Soilwork – The Panic Broadcast (2010)

Din data de 2 iulie este-n rafturi în Europa, azi va fi lansat şi pe continentul American şi-l ascult de câteva zile bune: noul material semnat Soilwork este poate cel mai cuminte material al suedezilor, dar este un disc viu, dinamic, colorat, bine dozat, construit şi legat.

Björn “Speed” Strid – voce, chitariştii Peter Wichers şi Sylvain Coudret, basistul Ola Flink, clăparul Sven Karlsson şi bateristul Dirk Verbeuren, împreună cu inginerul de sunet şi producătorul Peter Wichers, ajutat la mixaje şi de Jens Bogren au făcut o treabă excelentă.

Piesa „Two Lives Worth of Reckoning” a fost pusă pe pagina lor MySpace din data de 17 mai şi conferă o imagine destul de clară asupra direcţiei abordate.

Plecaţi din zona Death-ul melodic şi al (devenit) clasicului sunet de Göteborg, cu infuzii din Metal-ul noului val Britanic (Bullet For My Valentines), acest al 8-lea album pare certificatul de maturizare al formaţiei din Helsingborg.
Cele 10 piese sună impecabil, amestecul de elemente brutale şi melodice este dozat perfect, lucrurile se leagă firesc, natural, construcţia are nerv şi dinamică şi faţă de multe alte încercări din această zonă, Soilwork sună convingător, autentic şi credibil.

Mi-a plăcut cel mai mult piesa „Night Comes Clean”, dar tot discul are ce-i trebuie unui disc să prindă, toate piesele au „găselniţe”, materialul curge ca berea pe caniculă. 😀

Pomeneam ieri de Iron Maiden, noua piesă „El Dorado” şi albumul ce urmează, „The Final Frontier”,  Soilwork au multe teme ce amintesc de chitarele gemene ale britanicilor însă suedezii reuşesc să dea o altă vitalitate Heavy Metal-ului, o altă dimensiune şi profunzime, dacă există un viitor pentru acest gen – şi cu siguranţă există – modelul Soilwork cu siguranţă este unul demn de luat în seamă şi urmat, luat ca punct de reper. „King of the Threshold” este un exemplu elocvent în acest sens.

Am mai spus-o când am scris anul acesta despre Pain Of Salvation: nu ştiu ce mănâncă, ce beau suedezii ăştia, dar parcă nu ştiu nici o trupă proastă de-a lor. Că vorbim de Pop – Abba -, de Pop-Rock – Roxette -, de Metal-ul marca Gothenburg – At the Gates, In Flames, Dark Tranquility, etc -, de aşa numitul Rap Metal – al căror regi incontestabili sunt Clawfinger – sau de Rock, Metal Progresiv cum sunt Pain Of Salvation, sunt toate trupe una şi una. La lista aceasta merită adăugat cu prisosinţă şi numele de Soilwork.

Discul are şi un booklet deosebit, un atu în plus să fie pus pe raft în colecţie.

12 comments on “Soilwork – The Panic Broadcast (2010)

 1. wow,uitasem de el ca trebuie sa se lanseze 😐 toata ameteala asta cu bacul m-a facut sa uit.Nicio problema,multumesc ca mi-ati amintit 😉 imediat ii dau descarcare.Eram mare fan intr-un timp.Dupa sworm to a great divide am uitat de ei incetul cu incetul.Revin cu un comentariu dupa ce-l ascult dar nici nu ma gandesc ca n-or sa fie cuvinte de lauda. sweden metal = rocks m/

  • toţi suntem ameţiţi de tot felul de “chestii”…
   probabil fanii primelor albume nu vor fi satisfăcuţi nici de acest nou album, dar mie mi-a plăcut foarte mult.

 2. Tocmai mi-am amintit,ca fapt divers ca si kkep of kalessin trebuie sa lanseze noul album,cu melodia aia cu care a participat la eurovision norvegia si In this moment cu gagica ai buna care a pozat in playboy si bineinteles avenged sevenfold cu nightmare.Ii caut imediat sa vad cand tresa lanseze.Trebuie neaparat sa vedem de albumele astea

   • =)) :)) imi place ca nu e numai buna 🙂 are si o voce extraordinara.Keep of kalessin au lansat albumul pe 8 iunie,in this moment pe 12 iulie(deci tresa apara) si avenged sevenfold pe 27 iulie.

 3. am revenit 😀 Da intr-adevar e un geniu acest album.Duce a stabbling the drama.Acelasi sunet Soilwork(si putin Scar Symmetry si Disarmonia Mundi) numai ca pare ca aduce(scz de cacofonie) ceva parca romantic la partea melodica nuj cum sa zic.e un fel de romantic melodic death metal(nu am urmarit si versurile).Let this river flow e cea mai fainuta dupa parerea mea,apoi sweet demise dar si late for the kill.Ceva imi spune ca o sa ascult albumul asta mult timp,caci nu prea am gasit o melodie care sa nu-mi placa 🙂 in fine :-j SOILWORK ROCKS m/ swedish metal rocks!!!

 4. Salutare,
  Faina trupa, eu am ramas fan al albumului “A Predator’s Portrait” (deh, il am pe caseta si parca altfel il asculti cand nu ai optiunea de a da forward fara sa sara direct la melodia urmatoare). La vremea respectiva stiu ca aveau toata admiratia lui Rob Halford.

  • ‘neaţa.
   trupele suedeze mereu livrează marfă corectă. pentru fanii mai vechi probabil discul acesta nou nu este suficient de Death, dar ca un material (Heavy) Metal este perfect şi este bine că sunt trupe care aduc suflu proaspăt. Maiden – din cele 2 piese noi auzite – bat apa în piua cu nonşalanţă….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *