Săptămâna-n retrovizor (11.07.09)

Încep cu mine. Ieri seară m-am răsfăţat: după mai bine de o săptămână, a izvorât apa caldă. Nu este cel mai select cartier Rahova unde vreau-nu vreau vieţuiesc, dar parcă (încă) e pe hartă şi sectorul 5, indiferent ce nuanţă are primarul, este parte a Bucureştiului şi – surpriză! – Bucureşti este capitala României şi să mă ia naiba dacă vă mint, suntem în Europa. Măcar aşa, tot pe hartă. Înţeleg şi treaba cu revizia, dar să ştim şi noi şi, de ce revizie odată la două săptămâni câte o săptămână? Uneori este aproape imposibil să te conformezi condiţiei umane.
Bine. Ideea era că a fost tare fain să mă bălăcesc în apa fierbinte, am abuzat şi de răţuşca lui fi-meu, sărut-mâna!

Cel mai fierbinte subiect din agenda săptămânii este greva – spun unii analişti, ilegală – din Justiţie. În spatele vorbelor mari, al discului cu pocănituri şi fâşâituri al reformei, toată treaba se rezumă (iar) la bani, vizează sporurile pierdute. Nu mai este cazul să spunem că magistraţii, judecătorii, grefierii au tot dreptul la salarii mai mari. La fel şi profesorii, medicii, militarii sau funcţionarii publici. Toţi cei care muncesc au dreptul să fie plătiţi conform muncii depuse. Soluţia pare să fie acea mult discutată Lege Unică a Salarizării. Lege care nu vine şi lege pe care exact cei care ocolind legile actuale, nu şi-o prea doresc. Într-un an în care sacul nu doar că este gol, dar defilăm cu saci de împrumut, măririle salariale sunt imposibile. Mai este şi efectul domino, lanţul slăbiciunilor, dacă Guvernul cedează într-o parte automat va creşte presiunea şi în toate celelalte părţi şi ţara se scufundă mai rapid decât a făcut-o Titanicul. Mai este un aspect de care se pare, nu ţine cont nimeni: la noi toată lumea vrea să se facă economist, jurist, medic sau manager. Sau blogger. 😛 Nu cunosc pe nimeni să-şi dorească să devină oţelar, strungar, fermier sau sudor. Nu, toată lumea vrea să-şi câştige pâinea gândind, mutând hârtii din dreapta-n stânga, trăgând linii virtuale cu mouseul, teoretizând. Nimeni nu vrea să se „murdărească” muncind. E bine, dar atunci să nu ne mai mirăm că economia duduia doar pe hârtie şi după ce se termină actuala criză – când se termină, dacă se termină – creşterea o să vină tot doar pe hârtie.

Şi Guvernul pune umărul nemijlocit la dezastru: banii se duc pe cheltuieli şi-n buzunare obscure iar la capătul tunelului ne aşteaptă prăpastia. Ador două reclame: „viitorul îţi surâde” şi „viitorul sună bine”!

Dar dacă tot suntem în curtea din dos a Justiţiei, musai să-l amintim şi pe Don Costel, numit de presă „Demnitarul Interlop”, Costel Iancu. Justiţia l-a achitat. Mai exact Tribunalul Dolj. „Costel Iancu, fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, a fost găsit nevinovat de Tribunalul Dolj în dosarul penal în care era acuzat de constituire de grup infracţional organizat, lipsire de libertate, ameninţări, loviri şi alte violenţe. În motivarea hotărârii, judecătorii au menţionat faptul că fostul director al ANIF Constantin Iancu nu l-a sechestrat pe omul de afaceri vâlcean Andrei Alexandru, conform unor alineate din articolul 10 din Codul Penal, potrivit cărora fapta nu există, iar faptele săvârşite de acesta nu prezintă elementele constitutive ale unei infracţiuni.” (Realitatea Net)
Presa a adus în faţa opiniei publice o grămadă de fotografii şocante cu bărbatul sechestrat şi umilit, s-au scris zeci, dacă nu sute de pagini despre acest caz scandalos. Adică presa sau a minţit sau a halucinat. Nu este prima oară când Justiţia ia astfel de hotărâri controversate într-o după-masă de vineri în ideea că aceeaşi presă nu mai apucă să informeze opinia publică şi subiectul scapă din centrul atenţiei. Eu nu cred nici în coincidenţe şi nu cred că ceva ar putea fi pur întâmplător în viaţă.
Don Costel în urma scandalului a fost exclus din PDL, acum, spălat şi parfumat de Justiţie, partidul ar putea să-l ia din nou în braţe şi – de ce nu? – să-şi reprimească şi funcţia de Secretar de Stat. Bravo Don Costel, bravo Justiţie!

Cazul Ridzi a ţinut prima pagină a ziarelor toată săptămâna, eu v-am povestit despre compromiterea unei generaţii. Comisia Parlamentară a găsit-o vinovată, urmează să vedem şi decizia DNA ca apoi dosarul să ia calea…Justiţiei. Sunt multe aspecte neclare. Ridzi cu siguranţă n-a acţionat de capul ei şi banii nu au intrat în buzunarul ei. De interesant, ar fi urmărirea traseului banilor: vor ajunge sau nu sub formă de sponsorizare în campania pentru prezidenţiale? Sau au fost achitate datorii mai vechi? Faptul că Ridzi a acţionat la comandă sau a fost lucrată la comandă, chiar n-are nicio relevanţă. Sau pur şi simplu sacrificată. An de criză, buget subţire, se dă o luptă acerbă pentru fiecare bănuţ, partenerii de guvernare se faultează reciproc de câte ori prind ocazia, başca, este şi an electoral, foamea şi nevoile sunt şi mai mari. Revin la ce mă doare cel mai mult: s-a mai compromis încă o generaţie. Cine nu intră în horă, nu are nicio şansă. Este valabil pentru toate partidele. Vorbim despre Ghişe, Udrea, Negoiţă, Antonescu, Ponta sau cine mai vreţi voi, sunt toţi o apă şi un pământ. Ba, chiar mai rău, tinerii parcă au şi mai mult tupeu şi mai puţin bun simţ. Despre responsabilitate nici nu poate fi vorba.

Mă gândeam să extrag săptămânal câte un personaj enervant. M-am oprit la Robert Negoiţă. La doar 37 de ani (născut în data de 29 martie 1972 la Ploieşti) are o avere estimată la 350 de milioane de dolari şi astfel este pe primele locuri în lista celor 300 de milionari ai României. Împreună cu fratele său Ionuţ Negoiţă deţin firma Pro Confort Group. Din 2003 este membru PSD şi a devenit vicepreşedinte al Tineretului Social Democrat şi este deputat în actuala legislaţie. Declaraţia sa de avere depusă la Parlament are nu mai puţin de 72 de pagini şi cuprinde 1603 case şi 52 de terenuri.
Faptul că mă enervează faţa lui, nu-i un motiv. Faptul că face parte dintr-un partid de stânga – pentru mine – deja este un motiv întemeiat să-l detest iremediabil. Dacă s-ar înscrie tata în PSD, nici la telefon nu i-aş mai răspunde! Dar obiectiv vorbind, nici asta nu e motiv să „premiezi” un personaj.
Cum îşi îndeplineşte datoriile de proaspăt ales în Parlament, nu ştiu: toată ziua este prezent la Realitatea TV. Este aproape mai activ  ca PNL-istul Ioan Ghişe. Acum nu ştiu dacă sunt acolo din sarcină de partid sau din propria iniţiativă, dar de plătit, sunt plătiţi din bani publici pentru totul alte activităţi. Negoiţă este enervant pentru obrăznicia, pentru tupeul cu care vorbeşte. De cele mai multe ori tonul vocii înlocuieşte argumentul, tupeul cunoştinţele. Este o gaşcă de măscărici care este prezentă constant la mai toate posturile de televiziune, sunt mereu disponibili pentru declaraţii de presă, le place şi vor să fie în luminile rampei. Indiferent de subiect, au constant o părere, sunt mereu abrupţi şi vehemenţi. Sunt enervanţi.
Mai este un aspect care nu-mi dă pace. Cum se face că toţi îmbogăţiţii au legătură cu sfera politicului? Ba firmele lor sponsorizează câte un partid, ba şi-au făcut firme imediat ce au intrat într-un partid?
Şi atunci ne mai mirăm unde s-au dus banii?
De 20 de ani banii publici sunt ingenios deturnaţi în zona privată, statul a falimentat şi un mic grup privilegiat s-a îmbogăţit cu nesimţire. Ce mă frapează de fiecare dată este că atunci când zic gata, nu mai e nimic de furat, realitatea mă contrazice.

Pe scurt.
Octavian Bellu a depus, vineri, la cabinetul premierului Emil Boc un document în care solicită să fie eliberat din funcţia de secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, invocând imposibilitatea de a mai lucra într-un sistem “blocat şi fără viitor”. (Mediafax)
„Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, pentru sesiunea din această vară, universităţile “Spiru Haret” din Bucureşti şi “Petre Andrei” din Iaşi nu pot organiza concurs de admitere în anul întâi, întrucât au nişte probleme.” (Mediafax)
Filme, teatru, concerte pentru weekend-ul 10 – 12 iulie
„Meteorologii au emis, vineri, o avertizare cod galben de ploi şi vijelii care vizează întreaga ţară, cu excepţia Crişanei şi a unei părţi din Banat, valabilă de sâmbătă de la prânz până duminică seară.” (Mediafax).

Fie vremea cât de rea, cel mai bine-i în ţara mea!
Să aveţi un sfârşit de săptămână cât mai plăcut!

12 comments on “Săptămâna-n retrovizor (11.07.09)

 1. De când m-am născut, nu ştiu dacă am apucat 4-5 ani de apă caldă curentă.
  Da, în oraşul nostru de 10 ani nu se mai dă apă caldă la canal! 🙂
  Toată lumea, BOILERE!
  Şi nu ne-am plâns ca voi, mofturoşilor! 🙂 [joke :D]

 2. pentru Roxanne – ‘neaţa. 🙂 mea…pulpa! (joke 😀 )
  aşa este, sunt un tip comod din provincie şi de modă veche: am stat 99,9% din viaţă la casă… mă acomodez mai greu la fiţele de Bucureşti. ha ha ha! başca, sunt şi un bătrânel. 🙂

 3. “Moşule”, mergi pe brânci că-i apa mică…(apa caldă, zic) şi te obisnuieşti tu şi cu Bucureştiul până când dai colţul, numa’ să nu-l dai prea repede, da? ( glumă tâmpită) 😀
  Altminteri…e bine, maică, e bine, adică a fost bine şi săptămâna asta, că weekend-ul, vorba ta, nu se pune (asta nu ştiu dacă e glumă, dar e ceva amar, aşa de amar…că ficaţii mei abia mai duc). În concluzie,clătite cu dulceaţă de vişine ! Am zis !
  🙂

 4. pentru Anna – dulceaţă de vişine mai am, dar eu 100% NU mă apuc să-mi fac şi clătite. da’ faţă de guvern şi guvernanţi am un plan B: pâine cu margarină şi dulceaţă de vişine. ha ha ha! 😀
  cu apa treaba e nasoală. a fost ieri şedinţă de bloc, toată lumea şi-a dat demisia şi din ce am înţeles sunt 2 mari restanţieri în bloc şi avem şanse mari să se închidă apa de tot. colţu’ zici? păi o să-l dau să mă piş după el. colţul blocului, evident. şi cât mai repede. nu pot să ţin mult…vârsta. 😀
  bine că mi-am luat 2 pachete de ţigări şi am să mă uit la Formula 1. aproape am terminat o piesă nouă şi poate mai ascult ceva muzică. 🙂
  week-end fain pentru cine o fi! 🙂

 5. La mine e mai grav. Clătite nu fac nici eu, nici “dată colţul”, pâine am, margarină am … dulceaţă de vişine, nu.
  Eu vin cu planul C (înclinat) : pâine cu margarină. 😀
  Măi brush, hai că m-ai “enervat” : am dat drumu’ la TV : cică 22 de euro un tur pe Nürburgring, mare şmecherie…
  weekend fain ! 🙂

 6. pentru Anna – şi la mine e grav. cum a început ploaia (simultan Bucureşti-Nürburgring), a picat Dolce-ul… aşa se întâmplă tot timpul de câteva luni.
  în ceea ce priveşte turul de pistă:
  1. n-am maşină
  2. n-am carnet
  3. n-am 22 de euro
  şi eu tre’ să mă orientez după un plan C: am uitat să-mi cumpăr pâine. ha ha ha! 😛

 7. se pare ca e saptamina ‘locala’ in retro… ca cea internationala aparent nu se pune… pai poate d’aia romania e doar pe harta in UE… am mai zis etern ma surpinde cit sunteti supt politica locala iar cea internationala e cam in stratosfera ….departe departe departe …

  paralela Berlusconi … care promoveaza foste modele de lenjerie la grad de parlamentar UE sau local cred ca e ne-jenant de relevanta.. bancherii se pare ca se opun tot mai tare oricaror schimbari in sistemul bancar pe care politicienii din FR D si GB vor sa le propuna la nivel de UE.. Obama a fost la rusi si se para ca Putin i-a explicat la un breakfast de 2 ore care considera el sfera de influentza a lor .. si ce tari NU vor intra in NATO… Romanii cred ca suntem nocorosi… ca am scapat de ei .. si am dat de UE !.. Conducerea UE s-a schimbat … Suedia e de la inceputul lunii tara care are conducerea UE.. North Korea de ziua ‘parintelui natiunii’ se pare ca au operat un cyber attack impotriva unor siteuri guvernamentale din South Korea si USA .. siteuri gen CasaAlba nu au fost accesabile .. coreeni din nord s-au folosti de computerele celor din sud … prin troieni si virusi… ca sa realizeze aceste.. cei din sud au cele mai rapide retele de internet din lume ! ar mai fi de zis dar m-am oprit…

  weekend de weekend… sau vezi filmul lui Godard … Weekend poate te-ar dispune mai ales ca e facut in anii 70 cind francezii intelectuali se opuneau consumerismului din rasputeri

 8. pentru Un Soricel – bună seara şi mulţumesc pentru completările din lumea mare… da, şi eu m-am gândit odată de ce au fost aproape complet scoase ştirile internaţionale din flux… dacă deschizi “telejurnalul” pe oricare post TV, la ştiri externe eventual vezi 5 minute Michael Jackson, “s-a sinucis? a fost omorât? era apt de turneu? era praf?” şi eventual în alte 5 minute se pomeneşte puţin Obama, puţin Corea, puţin Iran şi la final o prostioară cu un animal sau ştiu eu ce altă chestie… e un subiect de discutat. cei care selectează ştirile vor să nu ştim ce se întâplă în lume sau noi suntem atât de împovorăţi de grijile de zi cu zi de nu ne mai arde ce se întâmplă şi peste gard…. cum spuneam, merci şi de informare şi de idee…poate revin să o dezbatem public. 🙂
  e ciudat, eu am mai şi citit ştirile externe, mai arunc un ochi şi pe Euronews, dar nu mi-a trecut prin cap să pomenesc nimic despre Putin-Obama sau Obama la Vatican, despre Corea…

  mă gândeam să mă uit la un film… 🙂 am mai terminat o piesă nouă: “Da Old Bastartd”… în final o să fac o compilaţie şi cu piese mai vechi (Doare doar când respir), 2-3 piese din proiectu’ Rope Of Hope (Bang Your Head) şi piese noi… le imprim din nou evident şi sper să le aduc şi cât de cât la un numitor comun… o să fie câteva piese instrumentale şi câteva şi cu voce. teoretic pe 2 sau 3 octombrie am primul spectacol. 🙂

  week-end fain stimabile! 🙂

 9. pentru Anna – ‘neaţa.
  Marillion… 🙂 ce vremuri… domne!
  o zi şi o săptămână faină! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *