Peisaj post-electoral: bananiera de morcovi

Mă gândeam să scriu despre cum mă scobesc în nas, apoi cum fac biluţe şi pe unde le lipesc. Pe bune! Ar fi un fel de tras linia şi de luat de la capăt. M-am săturat de starea de fapt. O stare cam… stătută. Nu s-a schimbat mai nimic după schimbarea de regim din ’89, tranziţia interminabilă nici măcar în reluare nu rulează şi ne-am împotmolit în propriile noastre minciuni. Suntem creştini dinaintea lui Isus, suntem harnici, primitori şi buni. Eu nu sunt bun. Şi m-am plictisit să mint şi să mă mint, să-mi induc ideea că aş fi bun şi să joc rolul că sunt bun şi poate de la un punct în colo să şi cred că sunt bun. E o nebunie, ştiu. Dar e viaţa mea, e viaţa ta, viaţa noastră, ne-am obişnuit cu demenţa asta şi am acceptat-o, am confirmat-o ca normalitate.

„Un fleac! M-au ciuruit!” – spunea prin vocea lu’ Sergiu Nicolaescu, comisarul Moldovan în film. băsescu – n-am să-i mai scriu numele cu literă mare nici lui, nici multor altor politicieni – a întors-o şi cu zâmbetu’ alungit pe faţa strâmbă s-a uitat la juma’ de popor şi aşa s-a născut: „Un fleac! I-am ciuruit!”. Până ieri dimineaţă n-am crezut că şi visele pot fi ciuruite. M-am înşelat încă o dată. Dar la noi mereu se găseşte un precedent care să se transforme în regulă şi devine obişnuinţă.
Agonie şi extaz. Cum o fi să fi preşedinte pentru 11 ore? Să te culci cu visul unui mandat de 5 ani şi să te trezeşti iar un „nimeni”? M-am culcat şi eu cu un nou preşedinte-n minte şi m-am trezit tot cu cel vechi. Şi a fost nasol. Mai bine-mi fura cineva perna, plapuma. De exemplu blaga, ministrul de interne demis-interimar-suspendat care în atare condiţii nu prea ştiu ce mai caută prin sediul ministerului şi cu atât mai puţin cum de a condus în ziua alegerilor o şedinţă ad-hoc? Dar mai contează?! “Am învins ca-n 2004” înseamnă că şi atunci s-au furat alegerile?
Mă întreb dacă toţi cei care au picat în capcana demagogică pusă la cale de servicii cu „mişcarea anti-psd” şi ameninţarea fantomei roşii, vreodată o să-şi recunoască vina, vreodată o să-şi ceară iertare? Nu că ar conta, dar nu vreau ca proştii să repete greşelile şi să dea din umeri spunând că istoria se repetă.
băsescu preşedinte înseamnă continuarea stării conflictuale şi fragmentarea societăţii. Faza zilei probabil este telefonul dat de realesul preşedinte fostului premier tăriceanu: „Băi căline, te bagi la o guvernare iar cu mine?” Şi surpriză, călin onorat, cu glas tremurând, a răspuns prompt: „da şefu’, cum să nu!”. Într-un moment în care liberalii păreau fortificaţi, din câteva mişcări vine băse şi-i face praf. Intră la guvernare sau mai smulge băsescu o bucată din PNL, îşi desăvârşeşte opera în ceea ce priveşte nu doar distrugerea dreptei, dar în general a ce înseamnă pluripartitism, îşi bătătoreşte calea spre realizarea mult visatului partid unic, prezidenţial.  Trăim într-un stat banaieri cu morcovul în cur zi de zi. Culmea, juma’ din popor spune cu mândrie: bagă şefu’ că ne place! 😛

Lucrurile nu arată bine nici în curtea psd. Sunt mulţi care doresc revenirea la putere. Nu cred că Geoană – încă nu pot să mă hotărăsc cum să-i scriu numele – rămâne la conducerea partidului, şansele reformării partidului sunt practic nule şi ca şi în cazul PNL, există posibilitatea unei rupturi.

Am tot vorbit despre moartea capitalismului şi despre lipsa unui sistem viabil, adus la zi care să-l înlocuiască şi spuneam că aici cred că se află şi cheia actualei crize globale. Multă vreme am considerat şi eu nefirească aproprierea Geoană-Antonescu, însă acum încep să văd lucrurile uşor diferit. Cred că am ratat cea mai mare şansă de reformare în profunzime a întregului sistem. Am mai spus şi faptul că nu cred că abordările politice mai au vreo semnificaţie reală şi asta, dacă admitem că sistemul capitalist este mort, are sens, putem înţelege că nici valorile tradiţionale de stânga sau de dreapta nu mai au nici relevanţă, nici eficienţă şi este nevoie de o abordare nouă, reaşezată pe realitatea nouă, ajustată la necesităţile actuale. Cred că acest cuplu Geoană-Antonescu ar fi putut pune bazele acestei noi ideologii pe care eu nu o văd neapărat politică.

Însă revin şi spun ce am afirmat şi ieri: cred că am ucis din faşă şansa şi dacă planurile băsesciene vor da rezultate, s-ar putea să fi eliminat şi cei doi lideri care puteau aduce schimbarea.

Adevărul este că ne temem de schimbare, de nou, de necunoscut şi oricât ar părea de absurd, preferăm răul pe care pretindem că-l cunoaştem. Însă nu reuşim să vedem dincolo de minutul următor, nu desluşim ce este în spatele pereţilor de fum.

2010 va fi probabil cel mai dificil an şi poate şi unul decisiv pentru viitorul nostru şi al ţării. Ne-am îndatorat mult peste posibilităţile reale de a rambursa aceste împrumuturi, datorită anului electoral aceşti bani au fost irosiţi totalmente prosteşte, venim după o cădere economică în termeni reali de 16%, căderea RON-ului pare inevitabilă şi asta aduce inflaţie, ridicarea fiscalităţii o să conducă la noi falimente, adică şi mai puţini bani la buget şi creşterea cu numărul şomerilor şi la cheltuielile statului, pe scurt, suntem pe o pantă descendentă şi indiferent cine ar venii la guvernare, are o misiune aproape imposibilă de a frâna măcar acest trend foarte previzibil.
Menţinerea lui băsescu în fruntea ţării agravează situaţia. A fost evident vizibil, campania lui băsescu şi al pd-l-ului a fost pe departe cea mai costisitoare. Să nu ne facem iluzii că au făcut-o pe banii lor, doar nu-s proşti ca noi!  Nu, noi vom plătii cu vârf şi îndesat tot, noi, contribuabilii. O să asistăm iar la zeci şi sute de contracte păguboase oferite clientelei politice, tot familia şi apropiaţii familiei băsescu, udrea, ridzi, videanu, blaga, boc, berceanu şi sulfina… şi cum banii sunt puţini, o să tragem la jug şi mai tare.

Mai mulţi prieteni m-au întrebat zilele acestea de ce m-am implicat atât de mult în politică. Nu, n-am reale preferinţe politice, cu toate că admit că simpatizez liberalismul şi abordarea de dreapta şi nu, nu-mi place politica. Însă vrem-nu vrem, politicul îşi pune amprenta inevitabil pe viaţa noastră, ignorând-o, ignorăm viaţa, ne eschivăm prosteşte de a fi responsabili. Şi eu am o singură responsabilitate: cea faţă de copilul meu.

Ieri toată lumea calcula cum a câştigat băse alegerile cu voturile românilor plecaţi şi iar s-a declanşat un fel de val de ură, am auzit din multe direcţii „să vină ei şi să trăiască cu el”. E o idee – he he – dar de ce ar cântării votul lor mai mult ca voturile celor 5 milioane care l-au votat în ţară? Şi dacă tot se vorbeşte de fraudare, cred că măsluirea acestor voturi ar fi mult mai simplu de realizat şi avem acel procent fascinant de 94% obţinut de băse în Republica Moldova care spune tot. Să nu aruncăm pisica moartă dincolo de gard! Ani de zile cei din diasporă nu reuşeau să voteze fiindcă lipseau secţiile de votare. Poate că muţi români plecaţi l-au perceput pe băsescu de dreapta, poate a persistat imaginea lui din 2004 şi revin, poate mulţi nici nu ştiu că au votat. Dacă cei din diasporă s-au uitat pe internet şi au văzut isteria anti-psd probabil chiar au crezut că mâine ne înghite iar balaurul roşu şi evident, l-au votat pe băsescu. Să nu dăm vina pe ei pentru prostia noastră! Nu îmi e simpatic Ponta, dar a spus un lucru corect: dacă câştiga geoană cu un avans de 10 procente, lucrurile erau clare şi nu se puteau fura alegerile, nu existau suspiciuni. Nu cred că este corect să stigmatizăm acum „căpşunarii” care ani de zile au crescut PIB-ul ţării cu procente sănătoase şi indirect, ne-au făcut viaţa ceva mai uşoară.
Toată campania m-a deranjat faptul că s-a depus efort propagandistic şi manipulativ pentru a fi dezbinaţi: nu băsescu, nu geoană. Am ţinut minte acum ceva ani o teză: dacă vrei să exprimi o idee, să transmiţi un mesaj, să nu-ţi începi fraza, propoziţia, sloganul, cu o negaţie. Uite că teoria iar nu s-a pupat cu practica şi aceste „nu”-uri scrise cu litere mari, culori stridente au creat o prăpastie adâncă în societate, au împărţit oamenii în tabere radicale, au stârnit emoţii şi reacţii aproape inexplicabile. După spălarea pe creier să vedem cât de fericiţi o să fie şi unii şi alţii cu ce urmează să adunăm. Împreună, că nu avem încotro.

Primul blog de după ultimul. Am vrut să povestesc despre mine, biluţele mele şi… am bătut iar câmpii. Nu sunt bun aşa că pot să mă laud. Puţin. Lumea spune că s-a săturat de politică, însă ieri datorită confuziei cine este preşedinte mi-a sărit traficul inimaginabil. Dacă în mod curent am 100-200 de vizitatori, cu rare vârfuri de 300-380, ieri am avut 842. De azi, cred că măcar din acest punct de vedere lucrurile revin la normal şi încerc să redevin şi eu normal. Zarurile au fost aruncate, mă întorc la ale mele, dacă totul este haos, măcar până unde ajung cu gândul, încerc să (îmi) fac ordine. Sub mormanul de deşeuri creşte iarba, cresc flori, dincolo de cenuşiul orbitor sunt mii şi mii de culori şi nuanţe. Nu vreau să apuc ziua în care să mă uit în oglindă şi de acolo să mă studieze cu ochi neîncrezători un străin. Şi până una-alta, mai am o grămadă de lucruri de făcut. Fleacuri. 🙂

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=V1Gn0e7kvTA]

19 comments on “Peisaj post-electoral: bananiera de morcovi

  1. da ma e vina noastra … ! macar de-ar fi .. am face un partid – ma tot gindesc cum sa-i zic ca ‘partidul celor plecati’ PCP nu stiu daca ar prinde…..si ne-am ‘vinde’ interesele la cei care ne dau mai mult !! sincer mi-ar parea bine sa fie din vina noastra.. … macar ar trebui si romanii de acolo sa se poarte un pic mai frumos cu cei plecati daca nu in ziua de dupa alegeri macar in cea dinaintea lor !

    Iar daca tot e vorba de tristeti vorba sloganului .. e o zi trista cind afli ca parintzii aveau dreptate (acu 4 ani ai mei erau suparatzi ca a iesit Basescu exact din motivele voastre azi)… bafta la a avea doi presedintzi ca banuiesc ca asta o sa urmeze ini tot acesti 4 ani de acum incolo.. Geoana etern o sa faca pe presedintele ‘neinteles’…. iar Basescu pe cel cu ‘daca muschii mei vrea se poate’.

  2. pentru UnSoricel – 5 ani. nu 4. 😀
    Geoană cred că o să fie ejectat cât ai spune “ciuruit” şi poate chiar şi Antonescu. dacă ar avea viziunea mea, ar face un partid nou, din postura lor este mai simplu ca din a mea. eu sunt un nimeni.
    da, vina o aruncăm mereu în altă parte, de asta ne plac preşurile, covoraşele cu răpirea din serai… mileurile.
    în 2004 era altceva: se dădea o luptă împotriva lui năstase care pe lângă faptul că a fost probabil cel mai corupt premier şi un cleptoman desăvârşit, a băgat şi presa în comă şi cam în comă (subordonată) a şi rămas… poveste lungă şi complicată. 🙂 şi atunci… toţi am mers pe mâna lui stolojan despre care ştiam numai lucruri pozitive, băsescu părea un înlocuitor apt să-l bată pe năstase.
    a ieşit… altceva. este foarte cinic să te gândeşti că ne-au jucat şi atunci serviciile… şi nu ştiu câţi avem tăria să spunem că o fac excelent de 20 de ani…
    da, tu eşti de vină că eşti “acolo” şi da, eu sunt de vină că sunt aici şi spun lucruri nasoale care nu pică bine la… creier.

  3. pai vezi cu vorbele tale …asa e si acum pentru cei care am plecat … umbra lui Nastase e in spatele lui Geoana (desi s-ar zice ca voi nu o vedeti asa) … de aia si eu l-as fi votat pe Basescu aici pt ca simplu m-am saturat sa dau satisfactie generatiei in virsta care vrea PSD de ani de zile ! … oricum nu m-am obosit sa votez cum nu m-au invitat la ambasada si pina nu ma invita nu ma duc …

  4. Pe mine ma dezgusta faptul ca la 20 de ani de la revolutie inca se vorbeste in termeni gen jos comunismul, jos iliescu si asa mai departe. Asta arata ca majoritatea populatiei este incapabila sa vada dincolo de un populism ieftin.

    Ceea ce ma dezamageste si mai tare este numarul extrem de mare de tineri care a marsat la mesaje gen “Nu Geoana”. Iar daca ii intrebi de ce iti bat 2-3 minute campii pe teme gen comunismul si iliescu. Asta in conditiile in care majoritatea dintre ei nu erau nici la gradinita in 89. Astea sunt generatiile tinere si din pacate nu vad de loc bine viitorul tarii asteia…

  5. pentru UnSoricel – toţi ne căcăm… atât ne-am căcat de ne-a acoperit. 😛 😛 😛

    eu am înţeles de ce mulţi din occident au votat cu băse… ştiu că de la distanţă se vede mereu altfel lucrurile şi nu am căderea să afirm că se vede mai bine sau mai prost. în cazul de speţă însă văd clar că a învins securitatea. de data asta preferam… partidul. ha ha ha! 😛

  6. pentru Garm – da, au venit 2-3 şi m-au scuipat şi pe mine că-s (neo)comunist… ha ha ha! 😛
    nu ştiu cât de vinovată este populaţia… nu toţi au acces la informaţii, nu toţi ştiu să le caute şi dacă au net… mereu revin la acest subiect: avem grave probleme de educaţie la toate nivelurile.
    şi cum a fost şi referendumul: toţi au votat repede gâlma plasată de băse, nimeni nu ştie despre ce este vorba… ha ha ha! 😛 şi nu s-a dus nicio campanie de informare, nici oficială, nici independentă.

  7. Salut,
    Nu stiu de ce tot zici ca cei care l-au votat pe Basescu sunt prosti. Nu toti cei care l-au votat, l-au votat pentru ca au crezut povestea cu mogulii, povestea cu , comunistii, si restul de aberatii care le-a debitat Basescu.
    Recunosc, pana la confruntarea televizata, intre cei doi, am fost decis sa acord o sansa guvernului Johannis. Dar dupa acea confruntare, am fost atat de bulversat de cat de “slab” mi s-a parut Geoana. Slab in sensul de slab de caracter, usor manipulativ, a facut multe atacuri fara sa fie bine informat, doar ca sa i-o traga peste nas contracandidatului, cazand tot el in propria capcana. Incat m-am gandit daca o sa fie in stare sa-si tina primisinea cu acel guvern. Plus ca nu am uitat promisiunea cu 20 000 E, pentru cei care se intorc acasa (intr-un cuvant, promisiune fara acoperire).
    Dupa toate astea, am zis ca mai bine nu merg la vot. Dar eram iresponsabil, nu? Ce este mai bine? Sa fi iresponsabil sau pur si simplu, sa pui stampila nehotarat.

    Recunosc, ca am votat Basescu, hotararea venind inainte de punearea stampilei, in cabina de vot, dar nu vad de ce mi-as cere iertare. Asta am simtit in momentul respectiv, la datele care le citisem si vazusem pana atunci.

  8. pentru Relu – repet vorba înţeleaptă: “proşti, proşti, da’ mulţi!” (Vrem capul lui Moţoc).

    dacă aş vrea să fiu răutăcios, aş spune că tot prosteşte ai votat, ai ales “smardoiul” mai mare.

    nu ştiu ce ai citit, cum te-ai informat. eu văd că de luni de zile nu avem guvern, dar cu toate astea, în spatele demenţei mediatice, udrea a mai semnat un teanc de contracte păguboase şi a continuat treaba începută de ea şi ridzi, asta a făcut şi berceanu, flutur şi videanu, îi doare-n bască că nu avem guvern, nu avem buget, ei sunt pe “post” şi treaba merge.
    din toată campania băsescu un cuvânt n-a spus despre ce soluţii reale de viitor are, ce guvern o să facă şi cum, am văzut doar că se ţin liniştiţi de hoţie şi da, unii trăiesc bine. iar campania a fost vizibil una organizată de servicii, cu logistica şi personalul specialist aderent.
    iar la promisiuni, băsescu a promis multe şi chiar nimic nu s-a văzut…
    pe partea cealaltă exista şansa unui guvern cu un premier independent şi unde cred că PNL ar fi cenzurat PSD-ul. nu exclud că ar fi furat şi ei, dar nu cred că la modul acesta grosolan.

    în rest, fiecare e liber să voteze cum îl duce capul, cum îl lasă conştiinţa. n-am ieşit în stradă şi n-am dat în cap la nimeni că l-a votat pe băsescu. dar Relu, nici nu vreau să te aud nici pe tine, nici pe ceilalţi fraieriţi sau cumpăraţi cu un litru de ulei şi un kg de zahăr peste 5-6 luni că vai ce nasol e! nu, staţi şi înghiţiţi “muia” care v-aţi luat-o fiindcă aţi vrut-o, aţi votat-o. eu atât spun şi cred că e şi corect, şi de bun simţ.

  9. Pai ai impresia ca doar astia ce au castigat au dat litrul de ulei si zaharul (sunt sigur ca nu) ?
    Sincer mi-ar fi placut sa iasa Geoana presedinte, cu votul meu dat lui Basescu. Era responsabilitatea mai mica, sau chiar inexistenta. Dar asa…

  10. pentru Relu – facem surfing? ha ha ha! 😛
    sincer? mi-ar fi plăcut să mă nasc în america şi bunicul şi tata să fi fost multi-miliardari şi să mă doară-n spatele garajului la 100 de metri… ha ha ha! 😛

    asta e. stai liniştit, muie luăm toţi: indiferent ce şi de ce am votat.

  11. Parlamentul unicameral nu este de loc o idee buna (daca la asta te-ai referit apropo de referendum). Din informatiile mele majoritatea tarilor cu greutate din UE au parlament bicameral. Unicameral au tari gen Estonia si Malta.

    Dar majoritatea nu au vazut dincolo de “De ce le e frica nu scapa”.

  12. pentru Garm – nu cantitatea, ci calitatea contează. eficentizarea parlamentului nu se realizează prin modificări structurale. etc.
    majoritatea nu văd, nu aud, nu ştiu. dar au o părere. ha ha ha. 😛 şi mai nasol: drept de vot.

  13. Rezistenta la schimbare de care dam dovada mai mereu, noi romanii, ne tine pe loc sau ne permite o inaintare cu pasi microscopici.
    Era previzibil ca ciolanul rotit deasupra capului va face sa se rupa aliante, sa se uite promisiuni etc.
    Pai mi se pare normal sa te fi ocupat de politica, ca doar nu ti-e indiferent unde traiesti si unde se va dezvolta copilul tau… doar nu traim in turnuri de fildes, ce naiba.
    Si da, a fost o perioada cu mult trafic, o anumita satisfactie poate, dar nu atat de mare ca atunci cand scriai despre ce iti facea placere, despre muzica, poezie si bucatarie si aveai cateva commenturi… Dar scriai pentru suflet si te bucurai. Lucrurile ar trebui sa reintre in normal, oricare ar fi acela…

  14. pentru MicheleLaBelle – nu mă preocupă foarte tare traficul… 🙂 prefer câţiva oameni – nu neapărat prietni şi preferabil nu tot timpul de acord cu mine – cu care să schimb câteva rânduri. 🙂
    sincer îmi este milă şi de Antonescu şi de Geoană fiindcă sunt supuşi unor presiuni în primul rând din interiorul propriilor partide, dar şi din exterior…
    încet-încet o să revin la ale mele, asta am şi spus. 🙂 când scriam despre muzică aveam 30-40 de vizitatori şi maxim 2 comentarii… ha ha ha! 😛
    ne împotrivim de multe ori cursului firesc al naturii apoi ne mirăm când natura se întoarce împotriva noastră. 🙂

    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LGBPSx1Zxlo]

  15. Pentru “MicheleLaBelle”
    Poate nu rezistenta la schimbare ne face sa inaintam cu pasi mici, ci inconsecventa.Daca e sa luam dupa revolutie, tot la 4 ani am schimbat, cand PSD, cand altceva, exceptie facand Iliescu intre 89 si 92, unde a fost alta treaba. Poate ne este frica sa fim consecventi, si sa credem in aceleasi idealuri pana la sfarsit, fara a ne muta cand de o parte, cand de alta.

    Pentru “brushvox”
    1.Nu am inteles ce ai vrut sa zici prin facem surfing.
    2.Pe cand din nou o cronica de trupa, am descoperit multe trupe pe care nu le-as fi ascultat, daca nu citeam la tine despre ele, si nu as vrea ca astea sa fi fost toate. Prefer muzica in loc de politica.

  16. pentru Relu – ‘neaţa.
    păi sincer, prefer şi eu muzica decât politica, însă dacă muzica nu ţine de foame, politica chiar ne fute viaţa în mod direct şi… irefutabil… ha ha ha! 😛
    dar o să vină (sper) imediat, speram să se termine alegerile şi toţi să ne apucăm de treabă, dar se pare că nu ne-am săturat de gargară… mai am un morman de discuri despre care n-am apucat să scriu şi se termină anul…. sper să recuperez. 🙂

    surfingul… păi mă gândeam la ce ai spus: că ai votat băse şi ai sperat să câştige geoană, adică să fi şi pe creasta valului, dar şi jos, sub el. 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *