6 decembrie 2009 – cine a câştigat alegerile?

„Sublimă aberaţie, stare de graţie, nimeni nu ştie, dar am să-ţi spun ţie…”

Scorul foarte strâns, un echilibru aproape perfect, spune tot: să se schimbe, dar să rămână totul cum a fost!
Noi nu cu fantoma comunismului avem probleme ci cu această abordare – păguboasă – care ne-a falimentat la începutul anilor ’90 când majoritatea l-a girat pe iliescu şi sub paravanul „nu ne vindem ţara!” au jecmănit-o şi împărţit-o între activiştii de partid şi securişti. Acum se repetă istoria – trist – respectiv nu istoria se repetă, cum am mai spus, ci proştii repetă greşelile.
Lupta de data aceasta s-a dat în mod inedit între partid şi securişti.
S-au introdus tezele false gen „fantoma roşie” şi „mogulii”, adică bogaţii împotriva săracilor. Nefirească îmbinare, dar… a prins.
Există o apăsare mare, o teamă justificată: economia este la pământ, ziua de mâine este incertă, viitorul n-a fost poate niciodată atât de sumbru cum se prezintă acum. Mulţi au votat în speranţa că aparatul bugetar nu o să fie redus, alţii au votat speriaţi de revenirea la putere al comuniştilor. Realitatea – cred – este că reducerea aparatului bugetar este inevitabil şi comunismul este la fel de mort ca şi capitalismul. Paradoxul gândirii despre care vorbeam, să fie democraţie, dar totul să funcţioneze ca înainte – adică în sistemul comunist – este nu doar absurd, dar şi profund prostesc. Nu statul, dar nimeni nu poate garanta siguranţa locurilor de muncă, nu poate controla piaţa economică, nu poate garanta prosperitate şi echitabilitate. Nu suntem egali, nu există şanse egale, nu ne putem agăţa de utopii în vremuri şi aşa confuze şi dificile.
Duşmanul nostru cel mai mare suntem noi: metehne vechi… Să trăim bine, dar să nu facem nimic, pisica moartă şi treaba murdară să o aruncăm în curtea vecinului după ce, dacă se poate, să-i furăm iarba mai verde, capra mai grasă, varza mai zemoasă şi nevasta mai frumoasă.

„Noaptea frumoasă pentru democraţia românească” – cum s-a avântat geoană să spună, s-ar putea să se transforme în coşmarul fraudării, victoriei securiştilor şi triumful prostiei.
Fraude au fost de ambele părţi. Pe de o parte fraudele morale: mici, bere, canadiene, umbrele, bani şi… promisiuni, pe de altă parte fraudele autentice. Dacă despre revoluţii am spus că nu masele contează – carnea de tun – ci cine le controlează, la alegeri nu voturile contează ci cine le… fură (numără).
Băsescu a furat ieri startul, a ieşit „live” cu 5 minute mai repede şi s-a declarat câştigător, cam abătut şi cu un zâmbet forţat, apoi s-a retras rapid şi s-a dat startul la fraudă.
În partea cealaltă, ieri seară geoană inexplicabil de relaxat şi – aduag eu, prosteşte – plimba sticla de şampanie la sediul PNL.
Numărătoarea paralelă pd-l a venit pe la 1 noaptea şi a rezultat un scor de 50,29% la 49,71% în favoarea lui băsescu. băsescu la 4 dimineaţa era jovial: „e un fleac, i-am ciuruit”. Cam da, ne-a ciuruit – cu securitatea – din nou. Şi acest “i-am ciuruit” se referă la cel puţin 5 milioane de români… băse “mai vrea o dată”, cam jumătate din populaţie nu. Situaţia, indiferent cine “câştigă” este de blocaj şi conflict. Problema este că muie şi puli în cur nu o să ia doar cei care “mai vor o dată” ci noi toţi. Dar asta e… democraţia.
Răspunsul psd, numărătoarea lor paralelă arată asemănător: 50,3% la 49,7% în favoarea lui… geoană.

Sunt multe semne de întrebare şi mă tem că multe vor rămâne aşa. Nici după 20 de ani nu ştim „cine a tras în noi”, de ce să ştim cine a furat alegerile?
„Filmul” alegerilor şi al nopţii trecute are cel puţin câteva cadre blurate. Incidentele de la secţiile de votare „speciale” n-au lipsit. Doar în Bucureşti secţia din Gara de Nord a fost închisă de 4 ori, cea din aeroportul Băneasa de 3. Un vice-primar prins cu fraudă este şi acum dat în urmărire generală, s-au organizat tombole la secţiile de votare cu premii dacă votai un anumit candidat – băsescu evident – şi s-au cumpărat voturi ca de fiecare dată cu mici, zahăr şi ulei.  Şi incidente „mai mici” sunt cu sutele. Este o discrepanţă mare între sondaje şi rezultat, cei drept, geoană la confruntarea televizată de joi, dar mai ales ca urmare a vizitei la Vîntu, a pierdut foarte mult. Dar este cel puţin suspect şi numărul foarte mare de voturi din Republica Moldova şi procentajul comunist de peste 95% opţinut de băsescu. Sau ce căuta ministrul suspendat al internelor şi administraţiei publice, blaga, ieri la minister şi ce s-a decis în şedinţa ad-hoc convocată… ilegal.
Este suspect că 3 exit poll-uri au dat rezultate aproape identice şi doar cel apropiat preşedintelui a venit cu un scor confirmat de numărătoarea partidului prezidenţial. Băsescu nu cred că întâmplător a „furat startul”, a dat semnalul pentru începerea unei bătălii finale, anormale, dusă după închiderea urnelor. Dacă – pentru moment – alternativa manifestărilor, ieşitului în stradă a picat sau a fost abandonată, este inexplicabil cum tabăra pd-l a numărat de cel puţin două ori mai repede voturile. Aici nu se pune problema de organizare. Aburelile lui videanu, ieşirea lui la rampă foarte rapid, tot un semnal a fost. Este inexplicabilă şi relaxarea taberei adverse, nonşalanţa prostească a lui geoană: vorbeşti luni de zile despre fraude şi în momentul cheie, întorci spatele. Eu nu-mi explic nici prezenţa mai mare la vot, adică este uşor suspect. De furat, sunt convins că au furat ambele părţi, întrebarea însă rămâne: cine a furat mai mult?

Primele rezultate parţiale oficiale care reprezintă 95,4% din voturile exprimate îl desemnează câştigător pe băsescu cu 50,4%.  Jubilează ridzi, udrea, videanu, flutur… şi PROŞTII.


Şansele ca aceste rezultate să se modifice, sunt mici. La ora 11 se va termina numărătoarea voturilor. Republica Moldova l-a votat pe băsescu, maghiarii n-au votat sau au votat pentru băsescu, diaspora a votat predominant pentru băsescu… foate mulţi tineri au votat băsescu.
De unde diferenţa între rezultatele oficiale şi exit poll? Pe de o parte exit poll-ul are marjă de eroare şi nu include voturile anulate, pe de altă parte… da, frauda. Câteva procente „scapă” uşor.

Ce urmează?
În mod evident indiferent cine câştigă alegerile, ele vor fi contestate în instanţă.

Care sunt perspectivele?
Criză politică prelungită, criză guvernamentală prelungită, foarte probabil alegeri anticipate ce ne aduc încă 6-7 luni de campanie electorală şi haos, falimentul economic şi multe tensiuni sociale.
Cred că obţinerea unor noi tranşe de împrumut de la FMI şi U.E. – mulţumită lui băsescu nu avem guvern de peste 2 luni şi pentru o nouă tranşă până pe 10 decembrie guvernul – care nu e – ar trebuii să vină cu bugetul pe 2010 – care nu e –  este exclusă în viitorul apropiat, RON-ul o să cadă spectaculos, inflaţia o să crească la pas cu şomajul (preconizat de 10% pentru anul 2010) şi rezultatul se întoarce nu împotriva clasei politice ci iar împotriva noastră. După un deficit bugetar de peste 8% vine un an şi mai negru. De prin ianuarie nu o să mai vină poştaşu’ cu pensia şi plicul cu salarii ale bugetarilor o să fie gol. Da’ poate cu drogurile uşoare trecem şi peste asta. De curve… pula bani!
Asta am ales sau asta a ieşit din urnă, parcă nici nu mai contează.

Cine s-a căcat pe clanţă? Noi ne-am căcat pe clanţă. O să trăim la fel de bine: it’s the same picture, vorba preşedintelui! Jos patria, sus mafia!

26 comments on “6 decembrie 2009 – cine a câştigat alegerile?

 1. bravo d-l basescu.am votat cu d-voastra si dak ar fi sa mai merg de 20 de ori as afce asta numai pt d-voastra.pacat k lumea asta in care traim nu stie ce vrea.mult noroc

 2. Of, asta e Romania. Fiecare a votat de teama a ceva, in functie de interesul personal. S-au grabit cu bucuria, acum este un moment penibil. Nu ma pronunt spunand ca a fost fraudare. Fraude s-au facut in ambele tabere. Nu-i consider inocenti nici pe pesedisti, nu au stat ei cu mana-n buzunar sa-i fure careva. Au multa influenta. Johannis s-a comportat ca un gentleman. A recunoscut infrangerea. Ce sa facem? Indiferent cine, nu ne ramane decat munca, cum bine spuneai… Numai noi ne putem ajuta.

 3. pentru MicheleLa Belle – dacă nu aş avea 40 de ani, acum aş pleca din ţară, cât mai este curent şi poţi trece prin punctul vamal… ne-am furat căciula şi ne bucurăm, mi-e scârbă: a învins din nou securitatea, 20 de ani s-au dus pe pulă încă o dată.

 4. din doua rele s-a ales raul cel mai mare, lumea intreaga va spune despre romani ca sunt masochisti, sau poate ca nu, poate va spune ca nu gandim

 5. pentru roxana – să nu ne alintăm! suntem puturoşi şi proşti! masochismul – chiar fiind bolnăvicios – necesită un anume rafinament. n-avem.

 6. nu stiu ce sa mai cred despre tara asta…nu ca as avea ceva cu basesc…dar poate ar fii necesara o schimbare…nici geoana nu este mai bun…dar mai mult pt crin antonescu as fii vrut sa castige el….ideile lui crin mi s au parut destul de incurajatoare…o singura data l am ascultat si m a convins

 7. Numai prostii se pot bucura in situatia actuala. Eu nu vad niciun motiv. La 40 esti un om in plina forta. Mai ai inca atat de trait asa ca…

 8. pentru diana – nu, nu cred că este mai bun geoană, dar cu băsescu se vedea că nu ajungem nicăieri sau dacă da, doar în mai rău şi trebuia să schimbăm. oamenii se tem de schimbări şi cu toate riscurile se agaţă de “răul” pe care-l ştiu. crin ar fi fost o garanţie că măcar se încearcă ceva. altceva.

 9. pentru unicornu’ cu dintii strambi – toţi care aţi votat cu băsescu puteţi ieşii în stradă şi să strigaţi: “securitatea e cu noi!” 😛 😛 😛

  după pizza, eu cred că totuşi mă car din ţara asta.

 10. pentru bobrov alina andreea – brava preşedinte, să-ţi trăiască!

  şi… eu nu sunt aşa sigur că n-ai votat deja de ieri măcar de 20 de ori…şi fără să ştii! 😛 😛 😛

 11. mda, cred ca s-a fraudat in stil mare de vreme ce pe aici la noi tocmai in prag de alegeri au fost destituiti directori din anumite institutii inlocuiti cu PD-isti si instruiti cu usile inchise intr-o sedinta de urgenta .;)

 12. pentru lu – s-a fraudat cu siguranţă – cred că doar cu ce a furat pd-l-ul în Republica Moldova şi-au asigurat victoria – psd n-a furat suficient… ( 😛 😛 😛 ), însă asta nu schimbă radical datele problemei: suntem proşti grămadă şi avem exact ce merităm.

 13. cum cine a cistigat …. mai e dubiu mai e intrebare…. ? amindoi au cistigat ….. aveti 2 presedintzi..o originala democratei ca sa nu zic ca-i balaur !!! Geoana se va purta exact ca un presedinte de azi inainte si Basescu la fel … super coane acu chiar ca parca n-a mai ramas nimic decit tristetzea de voi… s-o facut intuneric

 14. pentru UnSoricel – băi, după 20 de ani şi tot în decembrie, a mai învins o dată securitatea… pula mea!
  întunericul era şi a rămas în capul multora…. proşti, proşti, da’ mulţi!

 15. cred ca e o discutie mai lunga daca vrei sa birfim securitatea … cred ca scopul ei este sa cistige mereu indiferent de cine cistiga pe fatza .. probabil in asta isi masoara inteligentza ei… cei ‘inteligenti’ in ale informatiilor.. Personal cred ca media a cistigat .. o medie jegoasa fara scrupule si in care trebe sa te balacesti … are si Basecu jumatatea lui de adevar . mogulii sunt sus ca zmeiele pe cer… politicienii sunt jos sub ei de azi in veci vecilor ! pina se intoarce dictatura dinou !!!!…

 16. pentru UnSoricel – păi băse visează să readucă dictatura, primii paşi i-a făcut, urmează dizolvarea parlamentului şi noi alegeri anticipate…
  cu securitatea treaba e discutabilă… dacă Constantinescu n-a bătut palma cu ei, băse a bătut… laba. vezi cazul ziariştilor răpiţi, vezi “evadarea” lu’ Hayssam… vezi manipularea masivă din ultimele săptămâni, intoxicaţiile profesioniste, vezi răsturnarea de scor din alegeri.
  mogulii… nu ştiu, man, Realitatea este postul unde pe vremurile negre a lui Năstase, Năstase era luat în şuturi, patronul Vîntu este înjurat şi acum zilnic pe propriul său post, chiar de au fost în actuala campanie decis anti-băsescu, în general – cel puţin Realitatea – informează corect.
  pe de altă parte media este subversivă în toată lumea, putere mare şi influenţă (politică) are şi Larry Flint… şi în definitiv, capitalism fără magnaţi îmi este greu de imaginat…
  nu, nu e un sfânt Vîntu, ar fi fost corect să fie condamnat în dosarul FMI, dar nici inamicul public numărul unu nu e…

  da… discuţia e lungă… iar noi, ne-am dus pe pulă indiferent ce am spune.

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Z0X3T6-K22o]

 17. asa-i, ne-am dus, si asta pentru ca suntem saraci (multi) si prosti (cei mai multi)
  sa luam saracia – am vazut o filmare, nu mai stiu in care judet, nu mai conteaza, in care o femeie cu un copil in brate intreba unde e cadoul ei, ca asa i se promisese de cei de la pd-l, daca merge sa voteze cu basescu – daca salariul minim nu ar fi atat de mic, 600 lei brut, ne-am mai apleca oare la cadouri electorale? nu, pt ca ne-am face noi cadouri ce vrem, nu ce ni se da. cum sa traiesti cu 100 euro lunar (netul), si cum sa nu te bucuri, chiar si pentru putin timp, de ceva ce primesti gratis (dpdv al banilor, nu gratis dpdv moral)…sunt oameni simpli, fara multa cultura, care se bucura ca au si maine ce pune pe masa copiilor…..si va veni alt maine la care vor trebui sa se gandeasca, si uite asa trec astia 5 ani irositi in van.
  eu gandesc ca si tine, l-am votat pe Crin Antonescu, apoi pe Geoana in turul doi, tocmai pentru ca am vrut sa se schimbe ceva, sa dam o sansa unor idei bune, si am fi stiu cu adevarat daca sunt bune numai daca am fi reusit sa avem alt presedinte.
  acum sa dea Dumnezeu putere lui Antonescu si PNL-ului sa reziste in opozitia fata de pd-l, ca poate se misca totusi ceva in tara asta.

 18. pentru roxana – scuze, azi n-am mai avut un limbaj elegant.

  da, suntem săraci. eu am văzut nişte statistici europene: bulgaria este departe, dar între timp ne-a depăşit şi ucraina care nici măcar membră u.e. nu este… deci, cam aşa stăm.
  se spune că domnia şi prostia se plăteşte, îmi plâng de milă că plătesc domnia şi prostia altora. sau îmi rămâne (şi mie) varianta să plec.

  probabil de dragu’ ciolanului o să dezerteze unii din PSD, unii din PNL, poate se mai îngroaşă PD-L-ul, oricum balanţa forţelor din parlament este destul de echilibrată şi – ce nu înţeleg oamenii – nici alegerile anticipate nu cred că vor aduce modificări substanţiale, deci încă o perioadă lungă de incertitudini, haos şi timp să ne dezmeticim nu mai este. unii din PNL cred că ar fi dispuşi să guverneze din nou şi cu PD-L-ul, U.D.M.R.-ul la fel… adică ne mai putem bălăcării în mocirlă mult şi bine…

  nu m-am simţit atât de dezcumpătat nici în arestul securităţii în ’88…

 19. pai atunci fa-ti bagaju… si gindeste-te la Europa… sunt 27-1 tzari in care se poate pleca de jos … intrebarea e, daca pleci mai de jos ca in Ro, sau macar de la aceasi nivel de trai ?!!

  …sau acu poate toata lumea vede ca fie piinea cit de rea tot mai buna-i altundeva !

 20. pentru UnSoricel – prevăd că toată lumea o să se întrebe în două luni: unde-i pâinea?

  all I have are these clothes on my back and this song…

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=usyS1vNlRbE]

 21. sincer cred ca ai mai mult … poate uneori asta mi se pare mie problema ca nu vezi ca ai mai mult si ca in 10 ani cit au trecut multe ai schimbat.. intrebarea e poate cum sa le schimbi mai repede !!…? dar pe toti ne macina asta cred eu

 22. cred si eu ca esti trist, deja PNL-ul se pare ca se scindeaza, o parte cu Antonescu, o parte cu Tariceanu (nu i-a ajuns cat a fost de terfelit de pd-l, cica ar fi bine ca PNL sa ia parte activ la deciziile pentru tara si popor). O fi asa, nu ma dau eu rotunda ca stiu prea multe, poate ca vrea sa faca ceva de la guvernare, dar cand a fost acolo, i-au pus piedica si a cazut:). Mircea Badea zicea aseara ceva ce gandesc si eu: au votat cei din diaspora, sa nu iasa comunistii, dar daca e tot basescu, se vor intoarce ei in tara??? Ii doare pe ei de criza din tara….aiurea, au votat ca sa fie in randul lumii! Au votat ca sa….ce?

 23. pentru roxana – ‘neaţa. 🙂
  am scris despre asta azi. 🙂 eu cred că nu putem da vina pe ei, este încă o breşă de dezbinare care nu-şi are rostul. citeşte eventual ce am scris. ( http://brushvox.wordpress.com/2009/12/08/peisaj-post-electoral-bananiera-de-morcovi/ ) 🙂
  asta este situaţia, mergem înainte cu ce avem. nu m-am dat bătut pe vremea lu’ ceauşescu când lumea mergea cu capul plecat şi nu scotea o vorbă, n-am să o fac nici acum. 🙂 nu-s nici vre-un deştept, nici un erou, am doar un băieţel şi vreau să fac tot ce pot pentru el. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *