Reformă şi modernizare (2)

(….. Concret este necesară reaşezarea în termeni realişti al raportului preţ /valoare.
După recalcularea „preţului corect” trebuie regândită (reactualizată) şi relaţia cerere/ofertă.
Supraproducţia, producţia pe stoc creează exclusiv „bule” şi găuri, adică deficit.

Amânarea inevitabilului nu este o soluţie, ci un factor agravant.)

Avem acută nevoie de repere reale, valori concrete, „asortate” vremurilor, noilor necesităţi.
Criza actuală este una multidimensională.
Dacă cea economică este una tangibilă, nu înseamnă că cea politică, socială, morală, spirituală şi în final existenţială nu sunt la fel de concrete şi de impact.
De exemplu „asumarea politică” de cele mai multe ori reprezintă doar o acoperire a incompetenţei.
Depolitizarea instituţiilor publice şi în final al societăţii este calea spre eliberare.

Politica un rău inutil.

Tehnocraţia este o formă ipotetică de guvernare în care conducerea Statului este în mâna specialiştilor.
Termenul a fost inventat de inginerul american William Henry Smyth în 1919 într-un articol intitulat „”Technocracy” – Ways and Means to Gain Industrial Democracy”.
S-a vorbit şi la noi mult despre depolitizarea instituţiilor statului însă în loc să se facă acest lucru, instituţiile au fost tot mai accentuat politizate.
Am mai vorbit şi despre acest aspect. De exemplu nu văd sensul primarilor aleşi pe criterii politice. Funcţia de primar este una publică şi rolul primarului este unul administrativ, ci nicidecum politic. Cred că aceste poziţii ar trebuii ocupate pe criterii de competenţă şi calificare, ci nu în urma unor alegeri subiective. Primarul nu trebuie să fie simpatic, ci performant.
Şi schema aceasta se aplică şi ministerelor şi în final şi legislativului (Parlamentului). Este absurdă situaţia în care la Ministerul Agriculturii avem un ministru teolog… şi astfel de exemple stridente de incompetenţă sunt nenumărate.
La fel şi Parlamentul cred că trebuie regândit după criterii de competenţă, funcţionalitate şi reprezentativitate.
Responsabilizarea clasei politice se dovedeşte necesară.
Depolitizarea administraţiei în primul rând este inevitabilă.
Sunt însă realist şi conştientizez că influenţa politică nu poate fi ştearsă cu buretele de pe o zi pe alta, însă cred că se poate şi trebuie redusă gradual chiar până la eliminarea ei totală.
Ideologiile politice sunt depăşite, rigide, încremenite, incapabile să se conecteze la realitate şi la necesităţile vremurilor actuale şi nu fac altceva decât să reprezinte interese de grup, interese care de foarte multe ori contravin intereselor cetăţenilor.

Conceptul democratic este în sine depăşit şi tot mai fals.
Dacă analizăm cu atenţia marile democraţii, pluripartitismul se rezumă în general la două partide ce nu fac altceva decât induc o falsă idee de democraţie, reprezintă o opţiune limitată şi irelevantă, tot mai nesatisfăcătoare vis a vis de necesităţile reale ale cetăţenilor.
America este guvernată ba de Conservatori, ba de Democraţi, Anglia la fel se împarte între Laburişti şi Conservatori, Parlamentul European este dominat de Socialişti, Liberali şi Populari, cei din urmă fiind ştruţo-cămila menită să inducă ideea de alternativă însă în fapt nici unul din aceste curente nu mai reprezintă interesele cetăţenilor, ci nici nu au soluţii pentru situaţia actuală. Este o pură mimare a democraţiei…

Gândirea standardizată, „soluţiile” de manual nu vor da rezultate în contextul creat.

Evoluţia lucrurilor din ultima perioadă confirmă previziunile mele legate de incapacitatea Guvernelor de a soluţiona criza şi este tot mai evident că recesiunea continuă.
Pare inevitabilă şi prăbuşirea zonei Euro şi în final mă tem că „singura soluţie” la îndemâna politicienilor o să fie cea adoptată şi în 1930: războiul ce relansează industria, împarte zonele de influenţă şi accesul la resurse.

Dar este aceasta singura soluţie? …

Creşterea – dezvoltarea – economică poate fi realizată prin trei moduri:
O economie bazată pe resurse.
O economie bazată pe tehnologie.
Şi o economie bazată pe resursele umane.

Cred că a sosit timpul pentru a exploata la maxim ultima variantă şi în ceea ce ne priveşte, altă opţiune nici nu mai avem…

(Ar mai fi multe de spus, dar….. who gives a shit?
Sunt eu dus cu pluta sau chiar nimănui nu-i pasă, nici nu contează.
Mi-am amintit de Ceauşescu şi faimoasa sa ultimă cuvântare de la balcon când tocmai a anunţat mărirea salariilor şi… a fost împuşcat.
Actualul guvern băsescu-udrea a anunţat diminuarea veniturilor pensionarilor cu 15%, a bugetarilor cu 25% şi lumea doarme liniştită, deocamdată „agenturile” nu par interesate în organizarea manifestaţiilor de stradă şi noi – „S’il vous plaît monsieur” – pare că gândim: decât nimic, bine şi atât….
OK. Aşa să fie. Să trăiţi cum meritaţi!
Până la urmă de ce pula mea mă fute pe mine grija?!)

12 comments on “Reformă şi modernizare (2)

 1. o parte din conceptele pe care le sustii sunt gresite
  Cum poti sa sustii faptul ca ideologiile politice sunt depasite ?
  Poate la noi sunt depasite!!
  pentru ca avem socialisti care nu fac nimic din ce ar trebui sa faca, avem liberali care nu fac nimic din ce ar trebui sa faca …etc
  La noi ideologiile de fapt nu exista si toate guvernarile sunt de fapt o struto-camila condusa de intrese care in nici un caz nu sunt ideologice ci economice.

  • în lumea întreagă sunt complet depăşite şi nu mai răspund de mult la necesităţile actuale, concrete ale cetăţenilor.
   este un simplu joc de imagine şi în spatele lor sunt diferite interese corporatiste.
   şi cea mai bună dovadă este lipsa soluţiilor.

  • da, am citit istoria Capitalismului şi am văzut “soluţia”: câte un război mic sau mare ici-colo. şi da, se aplică. 😀
   ca la desenele animate: stay tune. 😛

 2. avand in vede ca iesirea din marea criza din 30 asa a fost facută, intradevar e una din soluții
  solutia poate fi confirmataside faptul ca toți se cred analisti politici si economisti cu pregatire in dinamica economiei mondiale.
  La noi merge 😉
  pentru ca ambele domeni sunt facute de acesi ziaristi iar dezbaterile pe aceasta tema sunt extrem de elevate dar se rezuma la cum se imbracă udrea, pe la cârcimă se mai vad lideri de partid … etc

  • eu am citit istoria Capitalismului, nu vorbeam despre “specialiştii” de la televiziunile noastre… şi nu doar în 30 a fost singura soluţie. 😉

 3. o fi si asta o strategie naturala a poporului .. lumea tace … e clar ca nu o sa mai poata spuna guvernantii ca n-au fost lasati sa duca tzara in mormint !… cam ca un avion kamikaze… desi ciudat ii aud deja argumenteze ca nu ei l-au pilotat !

  probabil ar fi bine sa te intrebi daca exista viatza dupa moarte?

  anacronismele se vad cu ochiu liber si sunt mai evidente ca oricind oriunde. poate ce nu realizam este cit de adinc cei care sun cocotzatzi sus si lucreaza cu aceste anacronisme n-au nici o intentie sa renuntze la ele cum pe ei ii servesc… E cam aceasi situatie cum era cu comunistii care nu renuntzau in pofida realitatilor sa argumenteze ca defapt comunismul e singura forma avansata de societate si ca noi ‘o aveam’.

  Cred ca ceea ce nu realizam este citi dintre cei cu ceva bani si pozitzie NU vor sa renuntze la ceva ce e anacronistic.. comparatzia cea mai valabila e cea cu planta asta care moare incet dar sigur in timp ce orice director inca vrea un Mercedes ultimul tip sa-l folosesca oricind oriunde si oricum ca un drept natural al sau!

  Personal cred ca si tehnocratii o sa te dezamageasca .. pentru ca efectiv sunt personele cele mai convinse ca economia e OK doar trebe apasate citeva butoane ! NU capitalul uman conteaza intr-o tehnocratie ci cel tehnologic si financiar !.. ca tu n-ai job sau altii n-au e doar o statistica – atita timp cit bancile si corporatiile fac profituri totul pe hirtia lor e OK !

  • probabil că la capătul liniei mă dezamăgesc oamenii.
   tehnocraţia în teorie are avantaje, dar cum este şi vorba că până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii, cam aşa o fi….
   până la urmă unde sunt mai mult de 2 persoane, deja începe… “ţigănia”. însă cred că lucrurile s-au înfundat şi vor nu vor să se dea jos din copacul de castravete “băieţii deştepţi”, tot o să pice.
   ce urmează? dumnezeu cu mila…. mă tem însă că răsturnarea “finală” o să vină tot în urma unui conflict mondial cu finalitate incertă…

 4. economia nu se reduce la istoria capitalismului
  poate fi privita si doar din acest punct de vedere
  acum depinde cum a fost exprimata 😉
  din punt de vedere istoric sunt si viziuni in care tu ai venit in europa inaintea celor care erau aici ….
  Daca analizam democratia din punctul de vedere al “democratiei grecesti” si trecem peste cei 2000 de ani de evolutie oare se naste o analiza reala a actualului concept democtatic ?

  • ce spun eu este că s-a ajuns într-un punct de saturare din toate perspectivele: şi social, şi economic, şi politic, şi spiritual.
   lucrurile nu mai funcţionează, ce părea certitudine nu mai este şi trebuie găsite soluţii proaspete sau ne vom afunda tot mai mult în… mocirlă.
   nu vorbesc de noi, ci de toată omenirea.
   ce pare tot mai evident şi iminent, este că vom ajunge la un nou război fiindcă altă variantă “băieţii deştepţi” nu prea cunosc şi de renunţat la poziţiile lor, nu o să renunţe, exact cum spune puţin mai sus şi Un Soricel.

1 Pings/Trackbacks for "Reformă şi modernizare (2)"

Leave a Reply

Your email address will not be published.