Sex, Droguri şi Rock’N’Roll (partea 2)

(Sex, Droguri şi Rock’N’Roll (partea 1) )

Nu putem discuta despre absenţa subiectelor tabu din textele pieselor Rock atâta timp cât nu săpăm înapoi până la rădăcinile problemei.

Sexul – în ciuda faptului că este prezent excesiv în cotidian – a rămas un subiect tabu.
Acasă nu se vorbeşte despre sex, la şcoală nu se vorbeşte despre sex, biserica continuă să se refere la sex ca la un păcat şi în paralele suntem bombardaţi cu sex, sex, sex. Sexul nu este prezent doar în publicaţii de specialitate, nu vezi scene fierbinţi doar după 10 seara sau exclusiv pe canale dedicate adulţilor ci el este prezent constant şi pretutindeni de la emisiunile de divertisment până la cotidianele de mare tiraj şi reclamele de tot felul. Este o situaţie paradoxală.
Îmi amintesc că-n adolescenţă dacă prindeam un catalog Burda, Quelle sau Nekermann şi avea paginile cu lenjerie intimă, era sărbătoare. Acum oricât ţi-ai dorii să-ţi ţii copilul departe de McDonalds sau să nu-i dai Coca-Cola este la fel de imposibil ca să-l ţii departe de sex. Se schimbă vremurile, trebuie schimbate şi abordările, şi mentalitatea, ignorarea realităţii niciodată nu este o soluţie iar agăţatul de tradiţii uneori este nocivă.
Cu toate acestea majoritatea oamenilor se încăpăţânează să ignore realitatea.
Ne este jenă să vorbim deschis despre sex, în şcoală nu se face sport, nu se face educaţie sexuală, dar insistăm pe o programă proastă, încărcată şi învechită şi… pe ore de religie. Ore unde copii învaţă că dumnezeu îi „bate”, îi pedepseşte. Am mai vorbit despre asta…

Săpând după subiectul sex am găsit zeci de pagini unde copii – că la 13-14 ani totuşi nu putem vorbii despre adolescenţi – îşi discutau problemele sexuale.
De exemplu pe site-ul Toţi pentru Unul am găsit ASTA:

„Salut!Am 13 ani si vreau sa-mi incep viata sexuala. Credeti ca fac ceva rau?Pot avea urmari in viitor?Se va observa ca nu mai sunt virgina?”

Am râs la câteva răspunsuri, dar chiar nu cred că-i de râs.

„Vaaaii! Asa de tarziu? Ai pierdut ani buni! Fataaaaa…asta e treaba serioasa, nu se amana asa. Trebuia sa fi inceput-o de pe la 6-7 ani. Acum, degeaba o mai incepi…chiar n-are sens.”

„Urmatoarea ta intrebare pe tpu va fi probabil “am facut sex neprotejat, sunt insarcinata?””

„Tie itzi trebuie un psiholog nu un ginecolog…..”

Nu-şi încep toţi copii viaţa sexuală la 13-14 ani, dar tot mai mulţi o fac. Politica de struţ nu duce nicăieri. Şi nici predicile.  Abordarea genul „sexul este un păcat” sau să-i induci copilului sentimentul de ruşine legat de „puţă” este aberant.

Unul dintre efecte este că aceşti copii evită discuţiile cu părinţii care oricum evită subiectul… 😆
Astfel se ajunge la un alt fenomen, observ, tot mai răspândit: aceşti tineri preferă sexul oral şi anal. Ideea este simplă: fetele astfel îşi păstrează virginitatea şi – în capul lor – n-au nevoie de contracepţie. Faptul că se expun unor pericole mult mai mari prin practicarea sexului anal nu-l realizează şi nici nu prea au cum atâta timp cât n-au nicio informaţie despre sex şi sexualitate.

Îmi amintesc că la apariţia SIDA, prima reacţie a multora a fost de oarecare bucurie: era o boală care omora (pedepsea) homosexualii. Apoi s-a aflat că este o boală cu răspândire sexuală, predominant prin contactele anale (datorită leziunilor şi sângerării), dar nu numai şi treptat, boala s-a răspândit şi a indus inevitabil sentimentul de teamă.
Întâmplător sau nu, apariţia acestei boli a pus capăt şi revoluţiei sexuale.
Există teorii conform căreia este vorba de un virus artificial, creat în laboratoare, dar am intra într-o zonă extrem de speculativă şi ne-am îndepărta de la subiect.

La noi, după o aparentă liberalizare din anii ’60, ’70, a urmat un deceniu negru. Una din măsurile cele mai elocvente a fost decretul 770, dat de Ceauşescu pe 1 octombrie 1966 care interzicea întreruperea de sarcini. Efectul imediat a fost explozia ratei de natalitate de la 1.9 la 3.7. În timp însă efectele au fost multiple. Pe de o parte s-a încercat – şi într-o mare măsură s-a reuşit – eradicarea ideii de contracepţie, pe de altă parte a condus la naşterea unui număr mare de copii nedoriţi, pe de altă parte multe femei au decedat încercând să scape de sarcinile nedorite.

Este interesantă însă aproprierea ideologică între abordarea bisericii şi al comunismului în ceea ce priveşte sexualitatea şi contracepţia, avortul. Ambele tratează subiectul ca fiind tabu şi în ceea ce priveşte avortul şi prostituţia de exemplu, le combat cu vehemenţă.
Rezultatul este o mutilare psihică şi o lipsă acută de cunoştinţe legate de subiect.

Din păcate abordarea nu s-a schimbat nici după ’90, inexplicabil biserica reuşeşte să-şi impună punctele de vedere şi în laic şi îşi menţine influenţa asupra unor subiecte care o depăşesc.
Nici reforma învăţământului nu s-a produs şi nici şcoala nu vine în sprijinul copiilor şi revin la punctul de plecare, nici acasă nu este atins subiectul, sau este ferm interzis.

Pe mine vociferările din zona bisericii mă irită cel mai mult.
Atitudinea arhaică a bisericii, inducerea unor concepte false în copii şi perpetuarea acestora de la generaţie la generaţie cred că este cel mai păgubos şi periculos lucru.
Vă dau un exemplu. Biblia – vechiul testament – interzicea evreilor consumul de carne de porc. Se ştie, carnea de porc este cea mai perisabilă iar la temperaturile în care trăia poporul evreu îmbolnăvirile fatale datorită consumului de carne de porc alterată erau foarte răspândită. Prin această „prevedere”, astfel biserica a introdus o măsură sanitar-preventivă. Exemple mai sunt numeroase, dar explicaţia în acest caz este extrem de simplă: acum 2000 de ani evreii n-aveau frigidere.
Ce vreau să subliniez este că dacă acceptăm faptul că nu biserica şi dumnezeu pedepseşte infractorul care fură, cu toate că „să nu furi” este prevăzut în cele 10 porunci, aşa şi în multe alte privinţe, biserica este depăşită, atribuţiile ei de acum 2000 de ani au fost preluate în mare măsură de stat, aspecte legate de igienă şi sănătate sunt – sau ar trebuii – tratate din alte perspective.
Când discuţia vine în zona aceasta, biserica sare ca arsă. Se simte lezată, ameninţată, îşi pierde din putere. Dar – întreb ca prostul – orgoliul bisericii, dorinţa ei de a controla şi laicul, respectarea unor tradiţii prosteşti este mai importantă sau sănătatea şi viitorul copiilor noştri?

Interzicerea sexului  – ca şi-n cazul drogurilor – exacerbează şi mai mult curiozitatea. Nu zic să legalizăm drogurile, nu ştiu dacă „modelul Olandez” este cel mai bun, dar pare mai eficient decât interzicere şi cu certitudine este mult mai bun decât ignoranţa.
Trebuie să avem în vedere şi faptul că generaţiile tinere sunt din ce în ce mai precoce, copii de 4-5 ani înţeleg lucruri pe care poate noi abia după 10 ani le-am înţeles. În aceste condiţii nu maturizarea sexuală la o vârstă mai fragedă este anormală ci ignorarea acestui fapt.

Consecinţele se văd.

Am plecat de la „Sex, Droguri şi Rock’N’Roll” şi m-am împotmolit la sex. 🙂
Rock-ul n-are funcţie educativă, nu Marilyn Manson tre’ să ne lămurească problemele sexuale… însă săpând după răspunsuri am înţeles de unde lipsa abordării verticale a subiectului la formaţiile noastre: sexul e ceva jegos, facem şi… tăcem.

(Va urma. 🙂 )

“Vreau să te fut ca un animal
Vreau să te simt din interior
Vreau să te fut ca un animal
Existenţa mea integral este eronată
Tu mă aduci mai aproape de Dumnezeu”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=C4VAv8y2hHM]

16 comments on “Sex, Droguri şi Rock’N’Roll (partea 2)

  1. wow, subiectul sex. niciodata nu cred ca putem da lectii , dar cred ca ceea ce ar trebui sa stie tinerii, adolescentii, e ca viata sexuala trebuie inceputa atunci cand e pregatit fiecare si cand e inceputa cu cine iti place pentru ca-ti place nu pentru ca asa vor altii, nu pt. a face o placere cuiva sau ca trebuie sa fii in rand cu altii.

  2. pentru lu – ai dreptate, dar – din câte vezi – problema este mult mai complexă şi… colorată.
    proasta abordare pleacă din familie, la asta se adaugă biserica şi şcoala… pe de altă parte, cum spuneam, sex este peste tot, suntem bombardaţi.

  3. :)) ceea ce scapa multor credinciosi din vedere este ca aceasta biblia e scrisa exclusiv pt poporul evreu..cum d-zeu a ajuns carte de capatai..?!……si tot undeva prin culisele ei se spune ca sunt trei cai de a ajunge la extazul divin : droguri sex si meditatie..restul este pooveste…cat despre ed .sexuala ramane tabu……ca exista o varsta pt toate ,da..cine hotaraste cand si cum ?
    fain rock ul…:))

  4. pentru aleeexaa – vechiul testament da, noul testament nu. noul testament a fost scris de peste 300 de autori în decurs de 500 de ani, varianta în uz este una cenzurată, au căzut de acord reprezentanţii sectelor creştine ce rămâne, ce nu în ea… pe tema aste se poate discuta mult, dar nu este singura problemă, singurul aspect. eu mă tot agăţ şi de reforma şcolară: una structurală şi una în ceea ce priveşte programa şcolară şi metodologia. fără acestea nici părinţii nu vor fi capabili să discute normal despre sex şi o să se transmitem de la generaţia la generaţia aceleaşi frustrări şi mutilăm şi viitorul copiilor noştrii fiindcă noi am fost la rândul nostru mutilaţi…

  5. Este o problema serioasa aceasta cu copiii si tema sexului. Sunt precoce copiii de azi si nu este un lucru intotdeauna foarte bun pentru ei. Nici nu este vina lor. Nu-i poti pacali ca pe noi, cand ne ziceau parintii ca ne-a adus barza si ii credeam… Ei au acces liber la informatie si de aceea trebuie invatati cum sa inteleaga si cum sa interpreteze aceasta informatie. La scoala, acasa, in media etc. (Fizic, fetele din ziua de azi sunt mai dezvoltate – chestie hormonala – urmasii Cernobalului, de… si de aceea au si alt interes pentru viata sexuala.) Sunt multe de spus, prea multe…

  6. pentru MicheleLa Belle – corect. nici nu pretind că am epuizat subiectul, nici n-am încercat şi sunt conştient că nici n-am cum să o fac… în nici un caz cu un blog…
    mai avem şi o problemă de comunicare. messengerul nu ne rezolvă problemele…

  7. Poate sexul ca subiect, reprezinta dovada clara ca biserica incearca de sute de ani sa ne controleze viatza… biserica a gasit schema prin care sa ne tina in legati de ea – prin insusirea monopolului pe placere si divinitate .. de la Dumnezeu in acelasi timp.

    De cite ori vine vorba de sex imediat se diputa si puritatea si iubirea … si asta poate e cel mai tare… in idea ca e greu sa crezi ca regizind acel fruct oprit ‘cei luminatzi la minte’ nu si-au dat seama ca defapt il promoveaza intr-un mod pervers, discretionar si controlat… Atlfel spus biserica crestina si papalitatea a gasit prima probabil cale de a taxa placerea ! la orice nivel … acei struguri da-ti pe la nas cind defapt ei ti-au pus botnitza… ceea ce azi se practica vizual in reclame si pe tv…

    Ciudat este de ce sexul sau mintea umana sunt adaptabile, sau labile sa cada in acest gen de curse facute de noi prin noi in numele divinitatii… Suntem cea mai ‘avansata’ forma biologica de pe planeta asta dar cind vine vorba de sex… parem sa-l interpretam etern ca o ramasitza ‘animalica’ nu ca un dar de la dumenezeu sau o cale oferita fiecaruia catre placere, viatza, renastere si deci catre el si noi !…

    Exista si o teorie partial pragamatic revolutionara si ‘evident americana’ care spune ca daca am face dragoste mai des si cit mai des in final societatea s-ar schimba in bine…

    Asa traim in lumi primare ‘precoitale’ in care etern visam la ce-ar fi daca as avea asta ?… ce-ar fi daca ?… pornografia de orice gen e un exemplu clar la cit de prinsi in acest gen de lumi precoitale suntem .. Ce nu stim este sa traim in lumi in care … orgasmul conteaza si faptul ca il poti imparti cu cine simti ca vrea.. si este o expresie umana. Si la fel momentele de dupa, momentele post-coitale ne implinesc si ne fac sa fim mai aproape de cine suntem !..

    Traim intr-o lume deci a titilarii sexuale in care nu exista manifestare reala si nici implinire decit in doze mici ce avem e doar dorintza stimulata pe diverse cai …… si asta probabil dovedeste cit monopol exista pe placere si cit ne lasam dominatzi de acest deal !… in fine poate asta e mai bine decit a trai intr-o lume in care nici nu se vorbeste de sex si femeile se imbraca in negru de sus pina jos si mai zic ca asa se simt protejate si bine… desi sunt convins ca au existat si lumi mai bune in trecut !!!

    Acesta e o ironie dar pare o ironie placuta pe stil finlandez..
    http://www.fuckforforest.com/about.html

  8. atat tiimp cat credibilitatea este inchisa in copertile unei carti si nu realitatea curenta ,atat timp cat oamenii nu realizeaza ca informatia de natura sexuala starneste curiozitati si intrebari copiilor totul ramane sub semnul intrebarii…

  9. a noastra sau a soc in care traim….nu poti sa spui ca un procent de 10 % care au constientizat realiatatea timpului formeaza soc. Restul ,care raiesc intre slujbe religioase ,un d zeu care face regulile amorului si traiesc intr un conservatorism demagogic sunt cei care decid……

2 Pings/Trackbacks for "Sex, Droguri şi Rock’N’Roll (partea 2)"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.