Adevărul

Mă trezesc buimac, cu oprirea obligatorie la baie, apoi bâjbâi drumul până-n bucătărie şi pun ibricul cu apă şi puţin zahăr la fiert să-mi fac cafeaua. Tot obligatorie. Mă abţin să-mi aprind prima ţigară, pornesc computerul, bag o boabă de strugure-n gură, muşc dintr-un biscuite. Totul este puţin automatism şi puţin haos, un film fragmentat şi ireal:

unicul adevăr este durerea.

Tastez mecanic, sorb din cafea, deschid câte o fereastră şi caut ceva…. În fiecare dimineaţă ceva, altceva, nu ştiu ce, uneori nici de ce, dar caut. Mă caut.
Ups! De unde ai căpătat aşa un link? Cauţi ceva ce nu există. 🙂

ups...404

404 Not Found.
Răspuns corect. 🙂 Modemul pâlpâie cu încăpăţânare, computerul bârâie enervant, sap prin el după ceva muzică, dar nu-mi place nimic la ora asta, n-am chef de nimic, las monitorul baltă şi merg în bucătărie să mai fumez o ţigară. Apuc din mers telecomanda şi dau pe VH1…Pink: Please Don’t Leave Me.

labirint 1

Funcţia primordială a jurnalismului este să informeze. Parcă ceva de genul acesta este formularea corectă din ce s-a lipit de mine din incursiunea (scurtă) în Jurnalism la Spiru Haret F.R.  …

Cui îi pasă întradevăr de adevăr?

Ieri am încercat să discut dintr-o altă perspectivă despre crima de la Timişoara, nu mă interesa nici sângele şi nici sexul din poveste, nu sunt nici jurnalist, nu fac nici presă, nu mă face nici mai fericit traficul, nici mai trist lipsa de interes… BlogRank: locul 1752… 1+7=8, 5+2=7, 8+7=15… 6. Poziţia mea în Zelist: 6342 6+3=9, 4+2=6, 9+6=15… 6 😆 Încă un 6, vă rog, să fiu bestial! Ştiam că am circa 6 cititori… 😆 😆 😆

trafic

Ok, care este adevărul legat de aceşti tineri? În prima zi s-a vorbit despre faptul că fata era un student eminent, a intrat la facultate cu 9.90, ieri am auzit că din 14 examene a obţinut notă de trecere doar la 6. Prima zi s-a spus că întâlnirea de la cămin a fost prima de acest fel, ieri se vorbea despre faptul că se prostitua de ceva vreme… Unde este adevărul?
Cum funcţionează presa dacă se discută despre senzaţional şi n-am auzit pe nimeni discutând cauzele ci nu doar efectele?
Da, nu se prostituează toate studentele, nici chiar toate tinerele nevoiaşe, dar multe o fac. Sunt împinse în faţă tragediile, prezentate faptele mai mult sau mai puţin obiectiv, dar ignorăm cauzele. Nu revin la disecarea sistemului, dar puroiul, infecţia este acolo.

Vorbeam cu o cunoştinţă despre cazul azilului pentru câini din comuna Băneasa. Îmi spunea că Iulia a adunat câini foarte bolnavi de pe străzi şi a încercat să-i pună pe picioare. Că nu are sponsori, nu are bani şi se luptă cu morile de vânt iar presa a prezentat cazul extrem de abrupt şi unilateral. Aleg să cred ce-mi spune un om ci nu ce văd la televizor şi ce citesc în presă… Şi – pentru a nu ştiu câta oară – ajung înapoi la sistem, la Stat-u care nu funcţionează. Fiindcă nu un om, nu ONG-urile au datoria să facă curat după gunoiul lăsat cu indolenţă de Stat. Nu sunt un anarhist, (încă) nu sunt nici suficient de fascist, dar indiferent de subiectul despre care discutăm, problemele pleacă mereu de la lipsa de reacţie a Statului, delăsarea şi superficiala formalitate cu care „rezolvă” orice problemă. Şi tot vorba prietenei: nimeni n-a zis, hai oameni (buni?) să facem ceva pentru câinii aceştia…
Statul tocmai prin faptul că nu are o faţă precisă, tocmai prin noţiune generală în spatele căreia se ascunde îşi ascunde şi ne-funcţionalitatea. Când ceva nu merge, mai pică câte un funcţionar împins în faţă, dar mecanismul rămâne neatins, se schimbă uneori câte o rotiţă, dar nu şi mecanismul de funcţionare.
Statul este invizibil şi această „calitate” face ca noi să spunem adesea: „dar ce pot să fac? Nu pot să fac nimic…”
Însă nu pot să nu văd câinii comunitari care se înmulţesc, mor de foame, se mănâncă între ei sau ne atacă, nu pot să nu văd bătrânii abandonaţi, nu pot să nu văd copii care mor prin spitale, nu pot să nu văd tinerele care ajung să se prostitueze. Fiecare individ este un mic univers, o poveste şi o tragedie, dar până una-alta trăim în societate, plătim taxe şi pentru asta merităm să primim ceva, să fim într-un fel… trataţi.

Nu ştiu care este „adevărul”, ştiu că de 7 luni nu-mi găsesc slujbă, ştiu că de 7 ani îmi neglijez dantura şi îmi cad dinţii, le ştiu pe ale mele, probleme adevărate sau false, reale sau imaginare… Şi ştiu că în final sunt singur.
Nu cred nici în Secretul, nici în Codul lu’ Moise, nici în Dumnezeu şi nici în Stat fiindcă ambii sunt la fel de prezenţi… Ca şi adevărul. Adevărul este dincolo de… no(r)i. 🙂

the_truth_is_out_there

Ca şi vina, adevărul îl vedem şi-l căutăm mereu în exterior…

Încă mai cred în mine şi că dincolo de lumini şi umbre, dincolo de labirint (poate) este ceva. Dincolo de imaginile din oglindă suntem tot noi. Goi.

labirint 2

Adevărul este exact ca un chestionar din Caţavencu de acum mulţi ani. Răspundeţi cu DA sau NU:
Iliescu este un preşedinte bun şi porcul un animal comestibil. 😆

ADEVẮR, adevăruri, s.n. 1. Concordanţă între cunoştinţele noastre și realitatea obiectivă; oglindire fidelă a realităţii în gândire; ceea ce corespunde realităţii, ceea ce există sau s-a întâmplat în realitate. Adevăr obiectiv = conţinutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realităţii, lumii obiective, independent de subiectul cunoscător. Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realităţii. Loc. adv. Într-adevăr sau în adevăr = în realitate, de fapt. 2. Justeţe, exactitate. Viitorul a confirmat adevărul calculelor sale. – Lat. ad + de + verum.
(FILOZ.) real, realitate. (Noţiunea de ~.) 2. realitate, veridicitate, (livr.) veracitate, (înv.) veritate. (Există mult ~ în acest roman.) 3. autenticitate, exactitate, exactitudine, justețe. (S-a confirmat ~ul celor spuse de el.)
adevăr (adevắruri), s.n. Concordanţă între cunoştinţele noastre și realitatea obiectivă, veridicitate. – Mr. (aver). < Lat. vērum, probabil într-un compus de tipul *ad de vērum (Philippide, Principii, 96; DAR); cf. it. davvero (‹ *de ad vērum), sp. de veras. Puşcariu 24 (și REW 9262, Scriban) indică *ad ad vērum, care de asemenea ar fi posibil. Candrea se gândeşte la o formaţiune post-verbală, plecând de la *addevērāre; iar Pascu, I, 183, presupune direct un lat. *addeverum puțin probabil; ambele soluții fuseseră indicate de Candrea, Éléments, 169. La origine, adevăr a fost un adv., folosit și ca adj., uz care s-a păstrat până în sec. XVII; atuncea adevăr afla-ne-vom bogați (Coresi) (uz adv.), faţă de închinătorii cei adeveri (Varlaam) (uz adj.). În limba actuală, uzul adj. nu este posibil. Ca adv., se păstrează numai în expresia sacră adevăr zic vouă. Cuv. mr. provine dintr-un lat. ad verum. – Der. neadevăr, s.n. (minciună). Cf. adevăra.

8 comments on “Adevărul

 1. sunt multe intrebari fara raspuns , cel putin acum ,in contextul actual, nu pentru ca nu ar avea raspunsuri ci pentru ca se ocolesc, se dau dupa colt , nu se doreste de fapt un raspuns, o rezolvare a multor probleme , de la social chiar la viata personala se pare , o boala extinsa in mentalitatea oamenilor.

 2. pentru lu – chiar mă gândeam să dau la Medicină… la Timişoara… 😆
  Tranşam problema… 😆 😆 😆

 3. A aparut in toate ziarele din Romania ca pe 20 octombrie vin ZZ TOp la Bucuresti. Pe http://www.zztop.com nici nu se pomeneste de asa ceva. Organizatori sunt cica D&D East Entertainment. Caut pe net si la adresa lor http://dd-east.com cica e under construction si au numai o pagina de contact. Sper sa nu fie ca si la ac/dc, da interesant e ca toate ziarele au preluat stirea.

 4. …7 luni fara job …asta e naspa …..daia esti asa plumb….eu zik sa te bagi la orice ….orice job e mai bun decat no job ….orice dude….incearca si sa vezi ca vei invia… te vei deplumbiza…. orice , schimba papucii…

 5. Azilul pentru animale abandonate.
  Ai scris despre cunostinta ta care a intampinat greutati. In primul si in primul rand, ai nevoie de un teren pe care sa amplasezi un astfel de azil. Dar nu ai voie oriunde in cadrul unui oras, eventual spre zonele limitrofe. Daca ai bani pentru achizitonarea terenului, eok. Daca nu, sa stii ca de la Primarii nu obtii nimic.
  Ei nu au teren liber pentru asa ceva.
  Bine ca au teren liber pentru a construi blocuri ANL aproape de stalpii de inalta tensiune aflati aproape de marginea orasului!!!!!! Aproape ca poti sa iti intinzi hainele la uscat pe acele fire. 😮 E stiut faptul ca nu se construiesc cladiri pentru a locui sau a depune activitati zilnice constante in zone apropiate stalpilor de inalta tensiune pentru ca este daunator sanatatii. Exista o reglementare. Ceea ce nu mai tin eu minte exact este distanta respectiva in metri.
  Sa nu fiu gresit inteleasa. Nu vroiam sa zic – ceea ce e daunator pentru om e bun pentru animal.
  Ci faptul ca “oficialitatilor” nu le pasa de viata oamenilor prin construirea si darea in folosinta a unor cladiri astfel amplasate. Sa nu ne mire ca nu le pasa de animale.

  „Iliescu este un preşedinte bun şi porcul un animal comestibil.”
  Poi, daca dau clik pe nu, ar insemna ca porcul nu este comestibil. :((

  Jurnalism.
  Probabil ti-am mai spus despre asta, ma scuzi ca ma repet.
  Up Close & Personal (1996) – despre atributiile unui jurnalist: “tell the story” 😉
  Sa relateze intamplarea.

 6. pentru rifeor – ‘neaţa. caut domnule, crezi că nu caut? am fost uşor optimist prin februarie-martie apoi am constatat că situaţia este mult mai gravă şi se tot înrăutăţeşte… nu prea sunt slujbe, sunt şi într-un oraş unde nu cunosc suficient de multă lume şi nici nu-s cunoscut… la braşov mai prindeam o nuntă, un flyer, un afiş de făcut… o editare video… acum cei care au bani, trag de ei, locurile de muncă (şi salariile) scad… şi – ce e mai nasol – nu se face nimic, se risipesc banii fiindc sunt alegerile, ce o să fie după…este greu de anticipat, dar o să fie mult-mult mai rău…
  nu disper, man, dar….

 7. pentru Petra – este cam alarmant că orice subiect am aborda, constatăm lipsuri, defecte, nefuncţionalităţi şi dacă este vorba despre Stat şi bani… corupţie.
  iar presa a devenit o armă, un mijloc de constrângere ci nu mai informează de multă vreme… doar manipulează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *