A-HA – Foot of the Mountain

Sunt cel puţin două piese A-HA pe care nu cred că este cineva pe planeta aceasta să nu le fi ascultat măcar odată: „Take On Me” şi „Crying in the Rain”. Trioul Norvegian înfiinţat în 1982 de vocalul Morten Harket, chitaristul Paul Waaktaar-Savoy şi clăparul Magne Furuholmen au rezistat mai bine decât probabil şi-ar fi imaginat şi producătorul John Ratcliff când i-a cunoscut la Londra.
Albumul de debut, „Hunting High And Low” este lansat de Warner în 1985 şi s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare. Single-ul „Take On Me” şi s-a vândut la fel de bine ca albumul, video-clipul inovator, cu personajele desenate, la a treia ediţie a MTV Video Awards-ului din 1986 a fost nominalizat la 8 secţiuni şi a câştigat 6 din ele şi nu în ultimul rând, „Take On Me” este una din cele mai prelucrate piese, un şir lung de formaţii au preluat-o şi reinterpretat-o. Discul de debut mai conţine câteva piese de succes: „The Sun Always Shines on T.V.”, „Train of Thought” şi „Hunting High and Low”, toate lansate şi sub formă de single-uri.
Norvegienii au abordat genul Synthpop folosindu-se de elementele New Wave şi Pop Rock-ul erei Post Punk, accentul principal punându-se pe vocea lui Morten Harket, pe melodia bogată şi armonioasă, o caracteristică generală pentru formaţiile nordice. Muzical, stilistic, A-HA combină elementele Rock, chitara, ritmurile incisive cu elementele soft, clapele şi chitara acustică, construcţiile de sintetizatoare din New Wave şi refrenele groase, puternice caracteristice Pop Rockului cu mult gust şi bun simţ.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9AXNBR2smPY&feature=fvw]

„Scoundrel Days” apare în 1986, s-a vândut în circa 6 milioane de exemplare, materialul are un sunet mai Rock, chitara are mai mult spaţiu, piese de succes sunt „I’ve Been Losing You”, „Cry Wolf”, „Maybe, Maybe”, şi „Manhattan Skyline”.
În 1998 apare al treilea album „Stay On These Rods” şi vânzările scad la „doar” 4 milioane. Single-urile sunt „Stay on These Roads”, „The Blood That Moves The Body”, „Touchy!” şi „You Are the One”. Piesa „The Living Daylights” este inclusă în coloana sonoră a filmului James Bond din 1987.
1990 aduce albumul „East of the Sun, West of the Moon”, un material mai întunecat, oarecum o îndepărtare de la linia originală, dinamică şi luminoasă a formaţiei. Materialul s-a vândut în circa 3 milioane jumătate de exemplare, single-ul de succes fiind faimoasa „Crying in the Rain”.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=K7cUP97Psyw]

„Memorial Beach” este lansat în 1993, s-a vândut în doar 1,2 milioane de exemplare şi în ciuda unor piese reuşite ca „Dark Is the Night for All”, „Move to Memphis” sau „Angel in the Snow”, discul trece oarecum neobservat. Sonoritatea devine mai întunecată, se îndepărtează uşor-uşor de zona convenţională de Synthpop, dar nu devin suficient de Rock ca să-şi atragă şi un alt public – la fel de conservator.

În 1994 trupa decide să ia o pauză şi fiecare membru se concentrează asupra unei activităţi solo. Se reunesc cu ocazia spectacolului decernării Premiului Nobel pentru Pace din 1998 (premiaţi fiind John Hume şi David Trimble, doi politicieni Irlandezi), unde cântă din nou piesele care i-au consacrat: „The Sun Always Shines on TV” şi „Summer Moved On”.
„Minor Earth Major Sky” apare în 2000, este o întoarcere la stilul trupei iniţiale, un Synthpop curat, adus la zi şi mai luminos ca anterioarele două discuri. Albumul a fost primit pozitiv atât de public, cât şi de critica de specialitate, s-a vândut în aproape 3 milioane de exemplare şi a produs câteva single-uri de succes: „Minor Earth Major Sky”, „Velvet”, „Summer Moved On” şi „The Sun Never Shone That Day”.
În 2002 este lansat ultimul album pentru Warner, „Lifelines” cu două piese de succes: „Forever Not Yours” şi „Lifelines”.
„How Can I Sleep with Your Voice in My Head” este lansat anul următor, un disc live, imprimat în turneul din 2002, urmat şi de colecţia de single-uri din 2004 „The Definitive Singles Collection 1984–2004”.
Albumul „Analogue” lansat în 2005 şi single-ul „Analogue (All I Want) este un nou succes major ca cele din anii ’80. Noua casă de discuri a norvegienilor este Universal-ul.

A-Ha - Foot of the Mountain (2009) Front

Pe 19 iunie 2009 a fost lansat cel de-al nouălea album A-HA „Foot of the Mountain”. Cele 10 piese noi reaşează stilul caracteristic formaţiei într-un ambalaj sonor mult mai modern, elemente de Trance şi beat-urile moderne se îmbină excepţional şi cu mult bun gust cu notele şi abordarea caracteristică formaţiei. Este un disc uşor dulce-amar, relaxant, dar şi plin de sensibilitate. Single-ul „Foot of the Mountain” este deja un nou succes şi tot materialul este echilibrat şi aproape oricare din celelalte 9 piese pot devenii noi single-uri. Într-o lume uşor tipizată, mecanică şi axată pe reţete de succes şi clişee, este reconfortant să asculţi un material electronic care are şi mult-mult suflet şi muzica curge cu naturaleţe.
Nu ştiu câte milioane este posibil să mai vinzi dintr-un disc în era glorioasei descărcări de pe internet, dar mă bucur că A-HA au rezistat şi din când în când ne mai furnizează câte un material îngrijit şi de calitate. Tot mai puţini o fac… Undeva totuşi soare străluceşte tot timpul. Nu, nu neapărat la televizor. 🙂

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HbG69SAZUKw]

A-HA Site Oficial

14 comments on “A-HA – Foot of the Mountain

  1. servus!
    A-HA! 🙂 Cum trece vremea… Adevarul e ca nu i-am mai ascultat de foarte mult timp. Si imi placeau… Simplist spus fata de toata “fişa” pe care le-ai făcut-o tu. Acum îmi dau seama că băieţii ăştia mi-au rămas în… cutiuţa cu muzici de soi…
    Toate cele bune!

  2. pentru flavius – ‘neaţa şi o zi cât mai senină. 🙂
    mda… a trecut vremea, dar lucrurile realmente bune, rămân… uneori şi cele rele, da’ asta este deja o altă poveste… 😆
    şi uite aşa, îngropat în munca la noul meu disc, am ajuns să scriu despre discuri de Blues şi Synthpop… 😆

  3. neata, A-Ha aici erai 😛 si eu care tot asteptam linkul dincolo 😀 mi-aduc aminte de ei, au facut ceva ce uite a ramas, melodia crying in the rain a fost chiar una din cele mai reusite, sau ,ma rog, pe placul meu 🙂

  4. pentru lu – o zi senină să ai. 🙂 ţi-am spus că nu mai trec pe netlog o vreme…. 🙂
    da, e o trupă bună A-HA.

  5. mnă searaaaaaa…iar te supăraşi pe netlog?
    iniţial credeam că ai plecat iar în “conge”, da’ văzui că aici ai activitate…….
    Multe melodii acum le descopăr…….sau le ştiam dar făr’atâtea detalii.

  6. Si eu sunt p-aci cu o privire, doua. Am vazut schimbarile. Felicitari. 😉 Puszi.

    Imi place poza in care te tii de brat, dupa vaccinare. :mrgreen:

  7. pentru adnana – bună seara. 🙂 eu sunt supărat pe toată lumea de vre-o 20 de ani… nimic personal. 🙂
    am activitate, da’ mai mult off-line. lucrez la discu’ meu… 🙂
    da, a-ha au fost şi au rămas o formaţie faină.

  8. pentru Petra – mai zugrăveşte omu’ când n-are ce să facă-n… concediu… 😆 😆 😆
    şi-mi pregătesc terenu’ pentru discu’ nou. 🙂
    vaccin anti-criză se găseşte? 😆

  9. Ii voi revedea pe baieti pt a treia oara live in octombrie la Berlin, pe O2 Arena.
    Abia astept…concertele lor sunt exceptionale, cei trei sunt la fel de proaspeti, de tineri si de frumosi ca acum 25 de ani cand au pornit la drum in formula completa.
    E o experienta pe care as repeta-o on and on mai ales ca sunt artisti completi, onesti, cu respect pt public, cu respect pt muzica si cu dorinta permanenta de a se perfectiona….
    Albumul Foot of the mountain e o reintoarcere la origini, la stilul care i-a consacrat, pare un stil lejer, dar versurile, aranjamentele si liniile melodice sunt asa cum ne-au obisnuit: foarte serioase.
    Vi-l recomand. E un must pt acest an muzical.

  10. super trupa!melodiile preferate sunt cele slow ce-ti ajung direct la inima gen:’I WISH I CARED,TO LET YOU WIN,VELVET,DARK IS THE NIGHT FOR ALL.

1 Pings/Trackbacks for "A-HA – Foot of the Mountain"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.