Iubim România: huo!

1 decembrie, Ziua Unirii, Ziua Naţională a României devine de la an la an tot mai mult ziua Dezbinării.
De ceva vreme mă frământă această constatare: căutăm cu disperare conflictele, lucrurile care ne separă, ne deosebesc, ne dezbină, produc scandal, incită şi nici în ruptul capului nu vrem să tragem dracului o linie şi să încercăm să facem ceva împreună.

Hagi este mai iubit în Turcia, Nadia este mai respectată-n America şi dacă ne întoarcem în timp vedem că Brâncuşi şi mulţi alţi artişti şi intelectuali români au cunoscut aprecierea în Franţa sau în lume, dar nu acasă.
Acasă ne furăm căciula unul altuia, ne dăm în cap, ne împroşcăm cu noroi. M-a stârnit oarecum ce a spus ieri o prietenă: Încă sper în ziua când vom fi mândri că suntem români…
Am mai vorbit despre mituri şi mitocănii, despre discrepanţa dintre ce spunem şi ce facem. Acuzăm politicienii că vor să confişte fiecare sărbătoare în interes personal, în scop electoral, dar nici noi nu suntem mai breji. Dacă mulţi nu ştiu cu exactitate ce se sărbătoreşte de fapt pe 1 decembrie cum nu ştiu nici Imnul Naţional, asta nu ia împiedicat nici anul acesta să se îmbulzească la fasolea cu cârnaţi împărţită moca.

Ce se petrece acum este nu doar încă o anormalitate fabricată şi întreţinută din umbră, dar şi un joc extrem de periculos. Campania mutată pe internet este un mod neasumat de a duce un război, de a intoxica şi a manipula oamenii, de a-i stârnii şi a-i incita unul împotriva celuilalt.
Peste noapte, în plină campanie au apărut situri ca NU Geoană şi „România Anti-PSD”. Oamenii sunt chemaţi la mitinguri, primesc steaguri, afişe, se pun bannere, este o desfăşurare de forţe ce necesită pe de o parte o organizare impecabilă, structuri funcţionale şi nu în ultimul rând bani. Mulţi bani.
Mă întreb ce făceau aceşti „bravi anti-comunişti” răsăriţi din neant în anii ’90 când FSN şi Iliescu câştigau autoritar alegerile şi minerii făceau „ordine” prin Bucureşti?
Şi apropo „noua revoluţie”: o fi un alt patent original românesc, ca democraţia lu’ Iliescu, dar cine a pomenit de o revoluţie ce vine în susţinerea actualei puteri şi al actualului preşedinte şi atacă… opoziţia?
De o săptămână tot repet că este o intoxicaţie, o manipulare ingenioasă şi grosolană pusă la cale de specialişti, de experţi şi mi-am luat şi eu porţia de muie şi huo. Oamenii sunt chemaţi la manifestaţii, la contra-manifestaţii, se incită la violenţă şi se exploatează – ca şi la referendum – un trend existent în opinia publică. Oamenii ies în stradă, s-a umplut internetul cu bannerele şi widget-urile anti-PSD, anti Geoană şi… portretele bravului cârmaci, băsescu. Internetul nu este televiziune, nu există un CNA, sub oarecare anonimat lumea manipulează şi este manipulată cu multă uşurinţă.

S-a vânturat din nou Punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara.
Documentul a fost redactat în urma manifestaţiilor anti-comuniste din Piaţa Operei din Timişoara în data de 12 martie 1990.
Punctul 8 spune aşa:
„Ca o consecinţă a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foştilor activişti comunişti şi al foştilor ofiţeri de Securitate. Prezenţa lor ţn viaţa politică a ţării este principala sursă a tensiunilor şi suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situaţiei şi reconcilierea naţională, absenţa lor din viaţa publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foştilor activişti comunişti candidatura la funcţia de preşedinte al ţării. Preşedintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărţirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Ştim cu toţii în ce măsură era condiţionată viaţa individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuinţe, de carnetul roşu şi ce consecinţe grave atrăgea predarea lui. (…)”

Cei care fac acum referinţă la acest punct 8 şi-l arată cu degetul pe Geoană, trăiesc într-o gravă confuzie: aplicarea acestui punct din Proclamaţia de la Timişoara i-ar îngrădii accesul la preşedinţie nu lui Geoană ci exact candidatului susţinut cu atâta înverşunare, Traian Băsescu.

Ieri la Timişoara alianţa politică formată în jurul candidatului Mircea Geoană a semnat ieri, împreuna cu primarul Gheorghe Ciuhandu, un parteneriat care prevede susţinerea liderului social-democrat în turul doi. Mulţi ne-am dorit ca liderul PNL, Crin Antonescu să fie în turul doi şi să ajungă preşedinte. Mulţi, dar nu suficienţi. Mă repet, cu Antonescu preşedinte, tot la o alianţă PSD-PNL se ajungea. Faptul că Klaus Johannis a fost desemnat ca viitor premier şi această alianţă promite o guvernare corectă, menită să ne scoată din criză, ne place sau nu, dar este singura şansă pe care se pare că o avem la ora actuală. Nu ştiu de ce, dar când cineva încearcă să scoată capul din cutie, la noi sar toţi să-i dea în cap…
Poate că nu a fost cea mai inspirată alegerea Timişoarei şi nici ziua de 1 decembrie. Zic poate, însă sunt convins că scenariul contra-manifestaţiei s-ar fi desfăşurat identic şi la Craiova, Iaşi, Cluj sau Braşov.
Disperarea din tabăra băsesciană a încercat devierea discuţiilor din zona reală într-o zonă abstractă şi… a reuşit.

Nu mai vorbim nici de criză, nici de un an imposibil de dificil care ne aşteaptă, nu se discută despre ce se poate face pentru ţară, ce putem construii împreună ci după 20 de ani în care foştii securişti şi activiştii partidului comunist au condus din umbră sau la vedere ţara, au jecmănit-o şi au îngropat-o, suntem iar învrăjbiţi sub apăsarea propagandistică a aceleiaşi maşinării pentru a menţine la putere un grup de interese.

Nu mă îndoiesc de sinceritatea unora care îşi afirmă temerile faţă de PSD şi opoziţia faţă de foştii comunişti şi securişti însă din nefericire sunt victimele manipulărilor acestora şi nu fac altceva decât pun umărul la prelungirea agoniei în care ne-a adus guvernarea portocalie şi setea nesăbuită de putere pe care o are băsescu ascunsă în spatele unor sloganuri şi vorbe goale…

…şi încă un film trucat cu băsescu!

Ieri, de Ziua Naţională am mai văzut un film trucat cu preşedintele băsescu, de data aceasta în direct: la terminarea manifestaţiilor de la Arcul de Triumf, băsescu a dat mâna cu membrii guvernului interminabil intermediar apoi s-a blocat şi şi-a întors spatele foştilor preşedinţi Constantinescu şi Iliescu.
Nu, n-a fost o chestie de nesimţire, nu, nu-i lipsesc cei 7 ani de acasă, nu, nu a fost o încălcare a protocolului ci încă un trucaj mizerabil al presei complotiste.

20 comments on “Iubim România: huo!

 1. Punctul 8 NU se refera la Geoana. Precum am mai zis si in alte locuri, e doar o papusa gonflabila, el. Insa se refera la cei din spatele sau. Si sa crezi ca EI nu detin de fapt TOT in PSD e o mare greseala. Geoana se intimpla sa fie cel bagat in fata de data asta.Altadata au fost sau vor fi altii. E drept, asta nu il face pe El Baselator mai putin mahalagiu si prost crescut. Both sides SUX!

 2. pentru The Wolfman – bine. votaţi băsescu, dar să nu vă aud peste 6 luni că emigraţi!
  nu! staţi cu udrea, ridzi, blaga, videanu şi toţi ceilalţi, merge-ţi la alegeri anticipate, hai să o mai batem în cap 5-6 ani că-i frumoasă tranziţia, fură cine poate şi ne ameţim cu sloganuri şi lozinci.
  uneori vrei-nu vrei, ai de ales… nu mă dau în vânt după Geoană, dar altă propunere cât de cât rezonabilă nu am auzit… de 2 luni nu avem niciun fel de guvern… şi nici nu o să avem cu băse.

 3. Sunt de acord cu ce ai scris Atti.Nu trebuie sa ne lasam manipulati, oare noi nu putem gandi cu creierul nostru..de ce ?E mai comod sau nu-l avem?
  Mai sunt 4 zile, ultimele 4 zile de discordie…sti cum zice pesimistu…mai rau de asa nu se poate…optimistul zice ba da , se poate.
  Vad admosfera din jur, toate cunostintele mele voteaza Geoana..ceilalti vor trebui sa accepte ca vor pierde…asta e alternanta. Atunci cand gresesti trebuie sa iti asumi si raspunderea si pedeapsa electoratului.Si nimeni nu te pedepseste mai aspru decat electoratul.
  Vreau o Romanie mai buna, vreau ca in partea mea de Romanie sa poti zambi,sa reactionezi normal la gesturile care vin din suflet (, uite asa ca in clipul asta http://www.youtube.com/watch?v=nemOAadaiLo ) sa poti avea o speranta chiar daca acum este greu ( sa nu uitam totusi ca este criza!!! nimeni nu face minuni!!!) ca va fi mai bine, ca lucrurile vor curge in sensul bun.Si nu ma indoiesc de asta! Domnilor, faceti-va bagajul, pentru ca de acum o buna bucata de vreme nimeni nu vrea sa va mai vada in jur!
  Sunt mandra ca sunt romanca, dar nu acelasi lucru il pot spune despre voi!
  Doamne ajuta-ne dupa faptele si cugetul nostru!!!

 4. pentru Bianca – dacă reuşesc manipulările, dacă punem botul cum o facem tot timpul cu nonşalanţă… poate mai avem parte de 5 ani de scandaluri, hoţie şi dezbinare…
  nu cred că Johannis este salvatorul suprem, nu am încredere nici în PSD, dar chiar nu văd altă ieşire… e o şansă, o şansă care în cealaltă parte nici măcar în teorie nu există.

  avem cap, da’ îl folosim predominant ca domn băsescu: să dăm cu el un cap în gură cuiva…

 5. Manipularea asta a ajuns la mare rang . Manipulare a fost si in ’89, manipulare si in ’90 , manipulare acum, astea nu ma mai mira, dar faptul ca unii nu-si dau seama , ca se avanta absurd ,facand un joc care nu le apartine, nu inteleg.

 6. pentru lu – ăştia suntem: îmbulzeală la ciolanu’ cu fasole, mai uşor cu gânditu’… stomacul mereu a fost pe primul loc. şi locul doi, trei, patru….
  ne minţim singuri când spunem că a ieşit lumea în decembrie ’89 să dea jos comunismul… nici atunci, nici acum.

 7. Cred ca lipseste un Caragiale … dar si daca s-ar mai naste probabil ca si pe vremea sa tot ar ajunge sa plece si el … cine ramine momentan este …. umbra lui Nastase ….la Cotroceni … poetic… Hai sa punem pariu ca nici sasu nu rezista mai mult de 6luni… Una e urbea sibiana alta e mafia bucuresteana…

 8. pentru UnSoricel – probabil nu o să reziste… da’ măcar încercăm şi altceva. băsescu a avut 5 ani şi n-a făcut absolut nimic, doar a minţit şi a făcut aceleaşi afaceri în spatele uşilor închise…
  mă irită cum unii în disperare confiscă şi ce a fost sincer acum 20 de ani, ne învrăjbesc şi deturnează atenţia de la problemele reale…
  pun botul apoi se vaită.
  unde erau anti-comuniştii ăştia nu acum 20 de ani, da’ acum 2 săptămâni când orăşenii au stat acasă sau s-au dus la grătare şi cei de la sate au votat cu băsescu şi geoană?

 9. Sa vezi ce dezgustatoare sunt tam-tam-urile politice si aici!… Cu nimic mai prejos sau mai presus decat la noi. Asa ca…”that’s life” sau “shit happens”… Nu sunt acolo (acasa) sa-mi pot forma o imagine mai clara, dar, desi in general am avut un punct de vedere neutru privind politica, tind de data asta (cu riscul de a fi considerata eventual doar o alta victima a manipulatiei), sa te cred pe tine. Sper sa nu mi se dea in cap ptr asta. Oricum nu voi sta in cutie. Multumiri ptr informatii!

 10. cu scuzele de rigoare dar… mandria de a fi roman o ai sau nu o ai, nu ti-o poate oferi nimic din exterior si nu depinde de nimic si de nimeni altcineva decat de tine ca om, daca lupti sau daca accepti sau daca doar spui vorbe si astepti sa faca altii…

  ce au facut altii s-a vazut si se vede. manipulare se incearca din ambele tabere, depinde daca poti vedea asta si daca poti vedea dincolo de asta… mult dincolo…

  “ne minţim singuri când spunem că a ieşit lumea în decembrie ‘89 să dea jos comunismul… nici atunci, nici acum.”

  nu ne mintim, cel putin unii dintre noi chiar au crezut in ceva cand au iesit in strada si au trecut printre gloante.

  ca suntem prea mici sau prea putini… ca jocurile se fac pe deasupra, cu mult pe deasupra noastra, e foarte adevarat.

  pentru asta nu simt mai putin ca sunt roman si nu o sa-mi fie niciodata si nicaieri rusine cu asta.

 11. pentru anna bee – eu analizez raţional, despic faptele, nu mă cred nici pe mine până nu verific.
  nu-l plac pe Geoană, da’ altul n-a rămas în cursă. e neplăcut, dar nu este pentru prima oară: am avut şi un Iliescu-Vadim, dar atunci nu s-a dus aşa o luptă mediatică, nu s-a recurs la atâta manipulare.
  poate şi proiectul Geoană-Antonescu-Johannis o să moară în 2, 3 sau 6 luni, dar e o şansă…

 12. pentru Ruby – nici eu n-am ieşit în stradă pentru salam în ’89… dar de ce nu admitem că majoritatea pentru asta au ieşit şi asta s-a confirmat cu voturile din 1992… nu de comunism se săturase poporul şi de ceauşescu, de foame şi frig… şi atunci s-a votat masiv pro FSN, Iliescu era un mic dumnezeu…
  şi acum sunt oameni care şi-au păstrat convingerile şi nu pot decât să respect asta, dar sunt victimele unei manipulări dacă pun botul la “pericolul roşu” şi flutură drapele portocalii…
  mă tem că băsescu este un prost pierzător şi dacă pierde alegerile lucrurile se agravează duminică-luni, o să se facă presiuni mari, manipularea nu se termină după închiderea urnelor…

 13. in caz ca nu ati observat, Geoana si acolitii vorbeau la Timisoara ca si cand deja ar fi presedintele tarii (ba chiar a fost numit asa). asta nu e sfidare? adica, prostilor, degeaba mai mergeti la vot, oricum nu conteaza votul vostru!

  de ce era nevoie de asa fast si pompa pentru semnarea unui tratat (de bun simt ar zice ei si de la sine inteles si acceptat de catre semnatari), de ce tocmai la Timisoara? de ce de 1 decembrie?

  in schimb, Basescu e neam prost ca nu da mana cu fostii presedinti. da, e neam prost dar macar nu e un criminal care ranjeste de la balcon cand multumeste minerilor pentru “florile plantate” si apropo de asta da, am trecut si aproape de ciomegele lor, pentru ca lucram la “casa presei” si ei impanzisera pajistea aia de langa expozitie, obositi de cate bate rupsesera pe spinarea “intelectualilor” si “pletosilor”…

  nu mai conteaza… sau da?

  lucrurile se vor agrava oricum, si daca iese Geoana, ca doar nu va inchipuiti ca e de capul lui (si chiar daca ar fi, habar nu are de o multime de lucruri) si o sa curga lapte si miere.

  da, e cel mai prost moment sa nu ai de unde alege, nu va fi nici primul, nici ultimul, sa nu ne pierdem capul si sperantele.

 14. Salut, man.

  Avand in vedere lunga ta perioada de tacere, ma ingrijorasem…
  Am crezut ca te-au gherlit serviciile lu’ vadim 😛

  It’s good to have you back.

  Yo !

 15. Sincera sa fiu voiam sa stau linistita acasa la aceste alegeri pentru ca toti sunt o apa si-un pamant ….dar nu poooooot ,nu mai pot . Pana la aceste alegeri nu am vazut niciodata in ce 20 de ani sa le fie frica oamenilor de actuala putere parca nici pe timpul lui Ceausescu nu se urau vecinii intre ei, pentru ca tin cu diferite partidecum o fac acum. Au ajuns cei de la partidul lu Base sa ameninte oamenii ca daca nu-i voteaza pe ei nu-si vor mai primi nici pensiile nu numai salariile . Sa-i vezi ce frica au nu mai spun nimic. Cat mai trebuie ca acesti oameni sa-si dea seama ca daca-l voteaza se va instaura un Ceausescu 2 ?

 16. pentru iulia m – oamenii pot fi prostiţi foarte uşor… mai ales când intră pe fir profesioniştii. nu că am încredere în Geoană şi PSD, da’ asta e situaţia, asta a ales “boboru'”.

 17. pe criza asta crezi ca Geoana o sa aiba de unde sa plateasca pensiile si salariile???crezi ca o sa scoata el bani din buzunarul lui???eu una nu cred…..

 18. pentru elena – pe criza asta guvernul interimar boc a întors din drum FMI-ul… cu băsescu ne aşteaptă încă 6-7 luni de criză guvernamentală, economia se prăbuşeşte, alegeri anticipate… încă 6-7 luni campanie electorală şi ţara ajunge praf pe făraş…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *