Arturia MiniBrute – o bruta analogica la un pret digital

Arturia MiniBrute o bruta analogica la un pret digital

Arturia MiniBrute o bruta analogica la un pret digital Primele sintetizatoare analogice au fost construite între anii 1920 și 1930, printre ele fiind și Trautonium, un instrument muzical electronic și monofonic dezvoltat în 1929 de către Friedrich Trautwein în Berlin în laboratorul Rundfunkversuchstelle al institutului de muzică și radio Musikhochschule. Lui i s-a alăturat Oskar Sala și au continuat să dezvolte sintetizatoare până în anul 2002. Cei doi au prezentat public Trautonium-ul în data de 20 Iunie 1930 la Musikhochschule Hall din Berlin în cadrul unui spectacol intitulat “Neue Musik Berlin 1930″.
Adevărata revoluție a sintetizatoarelor analogice însă a venit la începutul anilor 60 după inventarea tranzistorilor. Un aport semnificativ l-a avut Robert Arthur “Bob” Moog prin creearea legendarelor sale sintetizatoare Moog. Succesul comercial al acestor “ciudate” noi instrumente s-a produs în 1968 cu lansarea albumului “Switched-On Bach” de către casa de discuri Columbia al artistului Wendy Carlos (responsabil și de coloana sonoră al faimosului film al lui Stanley Kubrick “Clockwork Orange” în 1972, lansat sub numele de Walter Carlos).
Cele mai faimoase sintetizatoare analogice au fost produse de Moog, ARP, Roland, Korg și Yamaha.
Pe lângă sunetul specific oferit de tranzistori, una din caracteristicile importante ale sintetizatoarelor analogice este și incorporarea în instrument a diferitelor efecte, filtre și oscilatoare, printre care și a filtrelor low-pass (joase) și high-pass (înalte) prin care se obțin modificări substanțiale ale sunetului.

Și cum nimic nu este nou sub Soare, așa numitele “drop”-uri și wobbling-ul nu s-au “descoperit” ieri, ci făceau parte deja din arsenalul bunicilor.
Să faci muzică electronică – de orice factură – fără a avea în arsenal și un sintetizator analogic, este aproape ca și cum ai vrea să urci pe Bucegi în Martie încălțat cu teniși.
Până acum însă prețurile synthetizatoarelor analogice a fost aproape prohibită, sau cel puțin restrictivă. Bine, mereu există variante, poți să-ți cumperi un midi-controller (de pe la 150-180 RON, dar în funcție de pretenții și posibilități poți ajunge și la 1000 RON) și un VST de sintetizator analogic (de exemplu LennarDigital oferă synth-ul Sylent1 la circa 625 RON plus TVA sau poți alege unul din clasicele sintetizatoare create de francezii de la Arturia cum este Prophet-V la un preț de aproximativ 530 RON). Nu este chiar “the real thing” – evident – dar poți să-ți faci treaba.
Însă acum există Arturia MiniBrute.
MiniBrute redefinește raportul preț/sunet/calitate și cu siguranță va fi arma secretă a unei noi generașii de producători de muzică electronică. Cu MiniBrute poți creea cu ușurință muzică ambientală, poți “construii” peisaje sonore experimentale și poți dezlănțuii uragane sonore dub și post-dubstep.
Cântărețte doar 4 kg și dimensiunile sunt 325x390x70 mm. 25 de taste cu aftertouch, plus mod wheel și pitch wheel. Și sună foarte bine!! Pe scenă sau în studio, MiniBrute poate devenii arma ta preferată. Și mortală. Costă undeva între 1.900 și 2.200 RON – în funcție de furnizor.

Sintetizator monofonic – cale a semnalului 100% analogic.
Filtre Steiner-Parker (LP, BP, HP si Notch)
VCO cu suboscilator
Mixer pentru oscilatoare (sub, dinte de fierestrau, dreptunghiular, triunghiular, zgomot alb, semnal de intrare)
LFO1 cu 6 forme de undă și destinații de modulație bi-polare
LFO2 cu 3 moduri de vibrato efecte de ultrasaw, metalizer și Brute Factor
Intrare analogică externă
Intrare/ieșire CV pentru Pitch, Gate, Filter, Amp
i/o MIDI cu soclu DIN
i/o MIDI prin USB
Sursă pentru gate: intrare audio, hold, claviatură
Arpegiator: 4 moduri interval maxim de 4 octave 6 diviziuni în timp control pentru swing hold
Mod wheel și pitch wheel
Ieșire de linie și pentru caști pe 1/4″
Claviatură de 25 clape cu aftertouch
Carcasă de aluminiu
Masă: 4kg
Dimensiuni: 325x390x70mm
Se livrează cu manual, fișă cu preseturi și adaptor de 12V (1A)

Arturia – MiniBrute, respectiv MiniBrute SE

Îl puteți achiziționa de la DJ Super Store (București, Sector 3, Str. Școala Ciocanu Nr. 3-5,) sau de la SoundCreation (Timișoara, Str. J.H. Pestalozzi Nr. 22).

Arturia MiniBrute o bruta analogica la un pret digital

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *