6 august

În zori zilei de 6 august 1945, de pe insula Tinian a decolat bombardierul American „Enola Gay”, la bord cu o bombă cu uraniu de 4.400 kg botezat „Little Boy” (Băieţelul). Destinaţia a fost orăşelul Hiroshima din delta insulei Honshu şi detonarea a avut loc în jurul orei 8 şi un sfert. În doar 10 minute 9 din 10 oameni aflaţi pe o rază de 800 de metri de la “zona zero” erau morţi.

enola gay crew 1enola gayhiroshima 1Hiroshima aftermathmother with child

Nu se ştie cu exactitate câţi oameni au murit în urma exploziei. Se ştie că 70.000 de persoane au murit imediat, ca urmare a deflagraţiei, căldurii şi iradierii. Până la sfârşitul lui 1945, numărul morţilor s-a ridicat la 100.000. În următorii cinci ani, trecuse de 200.000, pe măsură ce au început să se instaleze cancerul şi alte afecţiuni.
Pe scurt – şi sec – cam acesta a fost începutul erei nucleare.
Încheierea rapidă a celui de-al doilea Război Mondial a fost justificare oficială pentru folosirea armei nucleare, dar America era nerăbdătoare să testeze „pe viu” noua armă şi să arate lumii ce puternică este şi ce armă nimicitoare deţine. Aşa a început cursa nebună de înarmare nucleară, o cursă costisitoare şi… în final inutilă.
Potrivit Tratatului de Neptroliferare Nucleară, doar Statele Unite, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi China sunt considerate puteri nucleare, India şi Pakistanul sunt însă şi ele puteri nucleare de facto. Corea de Nord şi Iran-ul sunt foarte aproape să intre şi ele în rândul ţărilor care şi-au dezvoltat tehnologia nucleară şi sunt capabile de construcţia bombei nucleare şi se presupune că şi Israel-ul deţine tehnologia necesară.

Vorbeam ieri despre faptul că mai există speranţe – resurse – atâta timp cât ne folosim doar 3% din capacitatea celebrară… Problema este cum şi la ce o folosim. Ieşirea din actualul impas nu cred că se va realiza cu un salt tehnologic ci mai degrabă prin revenirea la resursele originale, la re-descoperirea propriilor noastre capacităţi şi o re-armonizare cu mediul înconjurător.
Cred că generaţiile noi sunt mai sensibile şi mai conştiente, dar depinde în mare măsură de noi să le creăm condiţii, să nu le ridicăm aceleaşi bariere stupide în care – tradiţional – am crescut şi trăit şi noi.
Este motivul pentru care tot insist şi pe tema reformei în educaţie, dar cum am mai spus-o, nu cred că se poate face reformă doar într-un singur sens, trebuie regândit şi restructurat tot sistemul în ansamblu. Tot aud că „da, dar cum?”, nu avem „mari gânditori”, nu există nicio teorie nouă gata aplicabilă. Nici nu cred că este necesar, cred că pentru început o reformă structurală ar fi suficientă. Restul – sunt convins – o să vină pe parcurs fiindcă – şi aici iar sunt convins – este nevoie de un flux creativ, orientat spre intuiţie ci nu… tehnologie.
Viitorul o să sune bine dacă o să ştim să-i ascultăm muzica. 🙂

Privesc şi eu în jur…

„All the tension in the world today
all the little girls fillin’ up the world today
when the good comes to bad the bad comes to good
but I’m a live my life like i should (like i should)
now all the critics wanna hit it
shit can ever did it
just because they don’t get it
but I’ll stay fitted
knew there commited
now this red cap gets a wrap from these critics
do we always gotta cry (gotta cry)
do we always gotta live inside a lie (live inside a lie)
lifes just a blast
its movin really fast
better stay on top
or life will kick you in the ass
follow me into a solo
remember that,kid
so what you wanna do
and where you gonna run
when your starin down the cable of my
might put it at your grill like gun
Limp Bizkit is rockin the set
it’s like russian roulette
when your placin your bet
so dont be upset
when your broke
and your done
cuz I’m a be the one til i jet(I’m a be the one til I jet)
I know why you wanna hate me…
cause hate is all the world has even seen lately
I know why you wanna hate me
I know why you wanna hate me
now I know why you wanna hate me
cause hate is all the world has even seen lately
why you wanna hate me
cause hate is all the world has even seen lately
why you wanna hate me
cause hate is all the world has even seen lately
does anybody really know the secret
or the combination for this life
and where they keep it
it’s kinda sad when u dont know the meanin
but everything happens for a reason
(everything happens for a reason)
I don’t even know what I should say
cause I’m an idiot
a loser, microphone abuser
I analyze every second I exist

beatin on my mind every second with my fists
and everybody wanna run (wanna run)
everybody wanna hide from the gun (hide from the gun)
you can take a ride through this life if you want
but you can’t take the edge off the knife (no sir)
and now you want your money back (money back)
but your denied cause your brains fried from the sack
and there aint nothin I can do
cause life is a lesson
you learn it when your through

I know why you wanna hate me (wanna hate me)
I know why you wanna hate me (know why you wanna hate me)
cause hate is all the world has even seen lately” (Limp Bizkit – Take A Look Around)

13 comments on “6 august

 1. desi s-au vazut consecintele acelor bombe tot le detin unele state . din pacate se pare ca nu se intelege ca ne distrugem singuri .

 2. trist… de fapt nu asta e cuvantul: infricosator

  bine alese muzica si versurile.

  si totusi… chiar nu putem intelege lectia vietii, inainte sa fie prea tarziu?

  nu e o intrebare retorica. doar una la care sa meditam putin mai mult…

  O zi buna!

 3. pentru unicornu’ – mă tem mereu când lucrurile depind de noi. dar nu disper şi… nu renunţ. 🙂

 4. „Ieşirea din actualul impas nu cred că se va realiza cu un salt tehnologic ci mai degrabă prin revenirea la resursele originale, la re-descoperirea propriilor noastre capacităţi şi o re-armonizare cu mediul înconjurător.”
  Nu sau-sau (ori-ori) ci mai degraba o imbinare a lor. 😉

  „Tot aud că „da, dar cum?”, nu avem „mari gânditori”, „
  Ba da! Avem!
  Da’ cine p*la calului ii asculta? 🙁
  Zi-mi si tu!
  Atata timp cat europarlamentarii, care sa ne reprezinte, au fost votati: un antisemit-sovin, un cioban-misogin si o fufa.

  Oamenii nu asculta de ganditori pentru ca asta ar insemna sa lucreze, sa puna umar la umar sa faca ceva si sa lucreze impreuna. Adica sa-l tolerezi pe cel de langa tine.
  Daca cineva ar spune oamenilor ca in prima Sambata a fiecarei luni sa iasa in fata blocului si sa-si curete propriul jeg, nimeni nu ar face nimic.
  Ar motiva ca nu e treaba lor, ca nu e jegul lor, ca e sarbatoare (ar gasi ei una), ca nu au cu ce, ca de ce sa faca ala si nu cutare, ca n-au timp, ca nu-s acasa etc.
  E drept ca apelul suna ca pe vremea comunismului. Insa igiena si pastrarea curata a mediului inconjurator (mai simplu spus: locul unde traiesti, mananci, te culci etc.) cred ca tine de bunul simt.

 5. Istoric vorbind .. nu a fost vorba doar de o bomba … ci pe data de 9 au aruncat-o si pe cea de la Nagasaki. Ambele bombe au fost detonate in atmosfera deasupra acestor orase pentru maxim effect. Etern s-a invocat ca scuza ca japonezii erau dispusi sa continue razboiul pina la anihilarea lor totala – a nu a se preda deloc (cum si Hitler amenintzase) – si asta ar fi costat inca foarte multe vieti americane !… Personal cred ca a fost o razbunare evident zdrobitoare si inzecita pentru atacul de la Pearl Harbour si cred ca America are de cind exista tendintze revansarde ca orice ‘imperiu’. In final daca voiau sa impresioneze pe japonezi si lumea mare puteau detona acea prima bomba deasupra unuei paduri/insule adica un spatiu verde … efectu cred ca ar fi fost acelasi fara suferintza civililor !

  La fel s-a disputat mult cit in situatia razboiului din Vietnam America a fost pregatita sa folosesca arme nucleare in situatia in care acest razboi nu putea fi cistigat. Se pare ca prezentza Chinei in proximitate a fost cea mai convingatoare ! Stiu la fel ca Bush cu al sau ‘war on terror’ a creat un program de folosire a armelor nucleara cu ‘raza mica de actiune’ si se pare ca inca exista…

  Ai uita sa mentzionezi Israelu care este si el putere nucleara !.. si care a fost scandal mare cind unul dintre oamenii lor de stiintza a defectat in west si i-a dat in git …. nu mai putin l-au ‘furat’ din vest si l-au tinut inchis 25 de ani … desi nu facuse decit sa spuna adevarul si sa previna lumea – aparent a fost privit si este privit inca ca ‘tradator’ !!

  Deci Americanii au creat un precedent (comparativ cu rusii) si se pare ca asta nu-i chiar deranjeaza ci chiar le da ghes. Nu cred ca Clinton si-a cerut scuze macar japonezilor ?? Ar fi o ironie tipic umana ca ‘the land of the free’ sa ne faca pe toti ingerasi radioactivi… dar e o probabilitate mare… si genul de ironie care e tipica speciei umane !!

  Ce crezi …orice imperiu mare NU cade fara un mic/mare razboi ?

 6. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hWP_rEWG2xk&hl=en&fs=1&]

  Kubrick’s …Dr Strangelove… the doomsday device

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=wxrWz9XVvls&hl=en&fs=1&]

  si o trupa mai veche despre ‘proiect’
  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-7RaDUn7W84&hl=en&fs=1&]

 7. pentru Petra – ideea cu “nu-i treaba mea” şi faptul că majoritatea lucrurilor sunt “treaba altora” s-a cam înşurubat în capu’ nostru.
  nu-i vorba, igiena e importantă, eu zic că plătim taxe suficiente şi astfel creăm locuri de muncă la salubritate şi ar cam trebuii să îşi facă treaba acei oameni, cum la rândul nostru nu ar trebuii să aruncăm tot jegu’ pe fereastră afră… ajungem iar la educaţie, la un minim bun simţ şi ceva spirit civic lipsă…
  iar de ascultat, nu ascultă nimeni de nimeni fiindcă toţi în parte suntem cei mai deştepţi… 😆
  ce să vorbim de becali, vadim şi eba? sau udrea, geoană, orban, verestoy şi antonescu?

 8. pentru Un Soricel – a fost o demonstraţie cu repetiţie… 😆 ţin bine minte şi data de 9 august, e reperul după care am reţinut ziua de naştere a unuia din foarte puţinii mei buni prieteni… nu reuşesc să ţin minte zile de naştere nici cum… 😆 (la mulţi ani! parcă e şi ziua ta prin preajmă! 😆 )
  cam asta am spus şi eu: a fost o demonstraţie de forţă. am uitat răzbunarea, dar nu şi israelul: sunt menşionaţi după coreea şi iran.
  pe mine mă intrigă puţin câţi bani s-au dus aiurea pentru a avea o armă de distrugere-n masă… în coreea mor oamenii de foame şi guvernul construieşte armă nucleară! şi ceauşescu vroia să pună mâna pe tehnologie – asta se uită sau nu prea se ştie… una din sarcinile lu’ pacepa ar fi fost să procure tehnologia fabricării bombei…
  ne tăiem singuri craca – ca specie – având conducători mai tâmpiţi ca noi!
  despre america… un canadian de origine irlandeză spune totul cel mai bine…
  because we’ve got the bomb. two words: nuclear fuckin’ weapons! 😆

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JTVpxxzb2Dc]

  Am toată colecţia Kubrick şi… Rush. 😀

 9. “eu zic că plătim taxe suficiente şi astfel creăm locuri de muncă la salubritate şi ar cam trebuii să îşi facă treaba acei oameni,”
  Am banuit ca ai sa spui asta. Si sunt de acord cu tine. Dar in clipa de fata noi nu avem bani. Omul de rand nu are bani si pentru asta. (pentru asta ziceam eu trai decent – asta inseamna trai decent: sa poti sa platesti servicii ca si altii sa aiba loc de munca si venit)
  Asadar, cand nu avem bani (teoretic) ar trebui sa ne facem singuri curatenia.
  Asta presupune autodisciplina. Ceea ce nu exista decat daca i se impune omului.
  Si asta o vad ca pe ceva negativ: impunerea unor actiuni il determina pe om sa fie mai receptiv si, culmea, mai hotarat si fericit. 🙁
  Se pare ca avem dreptul de a alege dar nu stim sa alegem ceva util si bun, placut pentru noi.
  ~
  “The only thing necessary for evil to flourish is for good men to do nothing.” – Edmund Burke

 10. pentru Petra – pe de o parte, la noi REBU, în altă parte ce firmă e şi cum se numeşte ea, primeşte bani grei de la primărie – adică din banii contribuabilului sărac – pentru curăţenie şi de multe ori nu fac nimic, pe de altă parte, la noi la bloc de exemplu plătim o femeie să măture în faţa blocului de 5 ori pe săptămână şi o dată pe săptămână spală casa scării… intră la întreţinere, nici nu ştiu exact cât plătim, nu foarte mult şi nu s-a plâns nimeni niciodată.
  asta tot nu scuză faptul că toţi îşi aruncă gunoiul pe unde apucă în jurul blocului…

  alegem ce ne este mai comod…nu ştiu domne, nu-i treaba mea şi…ce-mi pasă…

 11. Si la noi se plateste direct femeii de serviciu pentru curatenia in scara. Totusi exista o kila de plase de paianjeni dar asta nu intereseaza pe nimeni. Cu toate ca unii isi pun la uscat covoarele si paturile in casa scarii. 😆 (ingenioasa metoda, nu zic nu! da’ macar nu-ti pune obiectele curate unde exista vizibil murdarie) Serviciile de salubritate isi fac treaba. Insa nu poti pretinde sa stea un angajat al lor cu matura dupa tine sa stranga ceea ce nu ai fost in stare sa arunci la cosul de gunoi. Sau se poate intampla accidental sa se stranga deseuri pe langa bloc. Spre ex: cineva isi repara masina, scoate piesa din ambalaj, nu este atent, ambalajul ajnge sa fie purtat de vant. Tot asa se strang diverse in jurul unei cladiri, pe strada.
  De ce sa astept sa vina cineva cu matura?

  Nu poti sa zici ca alegem ceea ce ne este mai comod. Suntem impasibili. Asta e altceva.
  Mie nu mi-e comod sa schimb n-shpe-mii de mijloace de transport in comun pana la munca (pt ca ala de la ratb nu se gadeste la intocmirea utila a liniilor de transport), nu mi-e comod sa caut o carte in mii de locuri pentru ca nu se afla in stoc nici macar in magazinele on-line (nu sunt bani si nici interes pt anumite carti), nu mi-e comod sa-mi intind hainele la uscat iar cand le strang sa trebuiasca sa le spal inca odata pentru ca gasesc intre ele coji de seminte sau firmituri. 😆
  Pot sa prin pasarele. Nu ca n-as avea destule-n cap. 😆
  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eFfzga-X2x4]
  :mrgreen:
  Chirpy Chirpy Cheep Cheep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *