Eels – Tomorrow Morning (2010)

Social Buttons by Linksku

Everett a apăsat pe acceleraţie. Trilogia formată din „Hombre Lobo” (2 iunie 2009), „End Times” (19 ianuarie 2010) şi „Tomorrow Morning” (17 august 2010) s-a închis cu acest ultim material.
Din capul locului precizez că noul disc este probabil cel mai bun din cele trei însă – din păcate – rămâne mult în urma sonorităţilor cu care „unchiul” E m-a cucerit la mijlocul anilor ’90, începutul anilor 2000 şi mă refer aici la albumele Beautiful Freak (1996), Electro-Shock Blues (1998), Daisies of the Galaxy (2000) si Souljacker (2001) despre care am scris pe larg în ianuarie anul acesta: Eels – de la „Beautiful Freaks” la „Blinking Lights…” .
Din 2005, de la „Blinking Lights and Other Revelations” Everett a cotit-o spre o zonă Indie presărată cu nuanţe Blues, Folk şi Country şi a lăsat în urmă experimentele, sonorităţile bizare, au dispărut chitarele distorsionate, ritmurile mai incisive, dar odată cu ele s-au dus şi notele care-l distingeau pe E de restul masei inodor-incolore Indie. Decât lălăielile acustice, mult-mult mai incitant a fost proiectul MC Honky şi albumul „I Am the Messiah” din 2002…
Pe acest „Tomorrow Morning” E face un efort să readucă ceva din farmecul, şarmul de odinioară, a reuşit să compună piese mult mai convingătoare şi le-a presărat şi cu mici picanterii sonore, s-a mai „jucat” puţin şi cu sunetele neconvenţionale. Poate nu mai are nici pofta, nici motivaţia din anii ’90, deh, la dracu! îmbătrânim toţi! – dar vis a vis de ce se întâmplă în ultimii 2-3 ani pe segmentul Indie, cum mişcarea de garaj a devenit produs de duzină, pieptănat şi ambalat „comestibil”, E măcar ştie să scrie piese, are texte amar-amuzante – mature ce-i drept şi poate fără rezonanţă la puştii emo… – şi ştie să creeze atmosferă, muzica lui încă mai are farmec, se aşterne cumva plăcut şi se lasă ascultată.
Avem 12 piese (plus intro-ul „In Gratitude for This Magnificent Day” şi intermezzo-ul „After the Earthquake” ) şi un bonus EP cu încă 4 piese. Majoritatea pieselor sunt lente sau într-un ritm moderat-mediu, excepţiile nu sunt nici ele explozive, de exemplu „Looking Up” e un Rock’N’Roll refugiat din anii ’60. Mai simpatic – şi amuzant – e „Baby Loves Me”.

„Record company hates me, the doctor says I’m sick
The bad girls think I’m just too nice
And the nice girls call me dick

But Baby loves me, and she’s smarter than you
My baby loves me, unlikely, but true

Policeman flashes the red lights
Coach says that I’m weak
Teacher says I’m not too bright
Bodybuilder calls me pipsqueak

But Baby loves me and she’s smarter than you
My baby loves me
unlikely but true…”

Nu este chirurgie pe creier şi nici fizică cuantică, dar simplitatea îşi are şarmul incontestabil şi-i vine ca mănuşă lui E.
Şi discul cumva este… drăguţ. Mi-a plăcut şi „Spectacular Girl”, „This Is Where It Gets Good”, „Oh So Lovely”, pulsul cool din „The Man” şi reverberaţiile experimentale The Beatles din „Mystery of Life” .
Dacă albumul are mai multe clape şi cum spuneam E se mai joacă niţel cu sunetele, EP-ul bonus este unul acustic, undeva-n spiritul precedentului „End Times” şi aminteşte mai de grabă de Cat Stevens decât de epoca „Electro-Shock Blues”… Dar cum nu se mai întorc nici primele iubiri din adolescenţă, nici acele vremuri nu o să mai revină… 🙂 Bagă cu novocaină! 😆 😆 😆

„The neighbors don’t like my flowers
The waiter don’t like my tip
The librarian shushes me
Travel agent canceled my trip

Baby loves me and she’s smarter than you
My baby loves me
Unlikely but true

Minister says I’m a demon
Dietitian says I’m a pig
Warmhearted say I’m freezing
Promoter won’t give me the gig

But Baby loves me and she’s smarter than you
My baby loves me!
Unlikely but true

My tired body is breaking down
The world is ending soon
It’s all crumbling at my feet, not sure what to do

But baby loves me and that’s a real good thing
My baby loves me, it’s a beautiful thing
Baby loves me and she’s smarter than you
My baby loves me unlikely, but true

Baby loves me”

10 comments on “Eels – Tomorrow Morning (2010)

  • eels au fost o trupă cu mult potenţial, păcat că E s-a abătut de pe calea pe care a plecat şi s-a “pufăit” într-o zonă mai ştearsă de Indie-Folk-Blues, dar de data aceasta a avut măcar ceva sclipire. 🙂
   discurile vechi însă rămân de bază. şi novocaina, evident… 😆 😆 😆
   să ai o zi însorită. 🙂

 1. Thank you, thank you, thank you!
  Sunt de acord cu ce-ai spus tu, muzica unchiului E ramane, indiferent daca-i de ieri sau de acum 10 ani, si asta conteaza! Din trilogie TM e preferatul meu, iar ca melodie This Is Where It Gets Good m-a bine dispus!
  Novocaina e cea mai buna piesa pe care am auzit-o vreodata, never gets old for me, si de aceea Eels e in varful listei mele.
  Ce zici, gasim discul si prin romanica noastra?

  • you’re welcome, you’re welcome, you’re welcome… 😆 😆 😆
   cu “Novocaine” i-am remarcat pe MTV 2 şi după aceea am început “săpăturile” după ei.
   nu cred că vei vedea acest disc pe rafturile magazinelor din România. la noi găseşti exclusiv produse de mainstream de la Lady Gaga la Metallica şi de la AC/DC la Christina Aguilera. acest disc a fost scos prin propria casă de discuri ( E-Works) şi este distribuit (în State) prin Vargant Records – un label independent cumpărat de Interscope, dar care şi-a păstrat conducerea şi independenţa. astfel şi-n Europa ajunge doar ca produs de import, deci şi mult mai scump şi doar în magazinele mici, adică predominant ţi-l aduc la comandă.

 2. Prima mea intalnire cu Eels suna la fel 😀 Am auzit Novocaine pe VH1, mi-a placut cum suna, am retinut numele piesei si here i am.
  Cu albumele e dificil tare.. am doar doua originale comandate de pe net, restul sunt downloadate..(don’t shoot don’t shoot)

  • am cheltuit o avere pe CD-uri originale, acum că vremurile-s mai negre şi resursele mele mult mai limitate… descarc şi eu… cumpăr doar câteva CD-uri cu artiştii care chiar îmi plac foarte mult… 🙂

 3. vreau doar sa va anunt ceva,nimic in legatura cu postarea:tocmai am gasit albumul broken flames de la eyes set to kill.A fost lansat de mult timp si nu staim de el :-?? poate v-am dat o idee de o postare daca nu-l stiati 😕

  • am albumul, e în lista de aşteptare….. adică într-un morman de 250 şi ceva de discuri despre care apuc sau nu să scriu….. în ultima vreme foarte puţine lucruri m-au mai mişcat, totul sună fad şi la fel. nici Eyes Set to Kill nu m-au impresionat, scoate şi solista album în curând….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *