Presa pe preş – 13.07.2010

’neaţa.
Am fost ieri la mici cumpărături şi m-a străfulgerat o treabă: clasicul „six-pack”, baxul de 6 beri la 0.5 l costă 15,24 RON şi mi-am luat o pastă de dinţi mai acătării pe care am plătit 17,11 RON. Adică, fuck! o fi berea catalogată drept aliment, dar de ce un produs de igienă devine marfă de lux??!
Era să zic că ceva nu este-n regulă, dar clar, nimic nu este-n regulă.

Doar 37.000 de maşini noi au fost înmatriculate în primul semestru al anului, cu 42% mai puţin faţă de perioada similară din 2009, an în care scădere înmatriculărilor a fost de 58% vis a vis de anul anterior – citim în România Liberă.
Dacia în primele 6 luni ale anului, a vândut în total piaţă internă şi externă, 2010, 181.826 vehicule, în creştere cu 18,2% faţă anul trecut.
În clasamentul producătorilor, primul loc este deţinut de Renault, care cu mărcile Renault şi Dacia a depăşit 40% din totalul vânzărilor, urmat de Volkswagen, care a adunat peste 20% cu Volkswagen, Skoda, Seat şi Audi, respectiv de General Motors, care depăşeşte 10% prin Opel şi Chevrolet.
Ferrari şi-au dublat vânzările, faţă de 8 la 17 maşini.
Înmatriculările de Porsche au scăzut de la 55 la 35, iar cele de Jaguar de la 26 la 14, Bentley au scăzut de la 9 la 3, Maserati de la 8 la o singură maşină.
70 de noi maşini de fiţe înmatriculate totuşi nu este o cifră chiar aşa de mică pentru o ţărişoară care nu produce nimic şi este în plină prăbuşire.

Şi apropo fiţe, am văzut ieri o reclamă la AirTaxi, aţi ghicit, taxi aerian, elicoptere şi avioane de mici dimensiuni. Trăind totuşi cât de cât în condiţiile unei economii de piaţă – chiar dacă uşor de gherilă – mă gândesc că cererea determină oferta, deci sunt meseni care apelează şi îşi permit astfel de… aroganţe.

Despre menţinerea sau efectele desfiinţării monedei unice europene scrie în Curierul Naţional. „Săptămâna trecută moneda europeană a atins maximul ultimelor opt săptămâni, apreciindu-se pe fondul semnalelor încurajatoare venite din diferite părţi ale lumii, care arată că economia mondială „se va descurca” cu criza deficitelor bugetare înregistrate de diferite ţări din UE.”
Cu toate acestea, sunt ţări ca Germania unde există o presiune destul de mare din parte populaţiei pentru revenirea la moneda naţională şi sunt ţări ca Anglia care refuză abordarea monezii unice.
Bancherii şi analiştii tac mâlc, dar o parte din actualul deficit se datorează şi unei monede Euro umflată uşor cu pompa şi fără acoperire reală, materială.
Chiar dacă oficial şi aparent ţările puternice – Germania şi Franţa – susţin prin contribuţii şi „trag greul” în UE, dincolo de aparenţe lucrurile nu stau chiar aşa, acestea fiind şi ţările care beneficiază şi absorb cea mai mare parte din fondurile Uniunii. Dincolo de acest aspect, există şi o încrengătură de interese. Să cumperi la 10-15% din valoare reală o insuliţă în Grecia falimentară – sau falimentată? -, locul tradiţional al concediilor cetăţenilor germani de ani buni de zile, nu-i o afacere chiar rea, nu?
Şi doamne fereşte să nu pregătească cineva o ţeapă frumuşică şi cu moneda unică….

Şi că tot am spus ţeapă: Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania (BT), Horia Ciorcilă, alături de Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România, Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România, precum şi Mirela Silaghi, Dorina Mărioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascăl şi Radu Codruţ Jurcovan au fost trimis în judecată, ieri, pentru manipularea pieţei de capital. Ei sunt acuzaţi în legătură cu modul de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a titlurilor Banca Transilvania (simbol TLV), din care s-ar fi obţinut un profit ilicit de aproximativ 200.000 de lei – aflăm din Adevărul.
Imediat după anunţul privind trimiterea în judecată a lui Horia Ciorcilă, acţiunile TLV au fost suspendate de la tranzacţionare. La ora suspendării, 12:32, titlurile băncii se tranzacţionau la un preţ de 1,32 lei/acţiune, în scădere cu 6,38%. După ora 15 titlurile au revenit la tranzacţionare şi au încheiat şedinţa la 1,36 lei/acţiune, în scădere cu 3,55%.
Pentru tam-tam-ul care se face, suma mi se pare ridicol de mică.
S-au tras ţepe mult mai mari (Bancorex, Banca Religiilor, etc) şi nimeni nu a păţit nimic, am tras noi ponoasele, am cotizat la greu.

E vară, e bine, ne doare-n bască. Dar vine iarna. Şi vine mai repede decât visăm. Pentru părţile comune, procentul ar putea ajunge şi la 50 la sută din valoarea facturii la căldură – scrie în Gândul. Nu-s administrator şi nu mi-am pus nici centrală, nici nu m-am debranşat (încă 😛 ). Cu toate acestea mai comunic cu vecinii – aleatoriu – şi ştiu că şi până acum aceştia plăteau cam 10% din factură. Să salţi acum această „taxă” la 50% este nesimţire.
Unde stăteam până nu de mult în Rahova (ultimul bloc pe stânga), la etajul 3 în toiul iernii caloriferele erau cel mult vag călduţe iar pereţii apartamentului erau ca de gheaţă. Fi-meu a fost răcit 6 luni şi a făcut şi pneumonie cu toate că facturile, vă asigur, erau babane.
Pe de altă parte de ani de zile se tot vorbeşte despre pierderile fabuloase din sistem, dar nu s-a făcut nimic.
Proştii plătesc.

Până una-alta, după inundaţii vine canicula…

România încă nu a simţit răul cel mare! Potrivit ING Bank România, scenariul alegerilor anticipate nu poate fi exclus, iar în acest caz, efectele ar fi negative asupra acordului cu FMI şi asupra cursului monedei naţionale. În plus, gravitatea inundaţiilor ar putea duce la o scădere economică de peste 3% în 2010 – citez din Cotidianul.
„La începutul acestui an, autorităţile vorbeau despre o relansare economică şi chiar mizau pe un avans al PIB-ului de 1,3%. Acum, la jumătatea anului, situaţia arată foarte diferit faţă de planurile iniţiale ale Executivului de la Bucureşti. (…) PIB-ul s-ar putea contracta cu mai mult de 3% în 2010, deficitul bugetar ar putea fi peste 7,3%, iar inflaţia la sfârşitul anului ar putea depăşi cu mult 7%. (…) Analiştii Raiffeisen Bank şi-au revizuit în scădere prognoza privind evoluţia Produsului Intern Brut anul acesta, de la -2% la -3%. Şi analiştii BRD-SocGen şi UniCredit au publicat estimări înrăutăţite referitoare la PIB-ul din 2010. De asemenea, Oxford Economics şi-a revizuit previziunile privind contracţia economiei de la 0,6% la 2,6%.”
Problema în economie-finanţe este că nu este o ştiinţă exactă. Teoriile, schemele nu funcţionează şi în practică la fel şi sunt (mulţi) factori incalculabili. Altfel spus, nu este matematică, unu plus unu rezultă uneori şi minus trei. Inundaţiile au provocat pierderi care n-au fost incluse în calculele prealabile, ne putem aştepta şi la secetă în perioada imediat următoare şi la alte pierderi cauzate de aceasta şi nu în ultimul rând efectele unei guvernări haotice şi dezastruoase sunt practic incalculabile.
Vezi ultimele bâlbâieli cu „datul înapoi jos” al TVA-ului…
Suntem pe tobogan.

Roman Polanski, liber şi neextrădat – este titlul din Jurnalul.
„Ministerul Justiţiei elveţian a declarat că la baza deciziei de eliberare a lui Polanski şi de refuz al extrădării lui către Statele Unite s-a ţinut seama de interesele naţionale. Datorită acestui fapt Polanski este, începând de ieri, un om liber.”
Pe scurt: „Celebrul cineast de origine poloneză fusese acuzat de autorităţile americane că avusese în 1977 relaţii sexuale cu o minoră de 13 ani, Samantha Geimer, el fiind atunci în vârstă de 43 de ani. (…)n scurt timp după începerea procesului, la începutul anului 1978, Polanski a fugit în Europa, evitând de atunci să călătorească în ţările care aveau tratate de extrădare cu SUA. (…) Polanski a fost arestat după mai bine de 30 de ani de la producerea faptelor, la sosirea sa în Elveţia, în septembrie 2009. (…)După mai multe luni petrecute în închisoare, regizorul, care are dublă cetăţenie, franceză şi poloneză, a fost trecut în arest la domiciliu, în reşedinţa lui de vacanţă de la Gstaad, în Elveţia, în aşteptarea unei eventuale extrădări în SUA. (…)Polanski a încercat să explice că procesul pornit împotriva lui de autorităţile americane este plin de “discrepanţe”. Arestarea lui a stârnit o adevărată furie în industria filmului din lumea întreagă.”
Nu vreau să discut subiectul, nu ştiu dacă Polanski este sau nu vinovat, asta instanţa ar trebui să decidă, dar la modul general vorbind, faptul că eşti artist, un creator nu consider că poate fi o scuză, o justificare pentru fapte abominabile.
Pedofilii merită pedeapsa capitală, părerea mea.

Daniela Ion, soţia lui Cheloo (Paraziţii) „a părăsit duminică secţia de toxicologie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, unde fusese internată la 1 iulie, în urma unei crize. Surse din Spitalul Floreasca ne-au declarat că Daniela, care este mama unui băieţel în vârstă de un an şi jumătate, avea un comportament extrem de agresiv şi spunea tuturor că nu va renunţa la droguri. Îngrijoraţi de starea ei, medicii au recomandat familiei ca aceasta să fie internată într-un centru de tratament pentru toxicomani, unde să beneficieze şi de ajutorul unui psihiatru. Daniela a ajuns să cântărească doar 35 de kg din cauza consumului de amfetamine, iar starea ei este agravată de o depresie severă.” – aflăm din CanCan.
Treabă nasoală asta cu drogurile, mulţi nu înţeleg pericolele, gravitatea dependenţei şi suferim şi de pe urma unei educaţii deficitare, lipsa unei abordări corecte şi informării eficiente, în planul prevenirii consumului nu se prea face nimic, tratarea pacienţilor drept delicvenţi nu duce nicăieri.
Trist în povestea aceasta este că la mijloc este şi un copil şi tare mă tem că părinţii erau consumatori şi în timpul conceperii respectiv mama în timpul sarcinii şi acest fapt poate avea repercusiuni grave asupra sănătăţii lui dincolo de faptul că poate să-şi piardă mama…
Nasol.

Marţi 13… Marţi creşte iarba?

8 comments on “Presa pe preş – 13.07.2010

 1. Stiu ca e marti ….dar unde le-ai gasit pe toate una si una ..ca mi-ai taiat total cheful de munca ….ore de ce dovezi mai au nevoie oamenii ca sa inteleaga ce ne asteapta ?

  • acum treaba stă cam aşa…. jumătate din români au fugit ca disperaţii şi l-au votat pe băse nu mai demult decât cu şase luni în urmă.
   dacă vine mâine acelaşi băse şi spune că vin minerii, psd e iliescu şi antonescu este marioneta lu’ patriciu, aceiaşi români fug şi-l votează din nou.
   problema nu este băsescu (sau iliescu) ca personaj(e) sinistru/sininstre în istoria româniei post decembriste, ci problema este mentalitatea de căcat.

  • în Bucureşti a dat deja căldura, vine şi canicula azi-mâine…. şi cam mulţi fumează iarbă sau cel puţin lasă impresia aceasta.

 2. cu Polanski cred ca e mai mult vorba cine l-a facut si pentru ce ?!… In idea ca vrind nevrind cineva i-a reagatzat o tinichea de coada care o sa zbirniie la orice frontiera … asta intr-o situatie cind e la o virsta si cind tipa implicata in caz l-a iertat de mult.

  Probabil partea nevazuta si nevorbita e mult mai profunda decit idea ‘of the long arm of the law’ ! E ciudat cum tocmai un asemenea caz, Polanski fiind evreu, nu arata unora care tot scriu de ‘conspiratzia din Hollywood’ ca a fi evreu nu e intotdeauna o conditzie ideala…

  Oricum si Chaplin a fost pus intr-o situatie similara … de a fugi din US… si trai in Elvetzia tot legat de o relatie cu o ‘minora’ desi este recunoscut azi ca Mr Hoover a detestat filmul sau Modern Times si la trecut la capitolul ‘potentiali inamici ai capitalismului American’…

  • mda, să fi evreu nu este tot timpul tocmai un avantaj sau… aceste excepţii întăresc regula precum e bine să fi evreu, gay, negru sau minoritar de alt fel, artist de exemplu.
   chiar mi-am amintit şi eu de Chaplin azi legat de Polanski…
   artiştii mereu poartă în ei un potenţial pericol vis a vis de sistem sau regim, de aici şi nevoia pentru o industrie care să-i înghită şi să le închidă gura.

 3. well ce e clar e ca Polanski nu mai vede el America desi a muncit din greu in ultimii ani sa para ca are pumnu in gura unde trebe si ca vorbeste ‘frumos’ cu Pianistul si Oliver Twist !! si deci nu o sa primesca un Lifetime achievement award in Hollywood… macar Chaplin a reusit asta desi el era in scaun cu rotile !

  Oricum Polanki are material de film …viatza lui… el oricind poate sa zica pe bune ca a fost ‘persecutat’ evident cu gaurile de rigoare …

  • în America este şi un cult al exemplului negativ şi poate că Polanski a tras lozul “câştigător”.
   o să primească premiul pentru întreaga activitate post-mortem când toţi care îl acuză acum o să-l bocească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *