Deftones – Diamond Eyes (2010)

Pentru mulţi eticheta Nu Metal este la fel de stânjenitoare ca treaba cu Emo. Dacă „Adrenaline” (1995) şi „Around the Fur” (1997) aveau amprente Korn, sonorităţi explozive de Metal agresiv, de la „White Pony” (2000) acestea treptat s-au mai estompat, Deftones au cotit-o treptat spre o zonă mai „chill”, dar şi-au păstrat tonul grav, tulbure, muzica, vibraţia pe care o transmit este la fel de tensionată şi contorsionată.

Accidentul de maşină care l-a trimis în comă pe basistul Chi Cheng în noiembrie 2008 a dat peste cap planurile trupei care din toamna anului 2007 lucrau deja la albumul „Eros”.
Piesele scrise şi imprimate pentru „Eros” cel puţin pe moment au fost abandonate, a fost adus basistul Sergio Vega din Quicksand şi sub bagheta producătorului Nick Raskulinecz (Foo Fighters, Ash, Trivium, Stone Sour, Danzig, Velvet Revolver, Shadows Fall, Marilyn Manson, Rush, Coheed and Cambria) a fost imprimat discul cu numărul şase: „Diamond Eyes”, material lansat oficial în data de 4 mai 2010.

Cele 11 piese noi ale găştii conduse de Chino Moreno nu aduc nici o schimbare de curs radicală, Deftones au rămas în zona umbroasă, întunecată a Metal-ului experimental, simplificând la extrem lucrurile Deftones 2010 sună ca şi cum Tool/A Perfect Circle s-ar ciocnii într-un jam-session cu Korn. Linia trasată de albumele „Deftones” (2003) şi „Saturday Night Wrist” (2006) este explorată, aprofundată, predomină momentele melodioase, alungite, chitarele furioase intervin (tot) mai rar şi au rolul de a accentua şi mai mult tensiune, tonurile grave, sumbre din muzică.
Deftones n-au fost niciodată o trupă prea veselă, totuşi parcă acest album este şi mai întunecat, neprietenos, induce o stare şi mai accentuată de nelinişte.
Mi-a plăcut nervul şi sunetul experimental din „CMND/CTRL”, tensiunea creată în „You’ve Seen the Butcher”, misterioasele şerpuieli din „Prince”, seninătatea strecurată în „Sextape”.
Este un disc de consumat integral, „împrieteneala” este anevoioasă însă merită efortul.

6 comments on “Deftones – Diamond Eyes (2010)

 1. sunt o trupa ok,ce nu-mi plac la ei e faptul ca solistul,atunci cand canta,parca sopteste ceva si iti da o senzati din aia ca si cum te-ai trezi intr-o dimineata si iti tziuie ceva in ureche,si tot nu vrei sa te trezesti:) Ar trebui sa puna un nou stil la ei,pe nume whisper metal 😀 In rest ,au melodii chiar dragute

  • da, e interesant ce fac, sunt totuşi cumva grei la stomac, nu merg ascultaţi oricând, în orice stare.
   erau mai interesanţi la început când sunau mult mai incisiv. părerea mea.

 2. ma bucur ca ai scris de diamond eyes…..mirat cumva ca nu ai scris pana acum ‘ ….eu ma bag tare cu ei ….the band rocks …. mai ai tricoul rosu ? 🙂

  • am în sertar vreo 200 de discuri şi nici nu mai ştiu despre care să scriu mai repede, de multe probabil nici n-am să apuc să scriu…. şi zilnic apare marfă nouă.
   şi e şi muncă de voluntariat…….. 🙂

  • nu-mi place ideea cu notele, şi am predominant discuri interesante, nu colectez la grămadă… e o nebunie câte discuri apar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.