O prietenă-mi spunea: Nu discuta lucruri importante cu cineva cu burta goală.
Toată lumea aştepta cu sufletul la gura căscată „păruiala” de la Cotroceni, decapitarea guvernului.
Suntem în criză de mai bine de un an, am epuizat un împrumut fabulos de la FMI cu care i-am îndatorat şi pe nepoţii nepoţilor noştri, însă măsurile menite să mişte lucrurile, să ne scoată din starea grogi în care suntem, lipsesc cu desăvârşire.
Dacă până ieri-alaltăieri Boc juca rolul de premier de carton şi căţeluş fidel, noul premier pe faţă al României este evident preşedintele Băsescu. Pare o primă repetiţie cu costume din planul de implementare al modelului Putin pe care-l prevedeam de anul trecut.
După ce preşedintele a ieşit la rampă tunând şi fulgerând că-i nemulţumit de cum decurg lucrurile şi guvernul nu face faţă situaţiei şi crizei, azi a venit şi „soluţia” convenită:
revizuirea constituţiei.
De asta ne arde.
Nu sunt expert în constituţie, dar revizuirea constituţiei este o problemă serioasă, nu odată în ultimii ani am văzut că neclarităţi, portiţe lăsate sau strecurate prin ea au creat probleme şi au condus la disfuncţionalităţi, însă în contextul economic şi social actual, nu cred că această revizuire este primordială.
Problema este că nu retuşarea greşelilor. Scăpărilor din constituţie se urmăreşte ci Băsescu vrea să-şi ducă la capăt planul de slăbire al Parlamentului şi sporirea puterilor prezidenţiale.
Amuzant este că pe de o parte Boc nu cu foarte mulţi ani în urmă lupta pentru bicameralism, ba, chiar lucrarea sa de doctorat este despre avantajele acestui sistem, pe de altă parte Băsescu riscă să cadă în aceeaşi capcană în care a intrat şi Iliescu şi PSD-ul pe vremea în care credeau că România este moşia lor pe veci.
Bine, la cum a câştigat ultimele alegeri Băsescu, la cum a subordonat şi cum controlează toate instituţiile statului şi mai ales serviciile, pare evident că Băsescu este încrezător … viitorul sună bine.
Băsescu pare convins că PD-L câştigă şi următoarele alegeri şi la viitoarele prezidenţiale tot PD-L-ul va impune un candidat şi astfel drumul său către postul de premier este asigurant.
Poanta tare este că ieri în Parlament s-a votat şi s-a constituit o comisie pentru revizuirea constituţiei ca astăzi Boc să iasă cu proiectul legislativ pe acelaşi subiect.
Legea propusă de guvern prevede în primul rând schimbarea structurală a Parlamentului din bicameral în unicameral şi reducerea numărului parlamentarilor la 300. În rest sunt reduse atribuţiile, puterea Parlamentului şi mărite cele ale prezidenţiei.
Măsuri pentru combaterea crizei în continuare lipsesc. Guvernul, aşa neperformant cum este, rămâne pe loc. Totul este perfect. Avem infrastructură, slujbe, sistemul sanitar este impecabil, învăţământul ireproşabil, toată lumea este foarte-foarte fericită. Dă pe afară de fericire. Şi bunăstare.
Şomajul creşte alarmant, investiţii nu se fac în nimic, planuri economice viabile şi de perspectivă nu sunt, dar servesc poporului circ în continuare ca în spatele perdelei de fum mediatic stimabilii să-şi vadă de afacerile pe spinarea statului – adică pe buzunarul nostru – şi încearcă să-şi consolideze poziţia şi-n perspectivă.
Nu, nu arde ţara, ţara este praf deja.
Şi noi fraieri.
Şi ne mai lipsesc avioanele cu şenile.
M-ai pus la curent cu ce s-a mai intamplat, caci sunt cam rupta de realitate in ultima vreme… nimic nu ma mira. Imi trebuie si mie un avion cu senile, cu ce-o fi! am bilet vineri catre Paris si stau cu inima cat un purice… o trece norul sau se stabileste peste Romania? :))
Traiasca si infloreasca frumoasa noastra patrie in frunte cu conducatorul ei iubit! ha, ha, ha .
“piticii buni traiesc doar in povesti”…you know now what i mean?
pentru Papillon – şi uite aşa descopăr asemănarea dintre caracterul unor indivizi şi starea vremii: e după cum bate vântul. ca şi zborurile… baftă, ce să zic? 🙂
am fost pe la tine şi am citit că eşti foarte ocupată. 🙂
pentru lu – ei trăiesc, noi crăpăm.
pentru The Wolfman – ştiam că prin aprilie-mai mulţi care au militat pentru Băsescu încep să se dezmeticească că au cam încurcat borcanele.
apropo: ai mai auzit ceva de mineriade, comunişti şi alte baliverne?
poate în campanie era mai interesant să vorbim despre economie, despre soluţii şi viitor.
nu-s eu prea deştept, da’ cam tot ce am anticipat se adevereşte. ba, băieţii ăştia se descurcă de minune şi lucrurile sunt chiar mai rele…
dar acum important e să facem praf parlamentul, asta a votat poporul, nu?
Oare ce ne lipseste?
pentru miruna – puţină minte şi ceva luciditate, mai multă determinare cred că ne lipsesc cu desăvârşire.
Nu se gasesc la aprozar ..
pentru miruna – nu, dar mă tem că nici în moştenirea genetică…..
asa s-ar parea..Cred ca suntem un amestec de prea multe natii ..Mult prea multe ..Numai daca te gandesti la huni,turci ,mongoli ….si te ia cu fiori ….
pentru miruna – amestecurile acestea teoretic îmbogăţesc şi au rezultate pozitive, însă nu tot timpul…. la noi parcă nu sau este altceva la mijloc. hunii au fost dârji, luptători, turcii sunt harnici, mândri, etc… la noi: pauză. 😛
noi n-am stiut sa cernem ..Am pastrat doar taratze…