Spiru Haret : specializările care nu au acreditare

Pofta şi diploma mai că au devenit sinonime. Amândouă sunt numai bunde de pus în cui. Dacă în ceea ce priveşte pofta ne descurcăm fiecare cum putem după posibilităţi şi (deocamdată) fără reglementări şi ordonanţe de urgenţă din partea Guvernului, diploma este bună numai de pus în cui. Şi numai de asta.

Dacă într-o primă fază a scandalului legat de Universitatea Spiru Haret (USH) s-a pus în discuţie doar înscrierile pentru noul an, Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI), după modelul permiselor de conducere retrase şi anulate, a anunţat o acţiune similară şi legată de absolvenţii facultăţilor neacreditate.

Astfel diplomele obţinute la specializările fără aprobare sau acreditare nu vor fi anulate, dar toţi absolvenţii vor fi obligaţi să susţină un examen prin care se vor testa cunoştinţele apoi vor susţine un examen de finalizare a studiilor la o universitate care pentru specializările parcurse de aceştia are acreditare. Se estimează că în această situaţie sunt circa 100.000 de absolvenţi din ultimii 7 ani. Ministrul Ecaterina Andronescu a mai precizat că toate detaliile privind testările speciale vor fi cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă.

Diplomele nu se anulează, dar nici nu mai sunt valabile.

Din ce a mai spus doamna Ministru, termenul în care absolvenţii vor putea să-şi valideze diplomele o să fie de 5 ani şi cheltuielile de re-examinare vor fi acoperite de USH. Aşteptăm ordonanţa să lămurească toate detaliile…

„MECI face publică lista specializărilor, a programelor de studii, formelor de învăţământ (zi, învăţământ cu frecvenţă redusă – FR sau învăţământ la distanţă – ID) şi a locaţiilor (Anexa 1 ) care funcţionează la USH şi care au fost autorizate/acreditate în baza evaluărilor Consiliului Naţional pentru Evaluare şi Acreditare Academică/Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior.
Pentru programele de studiu şi formele de învăţământ (zi, învăţământ cu frecvenţă redusă – FR sau învăţământ la distanţă – ID) cuprinse în Anexa 2 nu există bază legală de funcţionare.
MECI atrage atenţia candidaţilor, părinţilor sau altor persoane interesate, să verifice cu atenţie listele din anexe înainte de a depune dosarul de admitere la această instituţie.

BIROUL DE PRESĂ” (MECI)

Specializările la ID care nu au aprobare sau acreditare sunt: limbi străine, drept, administraţie publică, educaţie fizică, afaceri internaţionale, management, filosofie, studii culturale, jurnalism, comunicare, sociologie, psihologie, pedagogie muzicală, geografie, geografia turismului, matematică, informatică, management (Braşov), administraţie publică (Braşov), drept (Braşov), contabilitate (Constanţa), finanţe şi bănci (Constanţa), management (Constanţa), contabilitate (Craiova), finanţe şi bănci (Craiova), afaceri internaţionale (Craiova), drept (Craiova), administraţie publică (Craiova), contabilitate (Câmpulung Muscel), finanţe şi bănci (Câmpulung Muscel), administrarea afacerilor (Câmpulung Muscel), drept (Constanţa), administraţie publică (Constanţa), psihologie (Braşov), pedagogie (Braşov), drept (Râmnicu Vâlcea), contabilitate (Râmnicu Vâlcea), finanţe şi bănci (Râmnicu Vâlcea), finanţe şi bănci (Blaj), administrarea afacerilor (Blaj) şi informatică (Blaj). Pe lângă acestea, alte 29 de programe la frecvenţă redusă din cele 47 oferite de USH se află în aceeaşi situaţie. Anume: limbi străine, administraţie publică, educaţie fizică, marketing, afaceri internaţionale, contabilitate, management, finanţe şi bănci, studii culturale, comunicare, sociologie, psihologie, geografie, geografia turismului, matematică, informatică, contabilitate (Constanţa), management (Constanţa), administraţie publică (Constanţa), drept (Braşov), psihologie (Braşov), pedagogie (Braşov) afaceri internaţionale (Craiova), drept (Craiova), administraţie publică (Craiova), administrarea afacerilor (Câmpulung Muscel), drept (Râmnicu Vâlcea), administrarea afacerilor(Blaj) şi informatică (Blaj).

90% dintre programele de învăţământ la distanţă şi frecvenţă redusă se află  în afara legii, astfel 41 dintre cele 47 de specializări la ID şi 29 din 47 de specializări la fără frecvenţă nu au autorizare sau acreditare.

Având peste 300000 de studenţi, USH este cea mai mare instituţie de învăţământ superior din lume. În fiecare an USH scoate tot atâţia absolvenţi cât toate universităţile româneşti de stat la un loc. Este şi cea mai mare şi mai bogată universitate privată din România, implicată în unul din cele mai puternice scandaluri din învăţământ din ultimii ani – a avut venituri de 246 mil. lei (74 mil. euro) în 2007 şi un excedent de 110 mil. lei (33 mil. euro).
Dacă acum 10 zile puneam în discuţie calitatea îndoielnică a învăţământului acum avem clar confirmarea acesteia.
N-am discutat cu un avocat, dar cred că ar trebuii să o fac – să o facem. Fabrica de diplome pe bandă rulantă este numai bună de plată pentru despăgubiri. Banii luaţi, anii pierduţi… examene şi emoţii inutile.

P.S. “Povestea” este mult mai complexă, la mijloc sunt mulţi-mulţi bani şi unde sunt bani inevitabil intervine politicul… Başca, suntem în plină criză şi an electoral. Asistăm la un război între Stat şi zona privată, război al cărei victime deocamdată sunt absolvenţii şi studenţii…

The Land of Choice?

P.S. Ultimele noutăţi (20.07.2009) şi un sondaj legat de oportunitatea anulării diplomelor găsiţi AICI.

şi citiţi COMUNICATUL USH

20 comments on “Spiru Haret : specializările care nu au acreditare

 1. De acord cu tine brush; dar am o mare nedumerire: dna ministru ştia lucrul acesta de mult, dar spune că s-a sesizat de la examenele din februarie. De ce a aşteptat până s-au susţinut licenţele , apoi a dat cu parul? Eu asta nu o înţeleg şi basta. Oare are nevoie de carne de tun de cei zeci câţi ori fi fost ca să cîştige, mizând pe revolta lor?
  Îi putea scuti de nişte cheltuieli,pen’că ush-ul nu o să dea bani să-şi valideze aceia diplomele…să-i scutească de nişte speranţe eşuate, pe mulţi, de eşecuri materiale….
  Sunt de principiul că fiecare se defineşte prin ceea ce este, cum este…şi dacă unii au ales această haină, e treba lor. Mulţi au făcut-o pentru că aveau nevoie de o hârtie să-şi menţină serviciul….Nu ştiu, sunt amănunte necunoscute, dar care au ceva de spus….Nu-mi place cum s-a procedat, atât.

 2. pentru adnana – da, şi nu cred că doar din februarie a ştiut… evident că (şi) acest conflict are dedesupturi tenebroase care probabil (sau nu) vor ieşii la suprafaţă… este vorba despre mulţi bani, deci… politică.

 3. Mie mi se pare o idee buna – daca vrei sa faci o facultate sa nu fii limitat de numarul de locuri.
  Pentru ca daca limitezi numarul de locuri – stiti la fel de bine ca si mine, ca doar asta a fost si in comunism – indra 80% DOAR dintre cei cu bani.
  Partea proasta e ca isi gasesti greu loc de munca. E drept ca se scot pe banda rulanta. Dar tot asa e de adevarat ca sunt TOTI necesari.
  Nimeni nu vorbeste despre STATul care nu scoate posturi la concurs; decat de p.m. Boc care da salarii de milioane parlamentarilor.
  http://www.ziare.com/Parlamentarii_din_Letonia_si_au_redus_salariul-647760.html
  Letonii au luat masuri. Nu cred ca la noi va fi la fel.
  http://www.ziare.com/Parlamentarii_vor_castiga_lunar_13_salarii_minime-767112.html
  Chiar si asa, 13 salarii minime sunt mult peste salariile letonienilor.

  Cine a zis ca nu avem nevoie de oameni cu diplome in categoriile respective: “limbi străine, drept, administraţie publică, educaţie fizică, afaceri internaţionale, management, filosofie, studii culturale, jurnalism, comunicare, sociologie, psihologie, pedagogie muzicală, geografie, geografia turismului, matematică, informatică, management”?
  Mi-e sila de raspunsul …. „Sunt prea multi. Sunt produsi pe banda rulanta”.
  Lasa dom’le sa faca omul o facultate sau ce isi doreste. Ce te doare pe tine ce vrea omul sa faca cu banii sai proprii? Ah! Sunt prea multi? Las’ ca se vor sorta. Vor ramane cei buni sau cei mai buni. De fapt, asta se intampla intr-o societate competitiva si unde omul stie ce-si doreste pentru viitorul sau si a familiei sale. La noi oricum se ia totul la gramada si uniformizare.
  Oare pentru ce ma rup eu in figuri ?!
  Pentru amatori mici, bere, manele (strict in combinatia aceasta – locatia spatele blocului) …. nimic din cele de mai sus, nu sunt necesare. Decat …circ si paine.

  Si de ce se da un termen de 5 ani? Poate exista studenti care vor sa-si sustina acuma studiile, in cadrul unui examen de licenta. Macar sa aiba posibilitatea sa plece din tara, daca vor. Nu vrea cumva d-na Ministru sa se prelungeasca pana la pensie aceasta perioada? 😮

 4. pentru Petra – producerea pe bandă are însă şi un mare dezavantaj: calitatea învăţământului scade direct proporţional… să nu intrăm şi în detaliile tehnice, de exemplu cum stăteam câteva sute de studenţi înghesuiţi pe un coridor de 2 m lăţime şi fără ferestre… etc.
  profesorii predau şi la stat şi la zeci de facultăţi particulare, dar doar pe hârtie: s-a constatat că în fapt nu mai predau nicăieri… o fac asistenţii, lectorii, etc…
  nu pot să nu revin la discuţia anterioară: şi învăţăntul de stat şi inevitabil şi cel privat are o programă şi o metodologie absolut depăşită la toate nivelurile… de la creşă la facultate…
  şi tot aşa… până ajungem dracu’ ştie unde… la bani, la interese, la criză, la politică…
  în termen de 5 ani, Petra, nu peste 5 ani. 🙂 adică poţi şi anul acesta şi la anul, dar nu şi peste 6 ani… mă rog!

 5. In termen de 5 ani – eu intelesesem ca s-ar repeta practic toti anii de studii. Nu-mi imaginez sa se organizeze comisii de licenta la fiecare saptamana.

  Sunt in mare parte de acord cu tine, in speta cu acel dezavantaj. Dar, dintre ei se sorteaza ulterior cei care si-au gresit cariera.
  De ce nu predau profesorii la universitati? Exact ceea ce am vorbit noi doi candva: calitatea costa, cartile costa. Ca sa jungi profesor universitar ai nevoie de cap, timp si carti din care sa citesti sa te dezvolti pe cale profesionala. Amu’ sa nu se supere pe mine vreun profesor. Nu minimalizez rolul nimanui. Dar nu e de comparat un profesor universitar cu unul dintr-o scoala generala. Fara suparare! Plus ca acesta trebuie sa fie la zi cu toate noutatile in domeniu. Sa le faca didactic accesibile studentilor. Uite! Nici la noi nu a venit de fiecare data profu la curs. E drept ca asta a fost cam rar. Dar, cursul care trebuia predat la ora aia a fost prezentat de un conferentiar sau asistent univesitar. Nu-ti povestesc ca dupa asta am avut 3 ore de colocvii in draci. Nu de alta, dar nu cumva sa ramanem cu ceva neinteles din lectie sau neinvatat. Pentru ca de venea profu si se intreba ceva si nu stiam din cauza ca nu ni s-a explicat. Tremurau asistentii de frica profului.

  Eu vina o dau tot pe “stat”. Competenta/calitatea in orice domeniu … costa!
  Si cand spun acestea ma refer la acea calitate intr-un domeniu care o determina sa faca un pas inainte.
  Daca vrei sa ai elevi mediocrii atunci ofera salarii medii sau mici profesorilor. Acestia vor forma un tip de societate mediocru. Vor duce societatea liniar. E bine si asa. Macar stam pe loc si nu involuam. Dar nu astepta mai mult de la ei; nu te astepta la medalii olimpice sau la economie prolifica.
  Daca vrei mai mult. Aka romanul s-a nascut destept, poet ….alea-alea … si vrei sa continue pe acest substrat, conducerea aflata la putere e necesar sa ofere mai mult.

  Daca imi aduc aminte bine, a fost candva o greva legata de leafa profilor universitari. Stii cine au sarit primii? Colegii lor din scolile generale. Pai cum sa aiba ala salar mai mare ca mine ca are doar cu vreo doua grade in plus?!
  Atitudine tipic comunista!!!

 6. pentru Petra – problema este spinoasă. avem probleme legislative, avem problema programei şi metodologiei şcolare, sunt interesele financiare şi politice… adică încă o varză mare şi cu final incert.

 7. din cate stiu eu , aceste facultati functioneaza cu autorizatie de functionare , acreditarile se dau ulterior ceea ce da posibilitatea organizarii de licente la fropria universitate, daca nu , dar au autorizare studentii trebuiau sa dea licentele la cele acreditate . eu nu cred ca pana acum nu se stia daca exista sau nu acreditari sau autorizari, pentru o buna desfasurare , stii care e chestia / si acreditarile si autorizarile se dau intr-un fel anume pe care as prefera sa nu-l zic dar il intelegi tu, probaabil ca nu s-au inteles la pret si gata au cazut in ilegalitate subit 😀

 8. pentru lu – dacă pui ştirile cap la cap, vezi Pogea, vezi Spiru Haret, greva din Justiţie şi toate celelalte, constaţi că Statul (Guvernul) este în corzi, habar n-au ce să facă şi pe unde să o mai scoată la capăt…

 9. daca au eliberat fara drept diplome cu stampila ministerului pentru care au mai luat si bani, din cate m-a invatat pe mine statul romanesc, asta e inselaciune, fals si uz de fals. n-am auzit de nicio ancheta penala pana acum. dar stati, am uitat, ceva penal ar duce la anularea multor acte, iar statul romanesc nu vrea asta, vrea doar sa-i mai taxeze si el o data p-aia, daca tot au avut deja bani de dat la prima licenta. si nu-s multi, doar vreo 100.000, nu?

  ma doare sufletul de oamenii aia scosi din examenele de titularizare, pentru ca nu asta e solutia – scoti oamenii afara din sali in 2 judete, in restul e ok. probabil ca erau si impostori care nu-si meritau diplomele printre ei, dar nu poti sa-i consideri asta din prima pe toti.

 10. Ce ne facem domnilor cu cei care au dat licenta la una din facultatile neacreditate ale USH, si apoi au sustinut si promovat un examen de masterat la o alta Universitate/Facultate ? Acele diplome de master, obtinute in urma licentei de la USH, sunt anulate ??? Poate raspunde doamna ministru acestei intrebari?
  Ne dati 5 ani in care sa sustinem iar acest examen de licenta… v-ati gandit ca unii dintre noi poate muncesc legal in afara tarii in baza acestei diplome de licenta? Sa inteleg ca ne fortati sa venim in tara sa sustinem acest examen de licenta, pe banii cui, ai USH? USH ne plateste si biletul de avion si zilele in care suntem nevoiti sa ne luam concediu pentru sustinerea acestui examen?
  Mi se pare un abuz si un atentat asupra integritatii persoanei!!! Sa va fie rusine!!!

 11. pentru Ionut – din câte ştiu încă nu s-a dat nici o decizie finală în cazul USH, să aşteptăm finalul “poveştii”.
  şi USH a dat în judecată ministerul… o să dureze procesul.
  sunt cazuri multiple: sunt absolvenţi USH care au dat masterate la facultăţi de stat acreditate, cu ei ce se întâmplă?
  sunt multe-multe situaţii care necesită lămuriri…
  din nefericire de suferit, suferă absolvenţii şi studenţii…şi nici în urma acestui scandal nu o să se facă curăţenie în sistemul educaţional.

 12. sal,
  din punctul meu de vedere adevarul e ca isi bat joc de noi, cei care au terminat si cei care sunt inca studenti. Eu sunt in anul 3 si in momentul in care am inscris scria foare clar ca Facultatea Management Brasov este singura acreditata ( din acest motiv am si optat pt ea), restul erau doar aprobate si in curs de acreditare. Acum aflu ca de fapt era o mare pacaleala. Credeti voi ca o sa plateasca cineva cursuri, examene, timp pierdut, emotii, etc?! Eu ma gandesc sa ma transfer la o alta facultate, insa care ma va accepta o alata? Imi pare rau ca ma stat pe la usi si mi-am ros unghiile de emotii inainte de exame, imi pare rau ca le-am suportat pe toate secretarele acre care s-au tot perindat in 2 ani de facultate si care nu au avut niciodata timp pt noi. De rector ce sa mai zic… intr-o zi a tinut sa mentioneze ca el e deasupra tuturor pt ca re 4 facultati prin care si-a tocit creierii si ca nu sta la discutii cu noi. Daca se mai gandeste cineva la transfer, sau daca cineva are noutati pe acesta tema… va rog sa postati!

 13. pentru Alina – bună.
  da, e aiurea şi cum am tot spus: se va da o soluţie politică, nu neapărat una care să rezolve problema…
  responsabilitatea la noi nu şi-o asumă niciodată nimeni…
  să aşteptăm finalul… până atunci ne consumăm inutil… am mai tot scris despre desfăşurarea lucrurilor, dar încă nu există o soluţie… finală.

 14. ministru care ?.mama hotilor.neau prostit pe timpu lu nea nicu si acum ne baga mana in buzunar.la puscarie cu hotii…

 15. pentru andreea – între timp – din câte știu – s-au acordat acreditări temporale, dar cel mai sigur te interesezi la secretariatul facultății sau pe lista facultăților acreditate de pe site-ul ministerului.

2 Pings/Trackbacks for "Spiru Haret : specializările care nu au acreditare"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *