierduta… vad ca negrii nu au o problema cu asta se simt chiar bine chiar cind nu e clar care e scopul…

    • 1st: danke pentru T-shirtul RAMONES…. 😀
      au avut hit după hit, succesul a venit buluc peste ei şi sunt mulţi care urăsc când trupa lor favorită devine prea populară, trebuie să-şi împartă bucuria şi cu mulţi alţii, cu… venetici.
      poate şi trupa are nostalgia vremurilor de club când publicul era mai restrâns, dar aproape.
      nu-i un disc rău, doar uşor mai fad decât speram…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *