Yuka Honda – Heart Chamber Phantoms (2010)

Îmi place fata asta, albumul ei proaspăt, „Heart Chamber Phantoms”, mi-a amintit de trompeta lui Miles (Davis) – anii de după 1985, era Warner Bros., colaborările cu Marcus Miller, coloana sonoră a filmului „Siesta” şi mi-a amintit şi de un alt trompetist de seamă, Terence Blanchard, „responsabil” pentru coloana sonoră a aproape 50 de pelicule şi numeroase discuri de Jazz modern, Hard Bop.
Nu vreau să vă speri cu treaba asta cu Jazz-ul, ce face Yuka este destul de lejer, dar de calitate, cred că şi pentru cei nefamiliarizaţi cu genul este o oportunitate de a se apropria puţin de această zonă muzicală.
Cele 10 piese sunt un trip sonor de la momente de acalmie şi relaxare până la răbufniri furtunoase condimentate cu ceva Funk , Acid Jazz şi Bebop.
Mie îmi plac piesele mai ritmate, mai cu nerv (Hydrosphere, Waters On Mars), dar şi experimentele mai Chill sau stranii sunt vii, au atmosferă.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mK1Ua7Kpnag]

La trompetă prestează Michael Leonhart (a cântat cu Steely Dan, Yoko Ono, Bobby McFerrin şi Mos Def), la chitară Shimmy Hirotaka Shimizu, la bas Jeff Hill, la vioară Erik Friedlander, la pian Pete Drungle, la tobe Dougie Browne şi Sean Lennon (fiul lui John Lennon) – care a contribuit şi cu sintetizatoare de bas şi percuţii – şi Courtney Kaiser şi Scott Seader au imprimat voci. Yuka a cântat cu vocea, clape, bas, chitară şi a lucrat cu samplere.
Cu Sean Lennon de altfel colaborează intens încă din 1996, între altele i-a produs şi albumul din 1998 „Into the Sun”.

Yuka s-a născut la Tokyo, şi-a petrecut copilăria în Europa, a locuit în Germania şi Danemarca ca-n cele din urmă să se stabilească la New York.
Cu toate că nu are o pregătire muzicală este o multi-instrumentistă şi a colaborat cu un şir lung de artişti: Greg Cohen, Michael Blair, Dougie Bowne, E.J. Rodriguez, Erik Sanko, Marc Anthony Thompson, Petra Haden, Sean Lennon, Tricky, Harper Simon, Beastie Boys, Los Lobos, Mitchell Froom, Medeski Martin & Wood, Marc Ribot, Arto Lindsay, Edie Brickell, Vincent Gallo, Luscious Jackson, Dave Douglas, Bernie Worrell, Caetano Veloso, etc.

„Heart Chamber Phantoms” lansat în data de 26 ianuarie 2010 este al 3-lea ei album solo după „Memories Are My Only Witness”  (2002) şi „Eucademix” (2004).
Un disc de stări şi atmosferă, un album care merge la suflet, te vrăjeşte. 🙂

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QsMXkq2G8kw&feature=related]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *