NUP pentru Iliescu şi gaşca

Vorbeam ieri despre istorie, viaţă, fapte şi inerţie, despre implicare şi comoditate… Vorbeam. Flavius – şi nu numai el – au dreptate când spun că teoretizăm prea mult, că simplul fapt de a scrie, discuta despre anumite subiecte nu ne serveşte la mare lucru. Nu odată m-am întrebat sau am fost întrebat ce-i de făcut?
Paradoxal, cu toată mizeria, cu toată criza şi tot impasul în care ne-am scufundat şi-n care cred că ne complacem, sunt tot mai puţini oameni dispuşi să se întoarcă la… cocktailurile Molotov.

O ordonanţă DIICOT i-a scos pe Ion Iliescu, Virgil Măgureanu şi alte 30 de persoane de sub urmărire penală pentru infracţiuni precum subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi comunicare de informaţii false, la mineriada din 13-15 iunie 1990 şi a decis, de asemenea, declinarea competenţei în favoarea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General pentru soluţionarea cauzei cu privire la alte infracţiuni.
În cauza declinată către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General, Ion Iliescu şi ceilalţi urmează să fie cercetaţi pentru genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiective şi însuşirea unor bunuri şi distrugerea unor obiective şi însuşirea unor valori culturale, pentru care Secţia Parchetelor Militare a dispus începerea urmăririi penale la datele de 9 iunie 2005, 12 iunie 2006 şi 28 mai 2007.

La 19 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, Ion Iliescu poate fi tot mai zâmbitor. O serie de factori combinaţi ai ultimei perioade de anchetă au făcut ca munca procurorilor militari să fie practic ştearsă cu buretele de către procurorii civili şi Ion Iliescu a fost scos proaspăt spălat şi pieptănat din anchetă.
Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România are toate motivele să fie nemulţumită atâta timp cât nu s-a cercetat cauza aşa cum a fost formulată, încă din 1997, de către asociaţie, privind acuzaţiile de genocid, rele tratamente, instigare la război civil, fapte imprescriptibile, atât în codul penal român cât şi cel internaţional.
Dar încă o dată, nu contează adevărul, nu contează faptele, istoria este re-scrisă şi fardată conform intereselor celor care au preluat puterea în decembrie 1989 şi de atunci, mai la vedere sau mai din umbră, controlează România.
Şi nu doar A.V.M.R.-ul are dreptul să fie nemulţumită ci noi toţi. Asistăm încă o dată la falsificarea istoriei la cel mai ordinar mod posibil, Ion Iliescu, unul din personajele cheie al evenimentelor din decembrie 1989 şi a tot ce s-a întâmplat ulterior, este scos cu basma curată pas cu pas din toate anchetele care-l vizează şi nu mai e mult până când maşinăria propagandistică o să-l prezinte pe fostul şef al statului ca pe un adevărat erou al revoluţiei şi democraţiei.

Nu vreau să par mai paranoic decât sunt, dar şi momentul ales este perfect. Ieri seară la ştiri pe Realitatea 2 titluri din 3 includeau cuvântul magic „criză” şi toată media s-a concentrat asupra posibilului acord cu F.M.I.-ul. Ştirea despre Iliescu astfel a fost strecurată ca un eveniment secundar, de importanţă minoră.
Iliescu n-ar trebuii lăsat să zâmbească, locul lui este de multă vreme după gratii. Şi tare mă tem că nu doar a lui ci dacă am trăii într-o ţară obişnuită şi instituţiile statului ar funcţiona, toată spuma clasei politice s-ar afla nu la Casa Poporului ci în Rahova sau Jilava.
Iliescu este responsabil pentru desfăşurarea sângeroasă a schimbării la putere de după 22 decembrie şi fuga lui Ceauşescu, este personajul din spatele mineriadelor, Iliescu este maestrul păpuşar al distrugerii întregului sistem economic al României de după 1990 şi pare mai simplu să întocmeşti o listă cu faptele în care nu a fost implicat într-un fel sau altul tovarăşul Iliescu decât să faci inventarul “meritelor” sale.
Nicio ţară fost-socialistă n-a beneficiat de un potenţial atât de bun cum l-am avut noi şi pare inexplicabil cum de am ajuns în dezastrul în care suntem. Şi toate acestea în mare măsură se datorează acestui activist nesimţit, Ion Iliescu.
Istorie? Îmi mai sună-n cap lozinca pseudo-patriotică „Nu ne vindem ţara” lansată cu festivismul fesenist al momentului tot de acest Ion Iliescu şi ţin minte cum rând pe rând investitorii cu greutate, marile companii occidentale au fost îndepărtate din ţară. Nu ne-am vândut ţara, doar am dezmembrat-o, dezasamblat-o şi bucăţile s-au împărţit între noii ciocoi politici care ulterior le-au valorificat în interes personal. Nimic din toate acestea n-ar fi fost posibile fără acordul lui Ion Iliescu.

Nu ştiu dacă mai este poza lui Esca în manualul de istorie şi mi-e groază să mă gândesc ce o să scrie peste 10 ani despre revoluţie, mineriade şi tranziţie în aceste manuale.
Probabil cititorii mei mai tineri acum se uită cruciş la acest text şi nu înţeleg nimic din furia mea. Şi au dreptate. Eu sunt de vină. N-am împuşcat pe cine trebuie când trebuia.

6 comments on “NUP pentru Iliescu şi gaşca

 1. Crezi tu ca Iliescu e maestrul papusar asa cum zici? Nu cred, mai degraba a fost manipulat foarte bine sa faca jocul multor necunoscuti , care aveau multe interese , sub aparenta democratiei .Sunt atatia care aveau mari interese chiar incepand de la eliminarea lui Ceausescu, crezi tu ca ar fi permis sa le fie stricate cartile de un marginalizat comunist de care nimeni nu mai stia ? Sforar sau sforarit ?

 2. pentru lu – cred că asta s-a vrut să se vadă, înţeleagă.
  Iliescu a preluat puterea şi a ştiut să profite de ea chiar dacă cei care poate l-au împins în faţă au crezut că o să fie doar o păpuşă….
  fără Iliescu nu s-a întâmplat nimic din 1990 până-n 1996 cel puţin… şi chiar şi acum cred că e şef din umbră….

 3. Iliescu si acolitii lui Ceausescu au facut ca toate acestea sa se intample si de aceia i-au si aucis pe acestia si copii lor.
  Ei sunt principalii beneficiari.Si au avut grija sa nu fie deranjati de nimeni. Si dupa cum se vede le-a reusit din plin.

 4. Pentru cei inca tineri e greu sa-l scuzi pe Iliescu. Iar pentru cei care am plecat din cauza lui dupa prima mineriada si intronare sa… e aproape imposibil… desi aici probabil o sa ma izbesc de cei care au ramas care o sa zica ca lor le-a fost mai greu…

  Ciudat e ca observ de multi ani cum pentru cei in virsta le este foarte usor sa-l scuze, deci o parte din popluatie vede sens in faptele sale si ceva bun si nevoie de a fi iertat ….. probabil cei foarte tineri ar vrea doar ca istoria sa nu se repete si ar zice ca nu le pasa de cine e Iliescu … nestiind ca defapt istoria se repeta cu o vehementza greu de crezut in Romania si el a fost si cred sincer ca mai este ‘central’ acestei repetari a istoriei.

  N-ar fi rau daca poate ne-am uita ca generatie si la greselile noastre in idea ca azi cred ca trebuia atunci sa fim violentzi nu sa speram ca fara violentza Romania se schimba … sau sa ne uitam si la ce ar fi putut iesi mai rau decit este … deja in 90 incepusera mici pogromuri .. care cu putin noroc le-am transferat peste Dunare la Yugoslavi.. si cu mult noroc Romania nu chiar le-a suportat decit ca mineriade… Poate cu securistii de ieri si azi daca ne puneam cu adevarat atunci ajungem la razboi civil ca la Yugoslavi poate picau .. insa toti stim ca aveau dorintza de singe.. intrebare e daca si noi aveam destula sa le-o fi tras … dar din pacate noi am avut dorintza de viatza in primul rind… … cred in final ca asta e dilema nerostita a romanilor de azi legat de Iliescu si gasca sa ! Care ar fi fost pretul ca noi sa le-o fi tras lor !

  Sigura sperantza e ca sigur intr-o zi acest Iliescu va fi dat la cosul de gunoi al istoriei unde si omologul sau Ceausescu a terminat-o.

 5. pentru Un Soricel – ne-au tras-o ei şi o să ne-o tot tragă şi cred că astfel preţul este mult prea mare…

  am ajuns să regret că n-am fost violent… e trist.

  nu a fost şi nu este uşor nici în exil, nici acasă… fiecare loc cu regulile şi jocul specific locului…

  istoria se repetă fiindcă nu învăţăm lecţia, nici nu avem cum, atâta timp cât lecţia se schimbă de la an la an…

1 Pings/Trackbacks for "NUP pentru Iliescu şi gaşca"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *