dreapta

…sau să o spun pe aia dreaptă: democraţia nu e pentru proşti că se găseşte cineva să-ţi dea cu ea în cap. Am zis asta puţin altfel şi într-un alt context, dar cam asta este esenţa, cam aşa stau lucrurile, nu pretind nici că am inventat-o eu, nici nu zic că sigur e adevărată afirmaţia, este doar o constatare.
Sunt zile în care parcă fuge tastatura de sub degete, nu se leagă nimic, televizorul merge-n gol şi orice muzică mi-aş pune, trece pe lângă urechi. Încerc să înţeleg ceva din cursul pentru examenul de mâine, dar (iar) nu-mi stă capul la materie, nici nu ştiu dacă mai am cap şi chiar de aş mai avea, nu văd sensul să stea undeva… V-am lămurit?

Brambura prin browser am dat de un blog despre un băiat de opt ani din Iran, prins la furat şi căruia pentru fapta sa, i s-a zdrobit mâna. Act crud, barbar, comentarii revoltate. Am stat să rumeg cele citite, faptul în sine este trist, nimic de zis, dar cred că lucrurile nu stau chiar aşa. Noi, occidentalii, judecăm lucrurile după ocaua noastră, vedem strict faptul şi nu ne gândim la context şi la dedesubturile lucrurilor. În Iran se trăieşte după regulile Islamice care pentru furt prevăd tăierea mâinii. Atâta lucru ştiu şi eu, cu toate că nu-s foarte familiarizat nici cu Islamul, nici Coranul nu l-am aprofundat ci doar l-am citit superficial. În condiţiile date cred că cel care trăieşte şi a crescut în cunoştinţa acestor reguli când fură îşi asumă conştient riscul pedepsei în cazul în care este prins. Adică ştie exact la ce se expune, nu?

copil_de_8_ani

Apoi mi-am amintit de modelul German. Credeţi că nemţii sunt mai arieni? Pe draq! Civilizaţia s-a impus şi la ei prin reguli stricte şi pedepse/amenzi drastice. Aruncai gunoiul pe jos şi erai văzut, săreai cu vreo 500 de Mărci din buzunar! S-a impus şi perpetuat şi modelul hitlerist conform căruia „se raporta” orice încălcare a regulilor. Un prieten uşor băut, seara ajuns cu maşina acasă a lovit copacul din faţa casei. Un vecin responsabil a anunţat Poliţia şi prietenul meu a rămas fără carnet. Turnătorie sau spirit civic? Practic nici nu mai contează, ideea era că şi în Germania standardele de civilizaţie s-au impus printr-o serie de reguli stricte.
Admitem sau nu, dacă nu suntem forţaţi, nici gând să ne civilizăm.
Cred că după 90 ne-am trezit peste noapte liberi şi habar n-am avut ce să facem. Mai cred că „modelul original” despre care a tot vorbit la vremea respectivă tataie Iliescu, a fost mai nociv ca toate mineriadele laolaltă. Am crezut că putem linge frişca de pe tort fără să ne murdărim mâinile…
Valorile occidentale nu înseamnă doar liberă circulaţie, „merţane”, cârnaţi fără stat la coadă şi filme, muzică şi cărţi, cum mulţi cred că am crezut. Am ales modelul occidental iar acest model include şi prostituţia, pornografia, drogurile şi…şomajul, concurenţa, falimentul, etc.
Tot acest sistem funcţionează pe baza unor reguli stricte. Din nefericire noi am adoptat o legislaţie destul de permisivă, ambiguă şi cu prea multe portiţe, başca, de multe ori ea nici aşa şchioapă cum este nu se aplică la categoria aşa numiţilor „băieţi deştepţi”!
Biserica nu mai îndeplineşte de mult rolul de educator şi modelator de caractere, nu mai este un îndrumător spiritual. Şi atâta timp cât vom mai vedea preoţi înjurând din jeepanele lor şmechere-n trafic, nici nu vreau să am de-a face în vre-un fel cu aceşti păstori ciobanizaţi. O mai fi preoţi cu vocaţie, nu zic nu, dar ei nu se văd, nu-i vom găsi pe internet toată ziua în război cu cipurile…

Am mai spus asta, traversăm un moment dificil şi dacă este o criză reală, aceea este criza spirituală, criza morală. Cu tradiţionala atitudine „merge şi aşa” nu o scoatem la capăt. Tranziţia la noi parcă nu se mai termină niciodată şi singurul rezultat vizibil este măcinarea reperelor şi al valorilor reale. Nu-mi surâde ideea de a mă raporta la ceva, dar şi lipsa totală a unor repere ne conduce în deşertăciune.

Presa s-a tabloidizat. Chiar şi presa cu ceva pretenţii este tot mai mizeră şi să vorbim despre independenţa ei este cel puţin un gând pueril. Nu-i prea mai văd nici rolul de informare şi nici atribuţia de formare de opinie. Pe de o parte presa deserveşte interesele finanţatorilor ei, pe de altă parte s-a pliat după cerinţele şi nevoile publicului larg. Într-o societate (relativ) sănătoasă Sexy Brăileanca sau Magda Ciumac nu prindeau nici pagina cinci, nici ştirile populare de la aceeaşi oră…

Şi am ajuns (înapoi) la Justiţie. E trecut de al doisprezecelea ceas, dar poate că încă nu este prea târziu.  Avem nevoie de reguli dure şi măsuri aplicate cu stricteţe. Nu vorbesc despre o convertire la Islamism, poate că pentru un furt nu tăierea mâinii este singura măsură aplicabilă, poate că nici întoarcerea la statul fascist nu este soluţia, dar o legislaţie fermă şi pedepse aspre ar putea să stăvilească actuala stare de fapt. M-am săturat de hoţi, corupţi, violatori şi criminali, m-am săturat să fie puşi în libertate fiindcă „suferă” de otită, herpes sau – vezi Doamne! – claustrofobie.

Nu-mi place ce văd în jurul meu şi dacă stau bine să mă gândesc, nici de mine nu-mi mai place. Dacă nimeni nu mă pedepseşte, într-un fel sau altul mă voi pedepsi singur… îmi prind degetele-n mouse. Click!

18 comments on “dreapta

 1. din pacate nici legile pe care le avem nu-s respectate pentru ca s-a vazut ca daca se pot fofila toti smecherii de mana justitiei atunci de ce sa mai respecti ? poate doar cei mici mai respecta ceva, insa totul vine de la constiinta pe care se pare ca n-o mai avem. Cat de dure sa fie regulile pentru a intelege ca trebuie sa repecti legea? ne intoarcem la teroare si padeapsa cu moartea?si pedepsele alea dure daca nu se aplica tuturor tot degeaba .

 2. brush pentru lu – mda, aşa este. dar încet-încet nu mai suport să deschid ziarele, televizorul sau radioul…
  o zi faină Lu!

 3. E adevarat e o perioada mai grea care era de asteptat la modul exagerat cum evoluau lucrurile dar prea se exagereaza cu aceasta criza pentru a se creia senzationalul.
  Asa ca draga Brush ai grija sa nu te molipsesti cand vei ajunge mare jurnalist .
  Si cum naiba sa merga totul corect cand marsaviile incep de sus.
  Weekend placut! bafta la examene! si brambureala placuta!

 4. Servus!
  Aşa este… criza noastra e una organica… Realizam asta, declamăm asta… dar nu întreprindem nimic. Ai dreptate, ar cam trebui să începem să ne cam… pedepsim 🙂
  Numai bine!
  Flavius

 5. pentru iulia m – ‘neaţa. sper să scap cu bine şi mâine din examen, cred că dacă reuşesc, mă îmbăt…hahahaha! 🙂
  mere jurnalist? te rog, nu începe şi tu, nici vorbă să ajung aşa ceva…rămân brush.
  week-end plăcut!

 6. pentru Flavius – râsul plânsului şi invers… dar chiar că uneori pare totul razna şi ireal.
  măcar la Braşov a nins frumos… 🙂 aici la Bucureşti e doar gri şi rece… ce ar fi să vin la un vin fiert? 🙂
  week-end frumos!

 7. La noi s-a intronat ,cred ,un fel de principiu sau nu stiu ce e asta..

  Regulile sunt facute pentru a fi incalcate ..dar …Atentie!!
  Incalcate numai de o anumita parte…

  Si …in lupta cu morile de vant ..nu ne ramane decat sa ne transformam in ..Don Quijote ca sa suportam in …lumea aceea ..tot ce ni se serveste …

  Si ..ca sa o citez pe Iulia…ai grija …sa nu te molipsesti ..dar …ce altceva ai putea face,oare?Vad ca deja bati in retragere ..
  De ce nu-ti mai place de tine?
  Ti-au iesit..cosuri?
  (Nu ai emo aici ..nu ..stii ce nuante ..)
  Hai,aduna-te si …treci si de astea doua..ex ..

  Un blog cu un subiect grav si iar un cutit intors in rani adanci ..Numai ca nu se pot face rezectii de-adevaratelea ,din pacate ..Criza spirituala..aici e …buba cea neagra
  BAFTA la examene!!

 8. pentru Miruna – nu bat în nicio retragere, am doar aşa o pasă mai…gri. trece. 🙂
  sfârşit de săptămână cât mai liniştit.

 9. Daca ‘democaratia capitalista’ nu vorbeste de la sine… in engleza lucrurile sunt chiar clare …e.. capitalist democracy … capitalismul vine primul … democratia la coada.. ciudat de ce se politicienii vorbesc de coada si trec partea de la cap sub tacere …adica capitalismul .. poate asta explica de ce democratia moare prima se naste greu in timp ce capitalismul nu moare si se perpetueaza… Personal cred despre capitalism ca el contine un element ‘criminal’ in el.. idea de profit nu poate duce decit la specula si tradarea umanitatii din noi !

 10. asa e , cu greu mai avem rabdarea de a ne mai uita la televizor, eu ziare nu mai citesc de mult , nu mai am rabdarea ,
  incet incet uite asa se pierde interesul pt. informatie, daca nu e data cea care trebuie si cum trebuie . o zi buna si tie , si un weekend placut cu bafta la examen . Si pe micul pup 🙂

 11. pentru Un Soricel – am o problemă de ceva ani: devin tot mai fascist…
  “Capitalism has made it this way,
  Old-fashioned fascism
  Will take it away!”
  ştiu că nu-ţi place Manson, da’ omu’ le tot spune… 🙂

  mă uit în stânga, mă uit în dreapta şi nu văd nicio soluţie…mergem înainte.

 12. pentru lu – nu e doar răbdarea, uneori mă trezesc că nu mai am nici de ce să mă agăţ… şi atunci îi văd zâmbetul Micului Vrăjitor şi încep să caut din nou.
  week-end fain şi ţie!

 13. Cat p-aci s-o zic p-aia cu “Tepes Doamne”…Asta mi se intampla in zilele acelea in care pare ca nimic n-are rost, ca orice am face ajungem tot acolo, ca tot ceea ce mai putem face este sa discutam…Pana cand? Nu stiu pana cand.

 14. chiar mai ascult mason… am si de la tine… imi plac si mie fitzele lui si mi-a placut ce a avut de zis in filmul lui Moore… Bowling For Columbine … cind ‘oficialitatile’ l-au acuzat ca acei pusti dereglatzi ce au omorit juma de liceu ar fi fost inspiratzi de muzica lui… si nu aparent inspiratzi de faptul ca America bombarda Yugoslavia etc… lasa si tu un numar de mobil pe YM poate ne vedem saptamina viitoare la un ‘ceai’ acolo…

 15. pentru Anna – bună asta cu Ţepeş şi tot timpul actuală…sau tot mai actuală! Hahaha! 🙂
  între timp am dat-o pe “valentinăreală”… 🙂
  un week-end fain, fără jafuri, crime…adică fără ziare şi televizor!

 16. pentru prodan angelica – suntem în 14? 1+4=5! am luat şi examenul de astăzi! cineva acolo sus/jos mă iubeşte…
  week-end fain!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *