Introducing… Matze!

Recunosc, sunt un tip uşor arogant.
Sunt un punker metalist care se relaxează cu Miles Davis.
Sunt mai mult ca sigur defect, dar trupele de pe la noi nu m-au impresionat la lacrimi niciodată. În 99,9% din cazuri sunt doar imitaţii palide a unor lucruri făcute mult mai bine de alţii. Adică, mai mult maimuţăreală, la capitolul inspiraţie stăm cam subţire şi creaţia a fost înlocuită cu nonşalanţă de copiat.
Mi-a plăcut mult ce făcea nea Hoisan cu Tectonicul lui la sfârşitul anilor ’80, începutul anilor ’90, Liviu poate că este diliu, dar are fazele lui geniale şi eu – sincer – apreciez şi prefer oamenii dilii.
Trupa Neurotica au avut un album excepţional, „Bio” care din păcate a trecut destul de neobservat şi s-a risipit în neant şi nepăsare, mi-au plăcut din prima Şuie Paparude şi ZOB şi îmi plac Blazzaj… dar cam atât.
Nu mă luaţi cu „Mugur de fluier” că şi aşa vremurile-s suficient de haiduceşti!

Nu-s mare expert nici în Electro-Industrial, de ce să vă mint?
Pe la 7 ani am ascultat prima oară Kraftwerk şi „Man Machine” mi-a rămas în minte pentru totdeauna, apoi pe la 19 ani am descoperit VoiVod şi prin ’90 Nine Inch Nails, Ministry şi Malhavoc. M-am mai cultivat, ascult Einstuerzende Neubauten cum ascult şi David Bowie sau Peter Gabriel, îmi plac Cop Shoot Cop şi Consolidated, Ugly Mus-Tard şi o tonă de alte trupe mai mult sau mai puţin cunoscute din zona experimentală, dar înrudită cu Rock-ul şi Metal-ul. Îmi place Brian Eno, dar nu mă omor nici după minimalism, nici după ambiental. Sunt chill, sunt cool, sunt relaxante, dar mă relaxez cam rar.
În ceea ce priveşte scena autohtonă, habar n-am cine cântă, ce cântă şi de ce cântă. Mea „pulpa”, pe lângă faptul că sunt arogant, mai sunt şi ignorant.

De asta-i bine să mai fie câte un Cybermental, se cultivă şi ăştia din provincie ca mine. 😀
Nici pe MATZE nu l-am ascultat până astăzi. Din ce ţin minte, a cântat cu DJ Vasile în deschidere la Laibach, dar plăcerea de a-i vedea şi asculta pe Laibach după mai bine de un deceniu de aşteptare, nu puteam să-l amestec cu nimic altceva – cu siguranţă Hoisan ar fi fost mai potrivit să presteze în deschiderea acelui show – aşa că atunci am preferat să stau afară şi să fumez (ca turcul) cât timp au prestat cei doi artişti.
Pe undeva m-am ferit de DJ tot timpul… sechele de punker, probabil.
Azi mi-am luat inima-n dinţi şi am intrat pe MySpace la Matze.
Din cele 3 piese de acolo: „drag baditza cu tractorul”, „jalnika” şi „drag baditza cu tractorul”, cel mai mult mi-a plăcut a doua piesă.

Piesa de astăzi este un mix haios de manea cu ambiental…

Este haioasă şi “electrizarea” piesei “Oameni” a lui Aurelian Andreescu… 😆 Uneori când văd ce este în jurul meu nu ştiu ce să fac: să plâng sau să râd. În ultima vreme am ales să râd.

Am citit şi prezentarea făcută de organizatori pe pagina festivalului şi de acolo am aflat că Matze e unul din veteranii abordării Electro de pe la noi, evoluţia lui reflectă şi evoluţia genului şi al societăţii. Interesant. 🙂

Matze cântă în ultima seară a festivalului Cybermental,  pe 2 octombrie la Silver Church, merită să fiţi prezenţi.

Cybermental.4

0 comments on “Introducing… Matze!

1 Pings/Trackbacks for "Introducing… Matze!"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *