Byron – Perfect (2011)

Candid. Într-un singur cuvânt cam asta aş spune despre colecţia de prelucrări (cover-uri) (semi) acustice al celor din Byron. Este revigorant, viu cum băieţii amestecă şarmante sonorităţi Jazz cu segvenţe Rock moderne fără să intre în capcanele Indie. 16 piese selectate cu grijă şi reambalate cu bun simţ şi bun gust, “chestie” absentă cu desăvârşire din peisajul modern, mai ales din cel autohton.
În 2007 m-am aruncat cu poftă pe albumul “Forbidden Drama” şi acel disc privit şi cu detaşarea din urmă acum, a fost semnalul că şi-n România se poate face muzică non-mainstream. Mi-a plăcut acel disc pentru nuanţele sale A Perfect Circle şi speram ca trupa să o calce chiar mai spre Tool. N-a fost să fie, Dan Byron a gândid în altă direcţie evoluţia, “A Kind of Alchemy” din 2009 cumva a intrat fix în capcana mainstream, în ciuda infuziilor Blues, Soul şi Funk, discul a cotit-o în zona Indie, înfundătură inevitabilă în opinia mea, o fi “cool”, o fi la modă, o fi în trend, dar e o cutie în care n-ai loc de întors.“Perfect” este cu atât mai mult o surpriză plăcută, joaca cu Jazz-ul dă o culoare aparte acestor piese, Byron reuşesc să cânte cu lejeritate şi absolut credibil piese culese din zone uneori diametral opuse. Avem:

01. Exerciţiu (Valeriu Sterian)
02. Perfect (Timpuri Noi)
03. Dacă vrei (Celelalte Cuvinte)
04. Acuarela (Byron)
05. Granita-n ranita (Ada Milea)
06. Ma simt minunat (Mircea Florian)
07. Mica tiganiada (Phoenix)
08. Saruta-ma (Cristian Vasile)
09. 1000 de chipuri (Kumm)
10. Chihlimbar (Luna Amara)
11. Ploaie în luna lui Marte (Nicu Alifantis)
12. Mierea (Sfinx)
13. Songul poliţistului (Nae Caranfil)
14. Songul puşcăriasului (Nae Caranfil)
15. Ochii tăi (Alexandru Andries)
16. Scrisoare de bun rămas (Mircea Baniciu)

A fost o plăcere să reascult “Exerciţiu”, “Perfect”, “Dacă vrei” sau “Ochii tăi”, dar şi toate celelalte piese. Marcel Moldovan este un baterist foarte bun, Dan Georgescu umple cu basul său cu multă eleganţă spaţiile, 6fingers se dovedeşte încă o dată un pianist rafinat, Costin Oprea este uşor în umbră, dar nu-i poţi reproşa nimic, iar Dan continuă prestaţiile de calitate cu care ne-a obişnuit de-a lungul timpului.
Rar şi puţine trupe româneşti laud eu,  şi asta fiindcă sunt rare şi puţine trupele care fac ceva semnificativ, dar Byron sunt una din excepţii.

Şi apropo albume vechi, dacă intraţi pe blog-ul trupei în schimbul unui “tweet” poţi primii cele două albume în format mp3. Cum discul meu “Forbidden Drama” a rămas în maşina unei prietene, l-am recuperat acum măcar în formă de mp3 cu un tweet (just downloaded Forbidden Drama by byron. Great alt. rock music, check it out! http://bit.ly/cJtXjH) . 😀

Byron – Site Oficial
Byron – Blog Oficial

2 comments on “Byron – Perfect (2011)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *