Mişcarea de rezistenţă: munca

Stau, sorb din cafea, pufăi o ţigară şi încerc să sortez gânduri. Dimineţile sunt răcoroase, zburlite, toamna zgârie geamul insistent şi privesc cum flacăra aragazului pâlpâie.
Se aşează gândurile prin sita perspectivei, încerc să coc hotărâri, să-mi găsesc rostul, să-mi regăsesc direcţia. A fost un prim pas, lucrurile au sens doar dacă urmează şi următoarele.
Şi o să urmeze. Nu este oficial – încă – dar probabil pe data de 18 octombrie, duminică, am o cântare nouă tot la Bucureşti. Vorba beduinilor: stay tune!

Am rămas cu gândul agăţat de unde am pornit acum câteva zile: omul este un animal ciudat, spuneam, mult prea ciudat chiar şi pentru gusturile mele ciudate, să nu zic de-a dreptul dubioase.

Oare cât depinde de noi realmente cum este ţara în care trăim? Sunt lucruri pe care nu le înţeleg nici cum şi sunt tot mai multe. O explicaţie ar fi gradul scăzut de inteligenţă cu care sunt dotat, dar parcă nu este suficientă nici această explicaţie.

De exemplu, nu mă interesează deloc subiectul, dar este la îndemână: i-au dat drumul din puşcărie criminalului Mihaelei Runceanu şi omul peste noapte este vedetă de televiziune. Dragii mei, dacă nu v-aţi uita la căcaturile astea, asemenea bizanterii nu ar fi posibile. Ştiu, toată lumea spune că nu, nu se uită, dar graficele de audienţă arată cu totul altceva. Fără aportul nostru, media n-ar putea face vedetă din Magdele Ciumac şi toate corigentele porno.
Nu este prima oară când spun că la noi nici comunismul n-a fost comunism ci o mimare palidă sub un jug dictatorial şi azi la fel, creştinismul nostru este doar de faţadă şi fără substrat. Şi – asta e, mă repet! – criza, dincolo de accentele sale grave din punct de vedere economic, este o criză profund morală.

2010 o să fie un an urât. Mulţi aşteaptă sfârşitul crizei şi în fapt la noi abia din iarnă o să înceapă criza. Dacă mai aveţi RON la saltea, e timpul să-i schimbaţi în valută, Banca Naţională nu o să mai poată susţină cursul, urmează – inevitabil – şi valul de inflaţie.  4,5 RON pentru un Euro – zic eu – este o previziune optimistă şi ireală… Băncile au scos toate lichidităţile posibile – şi imposibile – din ţară, banii de la FMI s-au dus aiurea pe apa Sâmbetei. Guvernul nu a făcut investiţii şi investitori n-au venit şi nici nu o să vină în următorii ani. Ba, cine a putut – şi din şmecherii noştrii – şi-a scos banii din ţară sau şi-a suspendat proiectele.
Clasa politică trăieşte într-o altă lume. Au conturi, au „şpârle”, par rupţi complet de realitate dincolo de discursurile etern electorale. Schimbarea sau neschimbarea pionului de la Cotroceni n-are nicio relevanţă. Preşedintele are puteri relativ limitate, Parlamentul este – sau ar trebuii să fie – forţa principală-n Stat şi alegerile prezidenţiale nu schimbă componenţa, balanţa forţelor din Legislativ. Avem trei partide influente şi două posibilităţi de coaliţie. Dincolo de acest aspect, realitatea este că practic avem o singură caracatiţă mafiotă şi zero voinţă sau intenţie de reformă. Sincer, m-am plictisit (scârbit) să aud cuvântul „reformă”. Sună radical, dar singura reformă posibilă este cea cu mitraliera. Şi – mă tem – nici asta nu duce nicăieri, cel puţin asta dovedeşte desfăşurarea evenimentelor din ultimii 20 de ani de după ciuruirea cu gloanţe a soţilor Ceauşescu. La impasibilul „Las’ că merge şi aşa”, clasa politică a mai lipit o pleaşcă: „La vremuri noi tot noi” şi asta, stimaţi cititori, nu se schimbă, parol! Indiferent unde, când şi pe cine pui – sau nu – ştampila: tot aia este. Nu mama – sau tata – a privatizat Sidex-ul, a vândut flota sau a semnat contractul cu Bechtel.

thumb_785_x_380_header_5239_supliment

Citeam în Jurnalul Naţional despre „Mişcarea de rezistenţă”. Da, frumos, dar pare totul aşa un pamflet mediatic, o spovedanie, îşi spune omul oful şi asta-l face să se simtă mai bine şi… cam atât. Nu de aspirină avem nevoie… Poate de mişcare. 😆

Nu prea văd rostul demersului dacă nu aduce nicio finalitate, constat doar şi aici lipsa de idei şi soluţii, similară – dacă nu soră – cu cea a presupuşilor guvernanţi. Vorbe, vorbe, vorbe… Ne place să ne auzim vorbind, ba, mai mult, îi ascutăm pe alţii cu gura căscată, dar nimeni nu vrea să-şi mânjească mâinile… muncind.

Toţi aşteptăm să treacă criza…. (şomaj tehnic… 😆 😆 😆 )

12 comments on “Mişcarea de rezistenţă: munca

 1. .. si dupa criza ce ??? …. …. hai o alta criza !

  adevarul atit cit e el si intr-o societate cu atitea baricade poate e cel mai evident care se aude si care macar de la distantza asta te izbeste in fatza …
  1. va da-ti cu totii cu capul de acelasi zid de ani de zile si se pare ca nu reuseste nimeni sa-l sparga. probabil fiecare se da cu capul pe contul sau.. nu in acelasi timp cu altii.
  2. ceea ce se intimpla azi nu e nimic nou sau surprinzator e rodul unor ani si al unor probleme nerezolvate care azi sunt cu atit mai nerezolvabile.
  3. in inima celor care conduc NU exista dragoste de popor sau de bunastarea natiunii ci exista ura fatza de cel de jos (similara cu cea a dictatorului). Iar si defapt asta e central fiecarei categorii din Ro, ura fatza de alta categorie ! de unde si atitea baricade…
  4. solutia NU este acolo cum daca era se aplica si se gasea, ce solutie a fost s-a aplicat. Dar acolo unde ar putea fi solutia de azi evident romanii locali nu se uita nu privesc si chiar o denigreaza si refuza – de aia nu o gasitzi si de aia atita disperare in jur.
  5. cumva va trece si asta … asta e ceea ce politicienii si cei cu bani stiu cum stiu ca prin ura daca-si apara ce e al lor azi miine vor fi in acelasi loc macar !… fraierii si circotasii doar o sa ramina pe dinafara iar, iar ceilalti se descura cum pot !

  Deci vezi in ce categorie te pui !!… ca sincer conteaza .. Romania nu o fi India dar are un sistem de ‘clasa’… mai precis sistem de ‘gasca’…

  M-a dezgustat articolul din Jurnalul .. nu stiu cine-ti da sau ce-ti da dreptul sa te autointitulezi ca reprezintzi valoarea si sa arati cu degetul ce ar fi non-valoare !? In ifnal daca au valoare lucrurile vorbesc de la sine ! Este aproape aceasi strategie a urei de alte categorii sociale pe care si politicienii au exersat-o la infinit si o au.. Nimici de ex de faptul ca milioane de capsunari au tinut economia Romaniei in spate .. nici macar un multumesc pt asta ci doar mistouri ca s-ar da mari ca vin cu o masina sau alta ….plus evident insa de cei din Italia ..s-au luat..

  Deci cred ca parte din problemele voastre de azi e si mentalitatea ce razbate inca din genul lui Jurnalul…. sau probabil fostul grup22… de mentalitatea politicienilor se stie de multi ani … nu vad cum ai naivitatea sa crezi ca ce fac ar trebui facut din dragoste pt oameni si natiunea.

  In inima natiunii romane e un mare conflict si asta e nerezolvat de ceva timp diniaintea comunistilor… si acuma e tot mai exacerbat. Sper doar ca Romania nu se indreapata iar spre dicatatura si asta sper avind doar garantiile pe a fi membra UE le da…. dar toti probabil banuim ca viitorul dictator s-a nascut deja si probabil e pe undeva prin scoala (daca scoala face) si cumva va profita exact de ura care e in jurul sau si ura il va forma !!

 2. pentru Un Soricel – well… 🙂 păi vezi, de asta nu fac parte din Mişcarea de Rezistenţă şi l-am numit pamflet… 😆 😆 😆
  poate că ironia mea n-a răzbătut din amărăciune: exclus să se facă vre-un front comun şi astfel, nici soluţiile miraculoase nu o să apară. mass-media este la fel de infiltrată de securişti cum este şi sub controlul cercurilor de interese… cu diaspora s-a procedat mereu pervers: banii au fost bineveniţi, de votat, pe cât s-a putut, au fost împiedicaţi să voteze şi acum dacă loviţi de criză vin acasă, nu primesc nimic.
  unde mă poziţionez? habar n-am… man. stau ca boul. mă rog, încerc să-mi fac treaba… atât cât mă pricep şi pentru ăia 6-7 oameni din sală care vin să mă asculte, ăştia 3-4 care mai trec pe aici şi citesc.
  din păcate nimic din toate astea nu ţine de foame.

 3. Nu stiu coane … nu mai esti legat de glie decit cit te simti legat … mai E si alte locuri suPT soare si le poti poate incerca !!… Ca pentru orice iti trebe timp si timpul e tot mai scurt dar daca destinul tau e complet acolo tu stii mai bine ca noi toti…

  In final nu mai trebuie sa sari gardul ci doar trebuie sa iei avionul in ce directie ti se ofera ceva !!..

 4. eu am mai spus , e o criza morala in primul rand in tara , exact cum ai spus, nu tata sau mama au vandut , privatizat, etc, la noi poilticienii sunt buni doar pt interesele personale, pt politica tarii , pt interesele ei ,sunt absenti cu desavarsire .

 5. pentru Un Soricel – azi din ţară, mâine de pe planetă… plm! 😆
  e ca şi cum ai fugii în week-end din Bucureşti pe Valea Prahovei şi ar venii vecinu’ de scară şi ţi-ar pune aceleaşi manele şi ar face acelaşi grătar…. shit!
  mda… serios vorbind, pe de o parte, nimeni nu spune că îţi trebuie curaj să pleci şi să guşti pâinea dulce/amară al pribegiei, pe de altă parte, nu cred că sunt prea multe locuri pe glob unde momentan cerul să fie… roz.
  în ceea ce mă priveşte, dacă zăresc avionul despre care pomeneai, mă urc şi fără să mai… mă piş. 😆 😆 😆

 6. pentru lu – asta spun de imediat un an. dar nu este vorba doar de aşa zisă clasa politică – care din punctul meu de vedere numai culoare politică nu are – ci de noi toţi…

 7. ai doua solutii: ramai acolo si vei scrie de 3 ori pe luna aceeasi chestie despre cum nu merge niik in tara aia, sau te cari de acolo si incerci si altceva, altundeva….iar de cerul nu va avea culoarea preferata, te intorci inapoi si macar zici ca ai incercat. In ambele cazuri ai nevoie de o doza uriasa de curaj.

 8. pentru rifeor – corect. asta i-am spus şi lu’ Un Soricel.
  de scris, n-am mai scris despre astea, tocmai fiindcă nimic nou pe cerul… gri.
  am concert din nou pe 18, încerc să fac proiectul să meargă şi da, încerc să plec să cânt prin cluburi… pe unde o fi. 🙂

 9. Stimati angajati,

  Va rugam sa recoltati si sa predati fiecare la departamentul resurse umane 2 ml. de sange si 2g. de fecale, deoarece dorim sa stabilim daca aveti munca in sange sau va cacati pe ea.

  CONDUCEREA

 10. pentru rifeor – he he he…. 😀 în sânge doar alcool…. 😆 😆 😆 cocaine iese în căcat? ha ha ha! 😆

 11. servus…
  inflaţie de manifeste şi mişcări care mai de care mai rezistente 😉 cine le bagă însă în seamă, asta e intrebarea!
  toate cele bune şi multă baftă la evenimentul pe care il pregătesti!
  numai bine!

 12. pentru flavius – ‘neaţa domnule.
  da, cam multe “mişcări” şi mă gândeam cui îi foloseşte fragmentarea aceasta?
  în fine!
  da, mă ţin de treaba mea: scriu despre muzică şi fac muzică. 🙂 vine Paul Di’Anno, e un eveniment.
  eu am duminică concert din nou, primul a fost ok, merg înainte. cred că ajung şi la Braşov. nu în vizită ci să cânt. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *