22 – cine a tras în noi?

Nu cine ci de ce este mai important. Părerea mea.
Vreau – nu vreau, evenimentele din decembrie ’89 trebuie observate, studiate, elucidate sub două segmente distincte: una este perioada 16-21, alta este ziua de 22 şi ce s-a întâmplat după. Cei care cred, cei care susţin că ceauşescu a avut susţinători fideli şi aceştia l-au apărat după fuga lui cu elicopterul, se înşeală şi ne înşeală. Este tot părerea mea şi mi-o menţin, însă „adevărul” nu mai sper să-l aflăm vreodată.
Respect pentru toţi aceia care au avut curajul să iasă-n stradă înainte de 22 decembrie, înainte ca lucrurile să se fi înclinat clar în favoarea schimbării de regim. Pe de altă parte, În ceea ce priveşte evenimentele din şi de după 22 decembrie, nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în momentul de faţă de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluţiei din 1989 – şi asta spune mult.
151 (126 până la ora fugii lui ceauşescu) de protestatari au fost ucişi până în data de 22: 73 la Timişoara, 49 la Bucureşti şi 29 la Cluj. În total: 1104 morţi şi 3321 răniţi – 221 civili şi 663 militari.
Să vă povestesc doar un simplu fapt. Pe la ora 20 în seara de 22 în faţa Consiliului Judeţean de la Braşov, abia mai erau câteva zeci de persoane şi lumea încet-încet s-a retras acasă – ceea ce am făcut şi eu. Era linişte şi pace. Locuiam foarte aproape de Centrul de Sânge, pe la ora 21 la TVR s-a anunţat că „teroriştii” atacă centrul. Nu se auzea nici măcar un fâs. Apoi s-a lansat chemarea că este asediat – tot de „terorişti” – Consiliul Judeţean, m-am întors acolo şi era linişte, lumea se aduna din nou în piaţă în urma acelui apel. Focul s-a deschis asupra mulţimii abia în jur de ora 22 când iar se adunase o mulţime considerabilă… Şi cred că aşa s-a cam petrecut peste tot şi cu toate. Unele lucruri atunci, în vâltoarea evenimentelor poate ne-au scăpat, dar privind înapoi… La TVR se anunţa pe ton grav: “Apa este otrăvită la Timişoara!” Apoi la Arad, la Bucureşti, la Braşov, la Cluj, la… Iaşi. Zvonistică, manipulare, un război televizat în direct, dar greu de crezut că declanşat… spontan.

Astăzi, de la ora 16.30 am fost invitat la postul de televiziune Vox News să vorbim despre ce a fost înainte de ’89, despre Revoluţie. Nu ştiu… nu cred că sunt nici cea mai adecvată persoană, parcă la 20 de ani de la evenimente prea mulţi „revoluţionari” au răsărit ca ciupercile după ploaie.
Eu am pierdut 2 revoluţii: una în stradă pe 22 decembrie şi una după pe scenă.
Au trecut 20 de ani, trăim în minciună, societatea este mai dezbinată ca niciodată, un securist a câştigat alegerile marşând pe ipotetica ameninţare a comunismului… N-am câştigat nimic, suntem doar mai săraci, mai speriaţi şi… mai manipulaţi. Apă otrăvită?

P.S. 22 – ce a rămas din noi?

7 comments on “22 – cine a tras în noi?

 1. tu n-auzi ca ne-am impuscat singuri… cu degetu !!!…. ne-au tot amenintzat ca ne ataca securistii ca vin dar nu veneau ca erau timizi …. armata n-a vrut sa vina la consiliu nici ea .. in final ne-am facut-o singuri ma tot gindesc cum dar mai am timp sa-mi dau seama…

  … poate aflu la batrineze ca am impuscat pe cineva (cu degetul) si a murit… sau si mai si ca toti care au murit erau defapt tot ei dragii de securisti omoritzi de noi de demonstranti… revisiunea istoriei probabil ca urmeaza pare pasul logic dupa atita tacere !!

  Oricum macar focul ala mare cu portretele si cartile si toata parafernalia de partid … a fost pt mine purificator ! macar cu atit ne-am ales daca unii din noi nu ne-am ales cu un glont.. si nu pot sa uit

 2. pentru UnSoricel – băi, a fost făcută treaba ca la carte. au dat arme cu buletinu’ la toţi turbaţii şi mulţi s-au împuşcat aiurea… dar cum plm vorbea iliescu cu gaşca nouă la balcon la CC şi se trăgea în mulţime, da’ nici un “terorist” n-a tras nici din greşeală un foc la balcon?
  noi cu degetu’ şi cu “fără violenţă”… şi au scăpat toţi securiştii şi activiştii.

  da, focul ăla a fost frumos. 🙂 suntem ca ăia doi bătrâni din Muppets la balcon… ha ha ha! 😛

  şi vezi? nu se bagă nimeni în discuţie…

 3. …bai , eu aveam13, 14 ani, stateam pe lunga…tin minte ca erau doi derbedei ai cartierului ….un fel de betivani a la 40 de ani , de se bateau tot timpul cu cine le cadea in ochi ….si aia aveau pusti , patrulau aiurea pe lunga prin fata portii noastre cu pustile alea…..eu am mers cu mama de am dus sendviciuri si ceai(la revolutionari)….erau ei doi si alti 4 ….fumau , beau si patrulau aiurea cu pustile……noaptea am auzit focuri de arme vreo 45 min….a doua zi neatza era o gaura de glont in poarta noastra….si toti aia disparusera…….de atunci nici ca am mai vazut urma de ei prin bv.

  ..de acord cu brushvox ca mai toti turbatii aveau pusti ….

  ….am hranit turbatii-n pl mea…..

  …asta asa sa ma bag si eu la discutii…. 🙂

 4. ..daca aveai ghinionul sa se trezeasca un turbat sa strige dupa tine , securistul ….teroristul……discomanul sau …ala e ………………mureai ca fraerul de gara.

  pl mea de revolutie….

 5. pentru rifeor – da, păi asta făcea parte din plan: au dat arme la civili şi se trăgea aiurea şi la plezneală şi au fost cazuri de răzbunări personale… că tot era haos.
  manipularea şi toată desfăşurarea evenimentelor a fost foarte bine gândită, coordonată şi aplicată.
  toţi cei care am crezut că se schimbă ceva, am crezut în revoluţie, am fost fraieri.

 6. in fine fiecare cu ciobul lui… din cite stiu arme s-au dat dupa seara de 22 cind s-a murit cel mai mult la consiliu in Bv… pe tv se spunea ca e liniste in Bv in timp ce dupa 10 seara se tragea ca in Beirut… la in acea seara nimeni dintre demonstrantzi nu a avut arme si am cerut arme ca tot se zicea ca vin securistii sa ne atace… dar au zis ca n-au de unde sa dea … si in final s-a spus clar si ca armata nu vine adica nu iese din cazarma sa ne apere … asa ca unii cind s-a vazut ca se impute nasol am fugit acasa (ca stateam aproape) iar altii ghinionisti sau care stateau prea departe de casa lor ..s-au ascuns in cel mai bun caz in Consiliu daca au putut sa intre .. altii s-au pus pe jos in noroi in spatiul verde din fatza consiliului !

  a doua zi cind ‘FSN-ul’ s-a hotarit sa ‘apere oficial revolutia’ si sa lupte… armata a iesit si ea sa apare revolutia atunci s-au dat arme cetatzenilor, in acest fel s-au format patrule din cetatzeni..etc.. Asa imi aduc aminte eu…

  Genul de care vorbeste Rifeor erau cei care au avut curajul enorm sau prostia enorma sa iasa din casa a doua zi… Insa nu mai putzin cele mai multe patrule ‘civice’ au existat in intreprinderi…

 7. pentru UnSoricel – da, arme s-au dat în 22 seara. am fost cu Florea la centrul militat, dar n-am mai prins… norocul nostru. cred.
  eu ţin minte destul de clar că era linişte la Braşov, am ajuns acasă şi la televizor se spunea că se trage… cu cel puţin o oră înainte ca în fapt să se tragă. o astfel de analiză a ce se spunea la televizor şi cum se petreceau lucrurile în fapt, pe teren, ar fi interesantă, am spus asta şi ieri seară la… televizor. 🙂
  am stat şi eu pe 23 în intersecţia Cuza/Marx – eu fără armă, alţii cu – într-un punct de control până ce pe la prânz s-a tras în noi ca la vadu’ surpat şi nici acum nu ştiu cum de am ajus târâş pe burtă până acasă…
  pe de altă parte, e tot atât de adevărat că s-a tras şi mult aiurea, în tot ce mişca sau părea “suspect”, unii au profitat şi şi-au împuşcat vecinii antipatici…

  an de an vorbim, parcă tot mai puţin, iar adevărul a fost bine îngropat, interesul pentru aflarea lui scade la fel de vertiginos.
  rămânem cu cioburile.

1 Pings/Trackbacks for "22 – cine a tras în noi?"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *