Soulfly – Omen (2010)

Despre Max am mai povestit şi am scris şi despre concertul Soulfly de la Bucureşti de anul trecut.
Genialul album anterior, „Conquer” (2008) a fost anunţat ca fiind ultimul lor produs şi la aceea vreme Max spunea că se va concentra exclusiv asupra proiectului Cavalera Conspiracy al cărui album „Inflikted” (2008) sincer nu m-a cutremurat. Teoretic în aprilie au început şi înregistrările noului material Cavalera Conspiracy.
Din fericire Max a revenit la sentimente mai bune şi pe 25 mai urmează să fie lansat al 7-lea album marca Soulfly: „Omen”.

Reţeta mereu câştigătoare al Soulfly-ului a fost muzica incisivă şi extrem de colorată, dar abordată direct, frontal. Sonorităţile Nu Metal, Thrash, Industrial, muzica Latino-Americană sau incursiunile Psihedelice şi micile escapade Jazz sunt alăturate coerent.
„Omen” este mai puţin experimental ca materialul anterior, riff-uri simple, dar făţoase ale lui Max şi Marc Rizzo sunt alăturate ritmurilor complexe furnizate cu mare măiestrie de Joe Nunez, basul lui Bobby Burns bubuie şi bombăne iar totul este completat de vocea brutală, inconfundabilă a lui Max. Nu mai avem piese de peste 7 minute ca „Touching the Void”, cele 11 piese acumulate compun un material ce abia depăşeşte 40 de minute, dar aceste 40 de minute sunt la intensitate MAXimă.

Riff-ul ce stă la baza piesei „Bloodbath & Beyond” care deschide materialul putea fi pe oricare album clasic de Punk, ritmul însă este mult mai alert, refrenul este la fel de simplu şi brutal, 2 minute jumătate fără umbră de compromisuri ce nu te lasă nici să respiri.
„Rise of the Fallen” pleacă de la sonorităţile Nu Metal, ritmul este mai balansat şi ceva mai lent, însă piesa este la aceeaşi intensitate, ruptă de mici coloraturi acustice şi schimbări de ritm şi ton şi beneficiază şi de vocea brutală al lui Greg Puciato din The Dillinger Escape Plan.
„Great Depression” are rădăcini Thrash, putea fi pe oricare album Sepultura, dar şi pe „Inflikted”, Metal brutal şi cu veleităţi devenite clasice.
„Lethal Injection” îl are invitat pe Tommy Victor din Prong însă piesa are intensitatea şi marca Pantera, este ceva mai lentă, dar extrem de Heavy, apăsată şi brutală. 3 minute de banging şi pogo.
„Kingdom” se menţine în aceeaşi zonă ceva mai lentă, doar la solo accelerează puţin, însă pulsează apăsat, este încă un moment aproape clasic (şi regal) de Metal simplu şi eficient.
„Jeffrey Dahmer” a fost un criminal în serie, acuzat de viol, tortură şi canibalism a 17 bărbaţi, predominant asiatici şi afro-americani, a fost bătut la moarte în penitenciarul Columbia în 1994 de colegul său de celeulă. Piesa este la fel de intensă ca povestea, abordarea Thrash invocă inevitabil paralelele Sepultura.
„Off With Their Heads” combină incisivitatea marca Pantera şi sonorităţile Nu Metal cu acele coloraturi Sud-Americane care dau nota distinctă pieselor lui Max, amestec aromat şi incisiv, mereu proaspăt.
„Vulture Culture” rămâne în zona brutală, ritmul este din nou mai alert, piesa bubuie necruţător, simplitatea a la Motorhead turată la maxim şi colorată cu un solo armonic şi finalul lent ce se „scurge” într-o temă cu iz Mexican dovedeşte încă o dată uşurinţa cu care Max amestecă teme şi sonorităţi diferite pentru a obţine Metal-ul preţios.
„Mega-Doom” sună ca o piesă Celtic Frost turată puţin, reaşezată pe ritmuri mai moderne, mai incisive… Chiar, oare câţi mai acultă „To Mega Therion”?
„Counter Sabotage” combină riff-urile şi ritmurile tradiţionale Thrash cu măcinatul modern, Nu şi Groove Metal, încă o piesă Heavy şi foarte intensă, brutală.
Finalul cu „Soulfly VII” este o escapadă acustică, colorată şi relaxantă, închide discul într-o notă calmă şi armonioasă, se lasă uşor ca seara peste un disc intens şi zgomotos.

8 comments on “Soulfly – Omen (2010)

 1. bravo max…..ce sa zic , am fost si raman mare admirator ….

  eu mai ascult frost…………. am vazut undeva ca tom , vocalul …are masti de vanzare…..

 2. geniali,am mai auzit numele de soulfly dar nu i-am ascultat….par a fi ceva ill nino si sepultura

  • nu trebuie să-i ratezi! Marc Rizzo a fost în Ill Nino iar Max a fost şefu’ din Sepultura (mai sapă şi după Nailbomb) . 🙂

   • :)) yo am zis la vrajeala caci doar mi se par a fi asemanatoare trupele.Are gust de sepultura si am vazut ca scrie nu-metal latino american,deci ill nino ;))…dar asta e prea de tot!Ma face sa cred ca le am chiar cu muzica :))

    • deocamdată burta pe carte şi dacă scapi cu bine de examene, putem lucra şi la şlefuirea cunoştinţelor muzicale. 😀

     • am de gand ca dupa ce voi intra la facultate,sa-mi fac si eu un blog din ala bazat.Asta imi doresc enorm.Am destule de zis si de aratat lumii 😀 lucruri interesante,tampenii,de toate.Vorba lui Badea:Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul

     • păi baftă la facultate şi trafic la blog.
      ştii care-i treaba cu blogul? toţi scriu, (aproape) nimeni nu mai citeşte… 😆 😛 😆
      şi vorba lu’ ăla cu laptopul tot din gaşca Antena 3: trăim în România şi asta nu mai e de mult nici o scuză. 😀

1 Pings/Trackbacks for "Soulfly – Omen (2010)"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *