Noi vrem respect – cu cine NU votez?

Mâine începe campania electorală. Da, abia mâine. Ce chestie! Parcă de cel puţin nouă luni suntem în campanie, naştere al dracului de grea domne!
Am spus că nu mai pomenesc de politică şi nu fiindcă – cum spun alţii – nu mă bălăcăresc în mocirlă şi alte ideograme de genul ci pur şi simplu fiindcă ştiu că politicienilor nu le pasă. Ne-o dovedesc cu nesimţire zi de zi. Şi asta când – după noua modă: focus-grupurile – toată lumea vorbeşte de rezistenţă, respect şi bun simţ. În paralel, ţara e praf şi cu ambele picioare-n groapă.

N-am să votez pe nimeni nici de această dată. Absenteismul – teoretic – îi mai dă o şeansă lui Băsescu, dar eu în locul lui nu aş miza nici pe scârba poporului…

Cum nici pe eternul vot negativ nu cred că este elegant să mizeze distinşii contra-candidaţi.

candidati

Băsescu s-a îngropat singur.
Toată lumea l-a votat să nu cumva să iasă preşedinte Adrian Năstase şi – cinic, nu? – dacă iese Geoană preşedinte, avem mari şanse să-l revedem pe domn Năstase două ouă, patru case, din nou premier. Este o situaţie mat oricum. Noua majoritate este şi nu este. PSD s-a raliat susţinerii candidatului Johannis, o mutare surprinzătoare şi câştigătoare din partea absentului Antonescu, dar – aici trebuie să le dau dreptate PD-Liştilor, o nouă coaliţie în fapt nu există. Este doar (încă) o situaţie de conjunctură. Dacă iese Goană preşedinte, blocajul se va perpetua. Greu de crezut – cu toată slugărnicia unor PNLişti şi pofta lor de a intra la ciolan – că PNL poate să-l susţină pe Năstase premier… Dar mai ştii? Cu toate că, am aşa o senzaţie, că nimeni nu-şi doreşte foarte tare guvernarea pe termen lung… Nu de alta, dar azi mâine vin alegerile… parlamentare. Şi uite aşa, din alegeri în alegeri, ţara s-a dus dracului şi politicienii nici acum nu sunt capabili să se gândească măcar 5 minute şi la altceva decât interesele lor imediate…

Băsescu s-a descalificat – pentru mine – de la incidentul cu „ţiganca împuţită”. În nicio ţară europeană nici un preşedinte n-ar fi rămas în funcţie după un astfel de comportament. Da’ la noi orice este posibil: the land of ce vrea muşchii mei.
Geoană este o marionetă. A ajuns tot în urma unei conjuncturi preşedinte de partid şi deja e coadă la funcţia lui, sunt câţiva colegi care abia aşteaptă să-şi rupă gâtul în alegeri şi să-i ia locul. Mi-e profund antipatic tov. Iliescu, dar cred că ce a spus ne rumegat, a fost adevărul gol goluţ: Geoană e un prostănac.
Antonescu este prototipul secretarului utecist: se vrea inteligent şi prietenos, dar este foarte rigid şi conservator. Ceva mă face să cred că nu spune tot, că are ceva de ascuns, că este altceva decât ce vrea să pară.

Mulţi jubilează că am scăpa de „mafia portocalie”. Tot scăpăm. Ba de cea roşie, ba de aia portocalie, ba de cea galbenă. Şi putem lua culorile curcubeului la rând, tot aia este.
Sunt câteva aspecte care aproape mă obsedează.
Nu este o mafie portocalie, una galbenă şi una roşie ci una singură care nu ţine cont de culoare.
Nu pot să uit ce a spus Emil Constantinescu la sfârşit de mandat: l-au bătut serviciile. La gafele şi derapajele lui Băsescu din ultima vreme, nu pot să nu mă gândesc că aceleaşi servicii îl fac şi pe el. Cumva pare evident că avem tot felu’ de marionete împinse în faţă, dar cărţile, jocurile se fac undeva în umbră.
Şi am ajuns şi la teoria „răului mai mic” cu care suntem ameţiţi la aproape fiecare vot. Cum măsurăm răul şi un rău – dacă definim ceva ca atare – cum poate fi mai mic sau mai mare? Adică: vrei să-ţi rup mâna sau piciorul?
Dacă am dreptate şi toţi figuranţii în postură de lideri sunt doar marionete, chiar nu văd sensul să-mi pun ştampila pe nici unul din ei.

Alegerea unui nou preşedinte nu schimbă cu nimic blocajul evident din Parlament şi – conform estimărilor – nici eventualele alegeri anticipate nu ar face-o.
Avem un premier interimar, unul desemnat de preşedinte şi unul susţinut de o majoritate parlamentară. Am trăit să o văd şi pe asta: minoritatea este la putere şi o opoziţie de conjunctură are majoritatea şi nu reuşeşte să facă nimic cu ea. În acest timp preşedintele se ţine cu dinţii de scaunul pe care vrea să-l mai păstreze cinci ani şi între timp – cum spuneam – ţara pe care toţi vor să o conducă, toţi încearcă să o mai jecmănească niţel, se scufundă. Ei par să nu observe asta: sunt în campanie. Iar noi suntem mat, paf şi… pa.

Eu nu vreau respect. Aştept soluţii de la cei care au puterea şi pârghiile să le promoveze şi să le aplice. Cu tot respectul, tare mă tem că aştept degeaba.

19 comments on “Noi vrem respect – cu cine NU votez?

 1. ma intreb cind o sa v-o spuna iara, pe aia cu … romanii isi merita conducatorii…??

  si astia pleacati ce sa vrem ??… ah da articole mai ‘realiste’ in ziare… ca loc la masa nema… masa a disparut si ea.. o fi prin vreo casa de a lu Nastase…

 2. pentru Un Soricel – ai să râzi, da’ aproape zilnic o aud pe asta cu conducătorii pe care-i merităm… şi ce să zic? ăştia suntem man, doar n-ai vrea preşedinte japonez şi premier neamţ, miniştrii elveţieni? 😆 😆 😆
  masă? păi cum zic Paraziţii: dacă n-ai dinţi suge un corn cu lapte… ha ha ha! 😆

 3. De vreo cateva zile nu mai suport sa ma uit la tv… nici macar cu lamaie alaturi. Mi-am propus sa nu urmaresc nimic in aceasta campanie. Oricum nu voi merge la vot. Dar nu asta e problema. Simt ca nu mai fac fata acelorasi mutre, voci, perfidii, balacareli, acuze reciproce, ridicari din umeri etc etc. E o cloaca si nu vreau sa-i mai simt mirosul ranced…

 4. pentru Michele – trist, dar corect. urmăresc evenimentele, dar încerc să mă abţin să mai comentez… am ascultat zeci de discuri, sunt mii de alte lucruri faine în viaţă… mi-am pregătit setul de piese pentru duminică. 🙂
  dar din nefericire, ce se întâmplă ne afectează şi situaţia pare scăpată de sub control…

 5. Orice am face – citit, ascultat muzica, pictat, umblat etc – e mai bine decat sa-i ascultam, sa-i vedem, sa incercam sa intelegem ce vor (cred ca nici ei nu stiu prea bine). Ne erodeaza. Situatia e scapata, da, de sub control. Alunecam, alunecam… si nici macar nu ninge…

 6. pentru Michele – uite, lumea vrea să meargă la vot pentru referendum… adică lui Băsescu i-a cam ieşit iar şmecheria… cum draq nu înţeleg oamenii că referendumul e apă de ploaie şi pentru schimbarea constituţiei este nevoie de votul majoritar în PARLAMENT..?
  şi până la urmă nu asta doare acum ci economia care s-a scufundat şi răul abia în 2010 o să se facă simţit pe bune… anu’ ăsta s-au risipit banii de la FMI…
  o să ne plimbăm: să ne mai încălzim…. 🙁

 7. Pai a mers smecheria o data, va merge cu siguranta si a doua oara. Romanul nu invata din greseli. E masochist, ii place s-o incaseze sistematic., se pare. Abia astept sa vina 2010. Vreau si eu sa vad pana unde ne scufundam. Asa, just for fun. Si-asa mare lucru de pierdut nu mai e…

 8. pentru Michele – am rămas fără slujbă din ianuarie… e rău şi la iarnă o să fie şi mai rău. poate am să plec…. încerc şi asta, încerc să-mi mişc proiectul muzical… dar nu ştiu, am tot râs, dar parcă nu mai e amuzant….

 9. Nu mai e deloc. Si eu simt asta de ceva vreme. Si mai sunt multi ca noi. Am sentimentul ca timpul cu noi nu prea mai are rabdare… s-ar putea sa fim pusi in fata unei dileme capitale: da sau nu, aici sau acolo, acum sau niciodata etc

 10. ,,Eu nu vreau respect. Aştept soluţii de la cei care au puterea şi pârghiile să le promoveze şi să le aplice. Cu tot respectul, tare mă tem că aştept degeaba.”

  Mi-ar fi placut sa te contrazic ..Dar ..cu ce argumente..Ce-mi foloseste respectul declarat daca stiu ca tocmai din lipsa de respect se intampla toate ..

  ce e chiar fff dureros …e ca parca suntem dotati cu ochelari de cal si avem obligatia sa-i purtam rara sa cracnim ..Ma intreb cat de jos o sa ne ducem?
  Si chiar de ne-om trezi candva …ce se mai poate face?
  Cand permanent mingea e la fileul …Da permanent!1

 11. pentru Anonim – şi eu îmi doresc să fiu contrazis de multe ori…
  cât de jos? vom simţii pe pielea noastră în 3-4 luni. toţi vorbesc de Băsescu, de referendum, de coaliţii şi majorităţi parlamentare şi între timp ţara s-a dus draqului… şi nu, nu cred că o salvează extratereştrii.

 12. Da ….mai credibila e …venirea extraterestrilor …

  Cica avem dreptul sa alegem ,sa vorbim ..De ales ne-am cam ales ….de vorbit …ni s-a dus gura la urechi …Stii ,ma uitam pe diverse bloguri ..Stii ce am castigat …ca parca disparuse si asta un timp ..
  Dreptul de a face haz de necaz…Pe asta nu ni-l ia nimeni caci cu cat se pune pumnul in gura cu atat fluiera mai tare …dar …doar ca ramai cu fluieratul ..si ala a paguba..

 13. pentru miruna50 – hazul din nefericire nu ne scoate din rahat, nu acum. şi nici nu ţine de cald sau foame la iarnă… şi iarna e aici imediat. şi rămânem cu fluieratu’…

 14. Da un search pe google “eu nu votez” sa intelegeti de ce nu putem vota ! nu avem cu cine iar raul mai mic l-am ales mereu si uitati unde am ajuns …. AM ALES SA NU ALEG

 15. FRATI ROMANI, DACA VREM SA SCOATEM ROMANIA DIN MINCIUNA SI SA IESIM DE SUB CONDUCEREA MASINARIILOR COMUNISTA (PSD) SI COMUNIST-SIONISTA (PDL-BASESCU) TREBUIE SA MERGEM LA VOT, SA NU MAI LASAM MAFIA SA ALEAGA IN NUMELE NOSTRU. ESTE SINGURA SOLUTIE IN AL 12-LEA CEAS PENTRU SCHIMBAREA IN BINE. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU. VA MULTUMESC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *