Unter Null – Moving On (2010)

Unter Null – pagină MySpace

Pomeneam ieri legat de albumul Kidneythieves de Shikhee, vestea bună e că noul material Android Lust „The Human Animal” urmează să fie lansat în data de 10 august şi tot ieri aminteam şi de Unter Null, al treilea lor album, „Moving On” a fost lansat în februarie de Alfa Matrix, dar în avalanşa de discuri cumva n-am apucat la acel moment să scriu despre el.
„Sub Zero” (Unter Null în limba germană) este proiectul lui Erica Dunham (născută la Seattle) pornit în 1998 şi explorează o zonă Electro experimentală cu sonorităţi de la EBM la Power Noise, dar include şi secvenţe Chill, Trip şi Trance.
Nu doar numele are rezonanţă germană, stilul, abordarea este destul de nemţească, muzica are ca fundament sonorităţile EBM europene însă tocmai amintitele secvenţe de escapadă într-o zonă experimentală, pasajele mai lente şi de atmosferă o diferenţiază, o salvează pe Erica din zona gri, relativ monotonă şi repetitivă a sutelor, miilor de proiecte de acest tip. Tot un plus aduc şi ruperile, incursiunile în extrema opusă, momentele Noise, distorsiunile zgomotoase.

[youtube= http://www.youtube.com/watch?v=brC7bKBspic]

„Moving On” aliniază 10 piese noi şi un cover Nick Cave „The Mercy Seat”.

Elementele Darkwave, Ambiental, uneori accentuate cu nuanţe Goth se îmbină fluent cu bazele EBM şi contrapunctele Noise, sparg clişeele şi linearitatea uneori obositoare a multora din produsele din acest segment.
Atmosfera creată este un atu al lui Erica, cu acest nou material a atins un prag de maturitate, lucrurile s-au legat şi s-au aşezat perfect. Materialul are groove, curge, respiră, momentele gălăgioase sunt bine contrabalansate de cele de respiro, pasaje mai abstracte, meditative.
Interesantă transcrierea făcută după piesa lui Cave, mi-a mai plăcut Journey To Descent, Broken Heart Cliché, Godless, Tear Down The Walls, Hypocrite And Contradict, dar şi mai zgomotosul Visceral, Venom Of My Being şi în general tot materialul are coerenţă, curge, temele se succed inteligent, momentele contrastante sunt bine integrate astfel încât să nici nu obosească excesiv, dar nici să nu devină monoton.
Un disc foarte bun, mult peste medie şi o incursiune incitantă în această zonă mai întunecată a muzicii electronice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.