maNga – Şehr-i Hüzün (2009)

Trupa din Ankara s-a înfiinţat în 2001 şi s-a evidenţiat la concursul de căutare a tinerelor talente „Sing your song”, unde au atras atenţia impresarului Hadi Elazzi care le-a facilizat un contract de disc cu Sony Music.
Dacă la început formaţia a cântat predominant prelucrări, în timp s-a cristalizat un stil personal, o combinaţie de Metal, Rap/Hip Hop, Electro şi muzică tradiţională turcească.
„Şehr-i Hüzün” este al trei-la lor album, după debutul autointitulat din 2004 şi „MaNga+” din 2006, ambele bucurându-se de vânzări foarte bune.
Formaţia apare într-un duet cu Göksel pe coloana filmului „Sinav” (Examenul) al lui Ömer Faruk Sorak, o îmbinare de dramă şi comedie având-ul în distribuţie pe Jean-Claude Van Damme şi fiind unul din cele mai de succes producţii cinematografice turceşti.
Piesa „Bir kadın çizeceksin” a fost inclusă în coloana jocului FIFA 06 şi anul trecut băieţii au cântat pe faimosul Wembley Arena din Londra în deschiderea spectacolului lui Tarkan. Sunt cap de afiş la numeroase festivaluri din Turcia şi pe bună dreptate: muzica lor este explozivă, un amalgam gustos de elemente orientale cu riffuri vânoase, ritmuri săltăreţe, electronică dinamică şi treceri de la genuri diferite cu multă uşurinţă şi naturaleţe.

I-am „descoperit” şi eu butonând  într-o dimineaţă în camera de hotel între programele muzicale turceşti de la televizor, MTV, Power Turk, Canal D Dream şi NR1 cu piesa „Dünyanın Sonuna Doğmuşum”:

Noul material începe sobru cu pianul piesei „Gün Doğumu” şi colorată cu suflători tradiţionali într-o piesă de inspiraţie folclorică. „Beni Benimle Bırak” porneşte imediat cu percuţii orientale şi dialogul între clapă şi chitara ascuţită, accentuată cu viori şi scratchuri. Vocea lui Ferman Akgül este puternică şi totodată melodioasă, piesa are ruperi ingenioase, intervenţii zemoase ale basistului Cem Bahtiyar, creşte exponenţial şi convinge. Urmează amintita „Dünyanın Sonuna Doğmuşum” care prin sunet şi abordare contrasta puternic cu majoritatea muzicii difuzate pe amintitele programe de televizor, am şi dat „blană” la sonor! 😛 Este o combinaţie antrenantă de Hip Hop cu Nu-Metal şi Electro, o piesă cu un refren puternic. Cred că o variantă în limba engleză la această piesă ar face furori şi mai mari în topuri, dar gândindu-mă la reţeta Rammstein, poate şi MaNga pot cucerii lumea cu limba turcă tocmai prin această nuanţă exotică. Poate şi ca urmare a celor două săptămâni petrecute în Turcia, nu mă deranjează limba, regret doar că nu înţeleg textele.
„Cevapsız Sorular” este o baladă Power, fundalul de Trip Hop asigurat de tobe electronice, scratchuri şi chitara acustică este completată de un refren puternic, dar armonios. „Evdeki Ses” este un amestec sănătos de Etno şi Hip Hop cu Rock, aminteşte uşor de începuturile promiţătoare ale celor din Zdob şi Zdub când mai aveau vână Metal în ei. La MaNga este foarte bună colaborarea lui Efe Yılmaz care este răspunzător de instrumentele tradiţionale şi electronice cu chitaristul Yağmur Sarıgül. Reuşesc să aducă genurile diferite abordată într-un produs final care sună unitar şi colorat.

MaNga - Şehr-i Hüzün

„Her Aşk Ölümü Tadacak” este o piesă mai aşezată, dar puternică, dialogurile amintite o fac pulsantă, vocea fermă dar melodioasă a lui Ferman Akgül este un mare atu pentru formaţie. „Şehr-i Hüzün”, piesa de tiltlu, are doar un minut şi este tot un fel de intro ca şi prima piesă de pe disc urmată de „Hayat Bu İşte” o compoziţie epică, condusă cu pianul şi un covor de instrumentaţie simfonică culminând într-un refren melodios şi puternic. Elementele orientale se întrepătrund perfect cu „şmecheriile” Electro moderne şi cu chitara Rock 100%, pianul colorează plăcut toată piesa cu o temă folclorică ce mi-a amintit de Liszt.
„Üryan Geldim” este o melodie tensionat cu clapa şi chitara, aminteşte uşor de atmosfera ultimul album Faith No More ca şi următoare „Tek Yön Seçtiğin Tüm Yollar” care este puţin mai rapidă, dar rămâne în aceeaşi zonă destul de întunecată dominată de dialog riff-clapă şi de răsturnările dintre momentele mai calme şi răbufniri. În unele pasaje mai ales basul aminteşte flagrant de stilul lui Billy Gould, dar e de bine!
Un alt intro/ intermezzo,  „Gecenin Ritmi” are o clapă care m-a dus cu gândul la Pink Floyd şi la „Division Bell”, mai exact la „High Hopes” şi la: „The grass was greener, The light was brighter, With friends surrounded, The nights of wonder”… „Hepsi Bir Nefes” readuce energia Rock, apoi „cade” într-un ritm mediu ca la refren să crească la loc. Foarte plăcute aceste „alunecări” sonore, straturi de orchestraţie aerisite şi combinaţiile ingenioase între fazele apăsate de Rock şi chitare cu pasajele Electronice şi inserţiunile din folclor. O parte din refren este melodic, apoi urmează un moment de Rap Metal, apoi un final gen „Epic” cu voce şi pian. Super.
„Sessizlik Sona Erdi” este cel mai zgomotos moment al albumului, clapele moderne, ritmul puternic asigurat cu precizie de Özgür Can Öney şi riffurile, apoi solul susţinut cu basul puternic se constituie într-o piesă de forţă.
Ultimul intermezzo, „Kaçamak Faslı” este cel mai modern, cu „ah ah”-uri feminine şi instrumentaţie Electro/Trip Hop şi introduc încă o baladă în forţă: „Alışırım Gözlerimi Kapamaya”, piesă ce aminteşte uşor de Linkin Park.
„Gün Batımı” închide discul într-o notă mai calmă, meditativă. După 1 minut şi 14 secunde urmează o pauză de peste 2 minute şi o piesă „ascunsă”, o mică „joacă” pe o armonie simplă şi caldă cu multe voci vorbite, iar, mare păcat, nu înţeleg textul.

mangaaaaaa

Nu ştiu cui să recomand materialul, cred că fanii Faith No More obişnuiţi cu acest gen de amalgam se pot regăsii şi în maNga, dar poate şi fanii Linkin Park sau Limp Bizkit. Pe mine mă cuceresc cu cât ascult mai mult materialul, aş vrea să-i văd live, cred că rup.
maNga sunt dovada că se poate face muzică bună oriunde şi talentul, consecvenţa, seriozitatea şi truda se răsplăteşte. Am convingerea că vom mai auzii de maNga, acest nou disc s-ar putea să le aducă o consacrare internaţională.

maNga pe MySpace

18 comments on “maNga – Şehr-i Hüzün (2009)

 1. da n-ai pierdut timpul deloc..in ceea ce priveste butoanele ..
  Si…pentru cei ce se pricep e un festin blogul tau ..impanat cu de toate ..Si cica ai fugit de butoane …dar …

  O zi frumoasa!!!

 2. pentru miruna – am stat departe de computere şi telefoane mobile… 🙂
  acum încerc să-mi intru în ritm: am ascultat muzică şi… am compus muzică. jonglez între două computere… ha ha ha! 😛
  toamna nu este departe, tre’ să revin pe scenă şi discul încă nu e gata… naştere grea. ha ha ha! 😛

 3. dar ca orice nastere …trebuie sa se intample ..Mult spor si …la cat mai multi fani!! In ,,te conectezi ..e vocea ta?
  Nu ma descurc sa caut … ):

  Si …bafta la examene ..

 4. pentru miruna – nu ştiu despre ce “te conectezi” este vorba, aşa că nu cred că vocea mea este acolo….ha ha ha! 😛
  vocea mea e ascultabilă în piesele cu voce de pe weblog ( http://brushvox.weblog.ro/ )în mp3 player. 🙂

 5. wow, deci ai trecut si la muzica lor, moama ce face o calatorie vezi? ia sa te uiti si la serialele turcesti sa vezi acolo fete frumoase , nu ca baietii n-ar fi (unii din ei ) 😛

 6. pentru lu – păi v-am zis de ieri că am dat “iama” şi-n muzica lor şi fetele frumoase le-am admirat pe viu… ţâc! ha ha ha! 😛
  la Islamism nu cred că am să trec, da’ ştii cum e: nu zii hop până nu sari gardul… Hip Hop. ha ha ha! 😛

  (‘neaţa. 🙂 )

 7. Bai , Manga astia suna bine …..ar fi cool sa vina la Rom. in concert si ai nostri sa traduca numnele in ‘beat p–a’ …cum faceau odata cu filmele hollywoodiene… 🙂

  • vezi tu,eu am creat o pagina pe facebook maNga Romania dar am fost putin dezamagita vazand cat de putini romani au dat like…maNga vor veni in romania decat daca sunt siguri ca vor avea audienta!

   • acum eu sunt unul care sincer nu dau doi bani pe FaceBook şi ce se petrece acolo. şi îţi dau un exemplu: pentru un anume concert la Bucureşti pe FaceBook şi-au anunţat susţinerea/prezenţa peste 1000 de oameni şi în sală n-au fost la spectacol nici 100…
    maNga cred că ar fi trebuit aduşi la Sonishpere anu trecut, adică duplex Bucureşti-Istanbul şi n-a venit nici o trupă din Turcia la Bucureşti şi parcă nici trupă românească nu s-a dus la Istanbul… adică e ceva absolut stupid, nu? şi asta spune mult şi despre ce oameni se ocupă de concerte pe la noi… (să-i f*t în gură!)
    dar ca idee, cred că maNga tot la un astfel de festival ar trebui adus, un concert independent al lor aici n-ar stârni mai nici un interes.

    • sunt de acord…oricum eu fac tot ce pot pt ca ei sa fie mai cunoscuti aici…ar trebui sa ma plateasca…am postat site-u asta pe facebook pe pagina maNga romania …imi place cum i-ai descris!;)

     • Alina, bănuiesc că-i o glumă, ironie asta cu “ar trebui sa ma plateasca”…
      cum povesteam şi în postarea de la vremea respectivă, i-am descoperit la televizor în hotel în Antalia şi mi-au plăcut, am săpat după ei. “Şehr-i Hüzün” este un album fantastic, sper că aventura Eurovision nu-i va deturna spre o zonă mai comercial-accesibilă şi îşi vor păstra pofta de experiment Metal modern şi prospeţimea. probabil o să avem cât de curând un nou album şi vedem atunci în ce direcţie o apucă.

     • Normal ca am glumit mai…ceea ce ma intristeaza este ca ei tocmai asta fac-devin din ce in ce mai comerciali cantand din ce in ce mai mult in engleza-bine melodiile sunt foarte bune si extrem de originale..auzi tu ai albumul ”Şehr-i Hüzün”?

 8. pentru rifeor – ha ha ha! 😛 asta-i ca “emerson, lacu’ şi palmierul” sau cum a zis Pittiş: “uşor cu toporul ăla, Eugene” (Careful with that Axe, Eugene – Pink Floyd) ha ha ha! 😛 😛 😛
  da, man, MaNga Rocks!
  Manga sau komikku, trupa sună bine de tot! (asta să rămânem în zona traducerilor… ha ha ha! 😛 )
  Ankara-Bucureşti nu e o distanţă aşa mare, cine ştie? 🙂 Eu le prevăd un viitor “luminos” – ca să folosesc un termen ieşit din uz cu toate că varianta “bright” nu este la fel de clişeu… ce-ţi e şi cu limba asta… ha ha ha! 😛
  şi mai au Turcii câteva trupe bune… numai noi o dăm (de gard) tot cu iris şi holograf (că nici să le scriu numele cu literă mare nu merită…plm!)

 9. Daca inca ii mai astepti pe tipii astia in Ro, atunci…get ready! Anul asta au fost alesi sa reprezinte Turcia la Eurovision cu piesa “We could be the same”. Vor incepe in curand un turneu de promovare a piesei, iar printre tarile alese se numara si Romania.

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qTBHd7d8Rvw]
  (clipul oficial)

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=uIQqwN8WmjI]
  (live)

  Btw, felicitari pentru ‘articol’; desi stiam de existenta trupei de vreo cativa ani, mi-a facut placere sa citesc randurile de mai sus.

 10. pentru Melek – eurovision este o manifestare complet în afara intereselor mele, dar mă bucur pentru maNga. 🙂

 11. 10 de la mine pentru articol!Intr-adevar ,din punctul meu de vedere ei sunt chiar mai tari decat Linkin Park(nu vreau sa supar pe nimeni 🙂 ) deoarece au acele acorduri turcesti ce dau o nota extrem de originala melodiilor…iar dupa premiul mtv Best european act castigat la Ema 2009 si dupa locul 2 pe care l-au luat la Eurovision m-am convis de valoarea lor!Cu siguranta ca vom mai auzi de maNga pe scena muzicii internationale pentru ca sunt chiar foarte buni :))

6 Pings/Trackbacks for "maNga – Şehr-i Hüzün (2009)"

 1. […] 01. Devin Townsend Project – Ki 02. The Prodigy – Invaders Must Die 03. The Dead Weather  – Horehound 04. Marilyn Manson – The High End of the Low 05. Alice In Chains – Black Gives Way To Blue 06. Converge – Axe To Fall 07. Maylene & The Sons of Disaster – III 08. Anti-Flag – The People Or The Gun 09. Editors – In This Light and on This Evening 10. maNga – Şehr-i Hüzün […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *