The Smashing Pumpkins – Teargarden By Kaleidyscope Vol. 1 and 2 (2010)

Billy Corgan a fost o faţă – mutră 😀 – semnificativă a scenei Indie/Alternativ al anilor ’90 şi cu Pumpkins au furnizat câteva discuri interesante, pe mine m-au prins cu „Siamese Dream” din 1993, dar mi-a plăcut şi următorul „Mellon Collie and the Infinite Sadness” din 1995 şi chiar dacă treptat s-au îndepărtat de gusturile mele – sau m-am îndepărtat eu de acel spirit – , Pumpkins până la auto-dizolvarea lor din 2000 au avut o influenţă semnificativă asupra muzicii. Ultimul lor produs din aceea epocă, „Machina II/The Friends & Enemies of Modern Music” a fost scos de Corgan la propria sa casă de discuri după ce Virgin a refuzat să-l „comercializeze” sub forma descărcării sale gratuite via internet, astfel discul a fost scos în formă de vinil şi doar în 25 de exemplare numerotate şi oferite unor prieteni cu instrucţiuni precise pentru a fi copiate şi puse pe internet pentru descărcare gratuită.
După diferite experimente în 2005 Corgan sună goarnele şi repune-n mişcare Pumpkins-ul cu prietenul de nădejde, bateristul Jimmy Chamberlin şi astfel este scos albumul „Zeitgeist” în 2007 la o lună după lansarea filmului cu acelaşi titlu al lui Peter Joseph. Albumul – muzical – a fost o tentativă de penetrare a scenei Mainstream Rock, a debutat pe poziţia a 2-a în Billboard, dar a produs o cădere spectaculoasă. În ceea ce priveşte conceptul, toată faza „Zeitgeist” din punctul meu de vedere este un semi-bullshit pe băţ. Argumentaţia oscilează de la strâmb la copilăresc iar înşiruirea de jumătăţi de adevăruri şi speculaţii pur ipotetice mie nu-mi spun mai nimic. Orice prost – şi spun prost în cel mai comun sens al cuvântului – poate „croşeta” zeci, sute şi mii de variante conspiraţioniste pe diferite teme, istoria ne oferă suficiente bucăţi de puzzle care pot fi amestecate şi reaşezate în aşa fel încât măcar aparent să creăm imaginea dorită. Asta însă nu prea dovedeşte nimic şi cred că puterea în sine este un drog suficient de puternic ca pe termen mediu şi lung nici măcar două persoane să nu fie capabile să colaboreze şi conspire împreună fără a încerca să se obstrucţioneze sau elimine reciproc. Nu că marile corporaţii şi băncile n-ar influenţa sau chiar controla în anumite cazuri guvernele, dar de aici până la o conspiraţie coordonată la nivel global este cale lungă, nu însă şi către balivernele cu Regina Angliei reptiliană… Poate mai interesant este „Proiectul Venus” şi ideea unei societăţi, a unui nou sistem economic bazat pe resurse, ci nu pe profit, dar acum vorbim despre muzică, nu economie şi paranteza aceasta a fost oricum prea mare.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kXRVLMvIN1U]

Insuccesul l-a îndepărtat pe Chamberlin, dar Corgan a venit cu un nou proiect inedit, un album compus din 44 de piese ce să fie lansat piesă cu piesă pe internet în decursul mai multor ani.
Aşa s-a născut „Teargarden By Kaleidyscope”, prima piesă, „A Son for A Son” a fost lansată în decembrie 2009 şi anul acesta în mai a fost scos şi un prim EP „Songs for a Sailor”, urmat acum în noiembrie de „The Solstice Bare”.
Ideea albumului pleacă de la cărţile de Tarot , mai precis cele 44 de cărţi ale Marii Arcane, astfel fiecare carte îşi va avea echivalentul într-o piesă. Ideea nu este nouă, Corgan cu siguranţă nu este nici primul, nici ultimul care se „joacă” cu ideea aceasta. EP-urile conţin câte 4 piese, şi acestea se suprapun cu cele 4 faze de evoluţie (călătorie) a omului de la copilărie la bătrâneţe, de la naiv la mistic.
Muzica… Corgan se mişcă pe o paletă extrem de generoasă de abordări şi sonorităţi, avem Rock primar, chitară pură în „Astral Planes” de exemplu, temă Electro-Pop cu iz de New Wave de anii ’80 în „The Fellowship”, Indie cu iz Folk în „A Stitch in Time” sau „Widow Wake My Mind” aminteşte de momentele însorite ale trupei din anii ’90.
Fiecare piesă este altceva, avem deocamdată 8, până la 44 Corgan ne poate surprinde cu orice.
Piesele le găsiţi pe site-ul oficial , pot fi descărcate şi experimentul poate fi urmărit în derulare. Până aici interesant, sunt curios de rezultatul final, dar mai avem de aşteptat nişte ani. 🙂

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ayzNN-pkR9M]

The Smashing Pumpkins – Site Oficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.