Atheist – Jupiter (2010)

După 17 ani de tăcere trupa din Florida revine cu cel de-al patrulea album. „Jupiter” conţine 8 piese noi cu o durată de puţin peste 30 de minute în aceeaşi manieră Metal Extrem şi tehnic şi cu infuziile de elemente Progresive şi unele soluţii, (mici) coloraturi înrudite cu Jazz-ul.
Ciudat cum trupele acestea inovative din zona Metal-ului Extrem, Cynic şi Atheist, au oarecum aceeaşi istorie contorsionată, deşii şi-au început activitatea la mijlocul anilor ’80, istoria, evoluţia lor a fost fracturată, n-au reuşit să se menţină pe o linie ascendentă şi chiar dacă au un statut oarecum cultic, pentru mulţi au fost şi sunt un punct de reper, n-au avut parte de aprecierea cuvenită. Există şi o conexiune între cele două trupe, basistul Tony Choy venit în Atheist să-l înlocuiască pe decedatul Roger Patterson în 1991, ulterior a cântat şi în Cynic.
Trupa a fost înfiinţată în 1984, iniţial sub numele de Oblivion, schimbat în R.A.V.A.G.E. şi finalmente transformat în Atheist. Albumul de debut „Piece of Time” a fost imprimat în 1988, dar a fost lansat în Europa în 1989 şi abia un an mai târziu şi în America natală. Considerat un clasic, „Unquestionable Presence” este scos în 1991, dar anul următor trupa decide să se dizolve. Obligaţiile contractuale faţă de Music for Nations însă îi forţează să revină în 1993 cu încă un produs: „Elements”.
Kelly Schaefer pune bazele formaţiei Neurotica în 1995 şi este sprijinit substanţial de Brian Johnson, vocalul din AC/DC care le facilitează un contract de management, dar este şi producătorul primelor 2 din cele 3 albume realizate. Neurotica aborda un amestec de Heavy Metal şi Hard Rock, cu inflexiuni Speed ulterior înlocuite de abordări Nu Metal, al doilea disc „Living in Dog Years” din 1999 s-a bucurat de o oarecare apreciere, trupa a prins şi scena Ozzfest. Schaefer a vizat postul rămas vacant în Drowning Pool ca înlocuitor pentru Dave Williams, dar a dat probe şi la Velvet Revolver unde în final a pierdut în favoarea lui Scott Weiland din Stone Temple Pilots. Înainte de a reporni motoarele Atheist în 2006 a mai pornit proiectul Starrfactory, dar fără rezultate menţionabile.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=D_-bINajiEo]

În 2006 trupa se reorganizează pentru a cânta live şi din 2008 Schaefer şi bateristul Steve Flynn încep să compună piese noi. În 2008 vine şi anunţul oficial că se lucrează la un nou material şi azi, 8 noiembrie 2010 este lansat acest „Jupiter”.
Actualmente pe lângă Kelly Shaefer – voce, chitară, din trupă fac parte chitariştii Chris Baker şi Jonathan Thompson şi bateristul Steve Flynn. Basistul Tony Choy a părăsit grupul în august şi încă nu există un înlocuitor permanent.
Cele 8 piese au mai mult iz Thrash/Speed decât urme Death Metal, sunt în aceeaşi notă tehnică şi au amprente Progresive, este o muzică extrem de intensă şi dinamică, piesele sunt complexe şi cu multe şuruburi, răsturnări.
Este un material scurt, dar consistent.

Sunt curios cu ce ies Cynic – probabil anul viitor.

Atheist – Site Oficial

4 comments on “Atheist – Jupiter (2010)

  1. Helou Brush,am trecut sa te salut si sa vad ce mai faci 🙂 . Faci ce faci demult……as putea spune ,adica muzica 😛

    • păi restu’ e doar abureală şi de 20 de ani mi-a cam ajuns. nu ajungem nicăieri, da’ măcar să mă simt bine. 🙂

    • bună trupă, dar şi mie Cynic îmi plac mult mai mult, şi “Focus” din 1993 şi Traced in Air din 2008 sunt geniale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *