Devo – Something For Everybody (2010)

Să oferi ceva sau câte ceva pentru toată lumea și fiecare în particular este practic imposibil. (Off-topics: e ca atunci când vine-n vizită câte un străin – occidental – sau un vechi prieten plecat „dincolo” de ceva vreme și toți trag de el, au o singură frământare: dar mie ce mi-ai adus? 😛 )
Iar treaba cu „satisfacția garantată” este un rahat mâncat cu drag de cei din zona PR și publicitate, mai neaoș spus: satisfaction guaranteed it’s just a verbal bullshit.

Vreți o banană?

Devo este un concept integrat în muzică, respectiv exprimat prin muzică. Numele – Devo – vine de la „de-evolution” – adică regres, involuție și a fost lansat la sfârșitul anilor 60 ca o satiră la adresa societății americane și a omului, individului în special.
„Gluma” s-a îngroșat când Bob Lewis și Gerald Casale – la aceea vreme studenți și membrii formației The Numbers Band – l-au întâlnit pe Mark Mothersbaugh și în 1973 sub titulatura Sextet Devo, grupul a început să cânte la diferite festivaluri de artă.

Muzica semnată Devo este un amalgam multi-color de Art Rock, Punk, New Wave și în timp au punctat și prin infuziile de Post-Punk, Industrial și Alternativ Rock. „De toate pentru toți” (Something For Everybody) implică inevitabil și o notă de kitsch, dar asta și este ideea: artă condimentată cu umor și o oglindă sarcastică subliniată de elemente de parodie. („Să nu ne pară rău când o să ne pară bine” 😆 😆 😆 )
Succesul major a venit în 1980 cu piesa „Whip It” ajunsă pe poziția 14 în top-ul Billboard și albumul „Freedom Of Choice”.

Discografie (albume de studio):

1978 – Q: Are We Not Men? A: We Are Devo!
1979 – Duty Now for the Future
1980 – Freedom of Choice
1981 – New Traditionalists
1982 – Oh, No! It’s Devo
1984 – Shout
1988 – Total Devo
1990 – Smooth Noodle Maps
2010 – Something for Everybody

Site Oficial Devo
Pagină MySpace Devo
Pagina LastFM Devo

După eșecul comercial al albumului „Shout”, Warner Bros reziliază contractul trupei și-i pune pe făraș.
Bateristul Alen Mayers – sosit în 1976 să-l înlocuiască pe Jim Mothersbaugh – părăsește și el formația și trupa se retrage pentru o perioadă.
Au revenit în 1987 cu bateristul grupului Sparks, David Kendrick și au realizat coloana sonoră a filmului „Slaughterhouse Rock” și albumul „Total Devo”.
Cum și următorul album, „Smooth Noodle Maps” s-a dovedit un eșec comercial și turneul european a fost anulat în urma vânzărilor slabe de bilete, trupa s-a desființat în 1991.

Post-factum au fost lansate două albume cu imprimări demo: Hardcore Devo – Volume One (1990) și Hardcore Devo – Volume Two (1991) și un live: DEVO Live – The Mongoloid Years.
În 1995 revin cu o nouă piese, „Girl U Want” pentru coloana sonoră a filmului „Tank Girl” și în paralel au revenit pe scenă ocazional (Sundance Film Festival, Lollapalooza, etc).
Pentru filmul „Supercop” au imprimat un cover Nine Inch Nails: „Head Like A Hole” 😉 .

Cu toate acestea, „Something for Everybody” este primul album proaspăt după o pauză de 20 de ani și single-ul „Fresh” prima imprimare nouă după 16 ani… 🙂

„Noul” Devo este alcătuit din: Bob Casale – chitară, programare, voce; Gerald V. Casale – voce, bas, sintetizator de bas; Bob Mothersbaugh – chitară, voce; Mark Mothersbaugh – voce, sintetizatoare, programare și hiper activul Josh Freese – tobe, percuții.
Albumul conține 12 piese (37,50 min.), versiune Deluxe 16 piese (48,42 min.). A fost lansată și o versiune numită „Song Study Version” ce conține tot 12 piese (35,09 min.).

Discul este un clasic în sensul „back to the good old eightees”, adică un New Wave cu amprentă Retro de anii 80 – epoca de aur susțin mulți – , dar ambalat dinamic, proaspăt însă fără stridența digitală a contemporanului.
Mi-au plăcut în mod special „Mind Games”, „Don’t Shoot (I’m a Man)” și „No Place Like Home”, dar tot discul are puls, culoare, lasă un sentiment de „feel good”, are ritm și… umor, uneori cinic, alteori sarcastic.

Nu, nu e pentru toată lumea, dar pentru unii este. 😉

„We push against the rest of life
As if we can survive without the world around us
Can’t have a rainbow without the rain
Can’t have a painting without the pain
Can’t have a lover walk out without the love
Leaving with them

There’s no place like home
No place like home
To return to”

(Cu drag pentru Mihaela și Radu)

5 comments on “Devo – Something For Everybody (2010)

  1. super … merci mult … nu ma satur … n-a mai ris si ascultat muzica de mult .. vorba: if you don’t want trouble you should stay at home ! haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *