E rău, dar putea fi şi mai…Părerea mea.
Ieri seară ieşirea lui Antonescu, apoi şi a lui Vosganian, sincer, m-au speriat puţin.
Fraude, cu siguranţă au fost, dar azi deja este o certitudine, liberalii au fost victimele unei intoxicaţii viclene. Lucrurile puteau lua o întorsătură urâtă, şi – cum orice este posibil în politica românească – se mai pot întâmpla multe în următoare două săptămâni şi după.
După ieşirea de ieri a lui Antonescu, Geoană a făcut singura mişcare posibil câştigătoare: a pronunţat numele lui Klaus Johannis ca premier. Iar zic că am spus asta azi dimineaţă, dar asta e, şi e bine că unii din PSD s-au sesizat. Am spus „unii” fiindcă şi în PSD sunt unii şi sunt alţii. E un PSD al lui Iliescu, Hrebenciuc, Năstase, Vanghelie şi Mazăre, e un PSD cu oameni ca Cristian Diaconescu, Victor Ponta şi alţi tineri care se pare că vor să schimbe ceva, vor o reformă. Victor Ponta uneori este enervant, dar este un tânăr inteligent şi cred că are capacitatea să progreseze iar Cristian Diaconescu este un om lucid, inteligent şi cu mult bun simţ.
Johannis e soluţia optimă şi pentru Geoană. Nu ştiu câţi au sesizat, dar Geoană a candidat mai mult împins de la spate de gaşca lui Vanghelie. Schema – bănuiesc – era simplă: pierde şi îşi rupe gâtul, Vanghelie de mult a pus ochii pe conducerea partidului (am scris şi asta acum multă vreme, da’ mi-e lene să mă caut în blog). Nu o fi Geoană cel mai inteligent tip din politica românească, simpatic cu siguranţă nu e, dar s-a prins că la mijloc este capul lui, adică decapitarea lui. Strategia de campanie a fost impecabilă, mârşavă, dar impecabilă, la confruntarea directă a fost rigid, dar elegant, a jucat la cacealma cu patriarhul Daniel, dar i-a ieşit şi a prins turul doi.
Acum sunt două aspecte de care cred că merită să ţinem cont: dacă presupunem că ar fi câştigat Antonescu alegerile, probabil Geoană pierdea conducerea partidului şi negocierile pentru un guvern PNL-PSD cu aripa Vanghelie ar fi fost aproape imposibile şi realist vorbind şi la ora actuală altă coaliţie anti-Băsescu nu este posibilă. Pe de altă parte, Geoană are tot interesul să scape cu orice motivaţie de colegii de partid care au vrut să scape de el. Mutarea Johannis pe lângă faptul că-i poate aduce sprijinul lui Antonescu şi voturi nesperate din dreapta, îl scapă de Năstase.
Antonescu astăzi a fost mai nuanţat, n-a zis „da” lui Geoană, dar a zis un „nu” clar lui Băsescu şi – poate cel mai important – a dat un mesaj ferm: Băsescu nu este şi nu reprezintă dreapta. Un fapt absolut corect, PD-L-ul este o tentativă eşuată de reformare al FSN-ului, auto-declarat de dreapta strict conjunctural, dar în fapt partidul cel mai fără doctrină, ideologie şi verticalitate.
Cred că se duce da negocieri dure între PSD şi PNL şi acestea în final ar putea rezulta un guvern cât de cât sănătos, fără oamenii compromişi din ambele partide. Şi revin, cred că un Crin Antonescu şi un Cristian Diaconescu pot schimba faţa politicii româneşti, pot pornii mult terfelita reformă.
Băsescu a sesizat pericolul, l-a atacat vehement pe Antonescu, forţează nota cu ideea de dreapta şi victoria legată de referendum.
Referendumul este praf în ochi. Sau pilaf cum spunea un amic într-un alt context.
Numărul parlamentarilor nu determină calitatea parlamentarilor.
Teoretic parlamentul bicameral este mai eficient ca cel unicameral.
Sunt aproape frustrat că acest referendum a avut loc fără o campanie corectă de informare a populaţiei şi votul a fost unul emoţional ci nicidecum unul lucid, bazat pe informaţii. Însă aşa – acum o spun pe bune – proştii au votat în prostia lor, cu ură, a fost un vot de neîncredere dat politicienilor şi – trebuie spus şi asta – pot periclita sistemul democratic.
Am mai vorbit despre asta: la noi nu este bine definit dacă suntem stat prezidenţial sau parlamentar. Băsescu îşi doreşte un stat prezidenţial, un stat controlat de un singur om – de el – şi asta se află în spatele referendumului ambalat – din nefericire – extrem de propagandistic şi total fals.
S-a votat, s-a votat. Dacă e să se şi facă modificările mai este necesar un referendum pentru schimbarea Constituţiei. Mingea – cam dezumflată – se află în curtea parlamentului, rămâne de văzut ce vor face cu ea.
Mă oftic că multă lume a fost iar prostită, mă oftic că majoritatea nu înseamnă neapărat şi răspunsul corect, mă oftic că de 20 de ani ne învârtim în aceleaşi noroaie mişcătoare şi ţara e praf.
Nu mă oftic pentru că s-a dus dracului viaţa mea, mă oftic că se duce dracului şi viaţa copiilor noştri.
Vroiam să spun că poate totuşi avem şi noi odată noroc, dar parcă norocul şi-l mai şi face omul… Vreau să gândesc pozitiv fiindcă de vibraţia negativă care atârnă de gâtul nostru de prea multă vreme şi tot mai apăsat, m-am săturat.
Poate o speranţă mai există. Nu zic doamne ajută că mereu îşi bagă dracu coada! Ha ha ha! 😛
P.S. Spun, ce spune şi Crin Antonescu: nu cred neapărat într-un guvern Klaus Johannis ci în ideea guvernului Klaus Johannis, un guvern curat, un guvern de specialişti care să găsească o cale de a ieşii din actualul impas.
Nu ştiu însă dacă pot să pun ştampila în dreptul numelui lui Geoană, încă nu m-a convins.
Oameni precum Antonescu, Diaconescu, Ponta sau alti “fini” nu au succes, pentru ca nu sunt suficienti de jegosi pentru mocirla, ca sa cufunde si se confunde cu ea… Arunca-l pe Vanghelie, vezi… se mai vede? Si uite asa, s-a dus dracu tineretea noastra… in curand si viata. Si sperantele, si visele, si iluziile, si asteptarile noastre sunt acolo… pe fundul baltii mocirloase. E normal sa fii disperat privind ochii copilului tau…
pentru MicheleLaBelle – am ratat valul de emigrare din ’90, acum şi occidentul e pe prăpădite, nici unde să fugi nu prea ai, eu cu siguranţă nu mai am nici vârsata…. spunea un prieten de revoluţie (he he), dar “schema” asta am mai făcut-o o dată şi acuma ştiu: nu cine o face contează, ci cine o controlează şi de controlat, mă tem că ar controla-o în final tot “ăia”…. şi uite, nici ciocolata, nici berea nu-mi mai cade bine… şi nici nu vreau să mă uit în ochii lui David.
Nu-mi prea place cum gandesti. Ani de zile am votat anti-PSD, din motive pe care se pare ca le-ai uitat. In turul 1 am votat Remus Cernea pentru ca era singurul candidat care gandea ca mine, dar in turul 2 am sa fac tot posibilul sa ma mobilizez si sa votez cu Basescu, ca sa nu cada iar tara pe mainile PSD-ului si sa fure in continuare in liniste, nederanjati de nimeni. Prefer oricand scandalul diversionist Basescian decat linistea mormantala a PSD-ului.
Daca tot ai pus pe Antonescu,pune si pe Geoana…nu e mare diferenta! ,,viitor luminos tara noastra are”… si cu cei care au murit in ’89 cum ramane?
pentru eklipse – văd că persistă multe confuzii…
eu am fost arestat de securitate încă-n 1988. în decembrie ’89 n-am stat la televizor şi am fost în stradă, am pierdut şi prieteni, au murit necunoscuţi împuşcaţi la un braţ distanţă de mine… am fost şi am rămas de dreapta, ba m-am radicalizat tot mai mult.
Băsescu-Roman s-au rupt din PSDR – sau cum se chema atunci – în ideea de a face o aripă mai reformată, dar la fundament sunt un partid socialist şi cu infuzia unor “liberali” fugiţi au devenit – strict conjunctural – un partid ştruţo-cămilă, undeva la centru, dar nici la dreapta, nici la stânga, în funcţie de context.
şi mie îmi place Kelemen Hunor, am înţeles perfect de ce a candidat, dar nu l-am votat. fragmentarea votului a dus la finala Geoană-Băsescu.
eu mă tem de haosul Băsescian, PD-L este un partid izolat, o adunătură de interese şi jăcmăneală, nu-mi place un preşedinte care spune unei femei “ţigancă împuţită” şi unui ziarist “găuzar”. nu am încredere într-un om care nici în ziua de azi nu ne-a lămurit cum s-a apucat fratele lui de afaceri cu arme, nu-mi place un om care fiind preşedinte s-a îmbogăţit inexplicabil şi face tot posibilul să obţină puterea absolută-n stat şi are o problemă cu presa particulară. şi mai am mii şi mii de şi-uri…
nu-mi place PSD-ul, nu am încredere în PSD, am un fix de 20 de ani, vreau să-l văd pe Iliescu la pârnaie pentru tot ce a făcut, dar acum, în dezastrul în care ne aflăm, este nevoie de un guvern competent care să fie susţinut şi în parlament. variante sunt foarte puţine.
şi Antonescu şi Vadim au spus că dacă Geoană vine cu un proiect clar, curat şi viabil, o să-l susţină. Antonescu este într-o situaţie bună de a negocia şi cred că el, noi, mai avem o şansă. nu pun problema în termeni politici şi mai ales economici. n-am fost în aşa rahat niciodată şi dacă nu se vor lua măsuri ferme, putem să stingem lumina încă de pe acum.
pentru quintus – răspunsul dat lui eklipse e valabil şi pentru tine. votam cu drag cu Coposu, dar nu mai e…
un blog lucid, inteligent si bine articulat!
Coposu e un simbol. păcat, PNT-CD nu s-a ridicat la valorile interbelice, impregnat cu băieţi veseli şi cu multe greşeli…
în rest, Geoagă e cam de cabinet, nu de ieşit în faţă… şi eu cuget dacă să mai merg la urne (de ce miros a cenuşă?)
Eu nu mai am pe cine sa votez.
Uite ce am primit pe mail, ti-am trimis si tie. Cat adevar, nimic nu s-a schimbat…
Constantin Tănase, “Şi cu asta ce-am
> făcut?” …
>
> Ne-am trezit din hibernare
> Şi-am strigat cât am putut:
> Sus Cutare! Jos Cutare!?
> Şi cu asta ce-am făcut?
>
> Am dorit, cu mic, cu mare,
> Şi-am luptat, cum am ştiut,
> S-avem nouă guvernare?
> Şi cu asta ce-am făcut?
>
> Ca mai bine să ne fie,
> Ne-a crescut salariul brut,
> Dar trăim în săracie?
> Şi cu asta ce-am făcut?
>
> Ia corupţia amploare,
> Cum nicicând nu s-a văzut,
> Scoatem totul la vânzare?
> Şi cu asta ce-am făcut?
>
> Pentru-a câştiga o pâine,
> Mulţi o iau de la-nceput,
> Rătăcesc prin ţări străine?
> Şi cu ast a ce-am făcut?
>
> Traversam ani grei cu crize,
> Leul iar a decăzut,
> Cresc întruna
> taxe-accize?
> Şi cu asta ce-am făcut?
>
> Totul este ca-nainte,
> De belele n-am trecut,
> Se trag sforile, se minte,
> Şi cu asta ce-am făcut?
>
> Se urzesc pe-ascuns vendete,
> Cum nicicând nu s-a văzut,
> Ţara-i plină de vedete,
> Şi cu asta ce-am făcut?
>
> Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!
> E sloganul cunoscut;
> Iarăşi am votat ca proştii,
> Şi cu asta ce-am făcut?
Atunci ma bucur ca votul meu o sa-l anuleze pe al tau. 🙂
pentru liloo – nu sunt perfect, nu sunt mai deştept şi cu siguranţă nu o dată şi greşesc. nu încerc să conving pe nimeni de nimic, îmi exprim părerea, este cred, singurul lucru pe care l-am câştigat în decembrie ’89.
pentru Minelus – nu am, nu ştiu, nu pot, din punctul meu de vedere este o eschivă de la responsabilitate.
cum nu e momentul pentru jocurile politice, aşa nu este momentul nici pentru datul din umeri sau plânsul de milă.
avem o ţară şi se scufundă. emigrăm toţi?
pentru eklipse – treaba asta nu ne foloseşte la nimic şi… nici ţării, nu crezi?
,,şi Antonescu şi Vadim au spus că dacă Geoană vine cu un proiect clar, curat şi viabil, o să-l susţină. Antonescu este într-o situaţie bună de a negocia şi cred că el, noi, mai avem o şansă. nu pun problema în termeni politici şi mai ales economici. n-am fost în aşa rahat niciodată şi dacă nu se vor lua măsuri ferme, putem să stingem lumina încă de pe acum.” stingem lumina si tragem si jaluzelele! 😆
pentru quintus – jaluzelele le-au tras de mult alţii… au otrăvit şi fântânile, au pârjolit ţara, cred… http://brushvox.wordpress.com/2009/11/24/gata-cu-democratia/
nu dramatiza…fantanile nu sunt otravite,poate apa plata imbuteliata care da pietre la rinichi! 😆
pentru quintus – m-am liniştit, am crezut că-mi spui că nu-i gata cu democraţia…. 😆
apă plată nu consum, teoretic sunt la adăpost. 😀