Speranţa moare ultima? Nu…

Cu toate că numărul participanţilor este într-o simţitoare scădere, în ciuda faptului că autorităţile au început arestările şi procurorii studiază înregistrările pentru identificarea manifestanţilor, la Chişinău demonstraţiile continuă. Din nefericire, lucrurile spuse de mine ieri se adeveresc: dacă cu alte ocazii, posturile mari de televiziune axate pe ştiri, transmiteau orice încăierare dintre zece săteni din Africa sau Asia, despre Moldova n-a „scăpat” nicio ştire pe nici un canal media occidental. Graniţa Europei şi al NATO a fost stabilită, s-a bătut palma cu Rusia, fiecare îşi vede de treaba lui, fraţi-fraţi, dar gazu’ e la robinet. Represaliile de la Chişinău au început şi în condiţiile în care unicul stat care a luat o poziţie oficială (dură) a fost… Rusia. La unison cu declaraţiile lui Voronin, Rusia a acuzat manifestanţii şi ne-a urecheat şi pe noi pentru intervenţionism în treburile unui stat vecin şi suveran. În paralel ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost declarat persoană non grata, caz fără precedent în istoria UE. Şi Ministrul consilier al Ambasadei României în Republica Moldova, Ioan Gaborean, a fost declarat persona non grata. Tot de ieri, Moldova a introdus obligativitatea vizei pentru intrarea pe teritoriul ei al cetăţenilor Români, decizie unilaterală.
Cu toate acestea, la Bucureşti subiectul de top a fost candidatura anunţată a lui Gigi Becali pe listele PRM la Euro Parlamentare. Asistăm la o tentativă Prison Break în versiune dâmboviţeană: evadarea pe listă. Vreau să lămuresc două chestiuni:
1.    întrebarea nu este de ce Gigi e la bulău într-un dosar privind sechestrare de persoane şi vătămare corporală ci de ce alţi cercetaţi în cazuri similare sau mult mai grave sunt în libertate?
2.    n-am nimic cu Gigi, dar serios vorbind: ce să caute un analfabet în Parlamentul Europei şi cum cred alegătorii că prezenţa lui Gigi acolo ne va servii la ceva?

09-04-06_140609-04-06_1418

Înţeleg şi scârba şi sictirul şi plictiseala unora faţă de aceste subiecte, dar repet, cu cât facem noi mai puţin, cu atât o să le fie mai greu copiilor noştri şi să mă iertaţi, dar nu avem nicio scuză.

În tot talmeş-balmeşul acesta, uciderea încă unui militar Român în Afganistan, a trecut din nou aproape neobservat.

Nici occidentul nu stă mai bine cu democraţia: britanicul Ian Tomlinson, a fost bruscat de poliţiştii englezi în timpul summitului G20 şi a decedat. Omul nu avea nicio legătură cu manifestaţiile, poliţiştii l-au bruscat…by default.

09-04-06_1446

Cutremurul care a zguduit Italia ia şi nuanţe cinico-comice: Berlusconi a sfătuit sinistraţii să considere situaţia ca pe un camping de week-end. Ce am mai râs!

Dar la anunţul acesta chiar e de râs: „PlayCool anunţă cel mai mare festival de Rock organizat până în prezent îin România: Bucharest Rock Arena .” Până aici toate bune şi frumoase. Am văzut şi afişele prin oraş, s-a anunţat data şi locaţia – 30-31 mai la km 15 de pe Autostrada Soarelui -, s-a anunţat preţul unui bilet: 100, 200, 400, respectiv 800 ron, s-au anuţat şi formaţiile româneşti care vor cânta în deschiderea spectacolului: Celelalte Cuvinte, Vita de Vie, Altar, AB4, Grimus, The Pixels, The Moood si Persona, organizatorii mai au de rezolvat o singură problemă: încă nu ştiu cine va cânta la marele eveniment… ha ha ha! 😛 Frate, am cântat 15 ani, am văzut şi trăit multe, da’ una ca asta niciodată! Conform sitului evenimentului pe 15 aprilie vom afla răspunsul şi la această întrebare minoră. Până atunci vă mai puteţi încerca norocul şi la 6 din 49: duminică se pun în joc 7 milioane de euro.

09-04-06_143409-04-06_1460

Din toată presa de azi, o singură „fază” mi-a atras atenţia: ciocnire între Cristian Tudor Popescu şi Mircea Badea. Nu ştiu ce la împins pe „înainte să fiu executat, mai pot să fac un şpargat?”  ( 😛 ) să se ia de CTP, dar e ca şi cum m-aş duce „io” la penitenciarul din Rahova să-i dau un picior în gură lui Tolea. Asta ca să nu încurc nivelul de abordare şi să spun că-l provoc la o partidă de şah pe Gari Kimovici Kasparov.
Îmi permit să citez fragmente din articolul lui C.T. Popescu:
„Invitat marţi seara în emisiunea lui Adrian Ursu împreună cu Emil Hurezeanu, am explicat de ce consider că afirmaţia d-lui Badea relativ la cazul Becali „în Justiţie se judecă faptele, nu persoana”, repetată cu încăpăţânare de acesta, este falsă. Am spus exact aşa: de ce mai există un avocat pledant, dacă nu contează decât faptele, adică dosarul? Avocatul, atunci când susţine cauza clientului, poate face apel pentru a convinge instanţa, la descrierea vieţii învinuitului, a profilului său moral, a relaţiilor lui cu oamenii. Legea prevede asta. Există, de asemenea, un întreg capitol juridic despre circumstanţiere. Circumstanţe agravante, circumstanţe atenuante (…)Finalmente, am argumentat, prin reductio ad absurdum, că dacă n-ar conta persoana judecată, atunci procesele s-ar desfăşura fără oameni, numai cu dosare introduse în calculator, care ar tipări sentinţa pe bază de articole de lege. (…)
Mă gândeam că dl. Badea poate va replica folosind drept contraargumente teorii juridice pe care eu nu le cunosc. Sau va întreba un jurist profesionist şi, lămurit, va face o rectificare pentru public sau va tăcea. Ce-a făcut dl. Badea? A început prin a menţiona ca aspecte relevante pentru caz faptul că eu eram nebărbierit, că purtam un  trening şi că se vedea marca pe bluză, drept care dl. Badea a sesizat CNA-ul pentru publicitate mascată. Asta, probabil, în spiritul zicerii d-sale „faptele contează, nu persoana”. Ca fapt divers, neras şi în trening eram pentru că am fost invitat târziu, pe neaşteptate, în emisiunea la care am participat; în mod normal, eu apar doar vinerea cu dl. Hurezeanu. Cât priveşte „publicitatea mascată” pe care aş face-o, n-am cuvinte că calific gestul d-lui Badea.
Apoi, dl. Badea a înlocuit toată demonstraţia, desfăşurată pe 5 minute de emisie, pe care v-am prezentat-o mai sus, cu un singur cuvânt, pe care telespectatorii ştiu bine că eu nu l-am rostit nici măcar în treacăt: cazier. Pe care l-a calificat drept argument imbecil. Atât. Tânărul domn Badea a răspuns deci printr-o dezinformare ordinară, premeditată, pe care am mai întâlnit-o, desigur, dar la cutre bătrâne venind din vechiul regim. (…)
Rugămintea mea către dl. Badea, înainte de a înceta orice dialog, este să nu mai citească pe post nici un editorial de-al meu, nici măcar parţial. Pe cât posibil, să mă ignore, fireşte, exceptând cazul în care aş sucomba sau aş fi băgat în puşcărie, căci astea fac rating.”

09-04-06_1421

Lui Mircea nu o dată îi mai fuge preşul de sub picioare şi o dă de gard. Tot mai des. Aşa se întâmplă când crezi că popularitatea reflectă valoarea şi dacă eşti vedetă, ai şi dreptate, poţi face, poţi spune chiar ce vrei.  Aşa a crezut şi Gigi. Trist – cum a punctat şi CTP – este că Badea este exponentul unei generaţii (mai) tinere de la care (totuşi) speram altceva.

Nu speranţa moare ultima ci proştii.

09-04-07_1317

14 comments on “Speranţa moare ultima? Nu…

 1. Din intamplare tocmai am vazut ‘dreptul la replica’ al lui Badea…si am impresia ca si CTP-u’ crede ca suntem mititei in gandire si ca el ‘ie’ mare rau in asa fel incat noi nu trecem mai departe de parerea ‘mnealui .
  Mai e putin, asa ca ma arunc cu o urare de ” un weekend fain rau sa ai”. 🙂

 2. iar ai facut poze 🙂 din pacate moartea unui om e trecuta prea usor cu vederea, onorurile sunt acum inutile, avansarea in grad la fel, el , un tanar cu familie , nu mai e .

 3. NU stiu nu cred ca ai chiar dreptate… sau nu pot sa nu ma intreb de unde atita naivitate… in asteptarile tale ? Oare nu ai trecut prin .. mai 90 … cind comunistii au iesit in alegeri in Ro… si dupa aia a urmat 13-15 iunie… Oare cine a stat atunci de partea noastra ? sau de partea cui ?

  Oricum o dai partidul comunist a iesit in alegeri ca si la noi… e vorba poate doar de procentaj … Ca si in Ro si tot mai mult peste tot exista un confict clar si nerezolvat intre generatii… generatiile tinere cu greu pot ‘schimba’ ceva … desi schimbarea e tot mai necesara… Deci daca chiar crezi in acest conflict … scrie in continuare… sau ia-te de miscari in strada …sau de ce nu esti la granitza… sau ia-te de politica in sensul ca tot romanul sta pe gard si injura si doar Gigi ‘catindeaza’…

  Legat de Moldova… Romania i-a intors spatele din 90 cind moldovenii sperau ca o sa-i vrem si o sa ne batem pentru ei sa nu stea in CIS…doar ca ulterior am deschis noi frontierele si bine am facut… In idea ca ei sunt 4 milioane cu totii in final 1-2 milioane de basarbeni de ii iubim Romania ii poate absorbi.. si asta ar trebui sa facem acum… deci poti adopta un moldovean ?…

  Din pacate solutiile nu sunt cele evidente… si ca sa am si eu dreptatea mea un paragraf doua trei… cind tu erai incintat de vest nici tu nu credeai cind iti spuneam ca in vest in 90 nu le-a pasat de revolutia noastra mai mult decit ce a fost pe tv …

  Tot vestul nu a inteles, si nu a acceptat ca ce s-a intimplat in est era pentru a schimba toata Europa nu doar tarile din est sa devina mai ca cele din vest .. ei au inteles doar ca au cistigat ei Razboiul Rece ..si asta era si este retorica chiar si a acelora care stau azi sa demonstreze la G20… nu au inteles ca aveam noi ceva de spus… s

  Poate asta ma surprinde la demostratiile de azi din Ro .. cit de mult sunt o copie ale celor din vest nu par chiar ceva original … de la slogane, la organizare, la ideile din spate…. macar in 90 a fost ceva orginal si spontan… acuma aproape nu poti demonstra daca nu arati ca west coast .. cu bandana sau cu sapca Che… plus cu tricou misto…

  Legat de vest momentan le este mult prea frica sa nu iasa urit pe aici .. de aia atitea ‘meetinguri la virf’ sa rezolve criza… daca ai impresia ca nu le e frica de revolutie in strada, si ca situatia nu e atit de nasola incat sa merite o revolutie in strada, te inseli .. deci ne duc cu presu si cu zaharelu ca poate fi si mai rau sau ca se va iesi cu bine…

  Altfel spus in 90 cind revolutiile se intimplau in est ..le-au sprijinit atit cit le-a fost lor OK pentru a schimba regimul nu pentru a schimba societatea… pentru ca le-a fost multa frica sa nu se extinda acele idei … cazul Romaniei e foarte valabil cum revolutia in Ro a murit greu si a tinut un numar de luni de zile … comparativ cu celelatle tari unde dupa 1 saptamina totul a fost resetat si lumea s-a dus acasa.. si astea sunt ‘revolutiile’ preferate in vest…

 4. pentru Dudasapte – acum ceva ani Badea uneori părea şi poate chiar era simpatic… da’ cu timpul a devenit tot mai arogant şi – probabil sarcină de lucru de la şefu’ mare al antenelor – şi el repetă aceleaşi “dude”…
  nici CTP nu îmi este simpatic non-stop, nici măcar nu suntem de aceeaşi opinie tot timpul, totuşi omul are în general o gândire sănătoasă (logică) şi are ţinută.
  n-am citit replica… a spus badea ceva inteligent?

 5. pentru Un Soricel – nu mai am de multă vreme o viziune idealistă asupra occidentului şi se vede destul de clar ce se întâmplă în America şi este îngrijorător…
  în anii ’90 vestul era prosper – avea o nouă şi mare piaţă de desfacere: estul – şi toţi păream fericiţi…
  da, asta am spus şi eu zilele acestea: am abandonat Moldova din ’90… şi vestul nu intervenie nicăieri unde nu are interes.
  problema e că vrem nu vrem….suntem legaţi ca un gard cu sârnă: dacă undeva se clatină ceva, cade totul…

 6. primele doua poze sunt frumoase rau.
  MB ma enerveaza iar la faza asta m-a dezamagit iremediabil. punct.

  ultima ta fraza… spune totul.
  si poate ma baga in depresie acum in prag de weekend,
  ca nu te mai citesc decat de luni pana marti 😛

 7. Am crezut ca nu e cazu’ sa zic ca nu apar opinia lu’ Badea , sau ca as fi dusmanul ideilor CTP-ului ….eu trec mai departe de vre-o prostie spusa de ei candva(ca le mai scapa si ei ) si dau valoare unei vorbe/opinii ce are intradevar miez…nu-s nici de-o parte nici de alta…zau ca nu ma asteptam ca si la tine sa vad scris ca argument impotriva badelui ca ar spune dupa cum ii dicteaza seful antenelor…te rog .

 8. pentru unicornu’ – mie îmi place poza a 4-a cu fluturele. 🙂
  Badea s-a cam tâmpit săracu’… i-a dat o replică lui CTP: l-a făcut treningurist… foarte inteligent! ha ha ha! 😛
  nu te băga-n depresie, mâine o să mai adaug câteva fotografii superbe. promit. 🙂

 9. pentru Dudasapte – păi cine crezi că-i dictează? dacă rămâne fără slujba asta la antenă (că în altă parte nu a lucrat vreodată) sunt curios cine-l mai angajează şi… unde…
  admit că-s prost eu, da’ şi CTP e prost, şi Cârcotaşii sunt proşti… nu?
  da’ chiar nu văd sensul să discutăm IQ-ul lui mb… să fie sănătos!

 10. Nu era vorba de cine-i dicteaza ce sa faca si cui…deja sunt argumente ce se vor tipare …pacat ca se preaiau atat de usor .
  Acu’ sa ajung sa discut despre nea badea , sau oricare alt nene , trecand prin filtrul carcotasilor , sau oricare altii , e cam mult…poate ca de vina-s eu ca nu ma las influentata de polemica lor .

 11. pentru Dudasapte – 😛 altceva spuneam: când zice un om că eşti beat, râzi ca prostu’, când îţi zic doi, trei, zece… ceva-ceva este acolo. da’ fiecare cu simpatiile şi antipatiile lui, dacă-ţi place badea din punctul meu de vedere poţi să-l pui şi în vitrină. 🙂
  am mai spus asta, acum ceva vreme uneori era chiar simpatic… mai ales în televiziune uzura este foarte mare şi e mare lucru să ştii când este timpul să te opreşti. spun asta fiindcă am lucrat vreo 3 ani şi eu…şi mai puteam lucra liniştit. 🙂
  pe de altă parte, pe antene nu prea ai ce vedea…
  o seară liniştită!

2 Pings/Trackbacks for "Speranţa moare ultima? Nu…"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *