Cybermental, Silver Church, 2 octombrie

Omul este un animal ciudat. Uneori, pentru gusturile mele (ciudate), mult prea ciudat.
Ştiam că este greu de reuşit cu un festival de breşă într-un an dificil ca acesta şi nici cum a picat el, miercuri, joi şi vineri, nu a fost cea mai fericită variantă, poate că nici reclama n-a fost suficient de pregnantă, dracu ştie de ce, mass-media nu s-a arătat interesată de eveniment şi nici publicul nu s-a înghesuit. Vineri seara s-a mai animat puţin Silver Church-ul, dar participarea a fost tot departe de aşteptări. Păcat – zic eu – fiindcă pentru 60 RON la Silver Church în două seri, cu o sonorizare impecabilă, cu proiecţii vizuale şi cu un personal amabil şi simpatic, artiştii au oferit un spectacol de peste 20 de ore de muzică. Probabil Kiew nu reprezintă un nume suficient de sonor şi muzica lor – asta s-a văzut la spectacol – nu prezintă interes pentru un public mai larg, dar Brazda, Matze, Cycler înseamnă deja ceva pentru această zonă Electro/Industrial şi din numele mai puţin cunoscute, majoritatea au oferit un spectacol pe cinste.

Silver Church

Laba şi tasta tâmpeşte şi am mai spus-o, criza este mult mai profundă şi vine din altă parte, nu se rezumă la banii din buzunar pe care-i ai ori ba. OK, la anul o să fie şi mai nasol, sunt curios cum va fi atunci, că în ciuda dezastrului financiar, sper să fie şi Cybermental 5.

Horatiu

Vineri seara s-a adunat lumea inexplicabil de greu la Silver Church. Până la ora 22 au prestat la platane (iar) Sosk şi Horaţiu, au animat atmosfera. E o treabă pe care iar n-am să o înţeleg niciodată: dacă un spectacol într-un club este anunţat pentru ora 21, de ce e „cool” să apari la 23? În ceea ce priveşte Cybermental-ul, programul a fost încărcat şi s-a respectat cu stricteţe, vineri a fost doar un mic decalaj cauzat de… traficul aerian.

Cycler_00Cycler_01Cycler_02Cycler_03

Cycler a preluat scena pe la ora 22, a avut un program excelent, Chill, cu unele accente mai grave pe la final, foarte bine legat şi cursiv. Pe Ion tot timpul e o plăcere să-l asculţi, jonglează bine atât cu sunetele cât şi cu ritmurile, are armonii, are zgomote ambientale colorate, ştie când să introducă momente de relaxare sau când să vină cu o răsturnare în forţă, cu intervenţii zgomotoase.

AKM_00AKM_01AKM_02

AKM – şi-n calitate de gazdă – a umplut spaţiile dintre artişti, toţi venind cu hardware propriu, erau necesare minute de cablare şi setări, aşa că Tudor a avut timp suficient să-şi facă de cap şi să distreze publicul. Abordarea lui este zgomotoasă, Hardcore, nu ştiu, zic şi eu, la un program aşa lung – aproape 10 ore pe seară – poate că între artişti mergeau şi momente mai Chill, mai ambientale, erau bune câteva minute în care să-ţi mai odihneşti urechile şi nervii, să mai poţi schimba o vorbă, două cu cineva… 🙂

Matze_00Matze_01Matze_02

Pentru mine Matze este omul extremelor: are chestii foarte mişto şi are chestii la care strâmb din nas. Nu e vorba de umor şi cum percepem fiecare – în mod diferit – glumele. Pentru mine nu e cool nici aia cu „Oameni” şi – vineri seara – n-a fost cool nici finalul programului său cu „Tânăr şi neliniştit”. Acum pe bune, cine vrea să rămână-n cap cu tema aia idioată?! Însă până la final, Matze a avut un program foarte dinamic, incisiv, cu un groove fain, un crescendo bine gândit şi implementat şi cu apogeul genial, un remake după un clasic Tectonic: „Canalul colector”. Nu ştiu câţi ştiu originalul lui Liviu dinainte de ’90, dar toată sala a savurat remake-ul excelent. Nici treaba cu proiecţia şi coloana sonoră a serialului-sirop n-ar fi fost rea şi – în opinia mea – ar fi funcţionat, dacă Matze începea cu asta şi trecea după aceea la hard stuff-uri. Nu că mi-a cerut cineva părerea! 😆 Una peste alta, Matze a avut încă o dată un program colorat şi convingător, o combinaţie reuşită între momente mai calme, mai Chill şi explozii violente a la Nine Inch Nails.

ROGER_00ROGER_01ROGER_02ROGER_03ROGER_04

Roger a tras lozul norocos pe ghinionul lui Soman. Dacă pe 1 octombrie Roger Roton a cântat pe 2 octombrie dimineaţa ( 😆 ), faptul că avionul lui Soman s-a defectat şi n-a mai ajuns la spectacol, i-a dat şansa lui Roger să presteze la o oră mai adecvată şi în faţa unui public mai numeros. Roger e un tip jovial şi simpatic, iar programul său este incisiv, zgomotos, destul de Hardcore, dar fără să fie obositor. Are nerv, are cursivitate, ritm şi sunete violente. Detestă software-ul şi – ca toţi artiştii de la festival care se respectă – a băgat hard stuff de pe hardware. Poate mă repet obsedant, dar calitatea sunetului la tot festivalul, a fost impecabil. Roger Rocks!

KIEW_00KIEW_01KIEW_02KIEW_03KIEW_04KIEW_05

Pentru mine Kiew au fost o dezamăgire. Şi n-am fost singurul. Primele 2-3 piese din programul lor au fost ok, dar după aceea totul a fost doar o gălăgie monotonă, repetitivă şi… fără sens. Sorry guys! Punctul cel mai slab al trupei este chitaristul: sincer, eu nu-l lăsam nici să se apropie de sala de repetiţii, nu să-l iau într-o trupă! Chitara suna fără vlagă, ceva gen Santana tras cu telefonul mobil la un concert, dar de undeva din afara stadionului sau din closet – ca să fiu exact şi prestaţia tipului a fost jenant de mediocră. Andreas “Thedi” Thedens, creierul trupei şi vocal/showman-ul ei, este OK, a alergat prin sală,  a interacţionat cu publicul. Interviul cu el, tradus de mine, a fost interesant, însă – din nou, din punctul meu de vedere – nu s-a regăsit nimic din ideile interesante povestite, în transpunerea muzicală. Să fiu puţin rău: mult zgomot, pentru nimic. Kiew sunt prea germani, germani în sensul acela de monotoni şi prea mecanici, faptul că au bas şi chitară parcă nici n-a prea contat, au fost îngropaţi sub uraganul de zgomote şi cum spuneam, după primele 2-3 piese, au devenit uşor obositori. Asta s-a răsfrânt şi asupra audienţei: o parte din public s-a retras tiptil şi nu doar datorită orei înaintate. Dar, trebuie spus că au fost şi oameni care au savurat spectacolul lor şi acesta este unul din aspectele pentru care merită să mergi la un festival: toată lumea primeşte câteceva pe placul său.

jam session 01

A urmat un jam session zgomotos unde alături de băieţii din Kiew au urcat pe scenă Brazda Lui Novac, Cycler şi AKM. Din păcate tonul l-au dat tot cei din Kiew şi după 10-15 minute, toată treaba s-a înecat într-o chestii zgomotoasă şi lipsită de sens. Cu atâţia oameni pe scenă, se putea face ceva mult mai colorat, tot părerea mea, Brazda şi Cycler puteau să aducă culoare şi ton în nebunia lui Thedi dacă erau lăsaţi…

CST_01

Candlestickmaker vine de la Craiova şi este un tânăr promiţător. Programul lui a fost unul ambiental cu inserţii electrizante marca Nine Inch Nails, foarte cursiv şi incisiv, Alexandru are culoare, un simţ dezvoltat de ritm, mi-a plăcut programul lui, cu toate că oboseala acumulată şi-a cam pus amprenta şi pe nervii mei iar ora târzie, încet-încet, a golit şi clubul.

contorsionist

Închiderea a făcut-o Contorsionist cu un program marca The Prodigy, foarte ritmat şi antrenant, cu siguranţă la 10 seara ar fi pus sala pe dans, aşa, la 4 dimineaţa, prea puţină lume mai avea energie pentru a participa activ la spectacol. Pe 1 octombrie a fost lansat pe situl Asiluum EP-ul „Departures” pentru descărcare gratuită, vă recomand experienţa celor 4 piese. Cum s-a prezentat la festival, merită.

DSC00347

Ploaia, vântul neprietenos ne-au întâmpinat la 5 dimineaţa la ieşirea din club. Cei care n-au fost, au ratat câteva spectacole deosebite, o ocazie rară de a vedea în acţiune o serie de artişti interesanţi şi coloraţi, într-o densitate şi la o intensitate atât de mare. Putem sta la o bere şi să discutăm la nesfârşit „de ce”-urile, dar… de ce?
Dacă şi la Faith No More sau Limp Bizkit publicul s-a dovedit impasibil şi nu s-au adunat cu mult peste 1000 de oameni, încep să nu mă mai mir de nimic. Poate că lumea tresărea la un afiş cu o blondă undulată sau un anunţ genul „avem bere la 2 lei”… Poate. Sau tocmai, lumea s-a dus la “Bucharest Food Festival” că-i foame mare! 😆

Mai am o tonă de fotografii, nici acestea, nici acelea n-am apucat să le editez, probabil revin peste o zi, două cu o galerie (mai) completă.
2010 o să fie un an Hardcore la propriu, o să ne gândim nostalgic la ce an de criză lejeră a fost 2009, dar sper că totuşi o să fie şi Cybermental 5. Ci nu doar la nivel de interes virtual.

Galerie foto completă AICI.

10 comments on “Cybermental, Silver Church, 2 octombrie

  1. n-ar fi prima oara cind un lucru bun trece neobservat ! de aia cica s-a inventat marketingul… iar intr-un oras ca Bucuresti in care azi exista atitea atractii deci competitie e greu sa crezi ca exista un public dedicat in exclusivitate unui singur gen si unui singur lucru… poate intrebarea e ..exista deci in Ro un public dedicat acestui gen si daca el exista unde e ? next …a ajuns vorba de acest festival pina la acel public ? next contexul festivalului a lasat loc si pentru cei vag interesati in gen sau numai pentru fanii hard core sau doar pt cei care oricum vin la Silver Church in fiecare vineri pe la 11 ? Poate cumva a fost prea multa seriozitate in tot acest eveniment si prea putin fun !.. Mai mult faci un festival cu cyber in el si nu pui nimic pe web ? Personal de la distantza asta am fost interesat insa accesul catre ei l-am avut doar prin tine deci orice raport as cauta pare destul de limitat si nu deschis pe directia care as vrea si eu…

    Altfel spus, spui ca urasti inca computerul cum spuneai si prin 97 cind nici nu voiai sa te atingi de unul… Personal cred ca softul e singura sansa ce multora ni s-a dat de a concura cu cei ce investeau mii de lire sterline in synth-uri, ampuri, drums si sonoritati deci hardware… Iar transformarea mare este ca si tu de un numar de ani ai inceput sa lucrezi pe acestea in loc sa mai crezi ca doar ca trupa insemni ceva .. Realitatea in vest cel putin e ca majoritatea tipilor care fac ceva creativ pe computer .. fac si muzica pe el sau incearca macar odata sa faca … acuma si pe mobile … si este foarte multa muzica facuta pe comp .. intrebarea e cum poti distinge valoarea, in raport cu exercitiu si fun, de unul singur in faza unui monitor !??? Cred ca festivalul a luat un puls al lucrurilor si e un punct de plecare … samintza e, intrebarea e ce floare poate creste din ea si unde ?? si cine o sa o creasca poate …

  2. Portabilitatea pare a fi un factor mare la fel … nu vad cum altfel ai putea sa pui un concert in scena usor daca ar trebui sa iti duci in spate fizic tot gear-ul cit Reason are de oferit… nu mai putin Ableton Live nici n-ar putea exista decit ca soft.. din pacate fara gear e ca si cum esti dezbracat pe scena .. poate doar Krafwerk au facut o arta din a fi ‘dezbracati’ pe scena si imobili !

    E-1 merci de muzica … sper sa fie OK daca apari pe vreun site al meu.. conform cu non-com licence etc

  3. pentru Un Soricel – şi eu zic că unele lucruri n-au fost bine făcute şi 1. Tudor ar trebuii să fie mai deschis, 2. are nevoie de un PR înfipt, zic eu, preferabil o tipă înfiptă care reuşeşte să deschidă uşi.
    nu în ultimul rând, nu poţi face festival miercuri-joi nici măcar într-un oraş mare cum este Bucureştiul şi altă problemă este că nici Suburbia, nici Silver Church-ul nu sunt cluburi axate pe acest gen, deci publicul casei, n-a fost public ţintă.
    cu mediatizare şi sponsori se putea face un pas semnificativ înainte, aşa… mai greu. şi tot cu bani de la sponsori se putea aduce şi un nume mai interesant ca Kiew. faci un mic compromis spre o zonă mai comercială, dar măcar nu te pârleşti.

    nu urăsc computerele ci îmi urpsc computerul… 😆 s-a buşit fix când nu pot să mişc nimic fără el, n-am soluţii de back-up.

    soft-ul e aspirina săracului: funcţionează. mi-ar place să am şi ceva hardware, dar e mult prea scump pentru mine acum… dar băieţii de la festival – mai ales Kiew – au cărat cu ei o tonă de hardware… şi în general, cum a fost şi Brazda, hard-ul sună… hard. 🙂

    Am pus şi pozele, da’ să nu spui la nimeni: http://mrpanksament.wordpress.com/2009/10/03/cybermental_4/ 😆 😆 😆

  4. Aia nu e o tona de hardware 😀

    Groove-boxurile de la Korg (seria Electribe, de exemplu) sunt doar cateva din sculele foarte portabile pentru capabilitatea lor.
    Au marele avantaj ca atat timp cat stau in priza nu prea dau crashuri, au o interfata fizica, iti permit sa faci mult mai usr unele chestii.
    As putea vorbi o gramada pe tema asta, dar devin off-topic 😛

  5. pentru disco – ooo….da. acu’ ascult (iar) Miles Davis, poate alţii nu ascultă, nu se inspiră decât din mainstream…

    mă uitam pe MySpace: toată lumea e “prietenă” cu Einstuerzende Neubauten… 😆 😆 😆

    • pentru cine să faci ceva? în cea mai populată seară de anul trecut, vineri, nu ştiu dacă au fost 50 de plătitori de bilet şi festivalul a produs o gaură financiară la care şi acum plătesc unii….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *