Ciocoii vechi şi noi

A trecut „şocul” anunţului rezultatelor primului tur pentru prezidenţiale, cum spuneam ieri seară – nimic surprinzător, cred că încet-încet putem să privim în perspectivă.
Succesul lui Geoană a fost previzibil şi am punctat de sâmbătă dimineaţă cu ce a câştigat: promisiunea liniştii marca Iliescu, părintele – pardon, patriarhul! ha ha ha! – Daniel şi gestul elegant de a oferii flori. La asta mai putem adăuga strategia bună – amânarea până-n ultimul moment şi rezumarea la o singură confruntare unde a venit cu un discurs prefabricat şi nu în ultimul rând o maşinărie de partid masivă şi funcţională.
Antonescu a pierdut prin discursul sincer, dar inevitabil plin de note negative, alarmiste, care evident au speriat o parte din alegători, a pierdut fiindcă în loc de eleganţă a apelat la virulenţă şi – nici nu prea avea de ales – s-a luat la trântă cu ambii contra-candidaţi şi a greşit grav cu Tudor Chirilă. Ce i-a lipsit lui Antonescu? În primul rând un partid eficient din spate. PSD şi PD-L au organizaţii teritoriale puternice, au oameni în aparatul local, au fost la guvernare şi au avut alte resurse la îndemână. PNL din păcate la ora aceasta este un partid mic.
Băsescu marşează în continuare pe „aspirina” referendumului, un „opiu pentru mase” care a funcţionat, dar nu ştiu dacă-l mai salvează şi-n turul doi.

Cu siguranţă au existat fraude, organizarea a fost dezastruoasă,  însă nu cred că au influenţat major rezultatele. Ieşirea vehementă a lui Antonescu şi a altor lideri PNL de ieri seară este explicabilă sub aspect emoţional, dar m-a speriat fiindcă a semănat cu paranoia spumoasă tip Vadim. Mă aşteptam la mai mult calm şi la mai multă demnitate din partea liberalilor, la mult fluturatul bun simţ şi – măcar de dragul etichetei – la eleganţă. Nu câştigi simpatie când nu ştii să pierzi şi cred că scorul obţinut de Antonescu, peste scorul partidului, nu este chiar un eşec ci mai de grabă un pas înainte. Mic, e drept, mai mic decât spera Antonescu – şi mulţi dintre noi -, dar este un pas înainte. PNL este într-o situaţie foarte ingrată şi deciziile imediat următoare vor fi vitale. Sunt practic prinşi între ciocan şi nicovală, între PSD şi PD-L.

Am afirmat că Geoană va câştiga alegerile. Victoria depinde mult de ce o să spună, dar mai ales facă Geoană zilele următoare. Indiferent de înţelegerile pe care o să le facă – sau nu – cu cei ieşiţi din cursă, votul nu cu Antonescu, Oprescu, Vadim, Kelemen şi Becali se negociază, ci trebuie să câştige votul electoratului. Sunt convins că mulţi nu pun problema atât de radical „oricine numai Băsescu nu” şi participarea la vot o să fie simţitor mai scăzută în turul doi. Mă temeam de repetarea acestei formule fantomă, „răul mai mic”, Iliescu-Vadim. Nu l-am votat nici atunci pe Iliescu şi nu-l voi vota pe Geonă nici de data aceasta şi sunt sigur că sunt mulţi care gândesc la fel.
Intoxicaţii au fost deja şi ieri în cursul zilei, pare evident că se încearcă crearea unei breşe între PSD şi PNL, cu siguranţă se trag sfori, se fac manevre, se negociază. O astfel de petardă a fost aruncată deja ieri seară: Băsescu l-ar desemna pe Klaus Johannis premier. Primarul Sibiului pare cheia politică pentru voturile din zona PNL. Însă refacerea defunctei alianţe „D.A.” cred că ar îngropa definitiv partidul liberal.
O guvernare PSD-PNL chiar dacă este ideologic absolut nefirească, poate fi posibilă, avem exemplul guvernului Tăriceanu III susţinut din „umbră” de PSD, dar pe de o parte contextul de atunci a fost unul evident anti-Băsescu, pe de altă parte nu o să fie o coabitare uşoară, lipsită de tensiuni.
Şi – se vorbeşte mai puţin, dar nu putem să excludem – revenirea la marele F.S.N., o nouă rundă de dans PSD-PD-L indiferent de cine câştigă în final fotoliul de la Cotroceni.

Dar să revin la ce mă doare, la Geoană. Avem memoria scurtă. Uităm de morţii din decembrie ’89 pentru care ştim cine este responsabil, dar justiţia l-a spălat, l-a scos cu basmaua curată, uităm de Târgu Mureş, eveniment ce a condus la re-aşezarea în contextul proaspăt „democratic” a fostei Securităţi, uităm de mineriade şi de vinovatul principal din spatele acelor evenimente profund anti-democratice, uităm de cine a facilitat dezintegrarea economiei româneşti, sub aparenta linişte şi sloganuri demagogice gen „nu ne vindem ţara”, cine a salvat nomenclatura comunist-securistă şi a contribuit la transferul economiei de stat pe mâna acestora şi astfel şi-a dat girul pentru formarea noii mafii care controlează ţara de 20 de ani. Vorbesc evident despre Ion Iliescu. Dacă despre Iliescu presupunem – justificat sau nu – că ar fi fost „maestrul păpuşar”, Geaonă pare doar o paiaţă, o marionetă uşor de controlat din umbră de aceste cercuri de putere. Poate uităm şi semnificaţia loviturii de teatru prin care aceste cercuri influente l-au înlăturat pe Iliescu din fruntea partidului socialist şi l-au implementat pe Geoană…
Din nefericire pentru noi toţi, candidaţii rămaşi în joc sunt reprezentanţii a două tabere de „baroni”, lupta se dă încă o dată pentru putere, pentru ciolan, nu pentru guvernare, nu pentru ţară, nu pentru popor.
Am să fiu elegant: aşa popor, aşa conducători.
Şi mai trist este că această clasă coruptă de politicieni şi grupurile de interes din spatele lor dincolo de lupta politică – zic eu, de ochii lumii – cred că în fapt sunt o mafie unită de multe interese comune, legată prin multe iţe, este o caracatiţă, un balaur cu multe capete ci nicidecum grupuri aflate în real conflict. Şi-n această „organizaţie” din umbră sunt şi liberali, şi udemerişti, sunt reprezentate toate partidele.

Nu ştiu cine cu cine se va alia, de unde sare noul guvern. La cum funcţionează alianţele la noi, având în vedere faptul că toate combinaţiile au mai trecut pe la conducerea ţării, nu mă aştept la nimic bun din nicio parte.
Parcă ne scapă din vedere situaţia mult mai gravă decât s-a lăsat de văzut şi înţeles în care se zbate ţara, nu suntem conştienţi că anul acesta am risipit foarte mulţi bani de dragul liniştii sociale pentru a avea alegeri „confortabile” şi criza nu că va fi depăşită, dar se agravează simţitor anul viitor, uităm că politicienii nu ne reprezintă pe noi ci pe ei.

Dacă Iliescu are vre-un „merit” acela este că a alungat din ţară milioane de români. Acum i-a venit rândul lui Geoană să desăvârşească „opera”.

19 comments on “Ciocoii vechi şi noi

 1. Nu fi elegant. Suntem cei mai prosti prosti ai prostilor si meritam sa ne conduca prostii prostilor… Bad mood…

 2. deci in idea ta cine nu-i mort o sa fie.. plecat … si dupa aia o sa faca ei cu tzara ce vor !… Rest.In.Peace. asa suna lonzica lor defapt si in 90…

  dar daca stau sa ma gindesc bine… nu stiu … peste tot e putin cam la fel (mai putzin in state momentan) … dar in Romania acel putin e in cantitati industriale … deci cei care merita nu iau puterea cei care nu merita au puterea .. si cei care sti ca nu o sa merite .. iau puterea !!… asta o fi paradoxul puterii

  George Orwell
  A tragic situation exists precisely when virtue does not triumph but when it is still felt that man is nobler than the forces which destroy him.
  sau o preferi pe asta :
  Each generation imagines itself to be more intelligent than the one that went before it, and wiser than the one that comes after it.

  Eu o prefer pe asta:
  If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face – forever.

 3. pentru Michele – mi-am amintit de epoca de glorie când pe Iliescu îl vota cu 90% tot populaţia rurală… după ce că agricultura e varză, vai de zilele lor, pentru o găină votează ca proştii să le fie şi mai rău….

 4. pentru UnSoricel – realitatea este că de 20 de ani aceleaşi personaje fac ce vor cu ţata asta, la vedere sau mai din umbră. eu n-am uitat ce a spus Constantiinescu la final de mandat: l-au făcut serviciile. atunci lumea a spus că a fost patetic, eu m-am cam cutremurat şi dacă te gândeşti puţin la ce se petrece-n ţară, mă gândesc la îmbârligătura cu ziariştii răpiţi în Irak, mă gândesc la afecirile cu arme a lui Mircea Băsescu, toate operaţiuni care fără acordul şi sprijinul serviciilor nu se puteau face… şi asta e doar o mică parte din ce s-a văzut…
  dacă e să-l luăm pe Geoană sub lupă, e jale. mulţi din PSD l-au împins la candidatură în ideea că pierde şi îşi rupe gâtul… acum jocul s-a schimbat din mers, trebuie schimbate rapid şi strategiile… nu exclud nici varianta ca oameni din PSD să-l faulteze şi să piardă alegerile…. şi să vezi atunci distracţie cu Băsescu preşedinte pentru încă 5 ani! 😛 😛 😛

  Orwell – vorba unei fete pe care o cunoaştem amândoi şi s-a băgat într-o discuţie despre Goya ca musca-n lapte cu afirmaţia asta – a fost un şmecher…. ha ha ha! 😛

 5. sara bună, clar de lună!
  locul unde nu se întîmplă nimic, ca să citez titlul unui roman al lui Sadoveanu (apropo, a stat la baza filmului, Noiembrie, ultimul bal)…
  din păcate, parlamentul unicameral ‘mă doare’ şi mai tare! mai uşor de manipulat, asta e clar!
  în rest, îmi caut rucsacul… 🙂

 6. pentru liloo – seara bună. 🙂
  da, am scris de “n” ori că nu cantitatea şi organizarea parlamentului este problema ci calitatea componenţei ei, dar Băsescu a aruncat o petardă populistă la care oamenii neinformaţi şi în mod firesc supăraţi pe politic, pe clasa politică şi pe parlament, au spus “Da!”. Eu am votat, NU, Nu, Antonescu.
  ce mă enervează este că nimeni n-a explicat poporului de ce bicameral sau de ce unicameral, de ce 400 şi nu 300, etc. altfel spus, prostu’ a votat în prostia lui…
  n-am rucsac, da’ plec şi cu mâinile-n buzunar. fluierând…. “am cravata mea, sunt p……” 😀

 7. Intre toti ciocoii astia, care e dinu paturica? Sau sunt mai multi? Incerc sa ma detasez, desi, la naiba, nu-mi iese… Antonescu m-a dezamagit ca nu a stiut sa piarda cu fruntea sus si nu stiu de ce, mi-a adus aminte de tariceanu-p**iceanu (vorba cuiva mai destept decat mine)… La o tara de prosti care e cel mai bun conducator? Un prostanac, logic… I’m sick of it… [Anunt: As pleca si fara valiza. Caut partener de drum.]

 8. pentru MicheleLaBelle – dacă nu eram aşa bătrân, zău că mă ofeream, dar aşa cred că aş fi doar o povară…
  însă, cred că totuşi mai există o mică-mică rază de speranţă, mă strofoc să explic imediat “pă blog”. 🙂

 9. Chiar daca Antonescu il sustine pe Geoana, tot Basescu o sa iasa presedinte. Geoana = PSD. Acum 5 ani oamenii tocmai asta au vrut cand l-au votat pe Basescu, sa scapam de psd. Oricum mi-e sila de toti, e lupta mare intre ei, nu stiu daca vreunul dintre ei se gandeste cu adevarat la tara si la poporul asta.

 10. Psd-istii sunt dupa cum bate vantul. v. Ontanu, acum e in psd… acum e independent… acum e in psd… acum e cu Basescu….

 11. pentru Minelus – jocul devine interesant… 🙂 poate că lucrurile nu sunt chiar absolut pierdute şi – vrem-nu vrem, dacă câştiga Antonescu, tot cu PSD-ul trebuia să facă o alianţă… PD-L-ul şi Băsescu dăunează grav democraţiei, mai grav chiar decât fantoma Iliescu…
  suntem o ţară de toată frumuseţea….ha ha ha! 😛

 12. A zis bine Turcescu aseara, Antonescu, pentru a ramane credibil, asta in cazul in care peste 5 ani va candida din nou la presedintie, ar trebui ca PNL sa ramana in opozitie, numai ca o sa fie greu pentru el sa ia o astfel de decizie, pentru ca cei din PNL raman fara cascaval. Si cam asta este adevarul. E lupta pentru cascaval, pentru ei, sa le mearga bine.
  Macar de-ar iesi ceva bun din coalitia PNL-PSD, dar nu mai cred nimic. Ai vazut cum e cu coalitiile astea, v. alianta DA. Ce adevarata e zicala “te faci prieten cu dracul pana treci puntea”.

 13. si eu am votat la fel… si Andrei la fel! cind a devenit adult cu drept de vot? 🙂
  o zi frumoasa de noiembrie-n pîrg

 14. pentru liloo – cresc repede copii…. 🙂 acum văd şi ştiu şi eu. pentru viitorul lor am votat, viaţa mea s-a cam dus… degeaba.

 15. pentru lu – toţi sunt manevrabili…. şi eu. toţi avem un preţ. şi eu. ce sper eu – cu toate acestea – este că sper ca în ultimul ceas politicienii să facă ceva şi pentru ţară…
  mie îmi este simpatic Antonescu, este totuşi mult diferit de marea masă de politicieni.

1 Pings/Trackbacks for "Ciocoii vechi şi noi"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *